پایتخت طبیعت ایران را بهتر بشناسید
به گزارش مجله سرگرمی، شهرستان یاسوج از بهترین تفرجگاه برای گذراندن اوقاتی خوش در گرمای تابستان است.
به گزارش خبرنگار از ، ما در کشوری با عقبه ی تاریخی, سیاسی, فرهنگی و طبیعی چند هزارساله زندگی می کنیم که از جاذبه های گردشگری بی نظیری در سطح دنیا برخوردار است، بدین جهت صنعت گردشگری در ایران از ظرفیت های بسیار بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است. بر اساس گزارش سازمان دنیای گردشگری، ایران رتبه دهم جاذبه های باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبه های طبیعی را در دنیا دارا است.
بهترین شهر برای سفر کدام است؟
شاید برای همه هموطنانی که قصد سفر در ایران و یا افرادی که از دیگر کشورها قصد سفر به ایران را دارند، این سوال پیش آید که بهترین شهر برای سفر کدام است و اگر به قصد گردشگری رهسپار شوند، کدام شهرها مخازن بیشتری و امکانات بهتری برای مسافران داخلی و یا حتی خارجی دارند؟
محققان دریافتند که الگوهای آب و هوایی بر مناطقی که جذب گردشگر با شرایط خاصی دارند، با توجه به فصلی که این گردشگران در آن قرار گرفته اند و قصد مسافرت دارند، بسیار مهم است. آگاهی درباره نقش تغییرات آب وهوایی در گردشگری همواره مورد نظر بوده اما در بخش هایی که جذب گردشگر شرایط خاصی دارد، مانند مناطق کوهستانی و ساحلی، بسیار مهم تر می گردد. آب و هوا یک مورد ضروری برای گردشگری، به خصوص در سواحل، طبیعت و گردشگری ورزش های زمستانی است. همچنین تغییر الگوهای آب و هوایی در مقاصد توریستی و کشورهایی که جذب توریسم به مقاصد خاصی دارند، در رفاه گردشگران و تصمیمات آنها تاثیر خواهد گذاشت.
افرادی که اهل سفر و طبیعت گردی هستند در نهایت مکانی را انتخاب می نمایند که در زمان سفر بهترین شرایط را داراست. بسیار بدیهی است، از جمله فصولی که دست گردشگران داخلی را برای سفر می فشارد، فصل بهار و تابستان است. چرا که پاییز و زمستان اکثرا فصل تحصیلی و کسب و کار ایرانیان است.
اگر جزء افرادی هستید که به دلایلی این امکان در نوروز برایتان فراهم نشده و یا به دلایل دیگر می خواهید سفری در تابستان داشته باشید، پیشنهاد می کنیم با ما همراه باشید.
تابستان فصل تعطیلات و بهترین فرصت برای سفر، گردش و برطرف خستگی است. تعطیلی مدارس و دانشگاه ها، زیبایی چشم نواز طبیعت و آب و هوای گرم از دلایل مهم و قانع نماینده ای است که زمان مناسبی برای مسافرت و دورهم بودن اعضای خانواده و حتی دوستان با یکدیگر را فراهم می نماید.به دلیل گرمای هوا اکثر مردم مناطق خوش آب و هوا و خنک را ترجیج می دهند.
از خنک ترین مناطق ایران برای سفرهای تابستانی می توان به استان چهار فصل و زیبای کهگیلویه و بویراحمد اشاره نمود.
کهگیلویه و بویراحمد
هرچند نام کهگیلویه و بویراحمد زیاد بر سر زبان ها نیست، ولی در ایران کمتر سرزمینی وجود دارد که این همه زیبایی را یک جا داشته باشد. استان کهگیلویه و بویراحمد مجموعه ای ارزشمند از زیبایی های تاریخی و طبیعی است که از دامنه ی کوه های زاگرس تا جلگه های حاصل خیز حاشیه خلیج فارس گسترده شده است.
طبیعت این استان به دلیل ناشناخته بودن در بین مردم، هنوز به صورت بکر و دست نخورده باقی مانده اند. این استان به سرزمین چهار فصل شهرت گرفته است. سرزمینی مملو از دریاچه های زیبا و آب های روان، قله های سر به فلک کشیده و دشت هایی فراخ.
آب و هوای خوب و معتدل و دارا بودن آثار باستانی و تفرجگاه های زیاد، در این شهر همراه با طبیعت بکر و مردمان مهمان نواز آن باعث شده این به عنوان مقصد گردشگری انتخاب گردد.
در ادامه با چند جاذبه طبیعی مطرح کهگیلویه و بویراحمد آشنا خواهیم شد.
جاذبه های طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد در تابستان
شهر یاسوج به دلیل جاذبه های طبیعی، توریستی و گردشگری به عنوان پایتخت طبیعت ایران شناخته شده است. این شهر با زیبایی های چشم نواز همچون قطعه حریری سبز در دامنه های دنای شرقی قرار گرفته و به واسطه این زیبایی ها و آب وهوای مطبوعش، هر ساله در فصل بهار و تابستان، پذیرای گردشگران وعلاقه مندان به طبیعت است.
گرداگرد این شهر را رودهای خروشان بشار و مهریان و کوههای سر به فلک کشیده دنا با پوشش جنگلهای بلوط و بنه، فرا گرفته است به طوری که بعضی این منطقه را شمال جنوب می نامند.
آبشار یاسوج
در شمال شرق شهر یاسوج، باغ هایی بسیار زیبا و خرم وجود دارند که اگر از آن ها عبور کنید به تنگه ای به نام تنگه یاسوج با درختان کهنسال چنار خواهید رسید. در پایانی این تنگه آبشاری خروشان قرار گرفته است. آب آبشار یاسوج از ذوب شدن برف کوه های بالا دست آن سرازیر می گردد و در تمام طول سال، جاری است.
از آب این آبشار برای آبیاری باغ های پائین دست استفاده می گردد. همچنین، آب شرب بخش نسبتا بزرگی از شهر یاسوج هم از این آبشار تهیه می گردد. پارک جنگلی آبشار، به دلیل قرارگیری در منطقه ای مرتفع و بسیار سرسبز، آب و هوایی بس دلچسب و خنک دارد که در فصول گرم سال پذیرای بسیاری از شهروندان یاسوجی است.
احمد یکی از گردشگرانی که از اهواز برای اولین بار به یاسوج سفر نموده به خبرنگار از ، می گوید: وقتی از دوستم که شیرازی بود پرسیدم کجا را برای تابستان انتخاب کنم که هوای خنک و مطبوعی داشته باشد، بدون هیچ مکثی جواب داد آبشار یاسوج.
من واقعا فکرش را هم نمی کردم در فصل تابستان با این گرمای طاقت فرسا جایی به این خنکی وجود داشته باشد.
هوا واقعا تمیز، خنک و دلچسب بود. طبیعت و فضای آبشار واقعا جذاب و بکر است. به همه مردم ایران پیشنهاد می دهم حتما یک روز از عمرشان را هم که شده در آبشار یاسوج بگذرانند. (البته بیشتر در فصل تابستان که گرما حسابی امانتان را بریده)
سد شاه قاسم
سد شاه قاسم یاسوج واقع در پنج کیلومتری مرکز این استان که در سال های اخیر به دلیل کم بارشی و خشکسالی ها خشک شده بود ولی به دلیل بارش های اخیر و نزول رحمت الهی مخزن این سد لبریز شده و به یکی از زیبا ترین مناطق گردشگری این استان تبدیل شده است.
سد شاه قاسم یاسوج با حجم مخزن دوازده میلیون متر مکعب با هدف آبیاری 1500 هکتار از اراضی اطراف سد، ذخیره آب های سطحی و توسعه ظرفیت گردشگری احداث شده است.
علی که به همراه دو خواهرش به قصد انجام کارهای اداری به یاسوج آمدند به خبرنگار از ، گفت: همینکه کارمان تمام شد خواستیم به شیراز برگردیم که در سایت خبرگزاری ها متوجه خبر پر شدن مجدد مخزن سد شاه قاسم شدم، علاقه مند شدم حتما سری به آنجا برنیم و بعد از آن به شیراز برگردیم.
من قبلا دانشجوی یاسوج بودم و با دوستانم مرتب به سد شاه قاسم می رفتیم و از طبیعت زیبای آن لذت می بردیم. اما برای چندین سال این سد کاملا خشک و بسیار دلگیر شده بود.
وقتی به سد شاه قاسم آمدیم برای چندین دقیقه چشمانم باز مانده بود و فقط خدا را شکر می کردم. واقعا بادیدن سد شاه قاسم و جان دریافت مجدد آن، رحمت الهی و عظمت خداوند را از نزدیک لمس کردم.
آبشار تنگ تامرادی
در میانه راه یاسوج به سپیدار، کمی که تنگ تامرادی را پائین بروید، صدای خروشان آب، نوید یک آبشار زیبا و محیطی بکر را به شما می دهد. در گذشته ای نه چندان دور، دسترسی به روستای تامرادی و این منطقه با دشواری های زیادی همراه بود. شاید به همین دلیل است که اینجا هنوز هم یکی از بکر ترین مناطق کهکیلویه و بویر احمد است. البته امروزه با جاده کشی های نسبتا مناسب در این منطقه، دسترسی به آن راحت تر شده است.
این آبشار که در محیطی بسیار زیبا قرار گرفته است، 15 متر ارتفاع دارد و البته تنها آبشار موجود در تنگ تامردای هم نیست. در کنار این آبشار، آبشارهای ریز و درشت دیگری هم وجود دارند که زیبایی این منطقه را دوچندان نموده اند. این آبشار از شهر یاسوج 45 کیلومتر فاصله دارد. این آبشار علاوه بر زیبایی های بسیار، دارای تاریخ و سرگذشتی کهن و شنیدنی است.
خانواده پارسایی که از تهران آمده اند در خصوص این آبشار به خبرنگار از ، می گویند: تنگ تامرادی با چشم انداز طبیعی و زیبا، ارتفاعات بلند، پوشش گیاهی سرسبز، هوای مطبوع و خوب و با طراوت که در دل خود آبشاری زیبا به ارتفاع پنجاه متر را جای داده است و صدای دل انگیز ریزش آبشار و طبیعت زیبای اطراف آن، برای ما خاطره ای فراموش ناشدنی را به همراه نشاط برگرفته از دیدن زیبایی های آن به سوغات می آورد.
وجود چهار آبشار با ارتفاع 8 تا 10 متری و حوضچه های آب در جهت آب زلال و بسیار خنک و وجود غارهایی که آب از دل آن می گذرد و آب مداوم از سقف آنان چکه می نماید باعث شده که هر چه بیشتر بر جذابیت و خاص بودن آن افزوده گردد. طبیعت زیبا و جنگل بلوط اطراف این آبشار، زیبایی خاصی به این منطقه بخشیده است.
چشمه بلوط عسلی که در حوالی آبشار تنگ واقع شده، یکی از زیبا ترین تفرجگاه هایی است که تا به حال دیده ایم. این چشمه، در پایین دست خود، حوضچه های طبیعی زیبایی را به وجود آورده است که دل هر گردشگری را بدست می آورد.
تنگ گنجه ای
تنگ گنجه ای مجموعه ای از زیباترین زیبایی های طبیعت را پیش روی بازدید نمایندگان خواهد گذاشت. در فصول بهار و تابستان نسیم خنکی که با عبور از شاخ و برگ درختان چنار، عطر و بوی طراوت گرفته اند روح و جان گردشگران را نوازش خواهند داد. منطقه گردشگری تنگ گنجه ای در مجاورت شهر یاسوج، در میانه های جاده یاسوج به سی سخت قرار گرفته است. درون این منطقه سرسبز، چند چشمه جوشان وجود دارد که آب سرد و گوارای آن از لا به لای درختان می گذرد. این منطقه نیز در فصول گرم سال پذیرای طبیعت گردان بسیاری است. فاصله این منطقه، از شهر یاسوج 13 کیلومتر است.
تنگ مهریان
تنگ مهریان از ابتدا تا پایان، سرشار از منظره های دلفریب و زیباست و زیبایی های آن در تنگ دو آب به پایان می رسد. تنگ مهریان در جوار روستایی به همین نام واقع شده است و ارتفاع آن از سطح دریا 1850 متر است. درون این دره، رودخانه ای جریان دارد که اطراف آن را درختان سر به فلک کشیده چنار پوشانده اند.
این تنگه علاوه بر فصول بهار و تابستان، در زمستان هم پذیرای علاقه مندان به یخ نوردی است چرا که یخ بزرگ و محکمی در فصل سرما در این مکان ایجاد می گردد که در فصل بهار رفته رفته آب شده و می شکند. فاصله این تنگه از شهر یاسوج 3 کیلومتر است.
پارک جنگلی و تپه نور الشهدا
جنگل های انبوه بلوط در جای جای این استان به چشم می خورد. اما این جنگل ها در تپه مشرف به شهر یاسوج رنگ و بوی دیگری دارند. سایه های گسترده درختان بلوط اینجا سخاوتمندانه پذیرای بازدیدنمایندگان هستند. جنگل هایی که در فصول بهار و تابستان به رنگ و بوی گل های فراوان آراسته می شوند. آرامگاه 8 تن از شهیدان دفاع مقدس هم در این مکان واقع شده است که باعث ایجاد رنگ و بوی معنوی در این مکان گشته است.
دهدشت شهری است در استان کهگیلویه و بویراحمد و مرکز شهرستان کهگیلویه است. شهر دهدشت در قسمت گرجهتی استان واقع شده است و تابستان هایی گرم و زمستان هایی سرد دارد.
شهر دهدشت، دو بخش بافت قدیمی و جدید دارد. بافت نوین که در دهه 40 شمسی پایه گذاری شده است، ساختمان هایی با مصالحی همچون آجر، بتن و فوم دارد و بافت قدیم که چند صد سال تاریخ را در خود جای داده، بیشتر با مصالح گچی و ساروج ساخته شده است. ما در اینجا یکی از خنک ترین قسمت مناطق این شهرستان را برای سفرهای تابستانی معرفی می کنیم:
آبشار کمردوغ
آبشار کمردوغ کهگیلویه و بویراحمد، همانند سایر آبشارهای این استان خروشان نیست و قطرات آب آن با لطافتی خاص به زمین می ریزند. جهت رسیدن به این آبشار پله ای بسیار زیباست که از میان تنگه ای زیبا عبور می نماید. صخره های سر به فلک کشیده آن چشم هر بیننده ای را مبهوت خود خواهد ساخت. هر ساله تعدادی از علاقه مندان به ورزش صخره نوردی با لوازم و تجهیزات خود به این منطقه سفر می نمایند.
این آبشار در 80 کیلومتری شهر دهشت و در روستای کمردوغ واقع شده است و فاصله آن از شهر یاسوج 300 کیلومتر است.
وجود این منطقه خنک در حوالی شهرستان کهگیلویه با آن گرما، از عجایب این منطقه به شمار می رود.
دریاچه برم الوان در شهرستان لیکک
دریاچه زیبای برم الوان در حدود 40 کیلومتری شهری به نام لیکک در شهرستان بهمئی و روستای سرآسیاب سوفی قرار گرفته است. این دریاچه که همچوت الماسی درخشان در سرزمینی پهناور است، بیشتر از 150000 متر مربع وسعت دارد، عمق آن در عمیق ترین نقطه به 30 متر هم می رسد و از سطح دریا 1100 متر ارتفاع دارد.
وجود درختچه ها و درختان زیبا در اطراف دریاچه، آب و هوای مطبوع و چشم اندازهای زیبا، این مکان را به جاذبه گردشگری زیبا برای گردشگران تبدیل نموده است. فاصله این دریاچه از شهر یاسوج 315 کیلومتر است.
دریاچه کوه گل
دریاچه کوه گل که در شمال شرقی شهر سی سخت و در حدود هشت کیلومتری آن واقع است، همچون نگین آبی انگشتری که اطراف آن را گلهای زردنرگس، بنفشه و زنبق قرار گرفته تابلویی زیبا از هنر آفریدگار بزرگ است.
این دریاچه که در ارتفاعات دامنه نزدیک به قله کوه گل دنا واقع شده دارای جاده دسترسی آسفالته تا اردوگاه بوده و با دقایقی کوهپیمایی این جاذبه زیبای خدادادی قابل رویت است.
چشمه میشی
چشمه میشی یکی دیگر از جاذبه های طبیعی استان است که در چهار کیلومتری شمال شرقی شهر سی سخت واقع شده است و یکی از پرآب ترین و خنک ترین چشمه های زاگرس بوده که آن را چشمه بشو نیز می نامند.
شهنیز
روستای شهنیز در بخش مارگون شهرستان بویراحمد واقع شده است که دارای طبیعت بکر و چشم نواز و آبشار بسیار زیبایی است، که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می نماید.
لما
روستایی باستانی و خنک در کنار رودخانه بشار است که گورهای انسانی با قدمت سه هزار سال قبل از میلاد در آن کشف شده است.
کریک
روستایی در جهت یاسوج به سی سخت با بافت ماسوله ای و مملو از باغات سیب، هلو، انگور و کوچه باغ های زیبا که مرقد مطهر امام زاده شاه عسکر (ع)، جلوه ای معنوی به این روستا داده است.
پارک ملی دنا
پارک ملی دنا دهمین ذخیره گاه زیست کره کشور و پانصد و پنجاهمین ذخیره گاه زیست کره دنیاست. این پارک ملی، 93 هزار و 660 هکتار وسعت دارد. در پارک ملی دنا، بیش از 77 گونه پرنده، 24 گونه پستاندار، 20 گونه آبزی و 39 خزنده زندگی می نمایند. از جمله حیوانات موجود در این منطقه می توان از پلنگ، کل و بز، قوچ، میش، سیاه گوش، خرس قهوه ای بزرگ، گرگ، روباه، کفتار، شغال، گورکن، موش کور، سنجاب و سگ آبی نام برد.
پیست اسکی دنا (کاکان)
در میانه راه یاسوج به اقلید در فاصله 18 کیلومتری شهر یاسوج و در منطقه ای به نام کاکان، گردنه ای زیبا به نام بابا حسن وجود دارد. پیست اسکی دنا در این گردنه قرار گرفته است. این پیست اسکی، به طول تقریبی 600 متر و عرض 1500 متر، در نوع خود منحصر به فرد است.
وجود زیرساخت ها و امکاناتی نظیر رستوران و کافی شاپ، خوابگاه، محل کرایه تجهیزات اسکی و مهم تر از همه نزدیکی به مرکز استان، این مکان را به مکانی ایده آل برای دوستداران اسکی و ورزش های زمستانی نموده است. در فصل بهار و پس از آب شدن برف ها، گل های زیبایی در این منطقه رشد می نمایند که چشم بینندگان را نوازش می دهند.
محمود باقری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویه و بویر احمد گفت: وجود بیش از 300 مکان گردشگری، تفریحی، مذهبی و تاریخی، سبب شده تا هرساله به خصوص تعطیلات بهار و تابستان دوبرابر جمعیت شهر یاسوج گردشگر در این منطقه هستند.
کهگیلویه وبویراحمد در کنار طبیعت زیبای خود، مردمانی مهربان و مهمان نواز دارد که دلشان پر از عشق و محبت به ایرانیان است و چشمشان قدمگاه مهمانان، و هرچه دارند و ندارند برای میهمانان خود در طبق اخلاص می گذارند.
استان کهگیلویه و بویراحمد بامساحتی بالغ بر 16 هزار و 264 کیلومترمربع در جنوب غربی ایران قرار گرفته است. کهگیلویه و بویر احمد از شمال با چهار محال بختیاری، از شمال شرق با استان اصفهان، از شرق با استان فارس، از غرب با استان خوزستان و از جنوب با استان بوشهر هم جوار است.
ما در این گزارش سعی کردیم مناطق خنک استان کهگیلویه و بویر احمد را به صورت گلچین در اختیار شما قرار دهیم.
شایان ذکر است شهر یاسوج به دلیل جاذبه های طبیعی، توریستی و گردشگری به عنوان پایتخت طبیعت ایران شناخته شده است. این شهر با زیباییهای چشم نواز همچون قطعه حریری سبز در دامنه های دنای شرقی قرار گرفته و به واسطه این زیبایی ها و آب و هوای مطبوعش، هر ساله در فصل بهار و تابستان، پذیرای گردشگران و علاقه مندان به طبیعت است.
گزارش از سحر پیشوا
پ
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانmalayro.ir: تور مالزی ارزان، سفر به کوالالامپور، پنانگ و لنکاوی در نوروز و دیگر ایام سال
ayrokh.ir: آیرخ: مجله زیبایی و سلامتی