آسیب شناسی سومین دلیل طلاق در کشور؛ بی احترامی زوج ها ریشه در کجا دارد؟
به گزارش مجله سرگرمی، تهران (پانا) - چند سالی است که فقط اعتیاد یا خیانت دلیل های طلاق به تعداد نمی رود. طبق آماری که چندی منتشر شده است؛ نبود مسئولیت پذیری، بی توجهی و کمبود مهارت های سازگارانه جزو عوامل اصلی طلاق به تعداد می آید و اکنون هم بی احترامی رتبه سوم دلیل های طلاق را به خود اختصاص داده است.

مساله طلاق از دیرباز در جوامع مختلف به اسم یک مشکل و چالش محسوب می شده که جامعه شناسان، روانشناسان، حقوقدانان و افرادی که در حوزه خانواده کار نموده اند در این خصوص نظراتی داده اند. طبق آمار اعلامی سازمان ثبت احوال کشور، نسبت ازدواج به طلاق در استان های تهران و البرز پایین ترین عدد در سطح کشور است، یعنی یک طلاق به ازای هر 2 ازدواج و به ترتیب در استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام، چهار محال و بختیاری و هرمزگان بالاترین عدد است.
در سال های اخیر پدیده طلاق در ایران رشد زیادی داشته و پیامدهای منفی آن در جامعه قابل مشاهده است و با آنالیز نتایج پژوهش های دو دهه اخیر، معین شده است اعتیاد، همسرگزینی نادرست، خیانت همسران، نقص دانش و مهارت همسران، عملکرد نامطلوب همسران و شرایط نامطلوب مالی باعث طلاق در خانواده ها شده است اما چند سالی است که علت های طلاق، دیگر فقط اعتیاد یا خیانت نیست به طوری که طی دو سال گذشته، نبود مسئولیت پذیری، بی توجهی و کمبود مهارت های سازگارانه جزو عوامل اصلی طلاق به تعداد رفته و اکنون هم بی احترامی رتبه سوم علت های طلاق را به خود اختصاص داده است. این عوامل را اخیرا فاطمه رضوان مدنی، رئیس دبیرخانه رصد آسیب های اجتماعی و معلولیت های سازمان بهزیستی کشور در گفت وگو با یکی از رسانه ها مطرح و اعلام نموده است که در سال 1400 بالاترین علت طلاق به علت عدم مسئولیت پذیری در رتبه اول، بی توجهی در رتبه دوم و بی احترامی در رتبه سوم اتفاق افتاده است. وی بعلاوه خاطرنشان نموده است که در سال 1397 بالاترین علل طلاق به علت عدم مسئولیت پذیری در رتبه اول، بی توجهی در رتبه دوم و کمبود مهارت های سازگارانه در رتبه سوم بوده است. در سال 1398 هم علت های طلاق به ترتیب مربوط به عدم مسئولیت پذیری در رتبه اول، بی توجهی در رتبه دوم و کمبود مهارت های سازگارانه در رتبه سوم و در سال 1399 هم کمبود مهارت های سازگارانه در رتبه اول، عدم مسئولیت پذیری در رتبه دوم و بی توجهی در رتبه سوم بوده است. حال با این اوصاف این سوال مطرح است که چرا اخلاق در میان خانواده ها متزلزل شده و بی احترامی زوجین نسبت به هم موجب شده تا این مساله جزو عوامل اصلی طلاق محسوب گردد.
دکتر مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی در گفت وگو با پانا درباره چرایی افزایش بی احترامی در میان زوجین گفت: در مسایل اجتماعی هیچ معلولی بی علت نیست. در مساله طلاق هم همینطور است و مجموعه ای از علت ها شرایط زوجین را طوری رقم می زند که نسبت به یکدیگر بی احترامی می نمایند، رفته رفته اعتماد از بین می رود و در نهایت تن به طلاق می دهند. بنابراین می توان گفت طلاق معلولی از هزاران علت است که وقتی در کنار هم جمع می گردد طلاق شکل می گیرد و بی احترامی یکی از این عوامل است.
رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ادامه داد: در آنالیز طلاق هایی که صورت می گیرد باید به این نکته توجه گردد که چرا بی احترامی بین زوجین ایجاد می گردد و چه عاملی باعث این بی احترامی می گردد. متاسفانه در طول دهه های گذشته با سیاست گذاری های غلطی که شکل گرفت مسائل اجتماعی و مالی خانواده ها روز به روز افزایش یافت و اکنون به اوج خود رسیده است. بنابراین به نظر می رسد مهم ترین علت بی احترامی هایی که در میان خانواده صورت می گیرد ناشی از مسائل معیشتی و مسائل مالی است.
وی اضافه کرد: وقتی تورم در کشور افزایش می یابد، فقر در جامعه بیشتر می گردد. وقتی فقر بیشتر می گردد، فشار مالی بر خانواده ها افزایش می یابد و مسائل خانوادگی از جمله بی احترامی، خشونت و بروز انواع توهین در بین زوجین را هم بیشتر می نماید. بنابراین فشار مالی و گرانی ها خانواده ها را خسته می نماید زیرا وقتی فرد امنیت شغلی و فکری ندارد یا بیکار است با انواع استرس روبرو شده و این استرس بر اخلاق و روان او تاثیر می گذارد و خشم خود را باید تخلیه کند. برخی افراد خشم خود را در خیابان با نزاع با دیگران تخلیه می نمایند، برخی از افراد هم در خانه بر سر زن و فرزند خود خالی می نمایند.
این مددکار اجتماعی با اشاره به کاهش گفت وگو میان زوجین اظهار داشت: امروزه گفت وگو در بین خانواده کمرنگ شده است. از طرفی آستانه تحمل افراد هم پایین آمده است. وقتی گفت وگویی وجود ندارد و یکی از زوجین عصبی می گردد، زمینه توهین و بی احترامی به یکدیگر فراهم می گردد زیرا آنقدر حجم مسائل اجتماعی و مالی در جامعه افزایش یافته که این فشارها منجر به بی احترامی در خانواده می گردد اما نباید فراموش کرد که مسائل اجتماعی و مالی با زیربنای یک روز و دو روز نیست بلکه در طول سال های گذشته ایجاد شده و حل آن هم یک شبه امکان پذیر نیست و تا حل نگردد، مسائل درون خانواده ها هم روز به روز بیشتر می گردد.
وی گفت: بی احترامی موجب می گردد زوج ها اغلب در این موقعیت احساس امنیت ننمایند و نتوانند دلبستگی عمیق و سالمی را با همسر خود شکل دهند. این مسئله با متزلزل کردن پایه های اساسی رابطه در دراز مدت، باعث می گردد که افراد با وجود زندگی کردن در کنار هم از یکدیگر فاصله بگیرند و روابط عاطفی آنها تحت تأثیر این موضوع قرار بگیرد.
اقلیما تاکید نمود: دولت و مسئولان اجرایی باید با برنامه ریزی هایی که انجام می دهند سیاست ها را به گونه ای تغییر دهند که در قالب اعطای وام نباشد بلکه این سیاست ها در راستای ایجاد اشتغال و امکانات معیشتی باشد تا خانواده ها مسائل خود را حل نمایند. تحقق این امر هم نیازمند برنامه و زمان است زیرا مسئله ای که در طول سال ها ایجاد شده را نمی توان به یکباره حل کرد. نباید در مساله طلاق فقط به معلول پرداخته گردد بلکه باید به شرایطی پرداخته گردد که منجر به بروز طلاق شده و با اقداماتی که صورت می گیرد جلوی آن گرفته گردد.
منبع: خبرگزاری پاناsafariro.ir: سافاری رو: مجله گردشگری و مسافرتی به همه جای دنیا
mosaferatro.ir: مسافرت رو: مجله گردشگری و مسافرتی