تحقق درآمدهای نفتی سال 99 در هاله ای از ابهام

به گزارش مجله سرگرمی، بازار نفت در سال گذشته، روزهای پر فراز و نشیبی را طی کرد؛ این تنش ها به خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم ها و رویکرد دولت برای قطع وابستگی به درآمدهای نفتی در بودجه سال 99 برمی گردد. بی نفت، با مالیات و ضدتورم مهم ترین ویژگی های متمایز لایحه بودجه 99 در مقایسه با سال های گذشته است که همگام با انتشار بیانیه گام دوم انقلاب و تاکید بند سوم این بیانیه بر اقتصاد بدون نفت، از فروردین سال 1398 اصلاح ساختار بودجه در دستور کار سازمان برنامه وبودجه نهاده شد؛ در این بیانیه صراحتا مطرح شده که مهم ترین عیوب ساختاری در بودجه کشور، وابستگی اقتصاد به نفت است و راهکار برون رفت از این شرایط انجام سیاست های اقتصاد مقاومتی بوده که باید برنامه های اجرایی برای همه بخش های آن تهیه و با قدرت، نشاط کاری و احساس مسئولیت در دولت ها پیگیری و اقدام گردد.

تحقق درآمدهای نفتی سال 99 در هاله ای از ابهام

دولت دوازدهم در حالی قیمت نفت را برای هر بشکه نفت در سال 99، حدود 50 دلار مشخص نموده است که به عقیده کارشناسان، تحقق این درآمد برای امسال کمی غیرممکن است. از طرفی درآمدهای ناشی از فروش نفت و فرآورده های نفتی در سال 99 حدود 48 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که در مقایسه با رقم مصوب امسال 105 هزار میلیارد تومان کاهش دارد. کلیات لایحه بودجه 99 در روزهای سرانجامی سال 98 در حالی از سوی شورای نگهبان به تصویب رسید که به دلیل شیوع ویروس کرونا، مجلس ایران تعطیل بود و صد و هفتاد و هشتمین نشست اوپک و هشتمین نشست وزارتی مشترک اوپک و غیراوپک موسوم به اوپک پلاس در حالی به سرانجام رسید که برخلاف پیش بینی اغلب کارشناسان، نفتی توافقی بین کشورهای صادر کننده نفت در اوپک و صادر کنندگان غیر اوپک حاصل نشد؛ چراکه از میان حدود 10 صادرکننده نفت غیراوپک فقط روسیه با پیشنهاد کاهش فراوری اوپک موافقت نکرد و همین امر منجر به سقوط آزاد بهای نفت در بازار دنیای شد.

مجموع این اتفاقات باعث شده تا تحقق بخشی از درآمدهای دیده شده در بودجه سال 99 از محل فروش نفت در هاله ای از ابهام قرار گیرد.

در همین زمینه غلامحسین حسنتاش کارشناس ارشد نفتی در گفت وگو با پایگاه خبری اتاق ایران در ارزیابی خود از چشم انداز نفت ایران در سال 99، می گوید: طبعا وقتی عرضه نفت از تقاضای آن بیشتر است و اقتصاد دنیا دچار رکود و بازار با مازاد عرضه روبرو است امکان فشار تحریمی بر صادرات نفت ایران زیاد می گردد؛ در این شرایط قیمت هم پائین است و درآمدهای نفتی پیش بینی شده در بودجه کاهش خواهد یافت.

به باور حسنتاش، رها شدن بودجه از نفت بدون توسعه غیرنفتی ممکن نمی گردد و رهایی بودجه از نفت، نیازمند برنامه ریزی میان مدت و حرکت در راستا توسعه، خصوصاً توسعه صنعتی، گسترش فراوریات غیرنفتی و تنوع بخشیدن به اقتصاد است که متأسفانه تا به امروز این موارد اتفاق نیفتاده و تمهید هم نشده است.

او در ادامه در پاسخ به این سؤال که راهکارهای پیشنهادی برای عبور از بحران های احتمالی در سال آینده چیست؟ تأکید می نماید: در عالم ایده راه کارهایی وجود دارد. مثل اصلاح نظام مالیات ستانی و خصوصاً مالیات ستانی از رانتی ها، کاهش هزینه ها و ریخت وپاش های دولت خصوصاً در شرکت های دولتی، حمایت از فراوری ملی و محدود کردن درآمدهای سوداگرانه و رانتی، تحول جدی در سیستم انرژی کشور و ارتقاء کار آیی انرژی و افزایش و متنوع سازی صادرات حامل های انرژی؛ اما در عالم واقع و با توجه به توانایی های واقعی دولت آن هم در آستانه سرانجام دریافت دوره اش، بعید می دانم قادر به چنین اقداماتی باشد.

pariha.com: پریها: مجله اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما، هنر، گردشگری

andishemag.ir: مجله اندیشه | مجله خبری و تحلیل اندیشه، گردشگری، ورزشی و فناوری

estekhdamjadid.ir: استخدام جدید: مجله کسب و کار، استارتاپ های گردشگری

منبع: اتاق بازرگانی ایران
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 80909

به "تحقق درآمدهای نفتی سال 99 در هاله ای از ابهام" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تحقق درآمدهای نفتی سال 99 در هاله ای از ابهام"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید