طرز تهیه شیرینی سنتی ایران، تارت حلوا
به گزارش مجله سرگرمی، دسرهای سنتی ایرانی بازتاب هنر آشپزی غنی این سرزمین کهن هستند. یکی از این شیرینی های خوشمزه و محبوب، تارت حلوا است که ترکیبی از مواد اولیه ساده اما خوشمزه دارد. این دسر دلپذیر نه تنها در ایران بلکه در سراسر خاورمیانه طرفداران بسیاری دارد.
برای مطالعه بیشتر با dubairo.ir: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.
تارت حلوا از دو قسمت تارت و حلوا تشکیل شده است که جداگانه آماده می شوند. اگر تصمیم دارید یک دسر ایرانی را طبخ کنید، این دسر به خاطر ظاهر زیبا و طعم و عطر دلپذیر، گزینه مناسبی است.
مواد لازم برای تهیه تارت
مواد مورد احتیاج برای تهیه این دسر ایرانی به توضیح زیر است:
مواد لازم | |
آرد | 250 گرم |
تخم مرغ | 1 عدد |
کره | 120 گرم |
گلاب | 1 قاشق سوپخوری |
پودر قند | 3 قاشق سوپخوری |
زعفران دم نموده | 1 قاشق سوپخوری |
نمک | 1/2 قاشق چایخوری |
چند نکته:
- اگر عطر یا طعم گلاب را دوست ندارید، می توانید به جای آن از عرق هل بهره ببرید.
- در صورتی که پودر قند ندارید، از شکر آسیاب شده بهره ببرید.
طرز تهیه خمیر تارت
- پودر قند و روغن قنادی را با یکدیگر مخلوط کنید و با همزن بزنید تا کاملا یک دست گردد.
- یک عدد تخم مرغ را به مواد اضافه می کنیم و بهم می زنیم.
- سپس گلاب را به مواد می افزاییم.
- در ادامه زعفران دم نموده را نیز به مواد اضافه می کنیم.
- نمک و آرد را با یکدیگر مخلوط کنید، سپس به مابقی مواد اضافه کنید.
- خمیر را در قالب های یکنفره یا یک قالب عظیم پهن می کنیم. قطر آن نباید بیشتر از نیم سانتیمتر باشد.
- وقتی خمیر را در قالب پهن و اضافه های آن را جدا کردید، با چنگال سوراخ هایی را در کف خمیر به وجود آورید. اینکار باعث می گردد، زمانی که خمیر را در فر قرار می دهید، پف نکند. خمیر تارت نباید پف کند تا بتوانید حلوا را درون آن قرار دهید.
- اکنون تارت ها را در فر قرار داده و دمای آن را روی 180 درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
- مدت زمانی که این خمیر باید در فر قرار بگیرد، با توجه به اندازه قالب متفاوت است. قالب های یکنفره خیلی کوچک نهایتا 15، قالب های یکنفره متوسط 15 الی 20 و قالب عظیم حدود 25 دقیقه باید در فر قرار داده شوند.
چند نکته:
- زعفران برای خوش رنگ شدن تارت است و نباید بیش از مقدار یاد شده از آن بهره ببرید زیرا باعث شل شدن مواد می گردد.
- نمک برای ترد شدن بافت تارت بکار می رود، بنابراین حتما از آن بهره ببرید.
- تمام آرد را به یکباره به مواد اضافه نکنید، زیرا جذب آردها با یکدیگر فرق می نماید و اگر تمام آرد را با هم به مواد بیفزایید، ممکن است خمیر سفت گردد. حتی ممکن است به میزان بیشتری آرد نیز احتیاج داشته باشید. آرد را تا زمانی که خمیر به دست نچسبد به مواد اضافه کنید.
- می توانید از قالب های کوچک یکنفره یا یک قالب عظیم استفاده نمایید.
- این خمیر به اندازه کافی روغن دارد و احتیاجی به چرب کردن قالب نیست.
- در صورتی که ضخامت خمیر در قالب زیاد باشد، هنگام میل کردن تارت حلوا، تنها مزه تارت را حس خواهید کرد.
- همانطور که گفته شد، با توجه به اندازه قالب، مدت طبخ تارت متفاوت است. به طور کلی می توان گفت زمانی که خمیر از دیواره ها آغاز به تغییر رنگ کرد، آماده شده است.
- خمیر تارت را می توانید در فریزر تا مدت چند ماه نگهداری کنید و هر زمان که تمایل داشتید از آن استفاده نمایید.
آماده سازی تارت حلوا
- پس از آنکه تارت ها را از فر بیرون آوردید، آنها را از قالب خارج کنید و اجازه دهید تا کاملا خنک شوند. اگر تارت ها از قالب به راحتی خارج نشدند، می توانید کمی به قالب فشار آورید تا خمیرها به راحتی خارج شوند.
- اکنون نوبت به شکل دادن حلوا رسیده است، می توانید از هر نوع حلوایی بهره ببرید. از آنجا که در تهیه حلوا روغن نسبتا زیادی بکار می رود، قالب سیلیکونی هم می توانید به کار ببرید و احتیاج به چرب کردن قالب نیست.
- بجای قالب سیلیکونی از قیف و ماسوله مناسب هم می توانید بهره ببرید. به این ترتیب که حلوا را درون قیف بریزید و به شکل گل یا شکوفه به تارت اضافه کنید.
- اگر قالب سیلیکونی به کار می برید، حلوا را در قالب به گونه ای بریزید که تمام قالب را بگیرید و سپس سطح آن را صاف کنید. اکنون قالب را در فریزر قرار دهید تا حلوا سفت گردد، در ادامه حلواها را از قالب خارج کنید و روی تارت ها قرار دهید.
- اگر در یک قالب عظیم تارت را آماده نموده بودید، برای تزیین آن بهتر است از قیف بهره ببرید. البته می توانید حلوا را روی سطح قالب پهن نمایید و پس از صاف کردن سطح آن، روی حلوا طرح بیندازید.
طرح های بسیار زیبایی از قالب های سیلیکونی و ماسوله ها در بازار موجود است که قیمت بالایی هم ندارند. بسته به سلیقه خودتان می توانید یک یا چند طرح را انتخاب کنید و تارت حلوای تان را در چند مدل تزیین نمایید تا زیباتر گردد.
حلوا یک دسر سنتی در کشور ما است که معمولا به شکل سنتی نیز سرو می گردد، اما هر نوع حلوایی را می توان به روشی که توضیح داده شد، با تارت سرو کرد و رنگ و لعاب تازه ای به این دسر ایرانی بخشید. به علاوه تارت حلوا را به صورت یکنفره نیز می توان آماده کرد، به این ترتیب سرو آن از شیوه سنتی راحت تر و زیباتر خواهد بود.
خواص مواد اولیه
آرد : آرد گندم یکی از مهمترین مواد اولیه در تارت حلوا است. آرد باکیفیت باعث می شود خمیر تارت حلوا بافت نرم و یکدستی داشته باشد. انتخاب آرد با درجه مناسب پروتئین مهم است تا خمیر نه خیلی سفت و نه خیلی نرم شود.
روغن : روغن یا کره مایع نقش مهمی در طعم و بافت تارت حلوا ایفا می کند. انتخاب روغن با کیفیت باعث می شود تارت حلوا طعم تازه و لذیذی داشته باشد. روغن همچنین به نرمی و تردی خمیر کمک می کند.
شیر : شیر تازه یکی دیگر از مواد اساسی تارت حلوا است. شیر باعث نرمی و لطافت خمیر می شود و همچنین به عطر و طعم غنی آن کمک می کند. استفاده از شیر تازه مهم است زیرا باعث می شود تارت حلوا طعم بهتری داشته باشد.
شکر : شکر نقش مهمی در شیرینی و طعم تارت حلوا دارد. شکر باعث می شود تارت حلوا طعم شیرین و دلپذیری داشته باشد. انتخاب نوع شکر مناسب (مثلاً شکر قند یا شکر قهوه ای) می تواند طعم منحصر به فردی به این دسر ببخشد.
زعفران : زعفران یکی از ادویه های سنتی و ارزشمند ایرانی است که در تارت حلوا استفاده می شود. زعفران نه تنها رنگ زیبایی به تارت حلوا می دهد بلکه طعم گرم و تلخ مطبوعی نیز به آن می بخشد که این دسر را منحصر به فرد می کند.
گلاب : گلاب یکی دیگر از مواد اولیه سنتی تارت حلوا است. این مایع معطر که از گل محمدی تهیه می شود، طعم و عطر دلپذیری به تارت حلوا می بخشد و آن را تبدیل به یک دسر ایرانی اصیل می کند.
هل : هل یا دارچین یکی از ادویه های خوشعطر و طعم دهنده در تارت حلوا است. این ادویه گرم و تند باعث می شود تارت حلوا طعمی متمایز و جذاب داشته باشد و آن را از دسرهای معمولی متمایز می کند.
بادام : بادام یکی دیگر از مواد اولیه پرطرفدار در تارت حلوا است. بادام های خرد شده یا پودر بادام نه تنها طعم بینظیری به این دسر می بخشند بلکه باعث غنی شدن آن از نظر مواد مغذی نیز می شوند.
پسته : پسته یکی دیگر از آجیل های محبوب در تارت حلوا است. پسته های خرد شده یا پودر پسته باعث می شوند تارت حلوا طعم بادامی دلپذیری داشته باشد و همچنین به زیبایی ظاهری آن می افزایند.
گردو : گردو نیز یکی دیگر از آجیل های رایج در تارت حلوا است. گردوهای خرد شده یا پودر گردو نه تنها طعم غنی و تازه ای به این دسر می بخشند بلکه از نظر تغذیه ای نیز آن را غنی می کنند.
سخن پایانی
تارت حلوا یک دسر سنتی ایرانی است که ترکیبی از مواد اولیه ساده اما پرطعم را در بر دارد. این شیرینی دلپذیر نه تنها طعم خوشمزه ای دارد بلکه از نظر تاریخی و فرهنگی نیز برای ایرانیان اهمیت زیادی دارد. تارت حلوا یادآور سنت های غنی آشپزی در ایران است و مزه ای از گذشته را به زمان حال می آورد.