امنیت به زبان ساده: جاسوس افزار چیست و چطور کار می کند؟
به گزارش مجله سرگرمی، جاسوس افزار یک نرم افزار ناخواسته است که به دستگاه کامپیوتر شما رخنه کرده و اطلاعات حساس و اطلاعات مربوط به مصرف اینترنت شما را به سرقت می برد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از دیجیاتو، جاسوس افزار به عنوان یک جور بدافزار دسته بندی می شود: یعنی نرم افزارهای بدخواهانه ای که برای دسترسی یافتن یا آسیب رساندن به کامپیوتر شما طراحی شده اند و معمولا این کار را بدون اینکه از وجودشان باخبر باشید انجام می دهند. جاسوس افزار اطلاعات شخصی را جمع آوری کرده و آن ها را در اختیار تبلیغ دهندگان، شرکت های متخصص در امور داده یا کاربران خارجی قرار می دهد.
از جاسوس افزار استفاده های متعددی می شود. به صورت معمول هدف هکرها از ساخت و نشر جاسوس افزار اینست که اطلاعات مصرف اینترنت شما را پایش کرده و بفروشند، یا اطلاعات بانکی و کارت اعتباری شما را به دست آورند، یا هویت تان را به سرقت ببرند. می پرسید چطور؟ جاسوس افزار فعالیت های شما در سطح اینترنت را پایش می کند و اطلاعات لاگین و رمزهای عبور را به دست می آورد.
برخی از جاسوس افزار ها می توانند نرم افزارهایی اضافه را روی دستگاه شما نصب کنند یا تنظیمات دیوایس را تغییر دهند، بنابراین مهم است که از رمزهای عبور امن استفاده کنید و دستگاه را همواره به روز نگه دارید. اگر تا به امروز قربانی سرقت هویت یا کلاه برداری با استفاده از اطلاعات بانکی شده باشید، در این ماجرا تنها نیستید. آمارهای جرایم سایبری خودشان گویا هستند:
- گزارش نورتون نشان می دهد که تنها در سال 2017 میلادی، 978 میلیون نفر در 20 کشور مختلف جهان قربانی جرایم سایبری بوده اند
- از سوی دیگر قربانیان جرایم سایبری سالانه بالغ بر 172 میلیارد دلار ضرر می کنند
و جاسوس افزارها سهمی قابل توجه از این آمار و ارقام دارند.
جاسوس افزارها در واقع یکی از رایج ترین تهدیدها در جهانی اینترنت به حساب می آید. این بدافزار می تواند به آسانی دستگاه را آلوده کند و تشخیص وجودش نیز کاری سخت خواهد بود. جاسوس افزار هم برای کسب وکارها و هم افراد معمولی خطرناک است و نه تنها اطلاعات حساس را به سرقت می برد، بلکه به شبکه اینترنت شما نیز آسیب وارد می کند.
انواع جاسوس افزار
در مجموع چهار نوع جاسوس افزار مختلف داریم که هرکدام از تاکتیکی منحصر به فرد برای پایش شما استفاده می کنند:
- تبلیغ افزار: این نوع از جاسوس افزار، تاریخچه مرورگر و دانلودهای شما را پایش کرده و در واقع به دنبال پیش بینی این است که شما به چه محصولات و سرویس هایی بیشترین تمایل را نشان می دهید. تبلیغ افزار سپس تبلیغاتی راجع به همان محصولات و سرویس های مرتبط نشان تان می دهد تا ترغیب به کلیک و ورود به فرایند خرید شوید. تبلیغ افزار ضمناً می تواند سرعت کامپیوتر شما را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.
- تروجان: این نوع از نرم افزارهای بدخواهانه به گونه ای ساخته می شوند که خودشان را جای نرم افزارهای معتبر و قابل اطمینان جای بزنند. برای مثال ممکن است هنگام دانلود تروجان، تصویر کنید که مشغول دانلود به روزرسانی جاوا یا فلش پلیر هستید. این بدافزار توسط اشخاص ثالث کنترل می شود و می توان از آن برای دست یافتن به اطلاعات حساسی نظیر شماره ملی و اطلاعات کارت اعتباری استفاده کرد.
- کوکی های پایش: این کوکی ها می توانند فعالیت های کاربر را در سطح وب پایش کنند و اطلاعات مربوط به جستجوها، تاریخچه و دانلودها را به دست آورند.
- پایشگرهای سیستم: این نوع از جاسوس افزارها، می توانند روی تقریبا هر کاری که با کامپیوتر انجام می دهید تاثیر بگذارند. پایشگرهای سیستم می توانند تمام دکمه های فشرده شده روی کیبورد را ضبط کنند، به ایمیل ها و چت های شما دست پیدا کنند، وب سایت هایی که به آن ها سر زده اید و برنامه هایی که اجرا کرده اید را نیز پایش کنند. پایشگرهای سیستم ضمناً به صورت معمول خود را یک نرم افزار رایگان جا می زنند.
جاسوس افزار چطور به سیستم راه پیدا می کند؟
جاسوس افزارها می توانند گستره وسیعی از دیوایس ها را آلوده کنند که از جمله آن ها می توان به کامپیوترهای شخصی، کامپیوترهای مک، موبایل های آیفون و موبایل های اندرویدی اشاره کرد. ارچه سیستم عامل ویندوز به احتمال بیشتری مورد حمله مهاجمین قرار می گیرد، اما هکرها اکنون در رخنه به سیستم عامل های اپل نیز مهارت فراوان یافته اند. برخی از رایج ترین راه های آلوده شدن کامپیوتر به جاسوس افزار به شرح زیر است:
- پذیرش یک پاپ آپ اینترنتی بدون مطالعه آن
- دانلود کردن یک نرم افزار از منبعی غیر قابل اعتماد
- باز کردن فایل های ضمیمه در ایمیلی که توسط شخصی ناشناخته ارسال شده
- دانلود غیر قانونی چیزهایی مانند فیلم، موسیقی و بازی های ویدیویی از منابع غیر قابل اتکا
چطور وجود جاسوس افزار را روی سیستم تشخیص دهیم؟
تشخیص وجود جاسوس افزارها روی سیستم می تواند کاری بسیار سخت باشد. این بدافزارها ذاتا فریبنده هستند و طوری طراحی شده اند که به آسانی یافت نشوند. اما چندین سرنخ وجود دارد که اگر حواس تان به آن ها باشد، از آلودگی سیستم به جاسوس افزار باخبر خواهید شد. اگر سیستم شما چنین علائمی را نشان می دهد، احتمالا به جاسوس افزار آلوده شده:
- دیوایس تان کند شده و به شکلی غیر منتظره کرش می کند
- در هارد درایو دیوایس شما فضای ذخیره سازی چندانی باقی نمانده است
- چه آنلاین باشید و چه آفلاین، پاپ آپ ها روی تصویر به نمایش در می آیند
چطور جاسوس افزار را حذف کنیم؟
اگر فکر می کنید دستگاه تان به جاسوس افزار آلوده شده، با استفاده از نرم افزارهای امنیتی معتبر شروع به اسکن دستگاه کنید و مطمئن شوید که نرم افزار توانسته تا جای ممکن شرایط را بهبود ببخشد. سپس به سراغ یک ابزار حذف ویروس مانند Norton Power Eraser بروید.
البته که انبوهی از ابزارهای ضد جاسوس افزار دیگر نیز داریم که می توانند همین کار را به خوبی انجام دهند. برخی از آن ها تنها زمانی سیستم را اسکن می کنند که به صورت دستی فرمان را صادر کرده باشید. برخی دیگر هم به صورت مداوم به پایش کامپیوتر می پردازند تا مطمئن شوند جاسوس افزار قادر به دستکاری یا پایش اطلاعات شما نیست.
راه های جلوگیری از نفوذ جاسوس افزار
برای جلوگیری از آلودگی سیستم به جاسوس افزار، چهار قدم اساسی وجود دارد:
- ایمیل هایی که توسط افراد ناشناخته ارسال شده اند را باز نکنید
- فایل های قرار گرفته در منابع غیر قابل اعتماد را دانلود نکنید
- روی تبلیغاتی که به شکل پاپ آپ نمایش داده می شوند کلیک نکنید
- همواره یک نرم افزار آنتی ویروس معتبر و قابل اطمینان روی سیستم نصب داشته باشید
منبع: جام جم آنلاینencaria.ir: انکاریا: وبلاگ فناوری و تکنولوژی
namasho.com: نماشو: طراحی سایت، سئو و بهینه سازی وبسایت