صنعت چاپ به نقشه راه احتیاج دارد، اهمیت تشکیل گروه های بازرگانی و جلب مشتری خارجی

به گزارش مجله سرگرمی، افشین فرنگی، کارشناس و فعال حوزه چاپ در گفت وگو با خبرنگاران ، درباره شرایط اهالی چاپ و نشر پس از شیوع بیماری کرونا گفت: به نظر من کرونا به برخی از بازارهای تقاضا جهت داد و زمانی که این بازارها جهت پیدا کرد، عوارض آن در بخش های دیگر خود را هویدا می نماید.

صنعت چاپ به نقشه راه احتیاج دارد، اهمیت تشکیل گروه های بازرگانی و جلب مشتری خارجی

وی اضافه نمود: به عنوان مثال درحال حاضر کرونا در بخش اعظم تامین مواد اولیه اصلی مورد احتیاج صنعت چاپ و نشر، تاثیر زیادی داشته است که یکی از آن ها کاغذ است؛ به طوری که فعالان این حوزه برای تهیه کاغذ با مشکلاتی روبه رو شده اند.

ضرورت تحلیل بازار و پیش بینی نقشه راه

فرنگی با بیان اینکه در تامین کاغذ نه تنها ایران بلکه همه کشورهای جهان درگیر هستند، بیان کرد: مساله اینجا است که بیشتر تقاضاهای فراوری خمیر کاغذ به سمت تیشو رفته است و ما این موضوع را از اوایل بهمن ماه در بازار شاهد بودیم و در اسفند و فرودین ماه این مساله خود را نشان داد.

وی با اشاره به تبعات این موضوع شرح داد: این مساله موجب شد که عرضه خمیر کاغذ برای صنایع کاغذ و مقوا کمتر گردد و به سمت صنایع سلولزی و تیشو حرکت کند؛ به همین خاطر بخش زیادی از کاغذ و مقوای مورد احتیاج صنعت چاپ و نشر با محدودیت روبه رو شده اند.

فرنگی با بیان اینکه قرنطینه ها و تدوین پروتکل های بهداشتی در همه کشورها مانعی برای جمع آوری ضایعات آخال مقوا شد، گفت: زمانی که این اتفاق پیش آمد، اولین بازار تقاضا به سمت دپو و انبارهای موجود رفت. به دنبال این موضوع، ظرفیت انبار و دپوی کاغذ و مقوا در کشور کاهش پیدا کرد و فراوریات کاغذ و مقوا به دلیل نبود آخال و نبود خمیر کاغذ پایین آمد.

وی افزایش قیمت کاغذ در هفته های اخیر را ناشی از این موضوع دانست و اضافه نمود: این روزها نه تنها در حوزه کاغذ تحریر و مقوا شاهد افزایش قیمت هستیم؛ بلکه خمیر کاغذ نیز گران شده است؛ به طوری که پیش بینی می گردد تا اواسط سال 2020 یا اوایل سال 2021 قیمت خمیر کاغذ در جهان افزایش خواهد یافت.

فرنگی با بیان اینکه اهالی چاپ و نشر با توجه به این موضوع باید برای آینده حرفه ای خود برنامه ریزی داشته باشند، گفت: دست اندرکاران این حوزه باید کمبود کاغذ و مقوا یا افزایش قیمت این کالاها را پیش بینی نمایند و از الان باید به دنبال راهکارهای جایگزین و سیاست های کاری باشند که در دوران کمبود با چالش روبه رو نشوند.

وی درباره چالش هایی که پس از این موضوع برای فعالان چاپ و نشر به وجود خواهد آمد، ادامه داد: چالش هایی مثل قیمت گذاری و کمبود در انتظار دست اندرکاران این حوزه است که به دنبال این عوارض ایجاد خواهند شد و از قبل لازم است که بدانیم چه طوفانی در انتظار ما است، چه اتفاقاتی قرار است رخ دهد و بر اساس آن کارهای خود را برنامه ریزی کنیم.

فرنگی پیش بینی نکردن بازار را از مشکلاتی دانست که فعالان صنعت با آن درگیر هستند و گفت: فعالان صنعت چاپ، اغلب به صورت مقطعی به بازار نگاه می نمایند و تحلیل بازار و نقشه راه برای ادامه فعالیت های خود ندارند که این مساله آسیبی جدی است؛ بنابراین صنعت چاپ به یک نقشه راه احتیاج دارد.

این کارشناس صنعت چاپ همچنین به یکی دیگر از عوامل موثر در صنعت چاپ، ماشین آلات و فراوری محصولات این حوزه اشاره نمود و یادآور شد: الکل در ماشین آلات صنعت چاپ نقش مهمی دارد و الکل ایزوپروپیل کالایی است که اگر یک یا دو بشکه آن در چاپخانه ها باشد، مشمول جریمه از سوی تعزیرات خواهد شد و عوارض این موضوع در قیمت تمام شده محصولات به خصوص در حوزه مسایل فرهنگی و کتاب خود را نشان خواهد داد.

وی تاکید نمود: مساله اینجا است که قیمت جهانی الکل بیش از سه برابر افزایش داشته است و به طور مثال اگر در اسفند ماه دلار بشکه ای 100 دلار بود، الان به 500 دلار رسیده و این رشد قیمت در بسیاری از فراوریات نمود پیدا نموده است.

فرنگی با بیان اینکه اگر پیش بینی این افزایش قیمت به موقع انجام گردد، آسیب کمتری در انتظار فعالان چاپ و نشر خواهد بود، گفت: در این زمینه باید سیاست های منطبق با این افزایش ها تعریف گردد. به عنوان مثال؛ اتحادیه چاپخانه داران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه سریع باید وارد عمل شوند و کارگروه هایی تشکیل دهند و اقداماتی برای کنترل این موضوع تدارک ببیند.

وی با طرح این موضوع که قیمت مواد اولیه ها اکنون باید شناور باشد، بیان کرد: چاپخانه داری که تا دیروز کاغذ را به عنوان مثال بندی 20 هزار تومان خریداری می کرد، الان باید 29 هزار تومان بخرد و این هزینه ها باید در جایی جبران گردد. از سویی به ناشر هم اعلام گردد تا در قیمت گذاری ها لحاظ نموده و دچار شوک نشوند.

از ماشین های قدیمی فاصله بگیریم

این کارشناس صنعت چاپ همچنین در پاسخ به سوال ایبنا درباره شرایط واردات ماشین های نو و دست و دوم چاپ به کشور و آثار و تبعات آن گفت: من در وهله اول به سیاست های آنی وزارت صنعت، معدن و تجارت انتقاد دارم؛ زیرا این سیاست ها احتیاج به بحث و آنالیز های کارشناسانه دارد و بدون همه این موضوعات دستورالعمل های ناگهانی به بازار شوک وارد می نماید.

وی ادامه داد: به عنوان مثال خوب است این وزارتخانه اعلام کند لغو معافیت گمرکی برای ماشین های زیر 10 سال در خاتمه سال 1399 اجرایی خواهد شد و یک سال به چاپخانه دار، تجار و واردنمایندگان فرصت بدهد تا کارهای خود را بر اساس سیاست های جدید تنظیم نمایند.

فرنگی با بیان اینکه تصمیم گیری های ناگهانی تبعاتی هم برای وزارت صمت به همراه دارد، گفت: الان مجوزهایی که پیش از این برای واردات ماشین ها صادر شده باید باطل گردد. چاپخانه داری که به دنبال تعرفه های گمرکی برای خرید ماشین و دستگاه سرمایه گذاری و هزینه نموده، دچار تنش و مشکل می گردد.

وی تاکید نمود: البته اگر بخواهیم نگاه دیگری هم به این موضوع داشته باشیم باید بگویم؛ ما هرچه زودتر بتوانیم از دور تسلسل باطل و استفاده از ماشین آلات مدل قدیمی فاصله بگیریم و خود را به تکنولوژی روز مجهز کنیم، برای صنعت چاپ و چاپخانه دار بهتر خواهد بود. تکنولوژی جدید می تواند برای فعالان صنعت چاپ یکسری فرایندها و حرکت های سیاست گذاری تعریف کند که راه ما را برای رسیدن به اهدافمان هموار کند، البته در این ماجرا عده ای متضرر می شوند.

به گفته وی، بسیاری از مجموعه های چاپ به دنبال سیاست های غلط اتحادیه چاپخانه داران و وزارتخانه های صمت و فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون حساب و کتاب و طرح توجیهی به وجود آمدند؛ ولی نتوانستند به تعهدات خود عمل نمایند و از اولین کسانی بودند که در بازار قیمت شکنی نموده و عرف های موجود در بازار را به هم ریختند.

فرنگی با طرح این سوال که قانون جدید وزارت صمت بر اساس چه سیستمی قابل کنترل خواهد بود؟ گفت: ما در گذشته شاهد مسائلی مثل تغییر پلاک و اسناد بودیم که ماشین سال 1995 را ماشین 2005 اعلام کردند و اگر وزارت صمت راهکاری برای این موضوع پیدا نکند، فرصتی برای افراد سودجو به شمار می آید که از این فرصت ها استفاده نمایند.

وی همچنین در پاسخ به سوال ایبنا درباره تبعات رواج خریداری ماشین های چاپ دست دوم و ورود آن ها به بازار نیز گفت: ماشین های دست دوم فرهنگ و ادبیات خاص خود را دارد که متاسفانه کسی چارچوب های اصلی آن ها را رعایت نمی نماید، درحالی که اگر این اصول رعایت گردد، در بخشی از بازارهای ما ماشین های دست دوم می تواند صندلی خوبی داشته باشد.

فرنگی در این زمینه شرح داد: متاسفانه به دلیل اینکه هیچ چارچوبی نداریم که در نتیجه آن الان شاهد یک بازار بلبشو هستیم، ما 30 سال است که به دلیل رخدادهایی مثل جنگ، تحریم های ظالمانه و محدودیت های اصلی سرمایه گذاری در بخش چاپ چندان به روز رشد ننموده است.

وی با بیان اینکه 70 درصد چاپخانه های کشور ما درحالی که باید بخش عمده درآمد خود را صرف نگهداری، استهلاک و هزینه برای چاپخانه خود می کردند، در حوزه های دیگر سرمایه گذاری نموده اند گفت: این موضوع موجب ضعیف شدن مجموعه های چاپی شده و شرایط به گونه ای شده است که الان دیگر توان خرید ماشین آلات به روز را ندارند.

رایزنی بازرگانی را جدی بگیریم

فرنگی با بیان اینکه تحلیل بازار اهمیت ویژه ای برای فراورینمایندگان به خصوص در حوزه چاپ و نشر دارد، بیان کرد: دست اندرکاران باید بازار را تغییر دهند و با تشکیل کارگروه های مختلف در اتحادیه ها و تشکل های صنفی، گروه های رایزن بازرگانی برای سفر به کشورهای مختلف و مذاکره با نمایندگان چاپ و بسته بندی کشورهای منطقه برای جذب کار در کشور ایجاد کنیم.

وی اضافه نمود: در بسیاری از کشورها مثل کره با یاری سفارت کشورشان گروهی بازرگان با هزینه های خودشان یک کنسرسیوم ایجاد نموده اند و به کشورهای مختلف می فرایند و بازرگانان و فراورینمایندگان را شناسایی و از آن ها دعوت به همکاری می نمایند.

فرنگی با بیان اینکه چنین ظرفیت هایی برای صنعتگران چاپ ایران؛ به خصوص در بازارهای منطقه وجود دارد، بیان کرد: ما چنین اقداماتی را می توانیم با تشکیل یک گروه قوی از سوی اتحادیه چاپخانه داران انجام دهیم که به کشور عراق سفر نمایند و فراورینمایندگان و بازرگانان آن ها را شناسایی و برای ایجاد بازارهای جدید کوشش نمایند.

به گفته وی، استفاده از این ظرفیت ها در کشورهای عمان، افغانستان، تاجیکستان و ارمنستان به راحتی وجود دارد و فقط باید از آن ها بهره برد و نباید گذاشت کشوری مثل ترکیه، رقیب جدی ما، پیروز این بازی باشد.

فرنگی با بیان اینکه کشور ترکیه الان کارهای کشورهای منطقه را به راحتی از ایران می گیرد، گفت: البته دولت ترکیه پشت این موضوع را گرفته است و از فعالان این حوزه حمایت می نماید؛ آن ها یارانه صادراتی به بازرگانانش می دهد، این درحالی است که چنین سوبسیدهای صادراتی و جوایز تشویقی برای بازرگانانمان نداریم.

وی در این زمینه یادآور شد: به نظرم اتحادیه های صنفی باید این موضوع را پیگیری کند تا به تحقق برسد؛ در این زمینه اتحادیه باید کارگروه هایی در این زمینه تشکیل دهد تا دستورالعمل هایی تدوین نموده و در رایزنی با وزارت صمت کارها را به مرحله ای برسانند که در قالب یک دستورالعمل اجرایی پیاده گردد.

فرنگی با بیان اینکه تا زمانی که خودمان کاری نکنیم نمی توانیم انتظار داشته باشیم دولت کاری کند، گفت: به نظرم دولت یا نمی داند یا نمی خواهد، اما ما چون می خواهیم که این اتفاق های خوب در صنعت چاپ و نشر کشور ما رخ دهد باید با پیگیری دولت را مجبور به انجام این کار کنیم. البته این راه سخت و بلندمدت است اما بالاخره باید از یک جایی کار را آغاز کنیم.

تعطیلات رو: تعطیلات رو | مجله گردشگری، سفر و تور اروپا

طفره: طفره | نگاه نقادانه به اخبار و رویدادهای روزانه

مجله سرگرمی و تفریحی: مجله سرگرمی و تفریحی | مجله سفر، گردشگری و مسافرتی

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 15 شهریور 1400 بروزرسانی: 15 شهریور 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 95428

به "صنعت چاپ به نقشه راه احتیاج دارد، اهمیت تشکیل گروه های بازرگانی و جلب مشتری خارجی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صنعت چاپ به نقشه راه احتیاج دارد، اهمیت تشکیل گروه های بازرگانی و جلب مشتری خارجی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید