نتایج مثبت درمان آلزایمر، پارکینسون، فلج مغزی و MS با سلول درمانی، داروهای نوترکیب پرهزینه اما پیروز

به گزارش مجله سرگرمی، اخبار متعددی از دستاوردهای سلول های بنیادی در درمان بیماری های صعب العلاج مانند آلزایمر، مسائل قلبی، پارکینسون و فلج مغزی شنیده می گردد، دراین باره که این یافته ها تا چه حد برای بیماران قابل استفاده است و امید درمان چقدر است، با رئیس پژوهشگاه رویان گفت وگو نموده ایم.

نتایج مثبت درمان آلزایمر، پارکینسون، فلج مغزی و MS با سلول درمانی، داروهای نوترکیب پرهزینه اما پیروز

گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران، فاطمه سامعی؛ موضوع ژن درمانی و سلول درمانی محور پزشکی آینده است که در گذر از پزشکی سنتی به نوین، درمان متناسب با ویژگی های ژنتیکی هر بیمار ارائه می گردد، ژن درمانی دستور کار مهم پژوهشگاه رویان هم است و بسیاری از دستاوردهای کشور در این زمینه از این پژوهشگاه شروع شده اند.

درباره نتایج آخرین دستاوردهای کشور در زمینه ژن درمانی و تاثیر آنها بر روند فعلی درمان بیماران کشور به پژوهشگاه رویان رفته ایم.

عبدالحسین شاهوردی رئیس پژوهشگاه رویان در گفت وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران در شرح آخرین دستاوردهای این مرکز در رابطه با درمان بیماری ها، گفت: پژوهشگاه رویان دارای برنامه های پژوهشی متعدد است که گزارش های آن همیشه به عموم مردم اطلاع رسانی می گردد، پروژه ها به تعداد قابل توجهی در بیماری های مختلف مانند مغز، علوم شناختی، ارتوپدی، MS، پارکینسون و قلب کارهای خوبی صورت گرفته و این پروژه ها همچنان دنبال می شوند.

وی ادامه داد: درباره بیماری های MS و پارکینسون نتایج خوبی در فاز یک کارآزمایی بالینی و مدل های حیوانی به دست آورده ایم و امیدواریم با شرایطی که مهیا می گردد بتوانیم کار را دنبال و کارآزمایی بالینی را انجام دهیم.

به گفته وی، کارهایی تحقیقاتی در زمینه نخاع صورت گرفته که در پژوهشگاه رویان روی مدل حیوانی موش کار نموده اند و نتایج خوبی بدست آمده است که نتایج در مقالات معتبر چاپ شده و امیدوار هستیم با حمایت گروه های مختلف به ویژه خیرین بتوانیم کارآزمایی بالینی روی بحث قطع نخاع را در مدل انسانی شروع کنیم.

ارتقای کیفیت پژوهش و ورود به پروتئین های نوترکیب دارویی ماحصل سال ها همکاری مشترک خارجی

وی در پاسخ به سوال فارس درباره اینکه سال هاست پژوهشگاه رویان در پروژه های مشترک خارجی همکاری دارد، ماحصل و دستاوردها پژوهشگاه از این پروژه ها چه بوده است؟ گفت: در بعضی پروژه ها به ویژه در زمینه مغز و علوم شناختی و سلول درمانی مشارکتهای را با یک مجموعه در ژاپن داشته ایم و کارهای خوبی صورت گرفته حاصل این کارها مقالاتی است که به صورت مشترک بین رویان و دانشگاه های خارج از کشور منتشر شده است.

وی ادامه داد: سال گذشته حدود 20 پروژه تحقیقاتی مشترک داشتیم که بیست مقاله از آنها استخراج شده استیکی از کارهای مشترک در سطح بین المللی کروموزوم Y است که این پروژه 10 سال است که پیگیری می گردد. در این پروژه بین المللی هر کشور یکی از کروموزوم ها را عهده دار شده و ایران کروموزوم Y را به عهده گرفته است. در پروژه کروموزوم Y حدود 15 کشور از جمله آمریکا، ژاپن،کره جنوبی، سنگاپور، چین و ایران حضور دارند و بعضی کشورهای دو کروموزوم و بعضی کشورها یک کروموزوم را دنبال می نمایند. ایران کروموزوم Y را با مسؤولیت رویان پذیرفته که اتفاقات خوبی در این پروژه بین المللی رخ داد از جمله اینکه از آنجا که تحقیقات در حد استانداردهای انجمن جهانی انجام می گردد بسیاری از کارهایی که انجام می گردد باید به تایید آن انجمن بین المللی برسد و این امر تعامل مشترکی را بین محققان ایرانی و خارجی مهیا نموده و باعث ارتقاء کیفیت کارها در این زمینه شده است.

به گفته وی، تجربیات بسیار خوبی در این پروژه بین المللی به دست آورده ایم و محققان ایرانی این آمادگی را پیدا کردند که در پروتئین های نوترکیب که کاربرد دارویی دارد ورود پیدا نمایند؛ حاصل کوشش مشترک با کشورهای خارجی تعداد قابل توجهی مقالات مشترک شده با نویسندگانی از کشورهای مختلف هستند.

چقدر از دستاوردهای جدید سلول های بنیادی در بهبود بیماران کاربردی شده است؟

شاهوردی در پاسخ به این سوال فارس که مردم اخبار متعددی از آخرین دستاوردهای سلول های بنیادی در کشور برای بهره گیری در درمان بیماری های سخت متعدد از جمله آلزایمر، مسائل قلبی، پارکینسون و فلج مغزی می شنوند و تصور می نمایند که این بیماری ها با آخرین یافته ها در زمینه سلول های بنیادی خون بند ناف درمان می گردد، در واقعیت چه تعداد از بیماران از این امکان استفاده می نمایند و چقدر امید بهبود در درمان آنها وجود دارد؟ گفت: اتفاقاتی در علم پزشکی رخ داده که مقداری با گذشته متفاوت شده است؛ شاید بسیاری از فعالیت هایی که اکنون انجام می گردد روتین نشده باشد که همه بتوانند استفاده کند و در گروه های پزشکی کشورهایی مانند کشور ما آنچنان با این موضوع راحت برخورد نکند اما اتفاقی که در جهان رخ داده این است که تغییراتی در جهت درمان رخ داده است.

رئیس پژوهشگاه رویان اضافه کرد: درباره بسیاری از بیماری هایی که روزی بیماری صعب العلاج شناخته می شدند امروز سلول درمانی می تواند گوشه ای از سختی درمان ها را کم کند. در دهه اخیر که بحث سلول درمانی بر سر زبان ها بود، اتفاقات دیگری رخ داده و علاوه بر سلول درمانی بحث محصولات سلولی برای درمان مطرح شده است.

وی ادامه داد: در این بحث نگاه ژن درمانی دنبال می گردد، همچنان که بسیاری از شرکت های دارویی بزرگ که در زمینه ژن درمانی سرمایه گذاری سنگین کردند به ویرایش ژن وارد شده اند که در بعضی بیماری ها جواب داده و نتایج پژوهش ها هم منتشر شده است. برای مثال در زمینه بیماری هموفیلی افراد بزرگسال با تکنیک های جدید در این افراد ژن های معیوب را حذف و ژن های سالم را جایگزین کردند بنابراین بیماری که هموفیلی یا تالاسمی داشته و هزینه زیادی را به خانواده، دولت و کشور تحمیل می نموده را با این روش درمان می نماید.

داروهای ژن درمانی پرهزینه اما در درمان پیروز بوده اند

وی ادامه داد: اما به دلیل اینکه در ابتدای جهت این درمان های جدید هستیم، هزینه های این درمان ها بسیار بالا است و به کار بیشتر و تجربه بیشتر برای کاهش هزینه ها احتیاج است و داروهایی که امروزه با یاری علوم جدید در موضوعات سلول های بنیادی و ژنتیک مطرح اند هزینه های بالایی را به خانواده ها برای درمان تحمیل می نماید اما در درمان پیروز شده اند.

شاهوردی توضیح داد: شاید تعداد زیادی بیمار هنوز در این جهت درمان قرار نگرفته باشند اما شروع حرکتی است و محققان همچنین به دنبال برنامه هایی هستند که بتوانند هزینه پروژه های تحقیقاتی را کاهش دهند تا این خدمات به صورت خدمت عمومی در اختیار مردم باشد.

رئیس پژوهشگاه رویان ادامه داد: پیش از موضوعات ژن درمانی، به بحث ویرایش ژن و سلول درمانی با کشت و فرآوری سلول ورود نموده بودیم، امروزه می بینیم که بسیاری از واکسن ها با روش کشت سلول فراوری می گردد یا در بحث همانندسازی و حیوانات تراریخت که زمانی در پژوهشگاه انجام می شد یک ژن انسانی یک پروتئین خاصی را فراوری می نماید که این ژن را در حیوان مانند بز قرار دهیم و در فرآورده هایی مانند شیر داروی موردنظر فراوری گردد. زمانی سرمایه گذاری در این زمینه بود اما امروزه به جای حیوان، رده سلولی را فراوری می نمایند و ژن موردنظر را در رده سلولی قرار می دهند و از فرآورده های آن استفاده می نمایند.

وی اضافه کرد: امروزه داروهای نوترکیبی در بازار موجود است و هزینه های زیادی به خانواده ها تحمیل می گردد، شاید در کشور 90 درصد داروها به صورت داخلی فراوری می گردد اما کمتر از 10 درصد داروها که از خارج از کشور وارد می شوند هزینه زیادی را به کشور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مردم تحمیل می نماید، زیرا این داروها حاصل تکنولوژی اند و داروهایی هستند که با ارزش اضافه کرده برای فراورینمایندگان سرمایه ای را به ارمغان آورده اند.

شاهوردی توضیح داد: در موضوع داروهای نوترکیب هم در کشور وارد شده ایم و توانسته ایم فراوری داروهای بیماری های صعب العلاج مانند سرطان و MS و بیماری هایی که خانواده ها را آزار می دهند را شروع کنیم. درباره داروهای نوترکیب ایرانی بعضی شرکت های داخلی به نتایجی هم رسیده اند که پژوهشگاه رویان هم حرکتی را شروع نموده و پس از اینکه نتایج پروژه ها به نقطه قابل قبولی رسید اخبار مربوطه را اعلام می کنیم.

رئیس پژوهشگاه رویان ادامه داد: در بحث فراوری پروتئین های نوترکیب در پژوهشگاه رویان حدود 22 پروتئین نوترکیب فراوری نموده ایم و یکی از استفاده نمایندگان از این محصول پژوهشگاه رویان است که اگر این محصول را خودمان فراوری ننموده بودیم برای مثال برای فراوری یکی از فاکتورهای رشد که هم اکنون به صورت داخلی فراوری می گردد برای هر 25 گرم باید حدود 700 یورو هزینه می کردیم که از 5 سال پیش این محصول را فراوری می کنیم و از سوی یک شرکت دانش بنیان عرضه می گردد.

وضعیت درمان آلزایمر، پارکینسون، فلج مغزی و MS با داروهای سلولی

شاهوردی در پاسخ به این سؤال فارس که اگر شخصی مبتلا به بیماری آلزایمر، پارکینسون، فلج مغزی و MS گردد آیا امکان استفاده از داروهای نوترکیب پژوهشگاه را برای درمان دارد یا هنوز داروها آماده درمان انسانی نیستند؟ گفت: در حال حاضر اقدامات پژوهشگاه در بحث آلزایمر یا پارکینسون با نگاه سلول درمانی دنبال می گردد. بعضی تحقیقات از جمله فلج مغزی و MS فازهای تحقیقاتی خود را پشت سر می گذرانند و به بعضی بیماری ها مانند سوختگی قرنیه یا مفاصل یا ویتیلیگو (لک و پیسی) پس از تأیید فرایندهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به صورت محدود سرویس داده می گردد اما این امید وجود دارد که پس از اخذ تأییدیه های وزارت بهداشت این خدمات در سطح گسترده تر ارائه گردد.

وی ادامه داد: در موضوع سلول درمانی در بعضی پروژه ها مانند پوست، غضروف و قلب کارآزمایی بالینی شروع شده و در بعضی بیماری ها در فاز 3 تحقیقات قرار داریم. در بعضی پروژه ها هم کارآزمایی بالینی شروع نشده اما در فازهای اول هستیم. برای مثال در پروژه MS در فاز تحقیقاتی اول و دوم هستیم که بیمارانی که این سلول ها را دریافت کردند باید آنالیز شوند و از نداشتن عوارض درمان مطمئن شویم تا فاز سوم تحقیقات شروع گردد. بعضی از این تحقیقات هم وارد کارآزمایی بالینی نشده و به تازگی مدل حیوانی به انتها رسیده است مانند ضایعات نخاعی، بیماری پارکینسون که تحقیقات حیوانی به انتها رسیده و آماده شروع تحقیقات انسانی در قالب کارآزمایی بالینی هستیم.

رئیس پژوهشگاه رویان، گفت: روی دیگر سلول درمانی داروهای نوترکیب است که بعضی شرکت های داخلی هم در حال فراوری این داروها هستند و در پژوهشگاه رویان هم فراوری را شروع نموده ایم و در جهان هم روی این موضوع کار می گردد اما داروهایی که با این روش به دست می آید بسیار گران است و از این رو میزان مصرف پایین است اما مطمئناً در طول زمان با سرمایه گذاری هایی که صورت خواهد گرفت قیمت این داروها به حدی می رسد که مردم راحت تر بتوانند از این داروها استفاده نمایند.

نتایج مثبت درمان بچه ها 4 تا 14 سال فلج مغزی با سلول های بنیادی

وی در پاسخ به سوال فارس که به صورت موردی نتیجه کار تحقیقاتی روی درمان بچه ها 4 تا 14 سال فلج مغزی با سلول های بنیادی در درمان مرکز طبی بچه ها چه شد؟ گفت: کار بسیار خوبی در این زمینه صورت گرفته و به دلیل اینکه پروژه تمام نشده نتایج آن هنوز اعلام نشده است.

شاهوردی توضیح داد: نتایج اولیه نشان می دهد که این درمان اثرگذار است. اما اگر بخواهیم نتیجه نهایی را اعلام کنیم باید پروژه تمام و مقاله کار چاپ گردد؛ زیرا گفتن نتایج پروژه های علمی پیش از نهایی شدن، انتظاراتی را برای بیماران ایجاد می نماید و گاهی سیستم بهداشتی کشور را با مشکل روبه رو می نماید. اطلاعات بیشتر در این زمینه در شرکت بن یاخته های رویان موجود است زیرا این پروژه توسط این مجموعه انجام می گردد.

به گفته وی، همچنین شرکت بانک نگهداری خون بند ناف رویان امروز توسعه یافته و در کارآزمایی بالینی ورود نموده است. بانک خون بند ناف رویان کار مشترکی را با بیمارستان امام (ره) شروع کرد که ادامه کار تحقیقاتی پژوهشگاه رویان با بیمارستان شهدا بود و این کار هنوز ادامه دارد؛ در این کار از سلول های بنیادی برای درمان بیماری های سی پی (فلج مغزی) استفاده شد که تعداد قابل توجهی از بیماران در قالب یک طرح مشترک با دانشگاه تهران مراحل درمان را پیگیری کردند.

وی خاطر نشان کرد: این پروژه هنوز تمام نشده اما نتایج اولیه خوب است و این بیماران با یاری سلول های بنیادی از نظر گفتار، درک، وضعیت اسکلتی و عضلانی شرایط بهتری را پیدا نموده اند اما احتیاج به ادامه پروژه و تکرار کار است تا در نهایت مجوز های لازم از وزارت بهداشت اخذ گردد.

قابلیت صادرات دانش به اندونزی و مالزی

رئیس پژوهشگاه رویان ادامه داد: کمبود بودجه شاید مقداری سرعت کار را کُند نموده اما کوشش می کنیم که از یاری خیرین، منابع معاونت و گرو ه های علمی به شکل مشارکت این منابع را جذب کنیم، خدا را شکر یکی از زیرمجموعه های رویان برای سه سلول از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای کارآزمایی بالینی مجوز اخذ نموده است؛ این مجموعه تجهیز شده و شرایط خوبی را برای پروسه فراوری سلول مهیا نموده و به شکل حرفه ای تجربیات خوبی به دست آورده اند و حتی قابلیت صادرات دانش به اندونزی و مالزی را پیدا نموده اند که دانش را به ویژه به کشورهای اسلامی منتقل نمایند.

انتهای پیغام/

dorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

banima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 11 آبان 1400 بروزرسانی: 11 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 33571

به "نتایج مثبت درمان آلزایمر، پارکینسون، فلج مغزی و MS با سلول درمانی، داروهای نوترکیب پرهزینه اما پیروز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نتایج مثبت درمان آلزایمر، پارکینسون، فلج مغزی و MS با سلول درمانی، داروهای نوترکیب پرهزینه اما پیروز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید