داستان انبار کردن سیاه دانه برای فروش به قیمت دلخواه

به گزارش مجله سرگرمی، حدود دو ماه از برداشت سیاه دانه در گلستان می گذرد و کشاورزان با تصور فروش با قیمت های بالاتر، محصول خود را در انبارهایشان نگهداری می نمایند. روش نگهداری که غیر استاندارد بوده و خطر از بین رفتن محصول را به دنبال دارد.

داستان انبار کردن سیاه دانه برای فروش به قیمت دلخواه

سیدعزیز موسوی در گفت وگو با خبرنگاران، اظهار کرد: با توجه به سیاست گذاری جهاد کشاورزی، مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاددانشگاهی مأموریت پیدا کرد که بذر سیاه دانه را تهیه و با قیمت مناسب در اختیار کشاورزان قرار دهد. بر همین اساس دو رقم بذر تهیه شد و برای کشت در مناطق مختلف استان در اختیار کشاورزان نهاده شد.

مدیر پژوهشی جهاددانشگاهی گلستان بیان کرد: از همان ابتدا مشاوره های تخصصی به کشاورزان داوطلب و پیشرو داده شد و از زمین های آنها به طور مستمر بازدیدهایی صورت گرفت. با فرارسیدن زمان برداشت محصول و به منظور برداشت مکانیزه با تعدادی کمباین جهت تنظیم نحوه برداشت برای اولین بار، هماهنگی لازم صورت گرفت.

وی اضافه کرد: یکی از دغدغه های مهم کشاورزان از همان ابتدا، فروش محصول نهایی بود. برهمین اساس در جلسات مختلف این امر پیگیری شد تا در نهایت مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاددانشگاهی استان بیان کرد که محصول سیاه دانه کشاورزان را با قیمت هر کیلوگرم 15 تا 20 هزار تومان خریداری می نماید. این قیمت متناسب با نوع محصول، کیفیت، نوع بوجاری و سورتینگ محصول نهایی متفاوت بوده است.

موسوی گفت: بعد از برداشت محصول شاهد بودیم که قیمت های نامتعارفی بین 35 تا 40 هزار تومان بین کشاورزان منطقه شایع شد که همین امر موجب شد، کشاورزان محصول خود را در انبارهای خودشان نگهدارند و به بازار عرضه ننمایند.

وی با بیان اینکه نگهداری غیراستاندارد سیاه دانه باعث از بین رفتن محصول می گردد، توضیح داد: شایعه قیمت نامتعارف سبب شد که کشاورزان محصول خود را برای عرضه به بازار با قیمت بالا نزد خود نگهداری نمایند و تاکنون نتوانسته اند محصول خود را باقیمتی بالاتر از قیمت اعلام شده توسط مرکز خدمات جهاددانشگاهی به بازار عرضه نمایند. با توجه به شرایط آب و هوایی و رطوبت هوا، شرایط نگهداری این محصول برای کشاورزان بسیار سخت بوده و این موضوع کیفیت محصول را کاهش و قیمت نهایی محصول را نیز در آینده تحت تأثیر قرار خواهد داد.

مدیر پژوهشی جهاددانشگاهی گلستان با اشاره به اینکه کشاورزان توجه داشته باشند با شایعات قیمت، باعث از دست دادن بازار محصول نشوند، بیان کرد: کشاورزان باید توجه داشته باشند که مصرف نماینده برای تأمین احتیاج اولیه خود نمی تواند زیاد منتظر بماند، بر همین اساس از جای دیگری احتیاج خود را تأمین می نماید و بعد از تامین سیاه دانه خود، دیگر خریدی نخواهد داشت. طبیعتاً چنانچه فراوری بیش از احتیاج بازار باشد، قیمت کاهش خواهد یافت.

وی اظهار داشت: اگر بخواهیم یک حساب مالی نیز داشته باشیم، کشت سیاه داشته با کشت متعارف مردم که گندم است، از لحاظ سودآوری مقایسه کنیم خواهیم دید که هدف گذاری جهاد کشاورزی نتیجه بخش بوده است. به عنوان مثال در منطقه به طور میانگین از هر هکتار گندم سه تن محصول برداشت می گردد و با توجه به قیمت گذاری سال جاری هر کیلو گندم 1700 تومان، درآمد کشاورز معادل 5 میلیون و 100 هزار تومان می گردد. در کشت سیاه دانه سال جاری با اینکه سال اول بوده و بسیاری از کشاورزان به طور ناخواسته به علت ناآشنایی با محصول در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت، غفلت هایی داشته اند اما به طور میانگین از هر هکتار 500 کیلوگرم سیاه داشته برداشت شد. اگر حداقل قیمت اعلامی و حداقل برداشت را برای آنها در نظر بگیریم (هر کیلوگرم 15 هزار تومان)، درآمد کشاورز معادل 7 میلیون و 500 هزار تومان خواهد شد. این در حالی است که برداشت در هر هکتار در استان بین 350 تا 1500 کیلوگرم در هکتار بوده است.

موسوی توضیح داد: نکته حائز اهمیت دیگر آن است که توسعه و ترویج باید متناسب با تقاضای بازار صورت گیرد. وزارت جهاد کشاورزی قول داده بود که واردات سیاه دانه به کشور را ممنوع کند اما هم اکنون مشاهده می گردد که سیاه دانه های خارجی در بازار همچنان وجود دارد. همین امر سبب شده خرید سیاه دانه فراوری شده توسط کشاورزان با مشکل روبرو گردد. کشاورز قطعاً به دنبال مشتری با قیمت بالاتر گشته ولی نتوانست مشتری خود را پیدا کند. این یعنی آنکه محصول او بازارپسندی مطلوب را ندارد.

وی در ادامه گفت: در حال حاضر یکی از مسائل و معضلات استان در محصول سیاه دانه، نبود دستگاه های بوجاری و سورتینگ است، به همین دلیل محصول کشاورزان عاری از کاه و بذر علف نیست و این موضوع در قیمت نهایی محصول تأثیرگذار است.

مدیر پژوهشی جهاددانشگاهی گلستان اظهار کرد: ازآنجایی که سیاه دانه به عنوان یکی از محصولات دانه روغنی مورد استفاده قرار می گیرد، درصد روغن آن معین نماینده کیفیت است، اما چون محصول کشاورز همراه با کاه و بذر علف است، درصدگیری روغن نیز دارای خطا خواهد بود. به عنوان مثال کشاورز عنوان می نماید من معادل 25 درصد از محصول روغن گرفتم اما در تست ها و نمونه گیری ها آزمایشگاهی حدود 33 درصد روغن از سیاه دانه استحصال شده است. این تفاوت از دو جنبه قابل آنالیز است. یکی ناخالص بودن ماده اولیه و دوم نبودن دوش و دستگاه روغن گیری.

موسوی بیان کرد: با اینکه وظیفه ذاتی جهاددانشگاهی تنظیم بازار نیست، ولی برای یاری به کشاورزان منطقه طی جلسات متعدد بیان کردیم که برای بعضی مصارف، به طور محدود سیاه دانه خریداری می کنیم و کشاورزان می توانند نمونه های محصول را به منظور قیمت گذاری به جهاددانشگاهی گلستان واقع در گرگان، خیابان شهید بهشت، بهشت نهم، واحد مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی بیاوردند. هزینه محصول خریداری شده از کشاورزان نهایتاً طی 2 ماه پرداخت می گردد.

datapad.ir: دیتاپد | مجله فناوری و تخصصی رایانه

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 35593

به "داستان انبار کردن سیاه دانه برای فروش به قیمت دلخواه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "داستان انبار کردن سیاه دانه برای فروش به قیمت دلخواه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید