وقتی آب گره از کار زمین باز می نماید

به گزارش مجله سرگرمی، از ساوه به عنوان نقطه زرخیز ایران به لحاظ برخورداری از اقلیم و آب و هوای مناسب و مستعد کشاورزی یاد می گردد تا جایی که قطب کشاورزی استان مرکزی و ایران محسوب می گردد و یک سوم کشاورزی استان را به خود اختصاص داده است.

وقتی آب گره از کار زمین باز می نماید

به گزارش خبرنگاران، انار، طالبی، پسته و زیتون شاخص ترین محصولات باغی و زراعی شهرستان ساوه به شمار می روند البته محصولاتی نظیر انجیر، گوجه سبز، صیفی جات، فراوریات گلخانه ای، گردو و بادام در رده های بعدی قرار دارند.

شرایط اقلیمی مساعد و اراضی مستعد کشاورزی در ساوه زمینه ساز فراوری افزون بر 70 نوع محصول باغی و زراعی است که در سه دشت حاصلخیز شامل دشت مرکزی با آب و هوای نیمه گرمسیری، دشت لوئین با آب و هوای معتدل و دشت بیات با آب و هوای سرد و کوهستانی فراوری می گردد. سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی ساوه بیش از 70 هزار هکتار است که 21 هزار هکتار آن باغی و مابقی محصولات زراعی است و در مجموع حدوداً سالانه 650 هزار تن انواع محصول در این شهرستان فراوری می گردد.

مدیر جهادکشاورزی شهرستان ساوه پیشتر به خبرنگاران گفته بود: در دهه 70 میزان فراوریات باغی و زراعی ساوه بالغ بر 270 هزار تن بود و با وجود اینکه در طول این مدت سطح زیر کشت شهرستان به دلیل محدودیت منابع آبی حدود 20 هزار هکتار کاهش پیدا نموده است، اما فراوریات کشاورزی آن با رشد چشمگیری به 650 هزار تن رسیده است.

حسن شریفی در مورد منابع آبی حوزه کشاورزی ساوه نیز گفت: 1800 حلقه چاه، 326 رشته قنات و 280 دهنه چشمه در این شهرستان وجود دارد که خوشبختانه بر اثر بارش های مطلوب سالجاری اکثر قنوات و چشمه ها فعال شدند. رودخانه مزلقان به عنوان یکی از رودخانه های دائمی با 56 دهنه آبگیری و نیز سد الغدیر به عنوان منابع آبی مناسب در اختیار کشاورزی شهرستان است.

بارش های مطلوب در سال آبی جاری خبرنگار خبرنگاران در ساوه را راهی مزارع طالبی این شهرستان کرد.

تخصیص حقابه بیشتر در نتیجه تکمیل تراز آبی سد الغدیر و نیز افزایش منابع آبی موجب شده بود تا سال جاری شاهد رونق طالبی کاری در ساوه باشیم. گرچه به دلیل محدودیت منابع آبی چند سالی بود که عملکرد فراوری این محصول در ساوه با چالش جدی روبرو شده بود، اما به فضل الهی و در سایه بارش های مطلوب، میزان سطح زیر کشت فراوری طالبی در این شهرستان به میزان قابل قبولی افزایش یافته بود و تا چشم کار می کرد دشت مرکزی این شهرستان زیر کشت یکی از محصولات کشاورزی پرمصرف با برند ساوه بود.

ابوالفضل خالقی یکی از طالبی کاران ساوه در روستای هریسان بخش مرکزی ساوه که سال قبل تنها 10 هکتار طالبی کشت نموده بود گفت: خوشبختانه به دلیل بارش های خوبی که سال جاری بوقوع پیوست سطح زیر کشت این محصول را تا 30 هکتار افزایش دادم.

وی درخصوص نحوه آبیاری مزرعه طالبی کاری خود گفت: با یاری مروجین جهادکشاورزی مزرعه خود را به سیستم آبیاری نوین (قطره ای) تجهیز کردم تا ضمن صرفه جویی در مصرف آب از آسیب وارد شدن به محصول در نتیجه آبیاری غرقآبی جلوگیری گردد چرا که در این نوع آبیاری، آب جاری شده در مزارع به داخل طالبی نفوذ نموده و موجب از بین رفتن آن می گردد و درصد ضایعات را بیشتر خواهد نمود.

خالقی همچنین به کشت زیرپلاستیکی نیز اشاره نمود و اضافه کرد: درست است که سال جاری شاهد وفور منابع آبی هستیم اما همچنان دشت ساوه با محدودیت منابع آبی روبرو است از این رو کشت طالبی به روش زیرپلاستیکی با هدف مدیریت در مصرف آب را در دستور کار داریم که علاوه بر مدیریت در مصرف آب موجب عدم رویش علف های هرز و نیز زودرس بودن محصول می گردد.

وی با اشاره به فراوری 25 تن طالبی در هر هکتار از مزرعه خود گفت: محصول فراوریی علاوه بر ارسال به بازار تهران به استان های غربی و حتی بعضی کشورهای همجوار نیز صادر می گردد.

رئیس جهادکشاورزی بخش مرکزی ساوه نیز که خبرنگار خبرنگاران را در بازدید از مزارع طالبی ساوه همراهی می کرد از افزایش 20 درصدی سطح زیر کشت طالبی و افزایش 30 درصدی میزان عملکرد و فراوری این محصول شاخص ساوه در سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل اطلاع داد.

رحیم محمودی شهرستان ساوه را بزرگترین فراورینماینده طالبی در کشور دانست که محصول آن به کیفیت بالا و ماندگاری طولانی طالبی ساوه و نیز طعم، بو و شیرینی مطبوع، شهرت یافته است و پیش بینی می گردد سال جاری افزون بر 40 هزار تن طالبی از مزارع شهرستان برداشت گردد.

وی سطح زیر کشت محصول طالبی در سالجاری را افزون بر دو هزار هکتار اعلام کرد و اضافه کرد: این در حالی است که در سال گذشته به دلیل محدودیت منابع آبی این میزان به کمتر از 1600 هکتار رسید.

محمودی با اشاره به شروع کار برداشت طالبی از مزارع ساوه گفت: کار برداشت تا یک ماه دیگر ادامه دارد و مهم ترین ارقام زیر کشت طالبی در ساوه رقم ورامین و فلات است.

به گزارش خبرنگاران، علیرضا طهماسبی رئیس اداره آب و خاک جهاد کشاورزی ساوه نیز شیرین تر بودن، منظم بودن خطوط طالبی، ماندگاری بالا، عطر و بوی بهتر نسبت به سایر طالبی های فراوریی کشور را دلیل شهرت طالبی ساوه اعلام کرد و اضافه کرد: محصول طالبی در کشور با برند ساوه عرضه می گردد و مشتاقان زیادی دارد.

وی همچنین درخصوص رهاسازی پلاستیک های استفاده شده در کشت زیرپلاستیکی پس از خاتمه برداشت، گفت کشت زیر پلاستیکی علاوه بر مزایایی که دارد در صورت عدم توجه به جمع آوری پلاستیک ها پس از برداشت محصول، خسارت زیادی را به آب و خاک اراضی کشاورزی وارده نموده و تبعات زیست محیطی به همراه دارد.

طهماسبی دغدغه جدی جهاد کشاورزی در کشت محصول طالبی زیرپلاستیکی را عدم رهاسازی پلاستیک ها در طبیعت پس از برداشت اعلام کرد و اضافه کرد: از کشاورزان انتظار می رود پس از خاتمه برداشت نسبت به جمع آوری پلاستیک ها اقدام نمایند، گرچه همکاری لازم در این حوزه صورت می گیرد.

وی اعلام کرد: کشت صیفی جات زیر پلاستیک یکی از روش های فراوری محصولات جالیزی در نقاط کم آب نظیر ساوه است که علاوه بر کاهش مصرف سموم و آب، موجب مبارزه با علف های هرز، صرفه جویی در مصرف بذر، محافظت کشت از خطر تگرگ احتمالی و یاری به زودرس بودن محصول می نماید. این نوع روش فراوری طالبی با توجه به باقی ماندن بقایای پلاستیک در سطح اراضی موجب آلودگی خاک می گردد و کشاورزان باید نسبت به جمع آوری آنها پس از برداشت اقدام نمایند.

به گزارش خبرنگاران، به گفته کارشناسان تغذیه، طالبی سرشار از ویتامین و فیبر بوده و میوه ای اشتهاآور و ملین است که باعث برطرف تشنگی نیز می گردد. این میوه تابستانی منبع غنی پتاسیم و فسفر است و پتاسیم موجود در این میوه باعث جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی می گردد.

به علت وجود کلسیم فراوان، مصرف طالبی باعث بهبود و رشد اسکلت و استخوان بدن و لطافت و شادابی و نرمی پوست می گردد. مصرف این میوه همچنین به افرادی که از کم خونی رنج می برند، توصیه می گردد.

مطالعات نشان داده است که افرادی که از آسم رنج می برند، در صورت استفاده از میوه هایی که خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارند، کمتر دچار حملات تنفسی می شوند، از این رو مصرف طالبی برای کسانی که سل ریوی دارند، مفید است.

به گزارش خبرنگاران، بارش های سیل آسای سال جاری گرچه آثار مخربی را در نقاط مختلف کشور بر جای گذاشت و در ساوه نیز موجب تخریب بعضی از زیرساخت ها شد اما در مجموع برای این نقطه زرخیر کشور که فراوری نماینده بیش از 70 نوع محصول کشاورزی است نعمت بود چرا که شاهد افزایش سطح زیر کشت انواع محصولات زراعی و باغی در نتیجه تقویت منابع آبی هستیم، اما نباید از این موضوع غلفت کنیم که ساوه یک شهر گرمسیر با آب و هوای نسبتاً خشک است بنابراین همچنان با محدودیت منابع آبی روبرو است و نباید به بهانه یک سال پرآب ذخایر آبی را به هر نحو و به بهانه افزایش سطح زیر کشت هدر داد بلکه باید سیاست مصرف بهینه با اجرای روش های نوین آبیاری در حوزه کشاورزی در این شهرستان که به دلیل اقلیم و آب و هوای خاص آن با محدودیت منابع آبی دچار است، اعمال گردد تا شهر یاقوت های سرخ همیشه با فراوری انواع محصولات کشاورزی به عنوان قطب کشاورزی استان مرکزی و ایران بدرخشد.

مهسان بلاگ: مهسان بلاگ | سیستم مدیریت محتوای مهسان

تور مالزی ارزان قیمت: تور مالزی ارزان قیمت، تور پنانگ، کوالالامپور، لنکاوی، تور لحظه آخری مالزی

جعبه مهر: جعبه مهر | مجله اجتماعی مهرورزی و مهربانی

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 15 شهریور 1400 بروزرسانی: 15 شهریور 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 32103

به "وقتی آب گره از کار زمین باز می نماید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وقتی آب گره از کار زمین باز می نماید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید