تغذیه و سردرد (1)
به گزارش مجله سرگرمی، بر مبنای برآوردهای منتشر شده، یک پنجم تمام بچه ها و تا سن 12 سالگی تقریباً 90 درصدشان به نوعی از سردردهای مختلف دچار می شوند، در خصوص بزرگسالان آمار دقیقی در دسترس نمی باشد، ولی گفته می گردد که بین 17-12 درصد مردم به سردردهای مزمن و حمله های میگرنی مبتلا می باشند که تقریباً دو سوم یا اکثریت قریب به اتفاق

تغذیه و سردرد (1)
آنالیز نقش تغذیه در سردرد و میگرن
چه کسانی از میگرن و سردرد رنج می برند؟
بر مبنای برآوردهای منتشر شده، یک پنجم تمام بچه ها و تا سن 12 سالگی تقریباً 90 درصدشان به نوعی از سردردهای مختلف دچار می شوند، در خصوص بزرگسالان آمار دقیقی در دسترس نمی باشد، ولی گفته می گردد که بین 17-12 درصد مردم به سردردهای مزمن و حمله های میگرنی مبتلا می باشند که تقریباً دو سوم یا اکثریت قریب به اتفاق مبتلایان را بانوان تشکیل می دهند. دراین برآورد افرادی که به عللی به سردردهای حاد و اتفاقی دچار می گردند به حساب آورده نشده اند.الف-عوامل تاثیرگذار شایع در بروز میگرن
فاکتورهای تاثیرگذار و مساعد کننده حمله های میگرنی و سردردها، بسیار متنوع، گسترده و چند وجهی می باشند، ولی عمده ترین آنها عبارت می باشند از:1-استرس، اضطراب و حتی رهایی ناگهانی از استرس
2-تغییرات ناگهانی جوی
3-تغییر ساعت در مسافرت های دوردست
4- داروهای تجویز شده برای درمان برخی از اختلالات و بیماری های هورمونی
5- نورهای تند و پرنوسان
6- آلودگی هوا و تراکم گازهای سمی مخصوصاً در فصولی که وارونگی ایجاد می گردد و جابه جایی در هوای محیط انجام نمی پذیرد.
7- کم خوابی های مزمن و حاد
8- پرخوری و بدخوری و بالا رفتن سطح چربی های خون
9- کم خوری و گرفتن رژیم های بسیارکم کالری و غیر متعارف
10- برخی ازگروه های غذایی و آشامیدنی ها و ...
ب-نقش مسائل ژنتیکی ووراثت
همان طوری که در سطور بالا قسمتی از عوامل زمینه ساز سردردها و بروز حمله های میگرنی را ملاحظه فرمودید، فاکتورهای پرشمار و عوامل غیر همگون و نامتجانس برآغاز و ادامه سردردها تاثیرگذار می باشند، ولی تاثیرپذیری افراد از عوامل تاثیرگذار یکسان و یکنواخت نبوده و واکنش های متفاوت و عکس العمل های غیرهمسانی از بعد شدت، حدت و زمان تداوم سردردها مشاهده می گردد.گفته شده است که هر چه انسان ها از بعد زمینه های ارثی و ژنتیکی مستعدتر باشند، عوامل ایجاد کننده سردردها سهل تر، شدیدتر و طولانی مدت تر امکان بروز پیدا نموده و در قبال اقدامات درمانی، پایداری و ماندگاری بیشتری نشان می دهند.
ج-عوامل تغذیه ای و مواد غذایی مصرفی
تغذیه روزمره با بهره گیری تفننی و تصادفی از برخی غذاها و فرآورده های غذایی، بسته به نوع ترکیبات طبیعی مواد اولیه خود و یا تغییراتی که در فرایند فرآوری پیدا می کنند، دو اثرمتفاوت را بروز می دهند و از این نظر به برخی از گروه های غذایی، مواد زمینه ساز و عامل ایجاد سردردها و میگرن نسبت داده می گردد و برعکس گروه دیگری را نه تنها به اسم ایجاد کننده دسته بندی نمی کنند، بلکه آنها را کاهش دهنده و بازدارنده از سردردها برمی شمارند.لازم به یادآوری مجدد می باشد که عکس العمل افراد در قبال این دو گروه غذایی، با استعدادهای ذاتی و زمینه های ژنتیکی آنها مرتبط است، ولی با وجود تمام این مسائل، عوامل شناخته شده تشدید کننده میگرن و سردردهای مختلف عبارتند از:
1-غذاهای حاوی MSG یا مونوگلوتامات سدیم
ماده نام برده شده به طور فراوانی در غذاهای رستوران های چینی، سس های حاضری، غذاهای حاضری فریزشده و یخ زده، چیپس و سیب زمینی های سرخ نموده، گوشت های کنسرو شده، سوپ های حاضری و پاکتی وجود دارد.2-غذاهای حاوی نیتریت و نیترات
از جمله این غذاها می توانیم به فرآورده های گوشتی از قبیل سوسیس، کالباس، همبرگرهای حاضری و ماهی دودی اشاره کنیم.3-مواد غذایی حاوی تیرامین و اسید آراشیدونیک
تیرامین در موادی مانند پنیرو پنیر سبز یا آبی، شاه ماهی، ماهی دودی، شکلات، موز، مرکبات، آووکادو، گوجه فرنگی، جگر مرغ و غذاهای حاوی قارچ های خوراکی وجود دارد.اسید آراشیدونیک هم نه تنها در بروز سردردهای میگرنی نقش دارد، بلکه می تواند عامل افزایش دهنده التهابات مفصلی و تشدید درد در زانوها و مچ پا باشد. منابع غنی اسید آراشیدونیک، روغن جوانه ذرت و روغن آفتابگردان، گوشت های قرمز و فرآورده های گوشتی می باشند.
4-مواد خوردنی و آشامیدنی حاوی کافئین، آسپارتام، گلوتامات، مس، فنیل اتیل آمین و اکتوپامین.
فنیل اتیل آمین در کاکائو، شکلات، پنیر و برخی از مواد غذایی و اکتوپامین در مرکباتی مثل لیمو، پرتقال و گریپ فروت وجود دارد.5-ایجاد کننده های آلرژی و حساسیت
که ازنظرآماری قابل توجه می باشند، عبارتند از شیر و فرآورده های شیر، بادام زمینی، قارچ، توت فرنگی، تخم کدو و آفتابگردان، کنجد، تخم مرغ و پروتئین برخی از غلات.منابع غذایی پیشگیری کننده از سردردها
ماهی های سالم و فاقد آلودگی های میکروبی و فلزات سنگین مثل متیل مرکوری (حاوی ترکیبات جیوه)، روغن ماهی فاقد جیوه، روغن های امگا-3 به صورت برخی از ترکیبات مواد غذایی یا کپسول های حاوی DHA و EPA .زنجبیل تازه یا پودر زنجبیل یا عصاره زنجبیل غنی شده با اسیدفولیک.
چگونگی عملکرد مواد غذایی حاوی ترکیبات زمینه ساز بروز سردرد و میگرن
تیرامین، نیتریت ونیترات و سایر مواد شیمیایی، بر روی رگ های مغز تاثیر می گذارند و به طورغیرمستقیم، تغییراتی را در عملکرد مویرگ های داخل و خارج از کاسه سر و رشته های عصبی ایجاد می کنند. تعدادی ازاین ترکیبات، موجب انقباض و برخی دیگرسبب انبساط رگ ها می شوند و عدم تعادلی را به وجود می آورند که به ایجاد درد یاری می کند.عده ای دیگر از دانشوران و پژوهندگان بر خلاف نظریه گفته شده، بر این باور می باشند که افراد مختلف در کودکی و بزرگسالی نسبت به برخی ازترکیبات غذاهای مصرفی حساسیت داشته و در نتیجه با ورود این ترکیبات به بدن، تغییراتی در عروق خونی و مویرگ ها ایجاد می گردد و عامل بروز سردرد می گردند.
منبع: نشریه دنیای تغذیه، شماره 98.
/ج
منبع: راسخونpariha.ir: پریها | مجله گردشگری، تور لحظه آخری، تور ارزان قیمت، سفرنامه گردشگری
مجله 90 جعبه: مجله 90 جعبه، مجله تفریحی و آموزشی و سرگرمی