حرف هایی برای نشنیدن
به گزارش مجله سرگرمی، وارد ساختمان شدم، جمعیتی از زنان در سالن نشسته بودند و جز سکوت، چیزی به گوش نمی رسید.

به گزارش خبرنگاران، به دنبال کسی می گشتم اما نمی دانستم چگونه باید او را پیدا کنم، از هر کسی سوال می کردم تنها نگاهی مبهم تحویلم می داد. داشتم ناامید می شدم تا اینکه صدایی به گوشم رسید: می توانم یاریتان کنم؟. نشانی فرد مورد نظر را به او دادم و مرا با خود به سمت راه پله های باریکی در سمت چپ سالن برد.
تمام مدت تحصیل حرف های استادانم را متوجه نمی شدم
می خواستم با یکی از افراد پیروز ناشنوا گفت وگو کنم. طلیعه توکلی، دانشجوی ترم سه دکترای دانشگاه آزاد گلبهار که در رشته کامپیوتر، گرایش نرم افزار مشغول به تحصیل است و اکنون نیز در هنرستان ناشنوایان دخترانه باقرزاده کار می نماید.
از دغدغه هایش پرسیدم و اینکه زندگی در این شرایط به چه نحوی است. با زبان اشاره داستانش را برای من گفت و مترجمی در کنار او برایم ترجمه می کرد.
از ناشنوایان پیروزی گفت که در کشور حضور دارند، اما مسئولان هیچ اهمیتی برای آنان قائل نیستند. حتی بورسیه ای برای دانشجویان ناشنوا وجود ندارد. در رابطه با سختی های تحصیل گفت من در تمام مدت تحصیل حرف های استاد را متوجه نمی شدم و خود به تنهایی بار تحصیل را به دوش کشیدم. هیچ مترجمی وجود نداشت و اساتید دانشگاه نیز هیچ آشنایی به زبان اشاره نداشتند. بسیاری از دانشجویان ناشنوای دیگری که همراه من بودند به دلیل سختی کار انصراف دادند.
برایم عجیب بود، هیچ دانشگاهی برای ناشنوایان وجود ندارد و آنان باید با سختی و به وسیله لب خوانی حرف های دیگران را متوجه شوند. همچنین هزینه های تحصیل نیز برای آنان به مسئله ای جدی تبدیل شده، زیرا بار هزینه آنان به دوش خانواده است و شرایط اشتغالشان نیز سختتر از بقیه است. همچنین آن عده از ناشنوایان که نتوانند خود را با محیط بیرونی تطبیق دهند، مجبور به خانه نشینی می شوند.
خبرنگاران زیادی آمده و رفته اند، اما گوش هیچ کس بدهکار نیست
از تصمیم سازمان بهزیستی برای حذف شهریه برای دانشجویان ناشنوا و بدقولی آنان در اجرای آن گلایه کرد و گفت: بهزیستی برای شهریه ها هیچ یاریی به ما نمی نماید و علت آن را به نداشتن بودجه ربط می دهد. همچنین مزایای شغلی برای دانشجویان پیروز وجود ندارد. علاوه بر آن یک قانون سه درصدی برای حمایت از حقوق ناشنوایان در زمان استخدام وجود دارد که اجرایی نمی گردد. هرساله به مسائل ما اضافه می گردد و تا کنون خبرنگاران زیادی به این مکان مراجعه نموده اند و مسائل ما را بیان نموده اند، اما تا کنون هیچ سودی نداشته است.
آرزو دارم مجموعه ورزشی مستقلی برای ناشنوایان ساخته گردد
به سراغ ناشنوای دیگری رفتم. رسول طالبی، عضو هیئت مدیره کانون جوانان خراسان رضوی و مربی کشتی فرنگی ناشنوایان است. زبان اشاره را در جمع ناشنوایان یاد گرفته بود و به وسیله آن به دوستان ناشنوای خود مهارت های ورزشی را آموزش می داد.
او گفت: از زمان کودکی کشتی می گرفتم و چندین بار در مسابقات به عنوان مربی شرکت کردم. در مسابقات آموزش و پرورش استثنایی در سطح کشور به عنوان مربی و سرپرست تیم به مسابقات اعزام شدم.
برایم عجیب بود که مسابقاتی برای ناشنوایان وجود دارد؛ زیرا تا کنون برنامه ای در این زمینه از تلویزیون پخش نشده بود و زمانی که این موضوع را با رسول طالبی مطرح کردم، خود او نیز به آن اشاره نمود و گفت مسابقات ما به صورت زنده از صداوسیما بخش نمی گردد و از بی توجهی مسئولان به خود، رنج می بریم. ما هم دوست داریم مانند افراد پارالمپیک در مسابقات جهانی شرکت کنیم. یکی از آرزوهای رسول طالبی، داشتن یک مجموعه ورزشی مستقل برای ناشنوایان بود.
سهم ما از شهر حتی یک بنر نیست
مدیرعامل و رئیس هئیت مدیره کانون ناشنوایان خراسان رضوی با بیان اینکه سهم ما از شهر حتی به اندازه یک بنر نیست، گفت: یکی از گلایه های ما این است که برای روز جهانی ناشنوایان هیچ اقدام و بنری در مورد تبریک این روز در سطح شهر دیده نمی گردد.
معصومه ترابی مقدم در گفت وگو با خبرنگاران، در مورد روز جهانی ناشنوایان و مسائل آن ها اظهار کرد: کانون ناشنوایان از سال 1365 تاسیس شده است. در استان خراسان رضوی 15 هزار ناشنوا وکم شنوا وجود دارد و کانون ناشنوایان خراسان رضوی حدود 4 هزار نفر عضو اصلی، وابسته و افتخاری دارد. این کانون در امور اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، مشاوره های قبل و بعد ازدواج، امور قضایی و سامانه اعزام مترجم برای ناشنوایان خدمات ارائه می دهد.
سامانه اعزام مترجم برای ناشنوایان راه اندازی شده است
وی اضافه کرد: چهار سال گذشته، برای اولین بار در خراسان رضوی سامانه اعزام مترجم برای ناشنوایان با همکاری سازمان بهزیستی خراسان رضوی به صورت رایگان و شبانه روزی راه اندازی شد. استفاده از این سامانه به این گونه است که افراد ناشنوا پیامکی مبنی بر احتیاج خود به مترجم ارسال می نمایند و کانون نیز در روز مقرر برای آن ها مترجم می فرستد.
رئیس کانون ناشنوایان خراسان رضوی بیان نمود: زبان اشاره اولین بار توسط مرحوم باغچه بان آموزش داده شد. ما باید قدردان ایشان باشیم، زیرا لب خوانی برای ناشنوایان بسیار سخت بوده و زبان اشاره فهم مسائل را برای ما آسان نموده است.
سازمان ها و ارگان های دولتی باید زبان اشاره را به رسمیت بشناسند
ترابی مقدم عنوان نمود: سازمان ها و ارگان های دولتی باید زبان اشاره را به رسمیت بشناسند و کارکنان نیروی انتظامی و امور قضایی نیز باید این زبان را یاد بگیرند تا بتوانند با ناشنوایان ارتباط برقرار نمایند و کارهای آن ها را پیگیری نمایند. از پدران و مادران خواهشمندم فرزندان ناشنوا و کم شنوای خود را وارد اجتماع نمایند و سطح آگاهی آن ها را افزایش دهند.
معضل اصلی ناشنوایان اشتغال و عدم اعتماد کارفرمایان به آن هاست
وی تاکید نمود: معضل اصلی ناشنوایان اشتغال و عدم اعتماد کارفرمایان به آن هاست. ناشنوایان نمی توانند به راحتی وارد بازار کار شوند و نبود شغل، ازدواج را برای آن ها سخت نموده است.
رئیس کانون ناشنوایان خراسان رضوی ادامه داد: تعداد محدودی از ناشنوایان وارد بازار کار می شوند که متاسفانه حقوق بسیار کمی دریافت می نمایند که با توجه به گرانی جوابگوی هیچ کدام از احتیاجهای آنان نیست. در حال حاضر ما باید برای تامین شغل ناشنوایان منتظر دفاتر کاریابی باشیم تا با ما تماس بگیرند و ما نیز افراد واجد شرایط را معرفی کنیم.
مهم ترین مشکل ناشنوایان تامین هزینه سمعک است
ترابی مقدم تاکید نمود: مهم ترین مشکل ناشنوایان تامین هزینه سمعک است. با وجود تحریم ها این هزینه افزایش پیدا نموده و درحال حاضر، قیمت سمعک بالغ بر 8 میلیون تومان شده است. به عنوان مثال یکی از اعضای انجمن ما حقوقی در حدود یک میلیون و 500 هزار تومان دریافت می نماید و چندین ماه است که نتوانسته هزینه سمعک خود را تامین کند؛ به همین دلیل پسربچه 10 ساله خود را به عنوان مستمع همراه می نماید.
رئیس کانون ناشنوایان خراسان رضوی اظهار داشت: سازمان بهزیستی فقط به دانش آموزان و دانشجویان در حال تحصیل سمعک می دهد و ما برای حل این مشکل در کانون ناشنوایان یک مددکار را مسئول این کار نموده ایم تا پس از تحقیق و اطمینان از شرایط ناشنوایان، با یاری خیرین مقداری از هزینه سمعک و کاشت حلزون را تهیه و مابقی آن به وسیله بیمه و خود فرد ناشنوا تامین کند.
وی در مورد خدمات به ناشنوایان از طرف کانون ناشنوایان اظهار کرد: همچنین چند درصد تخفیف از طرف کانون به خدماتی چون دندان پزشکی، چشم پزشکی، درمانی، بهداشتی، سونوگرافی و... به ناشنوایان داده می گردد.
صداوسیما از زیرنویس زبان اشاره استفاده کند
ترابی مقدم تاکید نمود: یکی از گلایه های ما این است که برای روز جهانی ناشنوایان هیچ اقدام و بنری در مورد تبریک این روز در سطح شهر دیده نمی گردد. همچنین از صداوسیما خواهشمندیم در برنامه های تلویزیونی از زیرنویس زبان اشاره استفاده نمایند تا ناشنوایان نیز بتوانند از برنامه ها، سریال ها، برنامه های آموزشی، سخنرانی رهبری و رئیس جمهور استفاده نمایند.
رئیس کانون ناشنوایان خراسان رضوی ادامه داد: بارها به صداوسیما نامه داده ایم که افراد نخبه ناشنوا را معرفی نمایند، اما متاسفانه تا کنون هیچ پاسخی دریافت ننموده ایم. لایحه حقوق حمایت از معلولان تصویب شده ولی اجرا نشده است. در گذشته آموزش و پرورش تصمیم به حذف زبان اشاره و جایگزینی لب خوانی به جای آن را داشت اما در طی شکایت هایی که انجام شد، توانستیم آموزش زبان اشاره را حفظ کنیم.
وی بیان نمود: سال گذشته شهرداری به کارمندان خود زبان اشاره را آموزش داد، اما متاسفانه فقط یک دوره بود و ادامه نداشت. همچنین از طرف خیرین زمینی در خیابان مجد برای کانون ناشنوایان در نظر گرفته شده و منتظر اتمام پروژه و نقل مکان به آن جا هستیم.
خواهان علائمی به زبان اشاره در ایستگاه های مترو و اتوبوس هستیم
ترابی مقدم اضافه کرد: خواهان یک سری تصاویر و علائم به زبان اشاره در ایستگاه های مترو، اتوبوس و خیابان ها هستیم. در این راستا طرحی از کشورهای اروپایی ارائه دادیم که یکی از آن ها طرح بارکد بود که به وسیله آن با اسکن بارکد می توانستیم کلمات را به زبان اشاره تبدیل کنیم، اما هیچ سازمان و ارگانی با ما همکاری نکرد.
منبع: خبرگزاری ایسناitalyro.ir: ایتالیا: سفر به سرزمین لئوناردو داوینچی، سفر به رم، ونیز، فلورانس و میلان
sabzevartoday.ir: سبزوار امروز: مجله خبری و تکنولوژی