پشت پرده خروج آمریکا از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد

به گزارش مجله سرگرمی، سیاست خروج از معاهدات بین المللی و بی اعتنایی به تعهدات جهانی توسط آمریکایی ها، این بار به پیمان منع موشک های هسته ای میان برد(آی ان اف) رسید.

پشت پرده خروج آمریکا از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد

دفاتر منطقه ای خبرنگاران- شعیب بهمن- سیاست خروج از معاهدات بین المللی و بی اعتنایی به تعهدات جهانی توسط آمریکایی ها، این بار به پیمان منع موشک های هسته ای میان برد(آی ان اف) رسید.

این پیمان که در سال 1988 به امضای رونالد ریگان و میخائیل گورباچف، رهبران وقت آمریکا و شوروی رسید، دو طرف را متعهد می کرد که از توسعه، تولید و استقرار موشک های کروز یا بالستیک زمین پرتاب با برد بین 500 تا 5500 کیلومتر خودداری کنند.

اگر چه آمریکا به بهانه عدم پایبندی روسیه، از این معاهده خارج شده، اما واقعیت آن است که دولت ترامپ در خروج از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد، اهداف متعددی را در دو سطح داخلی و خارجی دنبال کرده است.

در سطح داخلی، با توجه به وضعیت سیاسی جامعه آمریکا، ترامپ از زمان پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری همواره با این اتهام روبه رو بوده که با روسیه روابط مشکوکی داشته و این روس ها بوده اند که در انتخابات دخالت و از ترامپ حمایت کرده و موجب راه یابی او به کاخ سفید شده اند.

در نتیجه ترامپ برای رفع اتهام از خود، به دنبال آن بود که با یک حرکت بزرگ ضد روسی، بخشی از اتهامات را رفع کند. از این رو ردپای وضعیت سیاسی در داخل آمریکا و فشار افکار عمومی بر کاخ سفید در زمینه روابط ترامپ با روس ها در خروج آمریکا از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد مشهود است.

در سطح بین المللی، اقدام واشنگتن در خروج از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد دست کم سه دلیل عمده دارد.

دلیل اول به پیشرفت های روسیه در زمینه صنایع موشکی و دفاعی بازمی شود. آمریکایی ها حس می کنند در یک دوره غفلت قرار گرفته بودند و روس ها در این دوره پیروز شده اند به پیشرفت های قابل توجهی در زمینه صنایع موشکی دست پیدا کنند.

بنابراین در شرایط فعلی آمریکایی ها با خروج از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد قصد دارند به نوعی عقب ماندگی خود را در حوزه صنایع موشکی جبران کنند و به سطح پیشرفت های روسیه دست یابند.

دلیل دوم خروج آمریکا از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد به سیاست دولت ترامپ برای تحت فشار گذاشتن اروپایی ها مرتبط می شود. خروج آمریکا از این پیمان به نوعی موجب افزایش قدرت نظامی روسیه می شود و این اروپایی ها هستند که در درجه اول از افزایش قدرت روس ها مورد تهدید قرار می گیرند.

به عبارت دیگر آمریکا با خروج از این پیمان، متحدان خود در اروپا را با کارت افزایش قدرت نظامی روسیه مورد تهدید قرار خواهد داد و آنها چاره ای جز قرار دریافت در چتر امنیتی آمریکا نخواهند داشت. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که ترامپ از زمان مبارزات انتخاباتی و سپس قرار دریافت در جایگاه ریاست جمهوری، همواره بر این بحث تاکید کرده که در سال های پس از جنگ جهانی دوم، اروپایی ها از لحاظ امنیتی در پناه آمریکا قرار گرفته اند اما هیچگاه بهای لازم را برای برخورداری از امنیت به آمریکا نپرداخته اند.

با توجه به اینکه نابودی پیمان منع موشک های هسته ای میان برد بیش از همه برای کشورهای اروپایی که در مجاورت روسیه قرار دارند، خطرناک است، اروپایی ها ناگزیر خواهند شد برای تقویت امنیت خود در برابر مسکو همچنان سیاست پیروی از واشنگتن را در پیش گیرند.

بنابراین در شرایط فعلی آمریکایی ها می خواهند از یک سو بهای امنیتی را که تاکنون برای اروپایی ها تامین کرده اند، از آنها بگیرند و از سوی دیگر در سایر معادلات نیز با اعمال فشارهای امنیتی، اروپایی ها را با خود همراه کنند. علاوه بر این، آمریکایی ها تمایلی ندارند ایده هایی همچون ارتش مستقل اروپایی که توسط فرانسه مطرح شده است و با استقبال آلمان و چند کشور دیگر قرار گرفته، تقویت شود.

دلیل سوم خروج آمریکا از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد را باید در سایه سیاست مهار چین و حتی ایران جست وجو کرد. چین در سال های گذشته در صنایع موشکی خود پیشرفت های بزرگی به دست آورده است. با توجه به آنکه روسیه و آمریکا عملا عضو این پیمان بوده اند و برای خود محدودیت هایی ایجاد کرده بودند، فرصت مناسبی برای چین مهیا شده بود که خارج از این پیمان بتواند در عرصه موشک های میان برد و کوتاه برد فعالیت داشته باشد.

بنابراین پیشرفت های خیره کننده چین، آمریکا را نگران کرده است. علاوه بر این، آمریکایی ها بارها به صراحت اعلام کرده اند که از پیشرفت های ایران در زمینه صنایع موشکی به شدت نگران هستند.

از این رو واشنگتن با خروج از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد و در راستای سیاست مهار رقبا، در تلاش است محدودیت های جدیدی برای فعالیت های موشکی ایران و چین ایجاد کند. به همین دلیل نیز آمریکایی ها پیشنهاد امضای یک پیمان جدید با روسیه و چین را داده اند که در آینده می تواند سایر کشورها را نیز در بر گیرد.

از طریق این پیمان جدید، واشنگتن می تواند نه تنها روسیه، بلکه فعالیت های موشکی سایر کشورها را هم محدود کند. بنابراین آمریکا یک سیاست چند وجهی را برای مهار روسیه، چین و ایران در حوزه صنایع موشکی در پیش گرفته است که به واسطه آن اروپا را نیز تحت فشار قرار خواهد داد.

با این حال سیاست طراحی شده توسط آمریکا با چالش های متعددی روبرو است. زیرا دو کشور استرالیا و کره جنوبی که برای استقرار موشک های هسته ای میان برد آمریکا در نظر گرفته شده بودند، به صراحت اعلام کرده اند که میزبان موشک های آمریکایی نخواهند بود.

در نتیجه آمریکا با پاسخ مثبتی از سوی متحدان خود روبرو نشده است. در این بین تنها گزینه واشنگتن برای استقرار موشک های خود در شرق آسیا، جزیره گوآم است که هم اکنون حجم قابل توجهی از جنگ افزار آمریکا در آن مستقر است.

این جزیره در اقیانوس آرام با بیش از 160 هزار جمعیت توسط ایالات متحده اداره می شود، اما قلمرو این کشور نیست. آنگونه که مقامات چینی اعلام کرده اند، استقرار موشک های آمریکایی در کمتر از 3000 کیلومتری شانگهای، بسیار تحریک کننده و خطرناک است و می تواند مرزهای شرقی چین را تهدید کند.

به همین دلیل دولت چین به آمریکا هشدار داده که اگر اقدام به استقرار موشک های میان برد در منطقه آسیا و اقیانوسیه کند، با اقدامات متقابل پکن روبرو خواهد شد.

در همین زمینه، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز اقدام آمریکا برای خروج از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد و استقرار آنها در منطقه را خطرناک دانسته و تهدید به تلافی کرده است.

در نتیجه با توجه به رویکرد روسیه و چین، دولت آمریکا در پیشبرد اهداف طراحی شده در خصوص خروج از پیمان موشک های هسته ای میان برد با چالش ها و محدودیت های زیادی روبرو است. به خصوص که اروپایی ها نیز در مجموع از رفتار آمریکا در این زمینه رضایت چندانی ندارند و خود را بزرگترین قربانی افزایش اختلافات میان ایالات متحده و روسیه تلقی می کنند.

ح

bigkurosh.ir: مجله کوروش بزرگ، وبلاگ خبری، تاریخی و تحلیلی

faceraz.ir: فیس راز | گفتگو و همدلی راه حل رفع همه مشکلات

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 25 آبان 1400 بروزرسانی: 25 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 36649

به "پشت پرده خروج آمریکا از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پشت پرده خروج آمریکا از پیمان منع موشک های هسته ای میان برد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید