ترس از دست دادن چیست و راه های مقابله با آن کدامند؟

به گزارش مجله سرگرمی، آیا تا به حال حس نموده اید که از اتفاقات، رویدادها و اخبار دنیای پیرامون خود عقب مانده اید؟ آیا تا به امروز در خودتان تمایلی به باخبر شدن از کارهای دوستان و اطرافیان تان حس نموده اید؟ آیا تمایل زیادی به چک کردن و دنبال کردن مداوم اخبار فضای مجازی دارید؟ اگر پاسختان به این دست سؤالات مثبت است، باید گفت که با چالشی تحت عنوان ترس از دست دادن روبرو هستید؛ Fear of Missing Out یا به اختصار FOMO.

ترس از دست دادن چیست و راه های مقابله با آن کدامند؟

در این مقاله با جزئیات بیشتری به تشریح این مفهوم می پردازیم. همچنین چند مثال از مصادیق اختلال ترس از دست دادن را آنالیز نموده و در ادامه چند راه کاربردی برای مقابله با آن ارائه می کنیم.

ترس از دست دادن چیست؟

ترس از دست دادن به طور کلی به نوعی اضطراب عمومی اشاره دارد که به موجب آن افراد تمایل زیادی به پیگیری کارها، شرایط و تجربیات اطرافیان خود، مطلعی از جدیدترین اخبار منتشرشده در محیط پیرامون شان و … دارند.

به طور کلی، پدیده ترس از دست دادن یا به اصطلاح فومو موضوع جدیدی نبوده و از زمان گذشته نیز بعضی از مردم به چنین اختلالی دچار بوده اند. با این حال با ظهور شبکه های اجتماعی رواج بیشتری پیدا نموده است. در واقع، افرادی که با چالش ترس از دست دادن روبه رو هستند، به طور معمول فعالیت مداومی در فضای مجازی داشته و همچنین فعالیت های دیگر کاربران را با دقت پیگیری می نمایند!

نکته جالب توجه در رابطه با چالش فومو این است که بازاریابان با یاری این موضوع می توانند وفاداری کاربران را به کسب و کار مورد نظرشان جلب نمایند! به عبارتی، کاربران به دلیل ترس از دست دادن چیزی به صورت مداوم به کسب و کار آنلاین محبوب خود سر می زنند، فعالیت های آن ها را رصد می نمایند یا تمامی محصولات جدیدشان را خرید می نمایند. به همین دلیل، کسب و کارهای امروز معمولاً برای جذب مشتریان بیشتر و نگهداری مشتریان پیشین خود، معمولاً روی تقویت احساس ترس از دست دادن آنان تمرکز می نمایند! برای درک بهتر مفهوم اختلال ترس از دست دادن چند مثال از نمونه های مشهود بروز چالش فومو را در زندگی روزمره افراد ارائه می کنیم.

7 مثال از علائم اختلال ترس از دست دادن

1. چسبیدن به تلفن همراه

بسیاری از افراد نمی توانند تلفن همراه شان را حتی در هنگام رانندگی از خود دور نمایند. در واقع، این افراد اعتقاد دارند که در این صورت ارتباط خود را با جامعه پیرامون از دست داده و نمی توانند از پست ها، کامنت ها یا به طور کلی از شرایط اطرافیان خود باخبر شوند. البته این اختلال ممکن است در نهایت منجر به بروز مشکل نوموفوبیا (ترس دوری از موبایل) در آنان گردد.

بنابراین چنانچه به صورت مداوم به دنبال سرکشی در زندگی دیگران هستید، به طوری که وقتی برای سامان دادن به اوضاع زندگی خود ندارید، متأسفانه به اختلال فومو دچار شده اید. این در حالی است که چک کردن گوشی موبایل یا شبکه های اجتماعی در انتها روز یا در زمان های استراحت تان هیچ مانعی نداشته و نمی تواند دلیلی بر گرفتار شدن به ترس از دست دادن باشد.

2. ایجاد وقفه در کار برای جواب دادن به تماس یا ایمیل

چنانچه به دلیل ترس از عدم پاسخگویی به پیغام ها یا تماس های خود، همیشه در حین کار گوشی همراه تان را در کنارتان دارید، این یک مسئله جدی در رابطه با بروز فومو است! به عبارت دیگر، باید بتوانید در حین کار دسترسی خود را به تلفن همراه محدود نموده و با تمرکز لازم به انجام وظایف تان بپردازید.

به همین دلیل، باید به خاطر آورید که در زمان های گذشته تلفن همراهی در کار نبوده، حتی تلفن های هوشمند امروزی هم اختراع نشده بودند و بدین ترتیب شبکه های اجتماعی نیز روی کار نیامده بودند؛ اما با وجود چنین شرایطی بسیاری از افراد توانسته اند که زنده بمانند، کار نمایند و پیشرفت داشته باشند! در چنین شرایطی، می توان گفت که ایجاد وقفه در کار برای چک کردن هر نوتیفیکیشنی روی تلفن همراه علاوه بر جلوگیری از پیشرفت فردی می تواند از نشانه های شاخص ابتلای افراد به اختلال ترس از دست دادن باشد.

3. خرید بیش از حد از نشانه های ترس از دست دادن

همان طور که پیش تر اشاره شد، چالش فومو می تواند به عنوان ابزاری برای جذب کاربران بیشتر و همچنین جلب اعتماد و وفاداری آنان به کار گرفته گردد. در عین حال ممکن است در بسیاری از موارد هم منجر به هدر رفتن پول کاربران گردد!

به عبارت دیگر، یکی دیگر از نشانه های شاخص درگیر شدن به اختلال فومو این است که چنین افرادی به صورت مداوم علاقمند به خرید اجناس مختلف و حتی غیرضروری هستند. به بیان دیگر، این گروه از افراد همیشه احساس ترس از دست دادن بهترین اجناس موجود در بازار داشته و به همین دلیل اقدام به تهیه آن ها می نمایند. در واقع، این موضوع یکی دیگر از لذت های کوتاه مدتی است که افراد مبتلا به اختلال ترس از دست دادن با آن درگیر هستند که در بلندمدت می تواند آسیب های جدی برایشان به همراه داشته باشد.

4. چک کردن مداوم شبکه های اجتماعی

از جمله دیگر نشانه های ابتلا به ترس از دست دادن این است که به صورت مداوم شبکه های اجتماعی خود را حتی در قرارها، دیدار ها یا جلسات کاری نیز چک کنید. در واقع، افراد مبتلا به اختلال فومو اولویت های کاری یا شخصی خود را کنار گذاشته و به دنبال پاسخ دادن به حس ترس از دست دادن خود هستند! به عبارت دیگر، چنین افرادی هیچ دیدی از آینده کاری، حرفه ای و روابط اجتماعی خود مد نظر نداشته و در زمان حال به دنبال یافتن راهی جهت ارضای احساس ترس از دست دادن خودشان هستند.

به همین دلیل، بهتر است به یاد داشته باشید که هر یک از افراد پیرامون تان در کوشش برای انجام دادن کارهای شخصی خود بوده، به دنبال برنامه ها و اهداف شان هستند و احتیاجی نیست که شما از برنامه ها، کارها و فعالیت های آنان باخبر شوید. بنابراین کوشش کنید تا زمان خود را صرف زندگی، برنامه ها و اهداف خودتان کنید؛ نه چک کردن زندگی دیگران!

5. نه نگفتن، از علائم شاخص ترس از دست دادن

گرچه اهمیت دادن به روابط شخصی، اجتماعی و کاری به سهم خود بسیار مهم است، اما در عین حال برقراری روابطی ارزشمند، هدفمند و با کیفیت، از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار است. به بیان ساده تر، از دیگر نشانه های اختلال ترس از دست دادن این است که افراد معمولاً زمان زیادی را به برقراری روابط ناپایدار با اطرافیان خود اختصاص می دهند؛ چرا که به نوعی ترس از دست دادن فرصت های کاری، روابط اجتماعی و شخصی دچار هستند.

به همین دلیل، باید توجه داشته باشید که جهت حفظ موقعیت کاری، پیشرفت حرفه ای، حفظ روابط اجتماعی و حتی برقراری روابط شخصی پایدار، احتیاج است تا بعضی اوقات به افراد پیرامون خود نه بگویید. به همین دلیل، شاید مطالعه مطلب چگونه نه بگوییم یاری نماینده باشد.

6. تعهد نداشتن به روابط عاشقانه

بعضی افراد مبتلا به اختلال ترس از دست دادن اعتقاد دارند که در زمان مجردی خود کارهای جالب زیادی را می توانستند انجام دهند. به عبارت دیگر، این افراد به دلیل ترس از دست دادن بعضی موقعیت ها و شرایط زمان مجردی خود معمولاً نمی توانند به روابط عاشقانه شان متعهد بمانند!

با این حال باید به خاطر داشت که هر شرایطی نقاط ضعف، قوت، مزایا و معایب خود را داشته و احتیاجی نیست تا چنین شرایطی با هم مقایسه شوند. حال آن که افراد مبتلا به اختلال فومو معمولاً پس از انتها دادن به روابط شخصی خود خیلی زود احساس خستگی و ناامیدی نموده و خواستار بازگشت به یک رابطه پایدار می شوند.

7. کوشش برای پیروی از رفتار و کارهای دیگران

افراد مبتلا به اختلال ترس از دست دادن برای عقب نماندن از قافله معمولاً رفتارها، کارها و حتی روابط شخصی دیگران را تقلید می نمایند. به عبارت دیگر، این گروه از افراد ترس از عقب ماندن از دیگران داشته و سعی می نمایند تا رفتار و گفتاری مشابه اطرافیان شان داشته باشند.

برای مثال، بسیاری از افراد بدون اطلاع از انگیزه های درست ازدواج و صرفاً بدین دلیل که دوستان شان روابط شادی دارند، اقدام به برقراری روابط شخصی با دیگران نموده و تن به ازدواج های نادرست می دهند! به همین دلیل، باید توجه داشت که احساس شادی و خوشحالی ناشی از تقلید رفتار اطرافیان مقطعی بوده و خیلی زود از بین می رود. به همین منظور احتیاج است تا به دنبال هدف زندگی خود بروید و در روابط شخصی هم فردی را انتخاب کنید که احساس خوشبختی واقعی را با او تجربه می کنید.

بیشتر بدانید: انگیزه برای ازدواج؛ کدام انگیزه ها درست و کدام نادرست است؟

7 روش مقابله با اختلال ترس از دست دادن (فومو)

1. پذیرش ابتلا به اختلال ترس از دست دادن

پذیرش ابتلا به اضطراب فومو موجب می گردد تا توانایی و همچنین آمادگی مواجهه با ترس های خود را داشته باشید. به طور کلی، ما در دنیایی زندگی می کنیم که احتمال قرار دریافت در معرض اضطراب ها، استرس ها و آسیب های مختلفی را داریم. با این حال، اگر بتوانیم این آسیب ها را شناخته و تأثیر آن ها را بر خودمان بپذیریم، قادر خواهیم بود تا با آن ها مقابله نموده و از تأثیرات چنین آسیب هایی در زندگی خودمان بکاهیم.

2. فاصله دریافت از شبکه های اجتماعی

گرچه در ابتدا فاصله دریافت از شبکه های اجتماعی غیرممکن به نظر می رسد، اما اگر آغاز کنید تا به تدریج زمان کمتری به گذراندن در فضای مجازی اختصاص دهید، تمرکز بیشتری روی اهداف و به طور کلی زندگی خود خواهید داشت. به عبارت دیگر، هر چقدر زمان کمتری در شبکه های اجتماعی حضور داشته باشید، به تدریج احساس احتیاجتان برای چک کردن فعالیت های دیگر افراد و گذران وقت در چنین پلتفرم هایی کاهش می یابد. بدین ترتیب زمان و تمرکز بیشتری جهت اختصاص دادن به برنامه ها، اهداف و زندگی خود خواهید داشت.

3. تغییر دادن FOMO به JOMO

JOMO مخفف عبارت Joy of Missing Out بوده و به معنای لذت از دست دادن است. مفهوم لذت از دست دادن به این موضوع اشاره دارد که برای مقابله با ترس از دست دادن باید سعی کنید تا به جای پرداختن به کارهایی جهت پاسخ دادن به حس ترس خود، کارهایی انجام دهید که از اختصاص زمان به آن ها لذت می برید. در چنین شرایطی، از پیگیری کارها و اهداف خود به جای پرداختن به خواسته های دیگران هم احساس بهتری خواهید داشت.

برای مثال، به منظور مقابله با حس ترس از دست دادن می توانید در تایم های کاری گوشی تلفن خود را خاموش کنید و به یاد داشته باشید که نباید از انجام چنین کاری احساس بدی داشته باشید! در واقع، اگر توانایی انجام این کار را داشته باشید، اطرافیان شما هم به تدریج به این موضوع عادت نموده، به تصمیم تان احترام گذاشته و اعتماد به نفس تان را تحسین می نمایند.

به عنوان مثال دیگر، به جای کوشش برای خرید تمامی محصولات جرید برند مورد علاقه تان سعی کنید تا تنها در صورت لزوم اقلام مورد احتیاج خود را خریداری نموده و از کار با آن ها لذت ببرید. به علاوه، در چنین شرایطی می توانید قدرت تصمیم گیری خود را بهبود داده و به جای پیگیری احساس ترس خود زمان تان را به کوشش برای تحقق اهداف تان اختصاص دهید.

4. توجه کردن به خود و زندگی در زمان حال

توجه کردن به اهداف، برنامه ریزی ها و اولویت های کاری خودمان به ما یاری می نماید تا به جای توجه به شرایط، موقعیت ها و اهداف دیگران از داشته های خود لذت برده و به اصطلاح زمان حال خود را دریابیم. به عبارتی، این موضوع به خوبی با مفهوم JOMO ارتباط برقرار نموده و به فرد یاری می نماید تا صندلی فعلی خود را پذیرفته و تصمیم بگیرد تا به جای ترس از دست دادن اتفاقات پیرامون و کوشش برای پیگیری مداوم شان از برقراری ارتباطی مؤثر با آن ها لذت ببرد.

به بیان دیگر، افراد مبتلا به فومو معمولاً به دلیل ترس از دست دادن اتفاقات و ارتباطات بی اساس خود با دیگران به صورت مداوم شرایط آنان را پیگیری می نمایند یا همیشه تمایل به چک کردن گوشی موبایل شان دارند. در چنین شرایطی، توانایی برقراری ارتباطی مؤثر و پایدار با محیط پیرامون و همچنین اطرافیان خود را از دست می دهند.

با این وجود اگر به عنوان فردی مطلع سعی کنید تا از زمان حال خود بهترین بهره را ببرید، چیزی برای ترس از دست دادن اتفاقات پیرامون تان نخواهید داشت. به همین دلیل، برای تست میزان مطلعی خودتان می توانید به این سؤال پاسخ دهید که آیا تا به امروز از چک کردن مداوم شبکه های اجتماعی یا اتلاف وقت در فضای مجازی جهت پیگیری خبرهای مختلف احساس رضایت داشته اید؟

5. تقویت حس قدردانی برای مقابله با ترس از دست دادن

از جمله دیگر راه های مقابله با فومو این است که به جای حرص ورزیدن برای به دست آوردن چیزهای دلخواه خود، سعی کنیم تا قدردان داشته های کنونی مان باشیم. در واقع، زندگی کردن با برخورداری از حس قدردانی به ما یاری می نماید تا فردی شاد بوده و در عین حال زندگی بهتری داشته باشیم. بنابراین اگر بتوانیم احساسات منفی، ناامیدی و ترس از دست دادن چیزهای دلخواه خود را کنار بگذاریم، دیگر نگرانی و ترسی در خصوص از دست دادن اتفاقات احتمالی، اخبار پیرامون یا شرایط دیگران نخواهیم داشت؛ چرا که قدر لحظه ها، داشته ها و اطرافیان خود را می دانیم.

6. مواجهه با ترس از دست دادن با شناسایی اولویت ها

به طور کلی، هر یک از افراد اولویت های متفاوتی در زندگی خود دارند. به علاوه، معین اولویت ها و هدف گذاری موجب می گردد تا چیزهایی را شناسایی کنید که در زندگی برای تان ارزشمند هستند. بدین ترتیب نسبت به موقعیت ها، دستاوردها یا اهداف دیگران احساس حسادت نداشته باشید؛ چرا که اهداف و برنامه هایی برای خود داشته و جهت تحقق آن ها کوشش می کنید.

در بعضی شرایط نیز ممکن است افراد به جای توجه به اولویت های از پیش معین شده خود نسبت به فرصت های جدید وسوسه شده و اهداف پیشین خود را کنار بگذارند. این در حالی است که برای موفقیت در زندگی و همچنین مقابله با ترس از دست دادن فرصت های جدید باید اهداف خود را مطلعانه معین نموده، اولویت های خود جهت تحقق آن ها را معین کنیم و به برنامه های معین شده در این راستا پایبند بمانیم. به بیان دیگر، اگر اولویت های زندگی مان را مطلعانه انتخاب کنیم، در صورت بروز فرصت های جدید به راحتی می توانیم آن ها را تحلیل نموده و در صورت تناقض با اهداف مان از کنارشان عبور کنیم!

7. لذت بردن از راستا!

برای مقابله با حس ترس از دست دادن باید یاد بگیرید که به جای توجه بیش از حد به موفقیت ها و دستاوردها از تجربیات ارزشمندتان در زندگی لذت ببرید. همیشه به خاطر داشته باشید که در انتها زندگی تجربیات ارزشمند، شیرین و خاطره انگیز خود را بیشتر از احساسات پشیمانی، از دست دادن، شکست ها، موفقیت ها، دستاوردها و … به خاطر می آورید.

همچنین برای لذت بردن از زندگی خودتان باید توجه داشته باشید که کارهای زیادی می توانید در طول عمر خود انجام دهید؛ اما به احتمال زیاد نمی توانید تمام آن ها را به خاتمه برسانید. بنابراین برای مقابله با احساس ترس از دست دادن بهتر است قدر لحظه ها را بدانید، اولویت های شخصی و کاری خودتان را در زندگی پیش ببرید و به دنبال پیگیری خواسته های دیگران نباشید.

جمع بندی

در این مقاله به آنالیز مفهوم ترس از دست دادن (فومو) پرداخته و چند مورد از مصادیق شاخص این اختلال را در رفتارهای روزمره خود تشریح کردیم. همچنین راه کارهای مفید جهت مقابله با این چالش را ارائه دادیم. نظر شما در خصوص اختلال فومو چیست؟ آیا تا به امروز تجربه کوشش برای مقابله با این احساس تان را داشته اید؟ تجربیات، نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

در انتها، برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مفهوم دیگر ترس ها، علائم و راه های درمانی آن ها می توانید به مقالاتی مانند ترس از تنهایی، ترس از آسانسور، ترس از حیوانات و … مراجعه کنید.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 24 مرداد 1400 بروزرسانی: 24 مرداد 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 109292

به "ترس از دست دادن چیست و راه های مقابله با آن کدامند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ترس از دست دادن چیست و راه های مقابله با آن کدامند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید