بترسیم از تکرار فاجعه!

به گزارش مجله سرگرمی، هنوز خاک مزارشان تازه است، خاک مزار آنها که درد کشیدند و رفتند؛ حالا ما ماندیم و کرونا؛ ویروسی که همچنان می تازد و گاهی هم جهش می نماید. حالا باید بترسیم از تکرار فاجعه، بترسیم از تکرار سناریویی تلخ که همین چند هفته پیش بر سرمان آوار بود، بترسیم از بازگشت مرگ های غریبانه، مرگ های 300 تایی و 400 تاییِ کرونا...

بترسیم از تکرار فاجعه!

به گزارش خبرنگاران، بیش از 11 ماه از آمدن مهمان ناخوانده ای به نام کرونا در کشورمان می گذرد، بیش از 11 ماه است که مسئولان بهداشت و درمان کشور از لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی می گویند و هر روز بر غیرقابل پیش بینی بودن ویروس کرونا تاکید دارند. همین چند هفته پیش بود که مرگ های 300 تایی و 400 تایی مخابره می شد، مرگ 300 تا 400 انسان، این ها عدد نبودند، بلکه هر کدام شان انسانی بودند خانواده دار، با امید و آرزو و با عشق به زندگی، اما کرونا آنها را با خود بُرد...

ناپایداری کرونا

بعد از روزهای سخت کرونا در اسفند ماه 99، با اعمال بعضی محدودیت ها، در نیمه های اردیبهشت به فرایند تقریبا کنترل شده بیماری در کشور رسیدیم تا جایی که هفته دوم اردیبهشت کمترین میزان بستری و هفته آخر اردیبهشت کمترین میزان فوت از کرونا در کشور و در آن مقطع زمانی گزارش شد. اما این فرایند همینجا متوقف نشد؛ به طوری که با آغاز بعضی عادی انگاری و سهل انگاری ها، آغاز مسافرت ها و... به تدریج زمینه برای آغاز پیک عظیم تر فراهم شد و با افزایش تدریجی موارد بستری و فوت شده بر اثر کرونا انتها در اواخر خرداد و اوایل مرداد ماه امسال پیک دوم کرونا در کشور را تجربه کردیم.

رخداد فاجعه و آغاز محدودیتها

فرایند سینوسی کرونا در کشور همچنان داشت و با کاهش موقت آمار در هفته دوم شهریورماه، فرایند بیماری به آهستگی در ابتدای خط صعود نهاده شد؛ به شکلی که در اواخر مهر و آبان ماه، پیک سوم بیماری آغاز و مرگ و میر بیش از 400 نفر در روز را تجربه کردیم. فاجعه رخ داد، کرونا در ایران جولان می داد و شهرها یکی پس از دیگری قرمز رنگ می شدند. شیوع تا جایی پیش رفت که بعضی شهرها سیاه رنگ شدند و دیگر توانی هم برای مقابله با بیماری در کادر خسته بهداشت و درمان نبود.

بر همین اساس بود که برای مقابله با بیماری کووید-19 و پیشگیری از مرگهای بیشتر، همه همدل شدند. به طوری که از 14 آبان ماه محدودیت های متوسط کرونایی آغاز شد و از تاریخ اول آذر ماه، پروتکل ها و محدودیت های سخت گیرانه اعمال شد؛ منع تردد شبانه از ساعت 21 تا چهار صبح، منع تردد بین شهری و اختصاص جریمه اقتصادی برای خاطیان، تعطیلی بعضی مشاغل و اصناف و... همه و همه اقداماتی بودند که برای متوقف کردن کرونا انجام شد.

از طرفی کرونای جهش یافته نیز از انگلیس سر بر آورده بود و همه نگران شیوع بیشتر و سریع تر کرونا بودند. بر همین اساس مردم هم همراه با نظام سلامت رعایت پروتکل های بهداشتی را جدی دریافتد. به طوری که در 23 آذرماه دکتر علیرضا رییسی- معاون بهداشت وزارت بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت که رعایت پروتکل های بهداشتی به بیش از 90 درصد رسیده است. با تشدید محدودیت های کرونایی و افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی همه منتظر بودند که کرونا فروکش کند. انتظارها محقق شد تاجایی که در هفته چهارم دی ماه میزان بستری بیماران به شدت کاهش یافت و در تاریخ 16 دی ماه و بعد از 200 روز، مرگ های کرونایی دو رقمی شد. همچنین میزان موارد سرپایی مثبت بیماری در کل کشور نیز با کاهش چشمگیری روبرو شد و کشور به سمت رنگ های نارنجی و زرد متمایل شد؛ به طوری که اکنون و در این مقطع زمانی و به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، 10 شهر آمل، بابل، تنکابن، جویبار، رامسر، ساری، سوادکوه، فریدونکنار، قائمشهر و نکا در استان مازندران قرمز بوده، 23 شهرستان در کل کشور در شرایط نارنجی، 163 شهرستان در شرایط زرد و مابقی یعنی 252 شهرستان در شرایط آبی قرار دارند.

کاهش فوتی های کرونا را به فال عادی انگاری اوضاع نگیرید

حالا فرایند کرونا در کشور رو به کاهش است، اما بر اساس گفته وزارت بهداشتی ها این شرایط به شدت ناپایدار و شنماینده است. به طوری که کوچک ترین شتاب زدگی در کاهش محدودیت ها و کوچک ترین عادی انگاری نسبت به رعایت پروتکل ها می تواند به تکرار فاجعه تابستان و پاییز بدل گردد. به طوری که وزیر بهداشت بارها و بارها نسبت به وقوع پیک سهمگین زمستانه کرونا در صورت عدم رعایت پروتکل های بهداشتی هشدار داده و اعلام نموده است که کاهش فوتی های کرونا را به فال عادی انگاری اوضاع نگیرید.

قربانگاه کرونا

نمکی ضمن تاکید بر استمرار رعایت پروتکل های بهداشتی در تمامی مراسم و مناسبت ها، گفت: رعایت پروتکل های بهداشتی باید با جدیت، دقت و به صورت مستمر دنبال گردد، عادی پنداری در شرایطی که سیستم بهداشت و درمان به صورت شبانه روزی نهایت کوشش خود را نموده تا آمار ابتلا و فوتی ها را پایین بیاورد، قطعا دوباره ما را به شرایط خطرناک همه گیری کرونا باز می گرداند. باید توجه کرد که برگزاری مراسم و آئین ها با زیرپا گذاشتن شیوه نامه های بهداشتی، برای ما مصیبت مضاعف ایجاد می نماید، به این معنا که این همه دستاورد درخشان در مدیریت بیماری و همه گیری را به قربانگاه می برد.

زنگ خطر جدی کرونا

پس از فرایند کاهشی ابتلا، بستری و نهایتا فوت ناشی از کرونا در کشور، ظاهرا به دلیل بعضی سهل انگاری ها و عادی انگاری ها، مجددا موارد سرپایی بیماری به صورتی آهسته خیز برداشته؛ به طوری که هشدارهای وزیر بهداشت و دست اندرکاران امر را به دنبال داشته است. به همین دلیل دکتر علیرضا زالی- فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به افزایش تعداد بستری ها در بخش های کرونایی و افزایش میزان مراجعات سرپایی به بخش های بهداشتی و درمانی استان در روزهای اخیر، هشدار داده است که هرگونه شتاب در بازگشایی ها می تواند سناریوی تلخ اردیبهشت ماه را مجددا تکرار کند.

فاصله از فاصله گذاریهای اجتماعی و زنگ خطر کرونا

وی با بیان اینکه معدل رعایت فاصله گذاری اجتماعی در هفته اخیر به 76,6 رسیده است، گفت: این درحالی است که میزان رعایت شیوه نامه ها در هفته های قبل به 82.3 درصد می رسید و این تنزل نشان دهنده کاهش رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. یعنی کاملا از رعایت فاصله گذاری اجتماعی در حال فاصله دریافت هستیم که این مسئله می تواند یک زنگ خطر جدی باشد. باید توجه کرد که همیشه بین کاهش رعایت فاصله گذاری اجتماعی و شیوه نامه های بهداشتی و بروز بیماری و افزایش میزان مراجعان بستری و مرگ و میر در طول امواج قبلی ارتباط پررنگی وجود داشته است که یک زنگ خطر جدی است.

فرایند افزایشی بستری در گروه سنی 5 تا 17 سال

زالی با بیان اینکه آنالیز گروه سنی مبتلایان نشان می دهد متاسفانه در طول دو هفته اخیر با یک فرایند رو به رشد اما با شیب نسبتا ملایم میزان بستری ها در گروه سنی بین پنج تا 17 سال در استان تهران روبرو بوده ایم، اظهار کرد: آنچه که در سطح شهر مشاهده می گردد حاکی از آن است که با تقلیل رعایت شیوه نامه های بهداشتی روبرو هستیم. در عین حال در مکان هایی که در روزهای اخیر تجمعاتی شکل گرفته فاصله گذاری اجتماعی کاملا مختل شده است.

وی تاکید نمود: اگر می خواهیم که رعایت شیوه نامه های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی تاثیرگذار باشد، میزان رعایت آن باید به بالای 90درصد افزایش یابد و تنزل این شاخص ها یک زنگ خطر جدی برای امواج بعدی بیماری تلقی می گردد.

وقتی 95 درصد مردم اوضاع کرونایی را عادی می پندارند

در عین حال دکتر ایرج حریرچی-معاون کل وزارت بهداشت نیز با بیان اینکه در حال حاضر در مقایسه با شرایط مشابه در آذر و دی ماه سال قبل تنها پنج درصد ترددها کاهش یافته است، گفت: بر این اساس گویا 95 درصد مردم اوضاع را عادی می دانند و به همان میزان در داخل و خارج از شهرها تردد می نمایند. این نگرانی اصلی است.

هرگونه دورهمی انتقال بیماری را شدیدا افزایش می دهد

وی اضافه نمود: نگرانی دیگر ما برگزاری بعضی اجتماعات در مکان های خاص و اقدامات خاص است. باید توجه کرد که هر تجمعی اعم از دورهمی خانوادگی، دورهمی در قهوه خانه، کافه و رستوران، برگزاری مراسم عروسی، عزا و... می تواند انتقال بیماری را به طور شدیدی بالا برد. از طرفی وقتی که بازگشایی ها هم که اکثرا آغاز شده، انجام گردد و ترددها به شرایط عادی بازگردد، حمل و نقل عمومی تبدیل به یکی از نگرانی های اصلی ما در زمینه انتقال بیماری می گردد. در حال حاضر متروها در تمام جاهایی که برقرار هستند، شدیدا نگران نماینده است.

حریرچی با بیان اینکه اتوبوس ها اعم از درون شهری و برون شهری اکثرا یا پنجره ندارند یا به دلیل سرما پنجره هایشان بسته نگه داشته می گردد، اظهار کرد: خودروهای سواری و ون های کوچک هم به همین منوال هستند و با پنجره های بسته، محل انتقال بیماری محسوب می شوند.

سفرهای کرونایی فاجعه آمیز

معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به سفرهایی هم که اخیرا انجام شد، گفت: در زمان سفر، هم هنگام آماده شدن در شهر مبدا خطرناک است و هم هنگامی که یک یا چند خانواده در یک اتومبیل شیشه بالا راه می افتند، بین راه خرید می نمایند، رستوران می فرایند، دستشویی می فرایند و... برای انتقال بیماری بسیار خطرناک است. بنابراین سفر، خصوصا در مقصد موجب افزایش تماس می گردد و این آن چیزی است که در استان های شاقتصادی، جنوبی و جزایر رخ داد؛ به طوری که هتل ها به بالای 100 درصد اشغال رسیدند که از نظر ما فاجعه آمیز است.

کاش در روزهایی که اوضاع کرونا ناپایدار است و هر آن امکان شکستن شرایط کنترل شده فعلی وجود دارد، دورهمی ها، رفت و آمدها، برگزاری مراسم ها و سفرهای فاجعه آمیز را کنار بگذاریم؛ چراکه بی توجهی و عادی انگاری هر یک از ما می تواند در روشن شدن آتش فاجعه کرونا نقش داشته باشد و چه بسا این آتش دامن گیر خودمان نیز گردد...

dorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 26 آبان 1400 بروزرسانی: 26 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 129734

به "بترسیم از تکرار فاجعه!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بترسیم از تکرار فاجعه!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید