ساخت حمام در ارتفاع 2300 متری دماوند و وقف 50 هکتار برای آن!
به گزارش مجله سرگرمی، عیسی کلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست در خصوص شرایط آلودگی ناشی از واحد های آلاینده گفت: مشکل امروز ما مردم نیستند، بلکه واحد های تولیدی آلاینده هستند، الان در کشور بیش از 12 هزار واحد تولیدی آلاینده داریم که حتما باید شرایط پساب ها، پسماند ها و گاز های خروجی شان اصلاح شوند، چون آب و خاک و محیط زیست را آلوده می نماید، الان از این دوازده هزار واحد، شاید 11 هزار مورد واحد های کوچک هستند که اگر به هر کدام متوسط 600 میلیون الی یک میلیارد تومان دهیم، از حالت آلایندگی خارج می شوند.
شهرداری ها با عوارض آلایندگی حقوق کارکنانش را می دهد
به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: یکی از اهداف بند ن تبصره 38 قانون مالیات بر ارزش اضافه کرده همین بود که 35 درصد جریمه واحد های آلاینده هر سال به حساب شهرداری ها واریز می شد، که چهار تا پنج هزار میلیارد تومان می شد و باید در این زمینه سرمایه گذاری می کردند، اما شهرداری ها از این هزینه، حقوق و مزایای کارکنان خود را می دادند، سال جاری هم مجلس تصویب نموده که یک سوم آن به صندوق محیط زیست وارد گردد؛ البته بعضی نمایندگان پیشنهاد اصلاح دادند تا این مبلغ، مثل قبل به حساب شهرداری ها واریز گردد، اما برگشت این مبلغ به این معنی است که این 12 هزار واحد همچنان آلاینده بماند.
تاثیر آلودگی هوا در شهر های صنعتی بر افزایش میزان ابتلای کرونا
رئیس سازمان محیط زیست ادامه داد:، چون ما قرار گذاشته بودیم که اگر این پول وصول گردد به حسابی در بانک ملی برود و از آن کانال به واحد های آلاینده پول جزئی دهیم تا آلایندگی خود را از بین ببرند و اولویت ما هم واحد های کوچک است، چون آلایندگی بیشتری دارند و با 600 میلیون یا نهایت یک میلیارد کل آلایندگی این واحد های کوچک از بین می رود. در این صورت 50 درصد بهره از محل صندوق به بانک ملی داده می شد و 50 درصد آن را هم مالک می داد و در چنین شرایطی ظرف دو الی سه سال مشکل آلاینده های این واحد ها ریشه کن می شد.
آلودگی های گازوئیل و مازوت مرگ و میر کرونا را تا 600 درصد افزایش می دهد
کلانتری اعلام کرد: اگر این اتفاقات نیفتد، محیط زیست ما در معرض تهدید خیلی جدی قرار خواهد گرفت و الان هم در شرایط کرونایی دانشگاه های معتبر بین المللی اعلام کردند، یک واحد افزایش پی ام دو و نیم در هر شرایط 8 درصد مرگ و میر کرونا را اضافه می نماید.
در چند هفته گذشته هم در کلانشهر ها به خصوص تهران میزان آلاینده پی ام دو و نیم به بالا بوده است و این آلاینده اصلا از گرد و غبار به وجود نمی آید، بلکه از سوختن مازاد گازوئیل و مازوت توسط نیروگاه ها، کارخانجات و خودرو های دیزلی در کلانشهر ها به وجود می آید که به متوسط بالای 110 ماکروگرم بر متر مکعب رسیده است، در صورتی که نباید بیشتر از 35 باشد در صورتی که هر یک واحد 8 درصد به افزایش مرگ و میر بیماران کرونایی یاری می نماید، یعنی در این صورت 600 درصد به مرگ و میر ناشی از کرونا اضافه می گردد و مرگ و میر بیماران کرونایی 6 برابر می گردد، این ها به دلیل خودرو های دیزلی، کامیون ها، اتوبوس های فرسوده، کارخانه ها و نیروگاه هایی است که مازوت و گازوئیل می سوزانند و باید جلوی این گرفته گردد.
خودرو های فرسوده را نباید به شهر های عظیم راه دهیم
وی در ادامه گفت: باید اولویت گاز طبیعی را به نیروگاه هایی بدهیم که در حاشیه کلانشهر ها هستند، چرا که خیلی با نیروگاه هایی که در بیابان یا کنار دریا هستند، مسئله ای نداریم، در شهر هایی مثل تهران، کرج، مشهد، تبریز، اصفهان و قزوین به هیچ وجه نباید نیروگاه های موجود در آن ها مازوت مصرف نمایند و اصلا نباید خودرو ها و کامیون های دیزلی و به خصوص فرسوده را به داخل این شهر ها راه دهیم، فقط باید خوردرو های دیزلی وارد شهر ها شوند که زیر 15 سال عمر دارند، به دلیل تاثیر این آلاینده ها بر روی بیماری کرونا ما این مسائل را به ستاد کرونا پیشنهاد دادیم و امیدواریم اتفاق بیفتد.
ماجرای حذف سهم محیط زیست از عوارض آلایندگی و درخواست غیرقانونی یک نماینده
کلانتری با اشاره به چرایی حذف بودجه از صندوق محیط زیست مدعی شد: طبق قانون بودجه سال جاری باید 770 میلیارد تومان وارد صندوق محیط زیست گردد تا به پروژه هایی که محیط زیست را آلوده می نمایند، وام کم بهره داده گردد تا آن پروژه ها از حالت آلایندگی خارج شوند، اما در پی درخواست یکی از نمایندگان، ایشان طرح یک فوریتی دادند که تصویب شد تا محیط زیست در سهیم شدن از بودجه عوارض آلایندگی دچار مشکل گردد، در واقع خواسته غیرقانونی یکی از نمایندگان مجلس در سازمان محیط زیست عملیاتی نشد و ایشان ما را تهدید کرد که یا باید این خواسته من را انجام دهید، یا طرحی می دهم که این پول به شهرداری ها برگردد.
او در حقیقت آنچه در ذهن داشت را به نمایندگان نگفت، چرا که این پول اگرچه الان به واحد های فراوریی تخصیص داده می گردد، اما این ها می خواهند این پول را بگیرند و به شهرداری ها داده گردد تا حقوق و مزایا دهند.
کلانتری در ادامه این ادعای خود اعلام کرد: این نماینده محترم به خواسته اش نرسید، ایشان زمین های بسیار زیادی را در حوزه تالاب شادگان می خواست که به دوستانش واگذار کند، در صورتی که ما اصلا قدرت واگذاری آن را نداریم و شورای عالی محیط زیست باید تصویب کند و اگر تصویب گردد، تازه منابع طبیعی باید اقدام کند، تا اینجا که تهدید این آقا در مجلس عملیاتی شده و می خواهند بودجه سال جاری را اصلاح نمایند.
یعنی یک سوم پولی که از محل جرایم آلاینده به صندوق محیط زیست وارد می شد تا در عرض چند سال مشکل آلایندگی واحد های صنعتی از بین برود، به خاطر خواسته غیرقانونی و نامشروع یکی از نمایندگان، قرار است شکل دیگری به خود بگیرد، البته من مطمئن هستم این اتفاق نمی افتد، چون ابتدا نمایندگان اطلاعاتی نداشتند و الان وقتی اطلاعات به آن ها داده شده متوجه خواهند شد و شایسته نیست که مجلس انقلابی اولین کارش تحقق خواسته نامشروع یک نماینده باشد.
فلات ایران از سال 1410 به بعد با مشکل بسیار لاینحل کمبود آب روبرو می گردد
رئیس سازمان محیط زیست در رابطه با پیش بینی دو سال پیش خود مبنی بر بحران آب در 50 سال آینده گفت: متاسفانه ما با یک مویز گرمی می کنیم و با یک غوره سردی، وقتی 30 الی 40 میلی متر بارش اضافه می گردد، فکر می کنیم مشکل آب حل شده است، در صورتی که مشکل آب ما سر جای خود است و تا زمانی که مصرف کاهش پیدا نکند، وضع همین است، اگر بخواهیم طبق ضوابط بین المللی رفتار کنیم، حداقل 30 تا 40 میلیارد مترمکعب سالیانه مصرف آب را باید کم کنیم، در صورتی که کم نمی کنیم و منابع آبی ما تجدیدناپذیر می شوند.
وی ادامه داد: امکان دارد مسائل ما از سه الی چهار سال بعد به وجود بیاید، اما از سال 1410 به بعد فلات ایران با مشکل بسیار بسیار لاینحل کمبود آب روبرو می گردد و انتقال آب از دریا برای صنعت و شرب هم مشکل گشا نیست. صنعت و شرب کشور به صورت کلی 7 یا 8 درصد منابع آب کشور را مصرف می نمایند و مساله اصلی ما مصرف آب کشاورزی است که حدود 90 درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می گردد و محیط زیست هم به شدت لطمه می بیند.
کلانتری اضافه کرد: بنابراین مشکل سر جای خود است و هیچ قدمی برای آن برنداشتیم، چون ما حدود 25 میلیارد مترمکعب تزریق سالیانه آب به منابع زیرزمینی داریم و حدود 50 میلیارد متر مکعب هم برداشت داریم و این مابه التفاوت سرجای خود است و این موضوع کشور را به فنای دائم در آینده می رساند و اگر به همین شکل پیش برویم، در سال های 1415 تا 1425 در شرق زاگرس و جنوب البرز دیگر اثری از کشاورزی نخواهد بود.
الان در این مناطق یا چاه ها خشک شده و یا لب شور شده اند و دیگر مناطق محدودی هستند که آب شیرین دارد، اگر در مصرف آب یک تجدیدنظر جدی نکنیم، قطعا کشور در آینده نه چندان دور، به خصوص شرق زاگرس و جنوب البرز با مشکل بسیار وخیم و پیچیده کم آبی روبرو می گردد.
انتقال آب عمان به مشهد کار درستی نیست
وی اعلام کرد: اینکه آب را از دریای عمان برداریم و به مشهد ببریم، طبق پیش بینی سازمان برنامه و بودجه هزینه آن 5 و نیم تا 6 یورو تمام می گردد و هر مترمکعب آب 200 هزار تومان خواهد شد، در حالی که ما مثلا برای فراوریات کشاورزی آب را با مترمکعبی، 100 یا 150 تومان هم نمی توانیم بدهیم، آن وقت با مترمکعب 200 هزار تومان در آینده کشاورزی کنیم؟ حتی با 100 هزار تومان هم اگر محصولی مثل چغندر فراوری کنیم، حدود یک میلیارد تومان پول آبش خواهد شد، این ها همه شوخی است و خیلی از افراد این مسائل جدی مملکت را به شوخی می گیرند، هیچکس هم توجه ندارد و تمام سیاست ها در راستای افزایش مصرف است.
کلانتری اضافه کرد: قانون جامع آب را هم که تصویب نمایند، فکر می کنم جرات ننمایند در زیر بنای سیاست های موجود تغییرات جدی ایجاد نمایند، چون همه این ها مصرف است، نه صرفه جویی.
تعطیلی دو ساله راپمی؛ ارگان بین المللی خلیج فارس
رئیس سازمان محیط زیست با انتقاد از شرایط تنوع زیستی در خلیج فارس اعلام کرد: خلیج فارس به دلیل درگیری های سیاسی که در این حوزه وجود دارد، بی صاحب شده است، خلیج فارس یک ارگان بین المللی به نام راپمی داشت که بر شرایط زیست بوم خلیج فارس نظارت می کرد، مثل رفت و آمد کشتی ها، آلودگی نفتی و آلایندگی هایی که به خلیج فارس وارد می گردد، اما الان دو سالی است که تعطیل و رئیسش هم فوت شده است و به دلیل اختلافات سیاسی بین کشور ها هم به این موضوع رسیدگی نمی گردد.
هشدار نسبت به ایجاد جزیره های مصنوعی در خلیج فارس
وی ادامه داد: بنابراین هر کسی تا جایی که می تواند خلیج فارس را آلوده می نماید و به آن تجاوز می نماید، جزیره های مصنوعی ایجاد می نمایند و برای شیرین کردن آب شور دریا بدون ضابطه برداشت بی رویه انجام می دهند، حداقل اگر با ضابطه این کار را انجام دهند که معین گردد در چه عمقی برداشت می گردد و تا چه عمقی برگردانده می گردد، مشکل خاصی پیش نمی آید.
کلانتری اضافه کرد: بیش از 90 درصد مرجان های خلیج فارس مردند و سفید شدند، آب خلیج فارس بیش از یک و نیم درجه گرمتر شده و در حقیقت اکوسیستم خلیج فارس دو الی سه سالی است که با ورود آمریکایی ها و درگیری هایی که آمریکایی ها آنجا به وجود آوردند، واقعا بی صاحب است. من واقعا نگرانش هستم، چون اگر به همین شکل پیش برود، سال به سال شرایط آنجا بدتر می گردد.
خیلی از مناطق وقف شده به منابع طبیعی برگشته است
رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به ماجرای وقف دماوند و جنگل های هیرکانی گفت: وقف، قانونی دارد و کشور هم قانونی دارد، قانون کشور این است که جنگل انفال است و قابل واگذاری نیست، ولی قانون وقف این است که شما باید ملکی را در تصرف خود داشته باشید و بعد آن را وقف کنید، وقتی قانون می گوید جنگل، انفال است یعنی کسی نمی تواند صاحب جنگل گردد و آن را وقف کند، ولی در داخل جنگل ما روستا هایی داریم که مستثنیات است.
چه این جنگل در مناطق حفاظت شده و چه در مناطق غیرحفاظت شده باشد و آن مستثنیات را صاحبان ملک می توانند وقف نمایند، ولی جنگل را نمی توانند وقف نمایند، کوه دماوند هم به همین شکل است، از 4500 متر به بالا از سطح دریا جزو آثار طبیعی محسوب می گردد و اصلا نمی گردد وقفی در آن اتفاق بیفتد، حتی پایین تر از آن هم منابع طبیعی است.
ساخت حمام در ارتفاع 2300 متری دماوند و وقف 50 هکتاری مرتع برای آن!
کلانتری گفت: در کوه دماوند پایین تر از قله، حدود 10 الی 15 کیلومتری آن در ارتفاع 2300 متر، حمامی بوده است و کسی که این حمام را در دوران قاجار ساخته، مرتع خود را هم به اندازه حدود 50 هکتار وقف آن حمام نموده است و اصلا به کوه دماوند ربطی ندارد، اما افراد از این موضوع سوءاستفاده می نمایند که باید جلوی این سوءاستفاده ها را گرفت.
وی گفت: به طور مثال قائم مقام فراهانی وقتی در زمان قاجار نخست وزیر بود، یک هفته به تبریز برای دیدن ولیعهد می رود، همزمان به منطقه شبستر هم سفر می نماید و از آنجا خوشش می آید. همان جا می گوید این منطقه وقف اولاد ذکور من باشد، در صورتی که خودش اصلا اهل آنجا نبوده است، بنابراین خیلی از وقف ها هم به همین شکل است و جامعه باید هوشیار باشد، قوه قضاییه در این زمینه وارد شده و خیلی از بخش های گفته شده به منابع طبیعی برگشته است.
منبع: فرارولیتن: لیتن | مجله گردشگری، سفر به دور دنیا در 80 روز
گردشیا: گردشیا | مجله گردشگری و مسافرتی، سفر به دور دنیا
مسافرت رو: مسافرت رو | مجله گردشگری و مسافرتی به همه جای دنیا