جزئیات پیش بینی OECD و FAO درباره فراوری غله در ایران وجهان

به گزارش مجله سرگرمی، خبرنگاران: پیش بینی ها نشان می دهد طی دوره مورد آنالیز (2028-2019)، میزان فراوری غلات دنیا با افزایش همراه می گردد که حدود نیمی از این افزایش ناشی از رشد فراوری ذرت خواهد بود.

جزئیات پیش بینی OECD و FAO درباره فراوری غله در ایران وجهان

به گزارش خبرنگاران طبق پیش بینی ها در ایران نیز فراوری غلات طی این مدت افزایش خواهد یافت؛ اما عمده این افزایش مربوط به گندم خواهد بود.

گزارش چشم انداز بخش کشاورزی برای سال 2019 تا 2028، حاصل همکاری مشترک بین دو سازمان OECD و FAO است که یکی از بخش های مورد آنالیز آن غلات است. با توجه به بالاتر بودن رشد فراوری از میزان افزایش مصرف برای چند سال پیاپی، موجودی انبارها زیادتر شده که براساس آن انتظار می رود در کوتاه مدت قیمت غلات پایین بماند. طی دوره چشم انداز (2019 تا 2028)، پیش بینی می گردد قیمت واقعی غلات کاهش یابد (قیمت اسمی افزایش خواهد یافت) که ناشی از موجودی بالا و کُندتر بودن رشد تقاضا نسبت به دهه پیش بوده است. کاهش انتظاری قیمت ها ممکن است درآمد فراوریکننده ها را متاثر سازد که این تصمیم گیری در خصوص کاشت محصولات و واکنش های سمت عرضه را تحت تاثیر قرار می دهد. پیش بینی می گردد طی بازه زمانی 2019 تا 2028، میزان فراوریدنیای غلات نسبت به دوره پایه (2016 تا 2018)، 367 میلیون تن افزایش یابد و به 3 هزار و 53 میلیون تن در سال 2028 برسد که عمدتا ناشی از افزایش راندمان خواهد بود.

طبق انتظارات، فراوری ذرت، بیشترین افزایش (181 میلیون تن) را تجربه خواهد نمود؛ پس از آن گندم (86 میلیون تن)، برنج (66 میلیون تن) و سایر غلات دانه درشت (35 میلیون تن) قرار خواهند داشت. بهبود تنوع بذرها همچنان به افزایش راندمان محصولات منجر خواهد شد و رشد تعداد مزارع تجاری، به خصوص در آفریقا و منطقه دریای سیاه، دسترسی به فناوری های جدید از جمله ماشین آلات و خدمات توسعه را تسهیل نموده است. مزارع جدید نیز می تواند بهره وری را، به خصوص به وسیله استفاده کارآمدتر مواد اولیه مانند کودها و مواد شیمیایی مزارع بهبود دهد. بر این اساس پیش بینی می گردد متوسط دنیای راندمان غلات طی دوره چشم انداز (2019 تا 2028) رشد سالانه 1/ 1 درصدی داشته باشد که کمتر از رشد سالانه 9/ 1 درصدی در دهه پیش است. انتظار می رود در دهه آینده، سطح زیرکشت افزایش جزئی داشته باشد که عمدتا به علت بهره برداری از زمین های کشاورزی جدید (آفریقا، فدراسیون روسیه و آمریکای لاتین)، سیستم چند محصولی (آمریکای لاتین) و تبدیل مراتع به زمین های زراعی (هند) است. این تغییرات تا حدودی نتیجه اعمال سیاست های ملی خودکفایی موادغذایی است. از سوی دیگر مصرف دنیای غلات بین دوره پایه (2016 تا 2018) و 2028، حدود 382 میلیون تن افزایش خواهد یافت و به 3 هزار و 36 میلیون تن در سال 2028 خواهد رسید. طی میان مدت، با توجه به کندتر شدن تقاضای خوراک دام از سمت چین، انتظار می رود رشد کل تقاضای غلات، نسبت به دهه پیش آرام تر باشد.

به احتمال زیاد افزایش استفاده از غلات در صنعت که مهم ترین آنها نشاسته و سوخت های زیستی است، ناچیز خواهد بود. در بخش مواد غذایی، سرانه مصرف غلات به سطح اشباع در دنیا رسیده است؛ با این حال، انتظار می رود تقاضای غلات در بخش موادغذایی بالا باشد که ناشی از رشد سریع جمعیتی در آفریقا و آسیا است که غلات به عنوان مولفه اصلی رژیم غذایی این مناطق به شمار می رود. پیش بینی می گردد مصرف گندم 93 میلیون تن نسبت به دوره پایه افزایش یابد و عمدتا توسط انسان ها مورد مصرف قرار گیرد. همچنین انتظار می رود استفاده از ذرت 189 میلیون تن افزایش یابد که بیشتر متاثر از توسعه بخش دامپروری در چین، آمریکا و آسیای جنوب شرقی است. ذرت مورد مصرف انسان ها، به خصوص در جنوب صحرای آفریقا که ذرت سفید یکی از اصلی ترین مواد غذایی آنها محسوب می گردد و جمعیت شان به سرعت در حال رشد است، 27 میلیون تن افزایش خواهد یافت.

استفاده از سایر غلات دانه درشت نیز 32 میلیون تن افزایش خواهد یافت که انتظار می رود عمده این افزایش مربوط به آفریقا باشد. پیش بینی می گردد مصرف دنیای برنج تا سال 2028 حدود 67 میلیون تن افزایش یابد که آسیا و آفریقا بیشترین میزان این افزایش را به خود اختصاص خواهند داد و مصرف مستقیم انسان از آنها همچنان اصلی ترین مورد مصرف این محصول است. طبق پیش بینی ها، تجارت دنیای غلات تا 76 میلیون تن افزایش خواهد یافت و به 503 میلیون تن در سال 2028 خواهد رسید. فدراسیون روسیه طی چند سال اخیر به عنوان بازیگر اصلی بازار گندم دنیا نقش داشته و از اتحادیه اروپا، به عنوان صادرکننده نخست گندم دنیا در سال 2016، پیشی گرفته است. انتظار می رود که روسیه این صندلی خود را طی بازه زمانی مورد آنالیز حفظ کند و در سال 2028 سهم 3/ 20 درصدی از کل صادرات گندم دنیا را به خود اختصاص دهد. برای ذرت نیز ایالات متحده آمریکا عظیم ترین صادرکننده دنیا خواهد بود؛ اگرچه طی این مدت با تقویت صندلی برزیل، آرژانتین، اوکراین و روسیه در بازار دنیای ذرت، سهم آمریکا از بازار کاهش خواهد یافت.

انتظار می رود اتحادیه اروپا، استرالیا و آمریکا صادرکنندگان اصلی غلات دانه درشت (عموما جو و ذرت خوشه ای) باشند؛ هر چند که رشد صادرات این محصول با حمایت تجاری و افزایش رقابت ذرت در بازار خوراک دام، محدود خواهد شد. هند، تایلند، ویتنام و پاکستان همچنان عظیم ترین عرضه کنندگان برنج دنیا هستند و کامبوج و میانمار نیز نقش مهمی در این بازار دارند. براساس پیش بینی های فائو، فراوری غلات ایران طی سال 2016 تا 2028 با رشد سالانه 4/ 2 درصد همراه خواهد بود. این رشد عمدتا تحت تاثیر افزایش فراوری گندم است که طبق پیش بینی ها به طور متوسط سهم حدود 70 درصدی از کل فراوری را خواهد داشت. براساس پیش بینی ها، فراوری گندم طی این مدت با رشد سالانه 7/ 2 درصدی همراه خواهد بود و در سال 2028 به 4/ 15 میلیون تن خواهد رسید. فراوری سایر غلات دانه درشت نیز سالانه با رشد 7/ 1 درصدی همراه بوده و طبق پیش بینی ها در سال 2028 به 6/ 3 میلیون تن خواهد رسید. فراوری برنج ایران نیز در سال 2016 حدود 9/ 1 میلیون تن بوده و انتظار می رود با متوسط رشد سالانه 6/ 1 درصدی در سال 2028 به 3/ 2 میلیون تن برسد. پیش بینی می گردد میزان فراوری ذرت ایران نیز با متوسط رشد سالانه 6/ 1 درصدی از 897 هزار تن در سال 2016 به 08/ 1 میلیون تن در سال 2028 برسد. همچنین انتظار می رود طی سال های 2016 تا 2028، مصرف غلات کشور سالانه با رشد 7/ 4 درصدی همراه باشد.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 7 اردیبهشت 1399 بروزرسانی: 7 اردیبهشت 1399 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 75416

به "جزئیات پیش بینی OECD و FAO درباره فراوری غله در ایران وجهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جزئیات پیش بینی OECD و FAO درباره فراوری غله در ایران وجهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید