فاصله 7 میلیون تومانی کارگران و کارفرمایان
به گزارش مجله سرگرمی، امروز جلسه شورای عالی کار برای مشخص دستمزد کارگران به ریاست وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکیل می گردد. با توجه به افزایش هزینه های فراوری و همچنین رشد هزینه های خانوار ، هر دو طرف کارفرمایی و کارگری چانه زنی می نمایند. البته باید توجه داشت در مشخص نرخ دستمزد سال جاری گلایه هایی از سوی نمایندگان کارگری مطرح شد و بدون امضای آنها، مصوبه شورای عالی کار توسط محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ شد.
اکنون در شرایطی که یک سال از شیوع ویروس کرونا گذشته و ارزش پول ملی به شدت کاهش یافته باید دید چه نرخی برای کارگران محاسبه خواهد شد. نمایندگان کارگری می گویند رقمی که معین می گردد در بهار سال بعد ارزش خود را از دست می دهد و نمایندگان کارفرمایی معتقدند فشار به بخش فراوری موجب افزایش هزینه ها و تعطیلی کارخانه ها خواهد شد، از این رو جام جم گزارشی تهیه نموده که معین می کند یک خانوار 3 نفره در یک ماه چقدر هزینه دارد.
کدام کالاها در محاسبه نرخ سبد معیشت محاسبه می گردد؟
خوراکی ها و آشامیدنی ها، دخانیات، پوشاک و کفش، آب، برق، گاز و سایر سوخت ها، لوازم، اثاث و خدمات مورد استفاده در خانه، بهداشت و درمان، حمل و نقل، ارتباطات، تفریح و امور فرهنگی، تحصیل، رستوران و هتل، کالاها و خدمات متفرقه است. آنچه در جدول مقابل می خوانید حداقل مواردی است که ذکر شده و در معین نرخ سبد معیشت خانوار تاثیر دارد. ارقام محاسبه شده در جدول برای خانوارهای 3/3 نفری در یک ماه است.
در جدول مقابل مواردی مانند رستوران، تفریح، امور فرهنگی و دخانیات صفر در نظر گرفته شده که نقش موثری در هزینه خانوار دارد اما با توجه به کاهش قدرت خرید مردم مواردی مانند تفریح، رستوران و هتل عملا حذف می گردد و در این محاسبه هم نیامده است. از سوی دیگر باید توجه داشت که نرخ سبد معیشت، شش میلیون و 895 هزار تومان اعلام شد. رقمی که کارفرمایان، کارگران و دولت آن را قبول کردند و امضای آنها پای این گزارش کمیته دستمزد شورایعالی کار نقش بسته است.
نکته مهم اینجاست که تا اینجای کار هنوز هزینه مسکن در محاسبه هزینه های خانوار نیامده است. اگر رقم سه میلیون و سیصدهزار تومان خوراکی ها را با سه میلیون تومان هزینه های دیگر جمع کنیم، رقم شش میلیون و 300 هزار تومان به دست می آید. از آنجایی که در کلانشهرها سهم مسکن در سبد هزینه خانوار حدود 47 درصد است رقمی که برای کارگران در نظر گرفته می گردد باید رقمی مطابق حدود 10 میلیون تومان باشد. اما واقعا این امکان فراهم نیست. سال جاری سال خوبی برای کارفرمایان و کارگران نبود و شیوع ویروس کرونا به بخشهای مختلفی از اقتصاد آسیب زد. آنطور که نمایندگان کارگری می گویند باید حداقل پرداختی مطابق نرخ سبد معیشت باشد اما نمایندگان کارفرمایی می گویند افزایش هزینه های فراوری منجر به کاهش فراوری ناخالص داخلی و در نهایت فراوری خواهد شد.
پیشنهاد حقوقی کارفرمایان
آن طور که خبرنگار جام جم کسب اطلاع نموده رقمی که کارفرمایان برای معین دستمزد پیشنهاد دادند سه میلیون و 900 هزار تومان است که دریافتی کارگر باشد اما نمایندگان کارگری با این موضوع مخالفت کردند و خواهان اجرای قانون و اعمال کردن نرخ سبد معیشت در معین نرخ دستمزد شدند. یکی از اختلافات نمایندگان کارگری و کارفرمایی بر سر حداقل نرخ دستمزد است.
نمایندگان کارفرمایی می گویند نرخ دستمزد پایین تر باشد و به جای آن حق مسکن، حق بن و حق خواربار کارگر افزایش یابد که مجموعا منجر به دریافتی بیشتر کارگر خواهد شد اما نمایندگان کارگری معتقدند به دلیل این که بعضی کارفرمایان فقط حداقل حقوق را پرداخت می نمایند و کارگر از حقوق دیگر محروم می گردد باید افزایش نرخ در حداقل دستمزد اتفاق بیفتد.
چرا خانوارهای 3/3 نفری؟
ترکیب خانواده در هر استان متفاوت است. بعضی خانوارها یک نفری تعریف شده و بعضی دیگر حدود 5 نفر هستند. به این ترتیب میانگین ترکیب خانوار در کشور 3/3 نفر در نظر گرفته شده است. تهران کمترین جمعیت خانواده و سیستان و بلوچستان بیشترین جمعیت را دارند. اما نکته جالب اینجاست که در استان تهران که جمعیت خانوار کمترین در کشور است بیشترین هزینه ها را به خود اختصاص داده است. به طوری که نرخ سبد معیشت در استان تهران 9 میلیون و 994 هزار تومان برآورد شده است. همچنین سیستان و بلوچستان که بیشترین جمعیت را دارد سبد معیشت این استان 6 میلیون و 399 هزار تومان محاسبه شده که میانگین این ارقام 8 میلیون و 196 هزار تومان خواهد شد اما رقم 6 میلیون و 895 هزار تومان در شورایعالی کار مورد تایید قرار گرفته است.
محمدحسین علی اکبری - روزنامه خبرنگاران
منبع: جام جم آنلاینعینک گوچی: مهسان بلاگ | سیستم مدیریت محتوای مهسان