خواص، عوارض و نحوه مصرف میوه کاکتوس

به گزارش مجله سرگرمی، میوه کاکتوس یا گلابی خاردار (Prickly pear) نام متعارف میوه ای است که بالای برگ های کاکتوس نوپال (Nopal Cactus) رشد می نماید. تابه حال حدود 200 گونهٔ مختلف از این کاکتوس در شمال و جنوب آمریکا پیدا شده است. بعضی از گونه های این کاکتوس میوه می دهند اما تنها بعضی از آنها خوردنی هستند. متداول ترین گونهٔ میوه کاکتوس که خوردنی باشد و در آشپزی هم کاربرد داشته باشد، مربوط به گونهٔ O. ficus-indica است که به عنوان انجیر هندی (Indian Fig Opuntia) شناخته می گردد.

خواص، عوارض و نحوه مصرف میوه کاکتوس
نوپال که بیشتر به عنوان میوه کاکتوس شناخته می گردد، طعمی شبیه هندوانه و آدامس بادکنکی دارد. می توان پوست این میوه را کند و آن را به صورت خام خورد. میوه کاکتوس بیشتر مصرف خوراکی و درمانی دارد. برخی داروهای مکمل هم از خواص این میوه بهره برده اند و به شکل قرص، کپسول یا شربت عرضه شده اند. حامیان میوه کاکتوس از قدرت این میوه برای درمان برخی مسائل و بیماری ها مثل دیابت، خستگی، خماری، فشار خون بالا، کلسترول بالا، بزرگی پروستات، یاری به کاهش وزن، افزایش بهره وری حرکات ورزشی و بهبود سلامت کبد یاد نموده اند.

نکته جالب دربارهٔ میوه کاکتوس این است که این میوه درست روی برگ های خاردار کاکتوس رشد می نماید که از مقاوم ترین نوع کاکتوس ها به شمار می رود. میوه کاکتوس به شکل بیضی است و رنگ آن بین زرد و سبز روشن تا نارنجی، صورتی و قرمز متغیر است. بسته به گونهٔ میوه و درجهٔ رسیدگی آن، این رنگ ها متفاوت خواهد بود. اگرچه در ابتدا کاکتوس ها در آمریکا روییده اند، این گونه کاکتوس و میوهٔ آن در دیگر نقاط جهان مثل مصر، مراکش، اروپا و خاورمیانه هم یافت می گردد.

ارزش غذایی میوه کاکتوسمیوه کاکتوس جدا از نام، ظاهر و اصالت غیرمعمولی که دارد، دارای ترکیب مواد مغذی خاص از جمله اندازه زیاد ویتامین C، گروه خانواده ٔ ویتامین B، مهمیم، پتاسیم، کلسیم، مس و فیبر غذایی است (منبع: پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا). در رابطه با ترکیبات آلی، میوه کاکتوس سرشار از زردینه ها، پلی فنول ها و بتالین ها است که تأثیر مثبتی روی سلامتی دارند.

خواص میوه کاکتوس؛ 11 خاصیت شگفت انگیزاز دیگر خواص میوه کاکتوس می توان به تقویت سیستم گوارش، پایین آوردن ریسک ابتلا به دیابت، تقویت سیستم ایمنی و تحریک رشد استخوان ها اشاره نمود. این میوه سرشار از آنتی اکسیدان است که به قوی شدن رگ های خونی، کاهش ریسکآلزایمر و کاهش التهاب هم یاری می نماید. هرکدام از خواص میوه کاکتوس به تفکیک در زیر توضیح داده می گردد.

1. تقویت سیستم ایمنیتحقیقات لوئیسا تسوریر (Luisa Tesoriere) که در مجله American Journal of Clinical Nutrition منتشر شده، بر خوردن میوه کاکتوس به علت دارا بودن اندازه زیاد ویتامین C ،E و رابطهٔ مثبتش با سم زدایی و فعالیت های آنتی اکسیدانی تأکید می نماید.

در حقیقت، مصرف یک وعده میوه کاکتوس، بیش از یک سوم احتیاج روزانهٔ بدن به ویتامین C را تأمین می نماید. ویتامین C که با عنوان اسکوربیک اسید (ascorbic acid) هم شناخته می گردد، نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد، محرک فراوری گلبول های سفید خون است و به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می نماید. بعلاوه ویتامین C نقش مهمی در فعالیت های آنزیمی مختلف و سوخت وسازی شامل ساخت ماهیچه و استخوان دارد.

2. تقویت استخوان و دندانکلسیم نقش جدایی ناپذیری در ساخت بافت استخوان دارد و میوه کاکتوس حاوی اندازه قابل توجهی کلسیم است. با اطمینان از دریافت اندازه کافی از کلسیم، می توانید از مسائل بسیاری، مثل پوکی استخوان و دیگر اختلال های استخوانی مرتبط با بالارفتن سن جلوگیری کنید.

3. یاری به هضم غذامیوه کاکتوس هم مثل سایر میوه ها و سبزیجات، دارای اندازه زیادی فیبر غذایی است. بنابراین این میوه می تواند به فرایند هضم غذا یاری کند. فیبر با افزایش حجم مدفوع و پاکسازی روده ها، به جذب بهتر غذا در ناحیهٔ گوارشی یاری می نماید. بعلاوه دردرمان یبوست، نفخ شکم و دیگر مسائل گوارشی مثل زخم معده مؤثر است.

4. حفظ سلامت قلبترکیبات متعددی که در میوه کاکتوس وجود دارد، برای سلامت قلب بسیار مفید است. اول از همه، فیبر موجود در میوه کاکتوس باعث کاهش سطح کلسترول LDL (بد) در بدن می گردد. دوم، اندازه زیاد پتاسیم موجود در این میوه با آرام کردن رگ های خونی و کاهش استرس در سیستم قلبی، به کاهش فشار خون یاری می نماید. در آخر، بتالین موجود در میوه کاکتوس رابطهٔ مستقیمی با تقویت لایهٔ درون رگی دارد که باعث کاهش ریسک تضعیف دستگاه گردش خون می گردد. در مجموع، میوه کاکتوس می تواند از تصلب شرایین، بیماری سرخرگ کرونری و سکته قلبی جلوگیری کند.

5. خاصیت ضدسرطانیبه گزارش مجله The American Journal of Clinical Nutrition (سال 2004)، میوه کاکتوس دارای اندازه زیادی زردینه، پلی فنل و بتالین است. این مواد به عنوان ترکیبات آنتی اکسیدان عمل نموده و رادیکال های آزاد را پیش از آسیب رساندن به سلول های بدن خنثی می نمایند. علاوه بر این، تحقیقات آزمایشگاهی دیگری هم نشان می دهد که میوه کاکتوس به جلوگیری از رشد تومورها یاری می نماید؛ با این حال، هنوز به تحقیقات بیشتری در این زمینه احتیاج است.

6. خاصیت آنتی اکسیدانیآنتی اکسیدان موجود در میوه کاکتوس به حفظ سلامت پوست یاری می نماید و شانس ابتلا به پیری زودرس را پایین می آورد.تقویت بینایی، جلوگیری از تحلیل ماهیچه ها و بالابردن عملکرد مغز از دیگر خواص این میوهٔ معجزه آسا به شمار میرود. در آلمان تحقیقاتی اجرا شده که نشان می دهد اندازه بالای توکوفرول و بتاکاروتن موجود در میوه کاکتوس، هم برای سلامت پوست و هم چشم مفید است. رادیکال های آزاد تاحدی مسئول اکسایش سلول های عصبی هستند که در پی آن بیماری های متعددی بروز می نماید. ترکیبات پلی فنل با افزایش فعالیت شناختی در ارتباط است.

7. کاهش وزناندازه بالای فیبر و تراکم مواد مغذی، کالری کم و چربی اشباع در میوه کاکتوس می تواند بدون افزایش وزن، به سلامت بدن یاری کند. به علاوه، فیبر و کربوهیدرات می تواند جلوی پرخوری بیش ازحد را بگیرد.

8. کاهش التهابدر طب سنتی، میوه کاکتوس را له می کردند و به صورت موضعی روی بخش ملتهب بدن قرار می دادند. با مصرف خوراکی این میوه، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی می توانند به کاهش التهاب در مواردی مثل التهاب مفصل، نقرس و کشش عضلات یاری نمایند. تحقیقی اجرا شده در دانشگاه دولتی سئول نشان دهندهٔ خاصیت ضدالتهابی میوه کاکتوس است. می توان این میوه را به صورت موضعی در محل نیش حشرات قرار داد. این روش سالیان طولانی مورداستفاده بوده است.

9. پیشگیری و بهبود دیابتتحقیقات متعددی نشان می دهد که میوه کاکتوس این خاصیت را دارد که از پیش روی دیابت جلوگیری کند و در درمان آن مؤثر باشد. در تحقیقی منتشرشده در مجله The American Journal of Clinical Nutrition تعیین شد، کسانی که به عنوان صبحانه با کربوهیدرات بالا از میوه کاکتوس استفاده نموده اند، قند خون و سطح انسولین پایین تری پس از صبحانه داشته اند. زمانی که از این میوه همزمان با داروهای دیابت استفاده گردد، سطح قند خون، بهتر از زمانی تنظیم می گردد که فرد داروها را به تنهایی مصرف نموده است.

10. کاهش سطح پروتئین واکنشی Cبه نظر می رسد میوه کاکتوس در کاهش سطح پروتئین واکنشی C (نام پروتئینی سنتزشونده در کبد در پاسخ به فاکتورهای آزادشده از ماکروفاژ و سلول چربی است که در موارد التهاب و روماتیسم در خون افزایش می یابد) بر نمونه های خونی تأثیر مثبتی داشته است.

در این آزمایش، از فاکتورهای دیگر مثل وزن یا سابقهٔ مصرف الکل نام برده نشده است. به علاوه، درباره پروتئین واکنشی C در مقیاس تأثیر مصرف الکل به صورت فیزیکی یا عصبی تحقیق نشده است.

11. مقابله با استرس اکسیداتیودر تحقیق دیگری تعیین شد که میوه کاکتوس می تواند با استرس اکسیداتیو مبارزه کند. استرس اکسیداتیو فرایند ای بیولوژیکی است که سلول های معمولی به وسیله رادیکال های آزاد دچار آسیب می شوند و ریسک ابتلا به بیماری های وابسته به افزایش سن (مثل سرطان و تصلب شرایین) را افزایش می دهد. در تحقیق دوهفته ای که روی 18 متقاضی با شرایط سلامتی خوب انجام دادند، تعیین شد که مصرف میوه کاکتوس تازه به کاهش استرس اکسیداتیو یاری نموده است. علی رغم این یافته ها، هیچ نتیجه گیری مطلقی مبنی بر کاهش سطح استرس و مصونیت در برابر بیماری ها وجود ندارد.

موارد درمانی دیگردیگر خواص مصرف میوه کاکتوس هنوز به تحقیقات بیشتری احتیاج دارد.

مثلا ادعای تأثیر میوه کاکتوس بر جلوگیری از بزرگ شدن پروستات سالم (که به عنوان هایپرپلازی خوش خیم پروستات شناخته می گردد) کمی اغراق آمیز است. شواهد ضعیفی مبنی بر بهبود سابقهٔ کلسترول و کاهش سطح تری گلیسرید کبد و کاهش ریسک بیماری های کبد چرب وجود دارد.

طریقهٔ مصرف میوه کاکتوسمیوه کاکتوس به علت دارا بودن مواد مغذی و مفید، هم به روش خوراکی و هم به صورت موضعی مورداستفاده بوده است. در زیر به چند کاربرد آن اشاره می کنیم:

میوه کاکتوس می تواند به روش های مختلفی مصرف گردد؛ به صورت خام، پخته، خشک یا به صورت ژله، مربا، آب نبات یا به صورت نوشیدنی .

سرخ پوستان آمریکایی اغلب از میوه کاکتوس در تهیهٔ نوعی نوشیدنی به نام colonche استفاده می نموده اند.

توجه: پیش از مصرف میوه کاکتوس، بسیار مهم است که پوست میوه و خار آن را بگیرید. اگر این کار را انجام ندهید، گلوشید (تیغ های ریز) کاکتوس به لب، لثه و گلویتان چسبیده و باعث درد می گردد.

اندازه مصرف و آماده سازی میوه کاکتوسدر ایران میوه کاکتوس در برخی بازارهای خاص مانند بازار تجریش در دسترس است. این میوه در سوپرمارکت های معتبر هم پیدا می گردد. آب میوه کاکتوس به صورت تازه یا بسته بندی هم در برخی سوپرمارکت های خاص در دسترس است. اگر دچار دیابت، مستعد دیابت یا دارای رژیم کم کربوهیدرات هستید، مراقب شکر اضافه شده به این نوشیدنی باشید.

مکمل های میوه کاکتوس در داروخانه ها یا به صورت آنلاین در دسترس است. اگرچه اندازه استانداردی برای مصرف روزانهٔ این مکمل تعیین نشده، دوز 1000 میلی گرم در روز، بی خطر و مقبول است.

عوارض جانبی میوه کاکتوسهرچند به صورت عمومی مصرف میوه کاکتوس در اندازه مناسب بدون خطر است، درمورد مصرف طولانی مدت آن کمی نگرانی وجود دارد. عوارض جانبی احتمالی مصرف آن شامل تهوع، اسهال، باد شکم، سردرد و افزایش حجم و تعداد دفعات دفع مدفوع می گردد. از آنجا که میوه کاکتوس سطح قند خون را پایین می آورد، مصرف آن همراه با داروهای دیابت توصیه نمی گردد. این کار باعث بروز هیپوگلیسمی (افت قند خون) می گردد.

بهتر است پیش از مصرف مکمل های دارویی حاوی میوه کاکتوس با پزشک تان مشورت کنید. بعلاوه بی ضرر بودن مکمل های میوه کاکتوس برای زنان باردار، شیرده و بچه ها ثابت نشده و بهتر است صرف طبیعی بودن آن، از مصرف این مکمل خودداری کرد.

سؤالات دیگرخوردن میوه کاکتوس به مصرف میوه ٔ شما تنوع بیشتری می دهد. با این حال، به علت کمبود تحقیقات معتبر، نباید از این میوه به عنوان روش درمانی ماندنی برای دیابت یا بیماری های دیگر یاد کرد.

اگر به مصرف این میوه به چشم روش درمانی مکمل نگاه می کنید، حتما با پزشک تان مشورت کنید. هرچه پزشک شما اطلاعات بیشتری دربارهٔ داروهای مصرفی شما (چه سنتی و چه شیمیایی) داشته باشد، دچار عوارض جانبی یا واکنش های کمتری خواهید شد.

منبع: سایت چطور

karnikan.ir: مجله کارنیکان: وبلاگ خبری و تحلیلی

منبع: راسخون
انتشار: 7 آذر 1400 بروزرسانی: 7 آذر 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 162153

به "خواص، عوارض و نحوه مصرف میوه کاکتوس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص، عوارض و نحوه مصرف میوه کاکتوس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید