یک بام و دو هوای پرورش شترمرغ در مازندران

به گزارش مجله سرگرمی، معظمه نقی پور - ساری-خبرنگار: پرورش شترمرغ یکی از مشاغل پرسود است که هنوز چندان رواج نیافته است. بزرگ ترین پرنده جهان که قادر به پرواز کردن نیست، ویژگی های منحصر به فردی دارد که بعضی افراد را برای پرورش آن ترغیب می نماید.

یک بام و دو هوای پرورش شترمرغ در مازندران

تمام اجزای بدن این پرنده صرفه مالی و سودآوری دارد. شترمرغ عمر مفید و طولانی دارد و در برابر بسیاری از بیماری ها نیز مقاوم است. گوشت، روغن، پر، قرنیه چشم، پوسته تخم شترمرغ و سایر اجزای آن در موارد متعدد کاربرد صنعتی و پزشکی دارند. در مازندران نیز گرایش به این صنعت نوپا به صورت محدود وجود دارد، اما به خاطر بعضی موانع قانونی هنوز نتوانسته آمار بالایی در اشتغال زایی به خود اختصاص دهد. شاید یکی از مهم ترین دلایل این وضعیت، سخت بودن فرایند صدور مجوز پرورش شترمرغ در مازندران باشد که از سوی وزارت جهاد کشاورزی در نظر گرفته شده است.

یکی از پرورش دهندگان شترمرغ در شهرستان قائمشهر که از 5 سال پیش تاکنون در این زمینه فعالیت می نماید، با بیان این که پرورش شترمرغ یک صنعت نوپا در کشور است که توجیه مالی بالایی دارد، گفت: به دلیل علاقه به پرندگان و پرسود بودن پرورش شترمرغ به این شغل وارد شدم. حداقل یک سال مطالعه داشتم و از مزرعه های مختلف در استان های دیگر دیدن کردم. سپس کار را با پرواربندی آغاز کردم و بعد آن سراغ مولد رفتم و با خرید دستگاه جوجه کشی به کارم رونق دادم. اکنون حدود 70 شترمرغ دارم که روزانه 2.5 درصد وزن خود غذا می خورند.

  • سختی های صدور مجوز

مسعود محمدزاده اظهار کرد: توصیه می کنم علاقه مندان در ابتدای کار حتما از پرواربندی آغاز نمایند، زیرا باید چند دوره پرواربندی کار کرد تا تشخیص سن و مولد بودن در پرورش دهنده ایجاد شود. به هر حال پرورش شترمرغ مانند همه مشاغل مسائل خاص خود را دارد. عمده مسائل هم به مجوزها برمی شود. وی با اشاره به این که سختگیری های زیادی برای صدور مجوز وجود دارد، ادامه داد: سازمان نظام مهندسی و جهاد کشاورزی مواردی از ما می خواهند که گاهی واقعا شدنی نیست یا استعلام هایی درخواست می نمایند که ربطی به کار ندارد و هیچ وقت به آن احتیاج پیدا نمی کنیم.

این پرورش دهنده اضافه نمود: می گویند باید 20 هزار مترمربع زمین داشته باشیم که امتیاز آب، برق و گاز داشته باشد. اما تهیه آن با توجه به قیمت بالای زمین در مازندران بسیار سخت است و نمی تواند توجیه مالی داشته باشد. خودم در زمین 4 هزارمتری به این کار مشغولم. مولد هم دارم که تخم آنها را داخل دستگاه می گذارم و جوجه می گیرم. جوجه ها را در یک سالن 50 متری نگهداری می کنم و بعد از یک تا 2 ماه به کسانی که در کار پروار هستند، می فروشم. یا این که بعد از 8 تا 9 ماه شترمرغ را به کشتارگاه می دهم.

  • گوشت لذیذ و سالم

این مزرعه دار با اشاره به فراگیر نشدن استفاده از گوشت شترمرغ در استان اعلام کرد: متاسفانه هنوز مصرف گوشت این پرنده در مازندران جانیفتاده است؛ در حالی که شترمرغ گوشتی قرمز با کلسترول بسیار کم و سرشار از ویتامین های گروه B و پروتئین دارد. در حال حاضر مشتریانم از استان های دیگر مانند اصفهان، کرج، خراسان و تهران هستند. وی ادامه داد: اگر بازار داخل استان از مصرف این گوشت با کیفیت استقبال کند، اشتغال زیادی ایجاد خواهد شد. تقریبا یک سوم مبلغ فروش، یعنی 30 درصد آن سود است، اما هنوز تعداد واحدهای پرورش شترمرغ در مازندران زیاد نیست.

حمدزاده با بیان این که سرمایه گذاری در بخش مولد بیشتر است و توجیه مالی خوبی هم دارد، اظهار کرد: یک خانواده مولد یا یک گله از 3 شترمرغ شامل 2 ماده و یک نر تشکیل شده است. وقتی می خواهید برای جوجه کشی دستگاه بخرید باید حداقل 6 تا 7 گله داشته باشید تا تخم گذاری زیاد و توجیه مالی خوبی داشته باشد. کمبود حمایت ها در مازندران این فرصت را فراهم نمی نماید. این پرورش دهنده شترمرغ گفت: به طور تخصصی ب در یک فضای کوچک با بهترین راندمان فعالیت می کنم و اگر دولت حمایت کند، می توان این مجموعه را توسعه داد. حتی حاضریم از دولت زمین اجاره کنیم.

  • ارزش مالی بالا

این مزرعه دار شترمرغ به اهمیت فراوری این پرنده در ارزآوری برای کشور اشاره نمود و اضافه نمود: یکی از مشتری های من از ازبکستان سفارش 500 جوجه در روز به بالاترین قیمت را داده بود که به خاطر نبود حمایت این موقعیت مناسب را از دست دادم. جهاد کشاورزی معتقد است؛ این کار در مازندران توجیه مالی ندارد به همین دلیل مجوز نمی دهد. در حالی که تنها تفاوت مازندران با استان های خشک اختلاف زمان به وزن رسیدن جوجه برای کشتار است.

مثلا اگر در یک استان خشک، جوجه طی 6ماه به وزن کشتار برسد، اینجا در نهایت بین 7 ماه تا 5/7 طول می کشد. محمدزاده با بیان این که شترمرغ هیچ دورریزی ندارد و تنها حیوانی است که قرنیه چشم آن قابلیت پیوند زدن به چشم انسان را دارد، اظهار کرد: پر شترمرغ خاصیت الکترواستاتیکی دارد، تخم آن در جوجه آوری و پوست تخم هم در کارهای هنری استفاده می شود. خوردن گوشت این پرنده برای بیماران قلبی و عروقی تجویز می شود و پوستش به عنوان یکی از بهترین چرم های جهان در صنعت کفش و کیف و لباس مشتریان زیادی دارد. روغن شترمرغ ضد چروک و مسکن دردهای مفصلی است.

  • دلایل فنی وزارت جهاد کشاورزی

پیچیدگی فرایند صدور مجوز و کافی نبودن حمایت ها باعث شده در استان مزرعه های زیادی وجود نداشته باشند. بازار خوب محصولات شترمرغ ثابت نموده می توان آن را توسعه داد. از نظر فراورینمایندگان بهانه مجوز ندادن از سوی سازمان جهاد کشاورزی، نداشتن توجیه مالی به دلیل آب و هوای مرطوب است، اما آنچه مسئولان مربوطه اعلام می نمایند، بعضی نکات فنی دیگر است که مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی واقع شده است.

معاون بهبود فراوریات دامی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفت وگو با خبرنگاران دلیل اصلی سختگیری های وزارت و اعلام ممنوعیت پرورش شترمرغ در استان را جلوگیری از تهدید شدن فعالیت صنایع طیور مطرح کرد و گفت: دیدگاه وزارتخانه از نظر فنی اشتباه نیست و اتفاقا دغدغه درستی برای وضعیت مالی مازندران و امنیت غذایی کشور است، زیرا شترمرغ گونه ای مقاوم در برابر انواع بیماری هاست که در عین حال می تواند بیماری ها را به سایر پرندگان انتقال دهد.

این موضوع خطری برای سرمایه گذاری های دیگر مازندران در صنعت طیور است. علیرضا عطایی نژاد با بیان این که مازندران قطب صنعت طیور کشور است، اظهار کرد: بیش از یک سوم مرغ های مادر کشور در مازندران وجود دارد و حدود 40 درصد جوجه کشی کشور نیز در استان انجام می شود. این ارقام نشان دهنده درستی حساسیت وزارت جهاد کشاورزی روی موضوع صدور مجوز پرورش شترمرغ در مازندران است وگرنه دلیلی برای مخالفت با پرورش این پرنده درآمدزا در استان وجود ندارد.

  • کوشش برای لغو ممنوعیت

وی یکی از دغدغه های سازمان جهاد کشاورزی مازندران را لغو ممنوعیت پرورش شترمرغ در استان مطرح کرد و اضافه نمود: با این که هشدارهای وزارت جهاد کشاورزی را درست می دانیم، اما از زمان اعلام ممنوعیت پرورش شترمرغ در مازندران به این تصمیم اعتراض و مخالفت کردیم. عطایی نژاد ادامه داد: حدود 2 ماه پیش نیز در جلسه ای با معاون وزیر گفتم که به این تصمیم معترضیم و معتقدیم که مازندران می تواند با رعایت بعضی نکات از فرصت پرورش شترمرغ بیشتر بهره بگیرد.

چند روز پس از جلسه ای که با معاون وزیر داشتم، استاندار در جلسه با وزیر جهاد کشاورزی به همین موضوع اشاره نمود و خواهان برطرف ممنوعیت پرورش شترمرغ در مازندران شد. این مسئول اعلام کرد: باور داریم که پرورش شترمرغ یک مزیت مالی برای مازندران است و می تواند در سبد پروتئینی مردم تنوع ایجاد کند. بر اساس همین دغدغه ها پیگیری هایی انجام و مقرر شد نامه ای به معاون وزیر بنویسیم تا موضوع توسط ایشان در کمیسیون فنی وزارتخانه مطرح شود و برای بخش هایی از استان امکان صدور مجوز پرورش شترمرغ فراهم شود.

معاون بهبود فراوریات دامی سازمان جهاد کشاورزی مازندران توضیح داد: در مازندران مناطقی داریم که می توان با حفظ ضوابط بهداشتی و کنترلی شترمرغ پرورش داد. این امکان وجود دارد که در بعضی نقاط با حفظ فاصله قانونی با واحدهای فراوریی مرغ مادر و مرغداری ها مزارع پرورش شترمرغ ایجاد شود. بر همین اساس می توان تبصره هایی در نظر گرفت و مانند گلستان که در قسمت هایی از آن امکان صدور مجوز پرورش شترمرغ وجود دارد، در مازندران هم این امکان فراهم شود.

  • پیامدهای ممنوعیت

در حال حاضر 6 واحد مجاز پرورش شترمرغ در مازندران فعال است ولی از تعداد افرادی که به صورت غیرمجاز اقدام به پرورش شترمرغ نموده اند، آماری در دست نیست. همین موضوع می تواند نظارت بر فعالیت های مربوط به پرورش شترمرغ در مازندران را با مشکل روبرو کند. ممنوعیت این فعالیت سبب شده بعضی افراد بدون مجوز و شاید هم بدون آن که ضوابط مد نظر وزارت جهاد کشاورزی را رعایت نمایند به این فعالیت مالی وارد شوند. از سر دریافت صدور مجوز با ضوابطی معین برای مازندران می تواند علاقه مندان به فعالیت در این حوزه را مجاب به فعالیت قانونی کند.

tafatton.ir: تفطن، گردشگری، تور لحظه آخری ارزان قیمت، بلیط، ویزا، هتل

faceraz.ir: فیس راز | مجله گردشگری و مسافرتی، خبری و ورزشی

batask.ir: باتسک | مجله گردشگری، موفقیت، پزشکی، سلامت، مد و لباس

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 25 آبان 1400 بروزرسانی: 25 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 34021

به "یک بام و دو هوای پرورش شترمرغ در مازندران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یک بام و دو هوای پرورش شترمرغ در مازندران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید