11 مزیت تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و مادر

به گزارش مجله سرگرمی، تغذیه با شیر مادر مزایایی برای مادر و نوزاد دارد که مهم ترین مزایایی که تغذیه با شیر مادر دارد شامل فراهم کردن همه مواد مغذی مورد احتیاج بدن کودک، محافظت بدن کودک در برابر بیماری ها، ایجاد وزن ایده آل برای نوزاد و باهوش تر شدن کودک می گردد. در این مقاله به مزایایی که شیر مادر برای بدن مادر هم دارد، اشاره شده است.

11 مزیت تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و مادر

شیر مادر یک تغذیه کامل برای نوزادان فراهم می نماید. مقدار مناسبی مواد مغذی دارد و به راحتی قابل هضم و قابل دسترس است. با این حال، میزان شیردهی برخی از زنان به میزان 30 درصد است. در حالی که برخی از زنان قادر به تغذیه نوزاد خود با شیر مادر نیستند، برخی دیگر خود انتخاب می نمایند که چگونه کودکشان را تغذیه نمایند. با این حال مطالعات نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر دارای مزایای زیادی برای سلامت مادران و نوزادان است.

در اینجا 11 مزیت تغذیه با شیر مادر، به صورت علمی ذکر شده است. مزیت 1 تا 5 برای نوزادان و از شماره 6 تا 11 مخصوص مادران است.

1- شیر تغذیه ایده آل و کامل برای نوزاد فراهم می نماید.

بیشتر متخصصین بهداشتی توصیه می نمایند تغذیه با شیر مادر باید حداقل شش ماه انجام گیرد. در ادامه، تغذیه با شیر مادر در کنار غذاهای مختلف در رژیم غذایی کودک، حداقل یک سال توصیه می شود.

شیر مادر در شش ماه اول تمامی احتیاجی های نوزاد را بر طرف می نماید. ترکیب آن حتی با توجه به احتیاج های کودک، به ویژه در ماه اول زندگی تغییر می نماید. در اولین روز های پس از تولد، سینه یک مایع سفت و زرد رنگ فراوری می نماید که به آن کولورواستروژن یا آغوز یا کُلستروم می گویند. این شیر پروتئین بسیار بالا، قند پایین و دارای ترکیبات مفید است.

کلسترول شیر، مطلوب است تا رشد دستگاه گوارش نوزاد که به طور کامل شکل نگرفته است، دچار مشکل نشود. پس از چند روز اول، سینه ها شروع به فراوری مقادیر بیشتری از شیر می نمایند. چون معده نوزاد در حال رشد است.

ممکن است شیر مادر فاقد ویتامین D باشد، مخصوصا اگر مادر مواد غذایی زیادی مصرف نکند و نتواند شیر کافی فراوری کند. برای جبران این کمبود، قطره های ویتامین D معمولاً از سن چهار هفتگی توصیه می شود.

خلاصه مطلب

شیر شامل تمامی مواد مغذی است که نوزاد شما برای شش ماه اول زندگی احتیاج دارد، به غیر از ویتامین D اولین شیر فراوری شده سفت و زرد رنگ است است که غنی از پروتئین است و حاوی ترکیبات مفید است.

2- شیر مادر حاوی آنتی بادی های مفید است.

شیر مادر دارای آنتی بادی هایی است که در مقابل ویروس ها و باکتری ها مبارزه می نماید. اولین شیر مادر مقدار زیادی آنتی بادی دارد. کلستروم مقادیر زیادی از ایمونوگلوبولین و همچنین چندین آنتی بادی دیگر را فراهم می نماید. هنگامی که مادر در معرض ویروس ها یا باکتری ها قرار می گیرد، فراوری آنتی بادی ها شروع می شود. سپس این آنتی بادی ها در شیر مادر ترشح می شود و در طی تغذیه به نوزاد منتقل می شود.

ایمونوگلوبولین در نوزاد با ایجاد یک لایه محافظ در بینی، از گلو و دستگاه گوارش محافظت می نماید. به همین دلیل، مادران شیرده که دارای آنفولانزا هستند، شیر آن ها حاوی آنتی بادی هایی است که با بیماری مبارزه می نماید.

با این وجود، اگر شما بیمار هستید، همواره باید بهداشت را به طور دقیق رعایت کنید. دست های خود را به طور مرتب بشوید و از روش های جلوگیری از آلوده کردن نوزاد به بیماری، بهره ببرید.

آنتی بادی ها، محافظت از نوزاد را به طور کامل انجام نمی دهند. مطالعات متعدد نشان می دهد که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه نمی نمایند بیشتر نسبت به مسائل بهداشتی مانند پنومونی، اسهال و عفونت آسیب پذیر هستند.

خلاصه مطلب

شیر مادر دارای آنتی بادی هایی به ویژه ایمونوگلوبولین A است که می تواند در جلوگیری از بیماری مادر به نوزاد موثر باشد.

3- تغذیه با شیر مادر می تواند خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد.

تغذیه با شیر مادر خواص درمانی بسیاری دارد. این امر مخصوصاً در خصوص تغذیه کامل با شیر مادر است. بدین معنی که نوزاد تنها شیر مادر را دریافت کند. تغذیه نوزاد از شیر مادر، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش می دهد، از جمله:

- عفونت گوش میانی: حداقل سه ماه تغذیه نوزاد فقط با شیر مادر، حدود 50 درصد عفونت گوش نوزادان را کاهش می دهد. در حالی که اگر نوزاد به غیر از شیر مادر غذای دیگری دریافت کند، این رقم 23 درصد می شود.

- عفونت دستگاه تنفسی: تغذیه نوزاد فقط با شیر مادر برای بیش از 4 ماه خطر بستری شدن نوزاد، به خاطر این نوع عفونت ها را تا 72 درصد کاهش می دهد.

- سرما خوردگی و عفونت: نوزادانی که فقط در مدت شش ماه از شیر مادر تغذیه می نمایند، حدود 63 درصد کمتر به سرما خوردگی و عفونت گلو مبتلا می شوند.

بیشتر بدانید: درمان سرماخوردگی نوزاد با 5 راه حل کاربردی و مهم

- عفونت های روده ای: تغذیه با شیر مادر، 64 درصدی عفونت های روده را کاهش می دهد که 2 ماه پس از تغذیه نوزاد با شیر مادر متوقف می شود.

- آسیب بافت روده: تغذیه نوزادان نارس با شیر مادر، حدود 60 درصد بروز انتروکولیت را کاهش می دهد.

- سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS): تغذیه با شیر مادر در ماه اول، خطر مرگ نوزاد را به میزان 50 درصد کاهش می دهد. این رقم در سال اول تولد حدود 36 درصد است.

- بیماری های آلرژیک: تغذیه نوزاد با شیر مادر برای حداقل 3 تا 4 ماه، خطر آسم، درماتیت آتوپیک و اگزما را کاهش می دهد.

- بیماری سلیاک: نوزادانی که در معرض گلوتن شیر قرار می گیرند، خطر ابتلا به بیماری سلیاک را 52 درصد کاهش می دهد.

- بیماری التهاب روده: نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند ممکن است به احتمال تقریبی، 30 درصد کمتر به بیماری التهابی روده در دوران کودکی دچار شوند.

- دیابت: تغذیه نوزاد با شیر مادر برای حداقل 3 ماه، خطر ابتلا به دیابت نوع 1 (تا 30 درصد) و دیابت نوع 2 (تا 40 درصد) را کاهش می دهد.

بیشتر بدانید: علائم دیابت در بچه ها چیست؟

- سرطان خون:تغذیه با شیر مادر برای 6 ماه یا بیشتر، 15 تا 20 درصد خطر ابتلا بهسرطان خونکاهش می دهد.

علاوه بر کاهش خطر ابتلا به بسیاری از عفونت ها، تغذیه با شیر مادر شدت بیماری ها را بسیار کاهش می دهد. علاوه بر این، تغذیه با شیر مادر برای دوران کودکی و حتی بزرگسالی اثر محافظتی دارد.

خلاصه مطلب

تغذیه نوزاد با شیر مادر ممکن است خطر ابتلا به عفونت و بیماری های بسیاری از جمله آلرژی، بیماری سلیاک و دیابت را کاهش دهد.

4- شیر مادر برای نوزاد وزن ایده آل ایجاد می نماید.

تغذیه نوزاد با شیر مادر سبب افزایش وزن سالم و جلوگیری از چاقی در دوران کودکی می شود.

مطالعات نشان می دهد که میزان چاقی در نوزادانی که شیر مادر دریافت کرده اند نسبت به نوزادانی که مواد غذایی دیگر دریافت کرده اند، 15 تا 30 درصد پایین تر است. مدت زمان نیز مهم است؛ زیرا هر ماه از شیردهی خطر ابتلا به چاقی کودک را تا 4 درصد کاهش می دهد. این ممکن است به دلیل رشد باکتری های مختلف روده باشد. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، باکتری های مفید بیشتری در روده دارند که ممکن است بر ذخیره چربی تاثیر بگذارند.

بیشتر بدانید: راهنمای وزن گیری نوزاد (افزایش وزن نوزاد از تولد تا یکسالگی)نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، لپتین بیشتری نسبت نوزادانی که با شیر خشک تغذیه شده اند، دارند. لپتین یک هورمون کلیدی برای تنظیم اشتها و ذخیره چربی است. نوزادانی که به اندازه کافی شیر دریافت می نمایند، گرسنگی آن ها با شیر مادر بر طرف می شود و الگوی صحیح غذا خوردن را برای آینده یاد می گیرند.

خلاصه مطلب

نوزادان تغذیه شده با شیر مادر، چاقی کمتری نسبت به نوزادانی دارند که با شیر خشک تغذیه شده اند. آن ها همچنین دارای باکتری های لپتین و باکتری های مفید روده هستند.

5- تغذیه با شیر مادر باعث می شود بچه ها باهوش تر شوند.

برخی مطالعات نشان می دهد ممکن است تفاوتی در توسعه مغز نوزادان تغذیه شده با شیر مادر و تغذیه شده با شیر خشک وجود داشته باشد. این اختلاف ممکن است به دلیل صمیمیت جسمی، تماس، لمس و نگاه کردن مادر به نوزاد و تغذیه با شیر مادر باشد.

مطالعات نشان می دهد که نوزادانی که شیر مادر دریافت کرده اند نمرات بهتری کسب کرده اند و مسائل رفتاری و اختلالات یادگیری آن ها کم تر است. با این حال، این مسئله بیشترین تاثیر را در نوزادان نارس نشان می دهد که خطر بیشتری در خصوص مسائل مربوط به رشد آنها را تهدید می نماید. این تحقیق به وضوح نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر اثر مثبتی بر رشد مغز در دراز مدت دارد.

خلاصه مطلب

تغذیه شیر مادر ممکن است بر رشد مغز کودک تاثیر بگذارد و اختلالات رفتاری آینده و مسائل یادگیری را کاهش دهد.

6- تغذیه با شیر مادر به مادر برای کاهش وزن یاری می نماید.

در حالی که برخی از زنان در طول تغذیه نوزاد با شیر مادر وزن می گیرند، برخی دیگر به نظر می رسد که وزن کم می نمایند. اگرچه تغذیه با شیر مادر باعث افزایش تقاضای انرژی مادر در حدود 500 کالری در روز می شود و تعادل هورمونی بدن بسیار متفاوت از حد معمول است. به علت این تغییرات هورمونی در زنان شیرده اشتها و میل به غذا خوردن افزایش می یابد. از طرفی دیگر ممکن است بیشتر به ذخیره چربی برای فراوری شیر یاری نمایند.

برای سه ماه اول پس از زایمان، مادران شیرده ممکن است وزن بیشتری نسبت به زنان شیرده دیگر داشته باشند و حتی ممکن است وزنشان افزایش یابد. با این وجود، پس از سه ماه شیردهی، احتمالاً افزایش چربی سوزی را تجربه خواهند کرد.

مادرانی که نوزادان خود را شیر می دهند، پس از گذشت 3 تا 6 ماه پس از زایمان شروع به از دست دادن وزن بیشتری در مقایسه با زنان دیگر می نمایند. مهم است که به یاد داشته باشید رژیم غذایی سالم و ورزش منظم مهم ترین عامل معین نماینده وزن است.

خلاصه مطلب

تغذیه با شیر مادر ممکن است باعث کاهش وزن در 3 ماه اول پس از زایمان شود. در صورتی که کاهش وزن در دوران شیردهی بیش از حد باشد، مادر باید وزن از دست رفته خود را جبران کند.

7- شیردهی به ترمیم رحم یاری می نماید.

در دوران بارداری، رحم مادر به شدت رشد می نماید و از اندازه یک گلابی، به اندازه تمام فضای شکم مادر می شود. پس از زایمان، رحم طی فرآیندی به اندازه قبلی خود باز می شود. هورمون اکسی توسین در دوران بارداری افزایش می یابد که به این فرآیند یاری می نماید. بدن مادر در طول زایمان مقدار زیادی اکسی توسین ترشح می نماید تا به کودک یاری کند و خونریزی را کاهش دهد.

اکسی توسین در طول شیردهی نیز افزایش می یابد. اکسی توسین سبب تقویت انقباضات رحم، کاهش خون ریزی و یاری نمودن به رحم برای بازگشت به حالت اولیه خود است. مطالعات همچنین نشان داده است که مادرانی که شیرده هستند، معمولاً بعد از زایمان خونریزی کمتر دارند.

خلاصه مطلب

تغذیه با شیر مادر باعث افزایش فراوری هورمون اکسی توسین می شود، که باعث ایجاد انقباض در رحم است. از طرفی باعث کاهش خونریزی پس از زایمان می شود و به رحم یاری می نماید تا به اندازه اولیه خود باز شود.

8- مادرانی که نوزادان خود را شیر می دهند، از افسردگی مصون هستند.

افسردگی پس از زایمان یکی از انواع افسردگی است که می تواند در مدت کوتاهی پس از زایمان ایجاد شود. این مورد 15 درصد از مادران را تحت تاثیر قرار می دهد. به نظر می رسد زنانی که نوزادان خود را از شیر خود تغذیه می نمایند کمتر به افسردگی بعد از زایمان در مقایسه با زنانی که نوزاد خود را شیر نمی دهند، مبتلا می شوند.

با این حال، افرادی که پس از زایمان دچار افسردگی می شوند، به احتمال زیاد، پس از مدت کوتاهی که مادر به نوزاد خود شیر می دهد، از بین می رود. اگر چه شواهد متفاوتی وجود دارد، که تغذیه با شیر مادر باعث تغییرات هورمونی می شود که باعث حفاظت مادران از افسردگی می شود.

یکی از بیشترین تغییرات، افزایش هورمون اکسی توسین در طی زایمان و شیردهی است. به نظر می رسد اکسی توسین اثرات ضد اضطراب در طولانی مدت دارد. همچنین با اثر بخشی بر روی قسمت های مختلف مغز، باعث آرامش بیشتر می شود.

این اثرات همچنین ممکن است در مادرانی که شیرده هستند نسبت به مادرانی که شیردهی ندارند، بیشتر باشد. یک مطالعه نشان می دهد که کودک آزاری مادرانی که نوزاد خود را شیر می دهند سه برابر کمتر از افرادی است که نوزاد خود را شیر نمی دهند.

در این مورد، توجه داشته باشید که این ها آمار هایی است که تنها از انجمن بچه ها بدست آمده اند. تغذیه با شیر مادر به این معنا نیست که شما راه های دیگر مراقبت از کودک خود را نادیده بگیرید.

خلاصه مطلب

مادران شیرده کمتر محتمل است که به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند، زیرا افزایش مقدار هورمون اکسی توسین در بدن آن ها افزایش یافته است که باعث مراقبت، آرامش و رابطه خوب بین مادر و کودک می شود.

9- تغذیه با شیر مادر باعث کاهش خطر بیماری های مادر می شود.

به نظر می رسد تغذیه با شیر مادر، مادر را در طولانی مدت در برابر سرطان و چند بیماری دیگر مصون می دارد. کل زمانی که مادر صرف شیر دادن به نوزاد خود می نماید، خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را کاهش می دهد.

در حقیقت، زنانی که بیش از 12 ماه نوزاد خود را با شیر خود تغذیه می نمایند، 28 درصد کمتر، در معرض مبتلا شدن به سرطان پستان و تخمدان هستند. هر سالی که مادر به نوزاد شیر می دهد، 4.3 درصد از مبتلا شدن به سرطان پستان کاهش می یابد.

مطالعات اخیر همچنین نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر ممکن است مادر را در مقابل سندرم متابولیک محافظت کند. از طرفی دیگر خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سایر بیماری را کاهش می دهد.

زنانی که در طول زندگی خود 1 تا 2 سال نوزاد خود را شیر می دهند، باعث کاهش 10 تا 50 درصدی خطر ابتلا به فشار خون بالا، آرتریت، چربی خون بالا، بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 می شود.

خلاصه مطلب

مادرانی که به مدت بیش از یک سال به نوزاد خود شیر می دهند، 28 درصد کمتر در معرض سرطان سینه و تخمدان قرار می گیرند. همچنین شیردهی باعث کاهش خطر چندین بیماری دیگر نیز می شود.

10- شیردهی می تواند مانع از قاعدگی شود.

تغذیه با شیر مادر نیز تخمک گذاری و قاعدگی را متوقف می نماید. عقب افتادن چرخه قاعدگی، در واقع می تواند راهی طبیعی برای جلوگیری از بارداری باشد. برخی از زنان حتی از این مورد به عنوان کنترل زایمان برای چند ماه اول پس از زایمان استفاده می نمایند. با این حال، توجه داشته باشید که این ممکن است یک روش کاملاً موثر برای کنترل بارداری در دوران شیردهی نباشد.

شما ممکن است این تغییر را به عنوان یک مزیت اصلی در نظر بگیرید. در حالی که از نوزاد خود لذت می برید، دیگر نباید مدتی نگران بارداری مجدد خود شوید (البته شرایط بدنی مادران مختلف، متفاوت است).

خلاصه مطلب

تغذیه منظم با شیر مادر باعث توقف تخمک گذاری و قاعدگی می شود. برخی افراد این موضوع را جلوگیری از بارداری می دانند، اما ممکن است کاملاً موثر نباشد.

11- شیردهی همچنین موجب صرفه جویی در زمان و پول می شود.

تغذیه نوزاد با شیر مادر کاملاً رایگان است و احتیاج به کوشش بسیار ندارد.

با انتخاب شیر مادر:

  • احتیاجی به صرف پول نیست.
  • در روز هر مقدار که نوزاد احتیاج داشته باشد می تواند شیر مصرف کند.
  • احتیاجی به استریل کردن و تمیز کردن آن نمی باشد.
  • احتیاجی به گرم نمودن در شبانه روز ندارد.
  • در حالی که حرکت می کنید شیر گرم می شود.
  • شیر همواره در دمای مناسب است و می تواند در هر زمانی نوزاد میل کند.

خلاصه مطلب

با تغذیه نوزاد از شیر مادر، شما نباید نگران خرید و یا مخلوط کردن فرمول، گرم کردن بطری یا محاسبه احتیاجهای روزانه کودک خود باشید.

برگرفته از : healthline

گروه مادر و کودک خبرنگاران

parisro.ir: تور فرانسه ارزان | تور فرانسه قیمت، تور پاریس، تور پاییز، زمستان، نوروز، بهار تابستان فرانسه

umeblog.ir: یومی بلاگ: آرشیو خبری و مقالات متنوع وب

منبع: setare.com
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 126883

به "11 مزیت تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و مادر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "11 مزیت تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و مادر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید