خواص خیار و فواید مصرف آن
به گزارش مجله سرگرمی، دفع سموم بدن، برطرف تشویش و اضطراب، یاری به درمان سوختگی های خفیف، افزایش نرمی و لطافت پوست و یاری به لاغری از مهمترین خواص خیار (Cucumber) است.
خیار میوهای خوشمزه، پرطرفدار و پرخاصیت است و با توجه به مواد و ترکیباتی که دارد میتواند در جنبههای مختلف سلامتی و تندرستی به ما یاری کند. میزان کالری موجود در خیار کم بوده و در عین حال از مواد مغذی بسیار برخودار است، از این رو آن را به خوراکی مفید جهت کاهش وزن و رسیدن به اندام متناسب تبدیل نموده است. 95 درصد این میوه از آب تشکیل شده و بنابراین مصرف آن برای روزهای گرم سال و برطرف عطش و گرمازدگی بسیار مفید است. بعضی از مهمترین خواص خیار مانند یاری به کاهش وزن، آبرسانی به بدن و برطرف تشنگی، ادرار آور بودن و دفع سموم بدن همگی ناشی از بالا بودن میزان آب موجود در خیار هستند . برای آشنایی بیشتر با خواص خیار و مزیتهای مصرف آن با ما همراه باشید.
بخشهای مورد استفاده خیار
خیار گیاهی است علفی، یکساله، دارای ساقه های خوابیده و برگهای عظیم، بوته خیار پیچک دار با گهای زرد و میوه سبز رنگ و دارای انواع متعددی است.
میوه خیار مصرف خوراکی و تخم، گل، برگ و ریشه آن در طب سنتی برای درمان بیماریها کاربرد دارد. همچنین پوست خیار نیز کاربردهای بسیار داشته از مهترین خواص پوست خیار حفظ جوانی، لطافت و شادابی پوست است، متخصصان علم تغذیه معتقدند بسیاری از مواد موثر خیار در پوست آن واقع شده است و بهتر است پس از شستن کامل خیار، با پوست خورده گردد.
ارزش غذایی خیار
خیار یک خوراکی کم کالری حاوی بسیاری از ویتامین ها و مواد مغذی لازم است. این میوه خوش طعم و مفید منبع بسیار خوبی برای تامین ویتامین هایی نظیر ویتامین ث، ویتامین کا، ویتامین آ و عناصر ضروری مانند مولیبدن، پتاسیم، منگنز، سیلیکات و فولات است. این گیاه عمدتا از آب تشکیل شده از اینرو هضمآسانی دارد. همچنین خیار مملو از فیبر و اسیدهای چرب امگا3، روی، نیاسین و پروتئین هم هست.
جدول ارزش غذایی و خواص خیار
| مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
| انرژی | 15 کیلو کالری |
| چربی | 0/11 گرم |
| پروتئین | 0/65 گرم |
| کربوهیدرات | 3/6 گرم |
| فیبر | 0/5 گرم |
| قند | 1/6 گرم |
| سدیم | 2 میلی گرم |
| پتاسیم | 147 میلی گرم |
| کلسیم | 16 میلی گرم |
| مس | 0/041 میلی گرم |
| منیزیم | 13 میلی گرم |
| منگنز | 0/079 میلی گرم |
| فولات | 7 میکروگرم |
| ویتامین آ | 105 واحد |
| ویتامین ای | 0/03 میلی گرم |
| ویتامین کا | 16 میکروگرم |
خواص خیار و فواید درمانی
خیار از دیدگاه طب سنتی دارای مزاجی سرد و تر است، بنابراین مصرف آن برای افراد دیابتی و خشکی بدن بسیار مفید است . سایر خواص و فواید درمانی آن عبارتند از:
- خیار دارای مادهای شبیه انسولین بوده و مصرف آن به کاهش قند خون یاری می نماید.
- به دلیل میزان بالای آب و فیبر موجود در خیار، این میوه خاصیت ملین داشته، برای درمان یبوست و کاهش وزن مفید است.
- مصرف خیار برای کاهش عطش و حرارت بدن بسیار مناسب است و به دلیل خاصیت مدر بودن در کاهش صفرای خون، زردی، یرقان و حرارت کبد مفید است.
- خوردن خیار، اثری آرام بخش و خواب آور دارد و تشویش، اضطراب و ناراحتیهای عصبی را کاهش میدهد. خواص خیار بر آرامش اعصاب تا جایی است که تحقیقات نشان داده، بوییدن خیـار شدت هیجان، شهوت و تا حدّی لرزش اندام را تخفیف می دهد و برای تسکین سردرد نیز مفید است. در حقیقت وجود مقادیر زیاد ویتامین های گروه ب که به ویتامین های القاء نماینده احساس خوب شهرت دارند باعث این خاصیت مهم خیار شده اند.
- از دیگر خواص خیار که آن را به میوه ای سودمند برای همگان تبدیل نموده، کاهش کلسترول و یا چربی بد خون و تنظیم قند خون است. مصرف خیار در کاهش اسید اوریک خون نیز موثر است.
- خیار سرشار از آنتی اکسیداناست. مصرف این آنتی اکسیدانهای طبیعی به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان یاری نموده و با عفونت ها مقابله می نماید .
- افزایش شادابی و طراوت پوست نیز از خواص خیار است. ماسک های تهیه شده با خیار یک آبرسان طبیعی پوست محسوب شده، دارای خاصیت پاکسازی و تمیز نمایندگی پوست است و باعث برطرف چین و چروک، نرمی و لطافت پوست میگردد. استفاده از ماسک خیار برای کاهش تورم اطراف چشم و برطرف تیرگی زیر چشم نیز زیر بسیار مرسوم است.
- مصرف موضعی خیار برای درمان سوختگیهای خفیف پوست موثر است و باعث بهبود و تسکین درد محل سوختگی می گردد.
مضرات خیار و موارد منع مصرف
- با توجه به اینکه خیار دارای طبع سرد و تر است، افراد دارای مزاج سرد بایستی در مصرف آن احتیاط نمایند.
- زیادهروی در مصرف خیـار برای اشخاصی که معده و روده حساسی دارند مضر است و باعث خلط و درد پهلو می گردد .
- بهتر است خیار را با نمک میل نمود، زیرا نمک دفع آب فراوان موجود در خیار را آسان می نماید و ناراحتی معده را کاهش می دهد. البته افراد دارای فشار خون بالا بایستی از مصرف خیار با نمک اجتناب نمایند.
منبع: setare.comparmisfun.ir: مجله پارمیسفان | مجله تفریحی، سرگرمی و مسافرتی
pbmusic.ir: نوای پرنده پارسی | مجله خبری، ورزشی و مسافرتی پارسی
quiz1.ir: مجله آزمون اول، مجله خبری تحلیل صنایع آموزشی و کارگاهی