انواع رنگ ساختمانی و کاربرد هر یک

به گزارش مجله سرگرمی، رنگ ساختمانی از جمله متریال های کاربردی در صنعت ساخت و ساز می باشد که برای مصارف گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی رنگ ها به دو دسته قابل شستشو و غیر قابل شستشو تقسیم می شوند و هر کدام ویژگی های منحصر بفرد خود را دارا می باشند.

انواع رنگ ساختمانی و کاربرد هر یک

رنگ های روغنی و اکریلیک قابل شستشو و رنگ های پلاستیکی غیر قابل شستشو هستند. رنگ هایی که از قابلیت شستشو برخوردار نیستند اگر لکه یا آلودگی بر روی آن ها ایجاد گردد نمی توان آن ها را به راحتی پاک نمود.

اصولاً این رنگ ها برای سقف مورد استفاده قرار می گیرند؛ زیرا سقف به نسبت سایر مکان ها کمتر در معرض لکه و آلودگی قرار می گیرد. در مقابل رنگ های قابل شستشو برای رنگ آمیزی درب، چهارچوب درب و دیوارها مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ نقش مهمی در زیبایی ساختمان ایفا می نماید و نمای آن را دگرگون می می سازد.

رنگ های مختلفی در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند که هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند. در این نوشته از ما قصد داریم به معرفی انواع رنگ بپردازیم تا با آگاهی از آن ها رنگ مورد نظر خود را راحت تر انتخاب نمائید. با ما همراه باشید.

طبقه بندی و کاربرد رنگ ها

استفاده از تمامی رنگ ها در شرایط مختلف امکان پذیر نبوده و از نمونه های مختلف آن ها برای موارد مختلف استفاده می گردد. در ادامه به معرفی طبقه بندی و انواع رنگ هایی که در ساختمان سازی استفاده می گردد، می پردازیم.

انواع رنگ ها

  • رنگ اکریلیک
  • رنگ آستر
  • رنگ جلا
  • رنگ آلومینیومی
  • رنگ ضد خوردگی
  • رنگ قیری
  • رنگ پایه سیمان
  • رنگ پلاستیک مصنوعی
  • رنگ اتیل سیلیکات
  • رنگ گرافیت
  • رنگ پلاستیکی
  • رنگ سلولزی
  • رنگ امولسیون
  • رنگ روغنی

در ادامه به شرح در خصوص هریک خواهیم پرداخت.

انواع رنگ های ساختمانی

  • رنگ پلاستیکی

رنگ های پلاستیکی یا امولسیونی از غلظت بالایی برخوردار هستند و اصولاً برای پوشش سقف مورد استفاده قرار می گیرند؛ زیرا به نسبت رنگ روغنی مناسب تر می باشند. این رنگ به راحتی روی سطح پخش نمی گردد؛ زیرا غلظت بالایی دارد و بیشتر اوقات رد قلمو یا رول بر سقف نمایان است.

ماده اصلی رنگ پلاستیکی لاتکس است. این رنگ ها در دو نوع پلاستیکی و نیمه پلاستیکی فراوری و به بازار عرضه می شوند. قیمت رنگ نیمه پلاستیکی در مقایسه با رنگ پلاستیکی کمتر است و سرعت اجرای آن بالاتر می باشد. این رنگ ظاهری بسیار شیک به سطوح می بخشد و قابل اجرا با غلتک است.

رنگ آمیزی دیوار با قلمو منجر به ایجاد رد قلمو می گردد، از این رو بیشتر افراد در صورت استفاده از رنگ پلاستیکی، غلتک یا اسپری به کار می برند تا سطحی زیبا و یکدست ایجاد نمایند. این رنگ ها بدون بو بوده و در مدت زمان بسیار کوتاهی خشک می شوند.

  • رنگ اکریلیک

رنگ اکریلیک از با کیفیت ترین رزین های که بر پایه آب هستند ساخته می گردد و به نسبت رنگ های روغنی سریع تر خشک می گردد. این رنگ هم برای رنگ آمیزی نمای خارجی و هم سطوح داخلی به کار می رود. این رنگ ها به دلیل خاصیت ارتجاعی و کشسانی خود مقاومت بالایی در برابر ترک های سطحی دارند و اگر لکه یا آلودگی بر روی آنها ایجاد گردد به راحتی پاک می گردد.

رنگ اکریلیک از قابلیت شستشو برخوردار است و رنگی مقاوم و با کیفیت محسوب می گردد. رنگ آمیزی با این رنگ بسیار آسان است و در کم ترین زمان ممکن صورت می گیرد. رنگ های اکریلیک برای محیط زیست و سلامتی انسان خطری ندارند، از این رو با خیالی آسوده می توان از آن ها در داخل یا خارج ساختمان بر روی سطوح آجری، چوبی، گچی و … استفاده نمود.

این رنگ ها به راحتی با آب رقیق می شوند و یک پوشش عالی برای سطح ایجاد می نمایند که آن را در برابر عواملی نظیر ساییدگی، نور آفتاب، گرد و غبار محافظت می نماید.

  • رنگ روغنی

رنگ روغنی برای پوشش دیوار داخلی بیشتر خانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این رنگ از قابلیت تمیزکاری برخوردار است و در صورت زیرسازی مناسب طول عمر بالایی دارد. استفاده از مواد شیمیایی در فراوری، این محصول را در برابر عوامل مختلف نظیر گرما سرما، رطوبت و … بالا برده و آن را به پوششی مناسب برای انواع سطوح حتی سطوح فلزی تبدیل نموده است.

این رنگ قابل شستشو است و در طیف های گوناگون به بازار عرضه می گردد. برخلاف بوی نامطبوع و مضر بودن مواد شیمیایی موجود در این رنگ، رنگ روغنی جلوه ای بسیار زیبا و جذاب به سطوح می بخشد. وجود مواد سمی در این رنگ ها احتمال حساسیت های پوستی و تنفسی را افزایش می دهد.

  • رنگ آستر

رنگ آستر به رنگی گفته می گردد که برای زیرسازی رنگ آمیزی مورد استفاده قرار می گیرد. انجام یک زیرسازی مناسب می تواند کیفیت رنگ آمیزی لایه نهایی را بالا ببرد. زیبایی و کیفیت رنگ آمیزی وابسته به زیرسازی و بستر آن است، از این رو برای دستیابی به نتیجه بهتر از رنگ آستر استفاده می گردد.

رنگ آستر باعث می گردد رنگ اصلی بهتر بچسبد و سایه رنگ های روی هم زده شده نمایان نگردد. این رنگ شفاف و در واقع بدون رنگ است و با قدرت چسبندگی بسیار عالی به داخل مصالح ساختمانی نفوذ می نماید. مدت زمانی که برای خشک شدن رنگ آستر ضروری است حدبیشتر نیم ساعت می باشد.

  • رنگ جلا

رنگ جلا یا وارنیش همان طور که از نامش پیداست برای جلا دادن به سطوح به کار می رود. برای ایجاد لایه ای محافظ برای سطوحی مانند پارکت یا کمدهای دیواری از این رنگ استفاده می گردد. رنگ جلا وقتی در معرض هوا قرار می گیرد خیلی زود خشک می گردد و برق خاصی به سطوح می بخشد. این نوع رنگ دارای درجه های مختلف با میزان شفافیت متفاوت است.

  • رنگ آلومینیومی

رنگ های آلومینیومی از ترکیب ذره های آلومینیوم و لاک الکل ایجاد می گردد. استفاده از لاک الکل باعث می گردد مدت زمان خشک شدن رنگ کاهش پیدا کند. از رنگ های آلومینیومی برای رنگ آمیزی سطوح چوبی، فلزی و غیره استفاده می گردد.

استفاده از این رنگ مزیت هایی به دنبال دارد که از جمله می توان به ضد آب بودن، نارسانایی جریان الکتریسیته، ضد خوردگی و ضد زنگ زدگی آن ها اشاره نمود. استفاده از این رنگ در مکان های بسیار تاریک باعث می گردد سطح مورد نظر به خوبی پیدا و نمایان باشد.

  • رنگ ضد خوردگی

همان طور که از نام این رنگ ها پیداست از آن ها برای جلوگیری از ایجاد خوردگی سطح مورد نظر استفاده می گردد. از این رو از این رنگ ها برای سطوح فلزی مانند لوله های فلزی، سازه های بیرونی که در برابر عوامل فرسودگی وجود دارند، استفاده می گردد.

از روغن بزرک به عنوان المانی برای خشک شدن سریع این نوع رنگ استفاده می گردد. استفاده از این رنگ بسیار مقرون به صرفه و ارزان قیمت بوده و از ماندگاری بالایی برخوردار می باشد.

  • رنگ قیری

رنگ قیری از ترکیب پودر حل نماینده در نفت سیاه یا نفت سفید فراوری می گردد. استفاده از این رنگ باعث ایجاد رنگ سیاه بر روی سطح می گردد. استفاده از این رنگ برای سطوح فلزی که در معرض رطوبت قرار دارند، بسیار مناسب می باشد. این رنگ ها خاصیت ضد قلیایی نیز دارند.

  • رنگ پایه سیمان

همان طور که از اسم این رنگ پیداست، پایه اصلی این رنگ سیمان می باشد. این رنگ ها به شکل پودری موجود می باشند. از این رو در هنگام استفاده از این رنگ باید مقادیری آب به آن اضافه گردد. رنگ پایه سیمان، ضد آب بوده و می توان برای سطوح بیرونی یا خارجی از آن ها استفاده کرد.

  • رنگ پلاستیک مصنوعی

رنگ های پلاستیک مصنوعی از ترکیب رزین های مصنوعی در حلال های مناسب ساخته می گردد. استفاده از رنگدانه های مختلف در این مخلوط باعث ایجاد رنگ های مختلف در آن می گردد. از این رنگ به طور گسترده ای برای رنگ آمیزی سطوح بتنی و سیمانی مانند دیوارهای بتنی استفاده می گردد.

نکته قابل توجه در خصوص استفاده از این رنگ ها مقاومت آن ها در برابر نور خورشید و باران می باشد. هم چنین این رنگ ها در مقابل اسید و بخار آب نیز از خود مقاومت نشان می دهند. این رنگ به سرعت خشک شده و شکل یکدست و خوبی دارد.

  • رنگ های اتیل سیلیکات

رنگ سیلیکات ترکیبی از سیلیس و مواد رزین می باشد. سیلیکات باعث ایجاد خاصیت چسبندگی بالایی در رنگ می گردد و از این رو بعد از خشک شدن سطح سختی ایجاد می نماید. استفاده از این رنگ باعث ایجاد مقاومت در برابر گرما می گردد. رنگ های اتیل سیلیکات هیچ گاه با سطوح فلزی واکنش نشان نمی دهند. از این رو می توان از آن ها برای سطوح فلزی و در شرایط آب و هوایی گرم استفاده کرد.

  • رنگ گرافیت

برای ساخت رنگ های گرافیت از گرافیت که رنگی سیاه دارد استفاده می گردد. از این رنگ معمولا به عنوان زیر رنگ استفاده می گردد. برای رنگ آمیزی بعضی از سطوح فلزی نیز این رنگ به عنوان زیر رنگ مورد استفاده قرار می گیرد.

  • رنگ سلولزی

رنگ های سلولزی را می توان نمونه ای ویژه از رنگ ها در نظر گرفت. این رنگ ها در برابر عوامل بیرونی مانند آب، اسید و غیره مقاوم بوده و تحت تاثیر عوامل بیرونی نمی باشند. استفاده از این رنگ متحمل هزینه زیادی در بر دارد و از این رو زیاد از آن استفاده نمی گردد.

  • رنگ امولسیون

رنگ های امولسیون دارای خواص ضد قلیایی می باشند. استفاده از موادی مانند پلی وینیل لاکتات، استایرن، رزین های آلکیدی در ایجاد این خاصیت به یاری این رنگ آمده است. این رنگ به سرعت خشک شده و به راحتی با آب شسته می گردد.

کلام پایانی

آن چه در این نوشته از ما به بیان آن پرداختیم، معرفی انواع رنگ های ساختمانی و کاربرد هرکدام در این صنعت می باشد. در صورت تمایل می توانید نظرات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

tafatton.ir: تفطن، گردشگری، تور لحظه آخری ارزان قیمت، بلیط، ویزا، هتل

faceraz.ir: فیس راز | مجله گردشگری و مسافرتی، خبری و ورزشی

batask.ir: باتسک | مجله گردشگری، موفقیت، پزشکی، سلامت، مد و لباس

منبع: ساختمانچی
انتشار: 25 آبان 1400 بروزرسانی: 25 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 145840

به "انواع رنگ ساختمانی و کاربرد هر یک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع رنگ ساختمانی و کاربرد هر یک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید