حساسیت به بادمجان از دلیل تا درمان
به گزارش مجله سرگرمی، گاهی اوقات حتی مواد غذایی ساده می تواند با ایجاد واکنش های آلرژیک در بدن فردی، باعث ایجاد مسائل مختلف شده و تا سر حد مرگ پیش برود. حساسیت به بادمجان یکی از شایع ترین حساسیت های غذایی است که در این مقاله قصد داریم با علل، علائم و روش های درمان آن آشنا شویم.
حساسیت غذایی
به طور کلی حساسیت غذایی به واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن گفته می گردد که در برابر مواد غذایی که غالبا برای بدن بی خطر و یا حتی مفید هستند ایجاد می گردد که می تواند ارثی و یا اکتسابی باشد. بسیاری از پزشکان توصیه می نمایند که مواد غذایی که ممکن است باعث ایجاد آلرژی شوند در کودکی به خصوص سن زیر یک سال به نوزاد داده نگردد. از این مواد می توان به انواع توت، مرکبات، شیر گاو، زرده تخم مرغ، سویا، گندم (گلوتن)، بادام زمینی، مغز های درختی مثل گردو و پسته، کنجد، گوجه فرنگی و بادمجان اشاره نمود.علت حساسیت به بادمجانبادمجان یکی از مغذی ترین مواد غذایی از دسته صیفی جات است که در همه فصول یافت شده و غذا های بسیار متنوع و لذیذی را می توان با آن تهیه کرد. در هر 100 گرم بادمجان، 30 کالری انرژی، 92 گرم آب، 2 گرم چربی و 6 درصد نشاسته به علاوه ویتامین های A، B. و C، کلسیم، پتاسیم، فسفر، آهن و فیبر وجود دارد و در بسیاری از متون از آن به عنوان حلم الفقرا یعنی گوشت فقرا نام برده می گردد.
خیلی از مواد غذایی به خاطر وجود پروتئین های خاص در ساختار خود می توانند زمینه ساز بروز حساسیت در افراد مختلف شوند. ماده ای که در بادمجان ممکن است باعث ایجاد حساسیت بگردد هیستامین است. به همین علت خوشبختانه حساسیت به بادمجان علی رغم شیوع نسبتا زیاد، موجب مسائل خیلی شدید و مرگ آور نمی گردد؛ با این حال افرادی باید از عوارضی، چون شوک آنافیلاکسی مطلع باشند. بعلاوه بسیاری از مردم بر این باورند که دانه های بادمجان حساسیت زا هستند؛ اما هیستامین عمدتا در گوشت بادمجان وجود دارد تا در دانه های آن.
علائم حساسیت به بادمجان* احساس سوزش در دهان و یا گلو
* خارش
* ورم دست و پاها و یا صورت به خصوص تورم در اطراف لب ها و دهان
* کهیر
* سرفه
* حالت تهوع
* مسائل گوارشی مثل اسهال، درد شکمی، نفخ
* حساسیت های پوستی (در هنگام تماس پوست با بادمجان)
این علائم معمولا چند دقیقه تا چند ساعت بعد از خوردن بادمجان در افراد بروز پیدا می نماید. می توان گفت که حساسیت به بادمجان اغلب در کودکی ایجاد می گردد، اما در صورت عدم کنترل و درمان می تواند در بزرگسالی تشدید گردد.
درمان حساسیت به بادمجان
درمان پزشکیدر صورتی که پزشک متخصص آلرژی پس از انجام آزمایش خون و تست پوستی حساسیت به بادمجان را تایید کند، اولین قدم این است که بادمجان به طور کامل از رژیم غذایی فرد حذف گردد. بعلاوه علاوه بر بادمجان باید از مصرف سایر گیاهان تیره بادمجانیان مثل گوجه فرنگی، فلفل، سیب زمینی سفید، توماتیلو، پپینا و ادویه هایی مثل پاپریکا، فلفل قرمز و پودر چلی نیز پرهیز کند.
در اغلب موارد حساسیت به بادمجان با دارو های ضد حساسیت ساده مثل آنتی هیستامین درمان می گردد، اما اگر ناگهان برای اولین بار و بدون سابقه دچار علائم حساسیت شدید و یا اگر با آنتی هیستامین عوارض رفع نشد، شاید بهتر باشد که به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که در صورت بروز آنافیلاکسی باید به طور اورژانسی به شرایط شما رسیدگی گردد چرا که آنافیلاکسی بسیار مهلک و خطرناک است.
درمان خانگی
1. حذف بادمجان از رژیم غذاییمی توان گفت ساده ترین راه مقابله با حساسیت به بادمجان، حذف این غذا از برنامه غذایی شما است.
2. مصرف ویتامین c و ویتامین Eمصرف ویتامین c و ویتامین E به علت بهبود عملکرد و تقویت سیستم ایمنی می تواند زمینه ایجاد آلرژی را به طور کلی از بین ببرد. مواد غذایی سرشار از ویتامین E عبارتند از روغن زیتون، کلم بروکلی، اسفناج، میگو، بادام، آووکادو، مغز تخمه آفتابگردان و ...
3. بالا بردن مقدار اسید معده بالا بردن مقدار اسید معده به منظور هضم بهتر بادمجان (استفاده از مکمل بتایین هیدروکلراید) می تواند منجر به کاهش حساسیت گردد.
4. مصرف موزمصرف موز می تواند موجب کاهش علائم حساسیت به بادمجان در افراد گردد؛ به خصوص عوارضی مثل خارش و یا مسائل گواشی. البته دقت کنید که موز حساسیت را درمان نمی نماید. بلکه تا حدودی علائم را کاهش می دهد.
5. روغن کرچکاستفاده مرتب از روغن کرچک؛ به این صورت که مصرف یک لیوان آب به همراه 5 تا 10 قطره روغن کرچک می تواند با ایجاد یک لایه محافظ در دیواره معده، از واکنش های آلرژیک پیشگیری نموده و یا حداقل آن ها را کاهش دهد.
6. ویتامین B5ویتامین B5 و یا پانتوتنیک اسید می تواند اثرات ضد آلرژیک داشته باشد. منابع غنی برای این ویتامین به این توضیح است: قارچ، تخم مرغ، آووکادو، ماهی های روغنی مثل قزل آلا، پنیر و بعلاوه گوشت گاو، گوساله و مرغ.
7. طب سوزنیطب سوزنی؛ البته این روش باید به وسیله فرد متخصص و آموزش دیده انجام گردد تا بدون عارضه و با بیشترین اثربخشی در زمینه حساسیت به مواد غذایی به خصوص بادمجان باشد.
8. مصرف روغن کتانروغن کتان به سبب مواد ضد حساسیتی که دارد می تواند به شما در کاهش حساسیت به مواد غذایی مختلف از جمله بادمجان یاری کند.
حساسیت به بادمجان در مادران باردار و شیردهبه طور کلی علائم و روش های درمان در بچه ها و بزرگسالان یکسان است، اما باید این نکته را هم در نظر داشت که در صورتی که مادر سابقه آلرژی به خصوص آلرژی های غذایی دارد، باید در دوران بارداری از مصرف هر گونه مواد حساسیت زا خودداری کند تا از دوران جنینی مراقب حساسیت های غذایی آینده کودک خود باشد. بعلاوه تغذیه با شیر مادر می تواند با تقویت سیستم ایمنی نوزاد در جلوگیری از حساسیت غذایی او موثر باشد. چرا که شیر خشک به هر حال یک ماده صنعتی بوده و در نهایت فرمولی متفاوت از شیر مادر دارد.
از دیگر نکات مهم می توان به این مورد اشاره نمود که در زمان تغذیه با شیر مادر به منظور اطمینان از دریافت تمامی مواد مورد احتیاج نوزادتان، حتما از 15 روزگی قطره ویتامین AD و از شش ماهگی، قطره آهن و مولتی ویتامین را هر روز به طور مرتب به نوزاد خود بدهید. همینطور مکمل های پروبیوتیک مخصوص بچه ها در داروخانه ها موجودند که با افزایش باکتری های مفید روده و تقویت دستگاه گوارش به هضم هر چه بهتر مواد غذایی یاری نموده و در نهایت با تجزیه کامل پروتئین ها، زمینه بروز آلرژی از بین خواهد رفت.
توصیه هایی برای افرادی که به بادمجان حساسیت دارند* تا حد امکان از مصرف بادمجان و سایر موادی که نام برده شد اجتناب کنید.
* حتما برچسب مواد غذایی را چک کنید
* در رستوران از عدم وجود بادمجان، فلفل و دیگر مواد غذایی آلرژی زا در غذاها مطمئن شوید
* سعی کنید تا حد امکان از جایگزین های مناسب به طور هوشمندانه بهره ببرید تا دچار عوارض آلرژی نشوید.
علاوه بر موارد بالا، به نکات زیر نیز توجه داشته باشید
توصیه های پزشک را جدی بگیریداگر برای اولین بار به بادمجان حساسیت نشان داده اید ممکن است پزشک برای شما انژکتور آدرنالین تجویز کند که باید همیشه آن را به همراه داشته باشید. در صورتی که علائم حساسیتبه بادمجان به طور خفیف در شما ظاهر می گردد می توانید با مصرف داروهایی مثل بنادریل یا دیفن هیدرامین که احتیاج به نسخه پزشک هم ندارند، علائم را رفع کنید.
تقویت سیستم ایمنی بدنتان را جدی بگیریدیکی از مهم ترین راه های مقابله با هر گونه حساسیت غذایی، تقویت سیستم ایمنی می باشد. علاوه بر ویتامین های C. و E. که در میوه ها و سبزی هایی مثل لیمو، اسفناج و آووکادو وجود دارند و موجب تقویت سیستم ایمنی می شوند، نقش پروبیوتیک ها را دست کم نگیرید. پروبیوتیک ها به علت داشتن باکتری های مفید مثل لاکتوباسیل ها می توانند عوارض حساسیت غذایی به خصوص عوارض گوارشی مثل اسهال، نفخ و درد شکمی را رفع نمایند؛ بنابراین سعی کنید حتما روزی 3 فنجان ماست مصرف کنید.
سخن آخربه طور کلی با توجه به این واقعیت که در حدود 6 درصد از بچه ها و 4 درصد از بزرگسالان مبتلا به یک حساسیت غذایی (نه الزاما بادمجان) هستند، تمامی توصیه های ذکر شده مهم و کاربردی خواهند بود. همیشه باید عوارض شدید حساسیت مثل آنافیلاکسی را در خاطر داشته باشید تا از کنار این موضوع بی اهمیت عبور نکنید. علائم آنافیلاکسی عبارتند از: خس خس کردن، تنگی نفس و دشواری در تنفس، ورم گلو و زبان، ورم صورت، حالت تهوع، استفراغ، راش های پوستی، سرگیجه، ضربان ضعیف و در نهایت مرگ! شاید در نگاه اول مرگ در اثر خوردن بادمجان غیر قابل باور به نظر برسد؛ اما از قلم نیاندازید که غیر ممکن نیست.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخونbanima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما