روند کند مناسب سازی راه ها برای معلولان مازندران
به گزارش مجله سرگرمی، اشکان دنیا آرای - ساری-خبرنگار: هفته بهزیستی از آدینه گذشته شروع شده و فردا در تقویم روز بهزیستی است.

روزی به نام یکی از دستگاه های پرکار و پرمراجعه که مجموعه ای از خدمات مختلف اجتماعی و مددکاری را به قشر گسترده ای از جامعه ارائه می دهد. هرچند که در نگاه جامعه، بهزیستی اداره ای برای یاری به اقشار ضعیف و مستمند و همچنین معلولان جامعه است، اما دایره خدمات و فعالیت های این نهاد فراتر از این قشر است و تمام خانواده ها را شامل می گردد. با این حال بخش مهمی از فعالیت های این سازمان مرتبط با رسیدگی به مسائل معلولان و احتیاجمندان است.
بهزیستی در این تکلیف تنها نیست و با توجه به این که معلولان و جامعه هدف این سازمان از نظر حقوق شهروندی تفاوتی با سایر شهروندان ندارند، نباید این هفته را هفته ای ویژه سازمان بهزیستی دانست. بلکه تمام دستگاه ها و نهادها که فعالیتشان صرفا در راستا به زیستن همه افراد جامعه خلاصه می گردد در رسیدن بهزیستی به اهداف مدنظر نقش دارند.
بسیاری از قوانین و برنامه های بهزیستی بدون همکاری سایر نهادها انجام پذیر نیست. برای نمونه می توان به مهم ترین چالش جامعه معلولان ایران در فعالیت های روزانه یعنی مناسب نبودن معابر و اماکن اداری و همگانی برای آنان اشاره نمود. در مازندران این وضعیت به شکل گسترده ای مشاهده می گردد. مناسب سازی نشدن فضاهای همگانی، ادارات و حتی معابر سبب شده معلولان استان و حتی سالمندان با چالش در مسائل روزمره روبرو شوند.
- برخورد با بی تفاوت ها
در حال حاضر بسیاری از بانک ها، ادارات، اماکن همگانی، معابر و پیاده روها برای حضور معلولان مناسب سازی نشده اند. در بعضی پارک های شهری به دلیل بستن ورودی ها برای جلوگیری از ورود موتورسیکلت، راه برای ویلچرنشینان و حتی کالسکه های بچه ها نیز مسدود است که نشان می دهد در بسیاری از تصمیم گیری ها این قشر مورد توجه قرار نمی گیرند.
مدیر کل بهزیستی مازندران با بیان این که در مصوبات مربوط به اجرای قانون مناسب سازی بسیار خوب عمل کردیم، اما در اجرای این مصوبات عقب هستیم، گفت: وقتی هنوز مناسب سازی در ادارات ما حدود 35 درصد است یعنی شرایط خوبی نداریم. سال جاری برای انگیزه سازی دستگاه های استان با سازمان مدیریت برنامه ریزی استانداری رایزنی کردیم تا علاوه بر 30 امتیاز لحاظ شده در جشنواره شهید رجایی، در بخش مناسب سازی، دستگاه های برتر استان معرفی شوند.
سید سعید آرام اظهار کرد: طبق قانون از این به بعد از شهرداری هایی که در اجرای قانون مناسب سازی براساس مصوبات عمل ننمایند به دستگاه قضا شکایت می گردد. جریمه نقدی و حتی زندان نیز در این زمینه در نظر گرفته شده است. علاوه بر معلولان، سالمندان نیز از مناسب سازی فضاها و ادارات بهره مند می شوند و این قانون جمعیتی فراتر از معلولان را در بر می گیرد.
- خدمات ویژه برای سالمندان
مدیر کل بهزیستی مازندران با اشاره به بالا بودن جمعیت سالمند در استان نسبت به بسیاری از استان های دیگر و حرکت به سمت سالمندی توضیح داد: کوشش ما بر این است که خدمات به جامعه سالمندان استان بیشتر و بهتر گردد. در حال حاضر 15 مرکز روزانه سالمندان در استان فعال است که سالمندان زیادی از این مراکز و خدمات آنها بهره می گیرند. این مراکز محل مناسبی برای سالمندان هستند و از صبح تا ظهر خدمات تخصصی ارائه می دهند. وی ادامه داد: 6 مرکز ویزیت در منزل هم فعال است که به سالمندان احتیاجمند مراقبت، خدمات لازم را ارائه می دهد.
این مراکز به جای انتقال سالمندان از خانه به مرکز، با اعزام مراقب به منازل، خدمات ارائه می نمایند. ضمن این که بنیاد فرزانگان نیز در مازندران فعال است و آموزش مهارت های زندگی در دوره سالمندی را به سالمندان، همچنین آموزش مهارت های رفتاری با سالمندان را به خانواده های آنان ارائه می دهد.
آرام یادآور شد: پارسال برای نخستین بار در کشور مرکز روزانه روستایی سالمندان را در یکی از روستاهای شهرستان سیمرغ تاسیس کردیم که خوشبختانه مورد استقبال نهاده شد. اوایل فعالیت این مرکز، نگران این بودیم که با توجه به نخستین بودن آن در کشور، روستاییان به دلیل وابستگی به سالمندان با این شکل ارائه خدمات مقابله نمایند، اما امروز خوشبختانه ظرفیت این مرکز تکمیل است و حتی سالمندان زیادی هم در نوبت دریافت خدمات از این مرکز هستند.
- شفاف سازی و سرعت
مدیر کل بهزیستی مازندران به سایر فعالیت های این نهاد در استان نیز اشاره نمود و گفت: بهزیستی مازندران در زمینه فعالیت اورژانس اجتماعی از نظر کیفیت و گستردگی خدمات رتبه اول کشور را کسب نموده و در زمینه مسکن و اشتغال مددجویان نیز یکی از 3 استان برتر است. استان در بخش مشارکت های مردمی و حوزه توانبخشی و پیگیری مسائل مددجویان نیز یکی از 5 استان اول کشور محسوب می گردد.
این مسئول از فراهم کردن زیرساخت ها برای شفاف سازی، دسترسی آزاد اطلاعات و همچنین افزایش سرعت خدمات رسانی اطلاع داد و اضافه نمود: این هفته قرار است 2 کار را در همین زمینه در استان شروع کنیم. یکی راه اندازی سامانه درخواست ها و پیشنهادهاست که به واسطه آن افراد می توانند درخواست های خود را پس از ثبت در همه مراحل رهگیری نمایند، آگاه شوند درخواستشان در چه مرحله ای قرار گرفته است و به چه نتیجه ای رسیده است. با این روش نظارت بر فعالیت مجموعه نیز بیشتر و بهتر خواهد شد.
آرام ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات اجرا شده سامانه ای شدن نظام پرداخت یارانه های بهزیستی بود. تا پارسال محاسبه و پیگیری واریز یارانه ها به صورت دستی انجام می شد که در این روند پرداخت یارانه مراکز بهزیستی بین 20 تا 25 روز طول می کشید، اما با سامانه جدیدی که راه اندازی شده، این مدت به 48 ساعت رسیده و سرعت ارائه خدمات را افزایش داده و پرداخت ها را نیز هدفمند نموده است.
- نگاه واقعی به اشتغال مددجویان
مدیر کل بهزیستی مازندران به نگاه واقعی و غیرشعاری این سازمان به مقوله اشتغال اشاره نمود و گفت: با هدف آنالیز وضعیت اشتغال مددجویانی که از بهزیستی تسهیلات دریافت نموده بودند، پارسال طرحی نظارتی را شروع کردیم که در آن مجموعه ای خارج از سازمان طی یک قرارداد، از طرح های اشتغال زایی مددجویانی که از سال 1393 تا سال 1396 تسهیلات دریافت نموده بودند، بازدید کرد. بیش از 70 درصد این واحدهای اشتغال زایی و کارآفرینی در زمان ارزیابی مشغول فعالیت بودند. باقی واحدها نیز به دلیل تکانه های مالی دچار مشکل شده بودند که برای برطرف مشکل این واحدها پیگیری هایی در حال اجرا است.
وی اضافه نمود: در زمینه اشتغال مددجویان معیارهایی مانند ارائه تسهیلات، طرح های توجیهی یا آمار بیمه شدگان را لحاظ نمی کنیم. در حال حاضر بیش از 2 هزار و 700 زن سرپرست خانوار در روستاهای مازندران زیر پوشش بیمه روستایی و عشایری هستند و بیش از 2 هزار و 500 زن سرپرست خانوار نیز تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند، اما این آمارها شاخص اشتغال ما نیستند. اشتغالی که به درآمد برسد را به عنوان شغل ایجادشده در نظر می گیریم.
- فاصله بهسازی تا نقطه مطلوب
معاون امور توانبخشی بهزیستی مازندران با بیان این که در زمینه مناسب سازی معابر برای معلولان استان هنوز به نقطه مطلوب نرسیدیم، اظهار کرد: زمانی دغدغه ما این بود که حتی شهرداران شهرهای استان هم از قانون مناسب سازی اطلاعی نداشتند، اما خوشبختانه امروز هیچ مسئولی در استان نیست که با واژه مناسب سازی آشنا نباشد. با این حال هنوز به نقطه ای که مد نظرمان است نرسیده ایم و مسائل زیادی وجود دارد.
عبدالرضا قلندری اضافه نمود: می توانیم به این که مازندران در زمینه مناسب سازی عملکرد بهتری نسبت به بسیاری از استان ها دارد، امیدوار باشیم. در سال های 1394 و 1395 مازندران استان اول کشور در زمینه پیگیری برای مناسب سازی شد. سال 1396 نیز که رتبه بندی لحاظ نشد و برترین ها انتخاب می شدند، مازندران بین 5 استان برتر مناسب سازی قرار داشت.
پارسال هم در پیگیری برای این موضوع عملکرد بسیار خوبی داشتیم، اما در دستگاه های اداری سراسر مازندران طبق برآوردهای اجرا شده فقط 35 درصد از 4 شاخصه اصلی مناسب سازی یعنی بهسازی ورودی ساختمان ها، ایجاد سطح شیبدار، در نظر دریافت سرویس بهداشتی و آسانسور برای معلولان اجرا شده است. وی اظهار کرد: یکی از اقدامات خوبی که برای تحقق این هدف اجرا شده، اختصاص 30 امتیاز به قانون مناسب سازی برای ارزیابی دستگاه های اجرایی در جشنواره شهید رجایی است. البته در این زمینه به یاری جدی رسانه ها احتیاج داریم تا حساسیت ها روی اجرای این قانون بیشتر گردد و اثربخشی بیشتری ببینیم.
منبع: همشهری آنلاینeuroro.ir: تور اروپا ارزان قیمت، تور ایتالیا، تور فرانسه، تور اسپانیا
faceraz.ir: فیس راز | گفتگو و همدلی راه حل رفع همه مشکلات
foroshgahak.ir: فروشگاه کوچک | مجله آموزشی سیستم های مدیریت فروش