کنکوری ها به اطلاعات خود ایمان داشته باشند
به گزارش مجله سرگرمی، خبرنگاران/خراسان رضوی یک روانشناس گفت: کنکوری ها باید به اطلاعات خود ایمان داشته باشند، هدف خود را بدانند و با آرامش وارد جلسه کنکور شوند.

علیرضا یوسفی در گفت وگو با خبرنگاران در مورد استرس و اضطراب داوطلبان کنکور، اظهار کرد: کنکوری ها و حتی مشاوران ما اکثراً بر اساس مطالعات سنتی موجود در گذشته قدم در این راه نهاده اند، در یک کار حرفه ای باید یک مربی خوب در کنار افراد باشد تا استرس موجود در آغاز کار و ادامه آن را کاهش دهد و اولین موضوعی که در اینجا اهمیت دارد این است که داوطلبان ما جهتی مطلعانه داشته باشند و مطلعانه و منطقی در این راه قدم بردارند.
وی اضافه نمود: در بعد کنکور نیز استرسورهای بسیار زیادی وجود دارد. گاهی اوقات مشاوران داوطلبان حتی علم مشاوره روانشناسی را ندارند و تنها به صورت سنتی و بر اساس تجارب شخصی خود به مشاوره می پردازند که این مسئله به خودی خود باعث می شود داوطلبان نه تنها جهت درستی را طی نمایند بلکه به مرور زمان بر شدت استرس آن ها اضافه نموده شود. مبحث دیگر استرس زا به گفتمان های بین فردی خود داوطلبان باز می شود. این گفتمان ها معمولاً از منابع غیر موثق است و داوطلبان ضمن مهم در نظر دریافت آن ها باعث می شوند استرس بیشتری در میانشان نشر پیدا کند.
این استاد دانشگاه پیغام نور مشهد اظهار داشت: مهم ترین و بزرگترین عاملی که باعث استرس دانش آموزان می شود این است که هر کدام از آن ها جهت بزرگی مانند کنکور را با توجه به تفکر خود، افراد نامطلع یا افراد به ظاهر مطلع پیش می برند که تمام این موارد آسیب زا هستند. برای مثال زمانی که داوطلبان با مراجعه به هر یک از جهتهای گفته شده، پاسخ صحیحی دریافت نمی نمایند به یک نوع شکست آموخته شده باز می گردند و تصور می نمایند که نمی توانند در جهت کنکور قدم درستی بردارند و پیروز باشند و مشکل را به خودشان باز می گردانند. این عامل مادر یعنی بدون مربی یا با مربی بد جهت را طی کردن، بزرگترین عامل شکست داوطلبان است.
وی اظهار کرد: کرونا بر همه جامعه به صورت یک دست اثر داشته است، داوطلبان باید این موضوع را در نظر داشته باشند که مانند سایر اقشار جامعه می توانند به درس خواندن و ادامه زندگی در کنار کرونا بپردازند و کرونا عاملی برای جلوگیری از درس خواندن آن ها نیست. اما بعضی از داوطلبان از وجود کرونا سوء استفاده می نمایند و علیرغم درس نخواندن و انجام هزینه های بالا کرونا را مقصر عقب ماندن از سایر داوطلبان می دانند، در بعد ظاهری، مسئله کرونا عاملی برای توجیه قبول نشدن یا رتبه خوبی نیاوردن شده است.
یوسفی اضافه نمود: اگر به سال های گذشته بازگردیم دانش آموزان سال چهارم از یک ماه به عید تا زمان کنکور به دبیرستان نمی رفتند. سال جاری هم از یک ماه به عید کرونا آمده است و دانش آموزان باید تصور نمایند که مانند سال های قبل تعطیل شدند و فقط پیگیر درس خواندن خود در منزل باشند. مسئله کرونا فی نفسه نمی تواند مانعی برای درس خواندن باشد، حتی اگر به صورت منطقی نگاه کنیم کرونا محاسنی نیز داشته است، برای مثال به اجبار دانش آموزان از بیرون منزل رفتن محروم شدند و فرصتی برای تحصیل در منزل فراهم شده است.
این روانشناس با اشاره به اینکه نقش خانوادگی در بعد کاهش یا افزایش استرس بسیار موثر است، ادامه داد: خانواده ای که توجیه نیست و مبتنی بر تفکر خود عمل می نماید بسیار می تواند استرس زا باشد. این تصور که دانش آموزان و به ویژه داوطلبان باید کل روز درس بخوانند توجیه منطقی ندارد. تشر زدن، تنبیه و تهدید دانش آموزان در زمان استراحت آن ها در میان مطالعه درس می تواند آسیب زا باشد و موجب افزایش استرس داوطلب شود. در تمام روابطی که میان دانش آموزان و والدین صورت می گیرد این موضوع را باید مورد توجه قرار داد که دانش آموزان ما در شرایطی هستند که به صورت اتوماتیک استرس زا است.
وی بیان نمود: والدین گاهی با هدف مثبت اقدام به نصیحت یا تنبیه دانش آموز می نمایند، در این مواقع باید در نظر داشته باشند که این عوامل همگی باعث ایجاد استرس برای داوطلب می شود. گاهی اوقات والدین هزینه های مضاعفی مانند مشاوره تلفنی، سی دی های آموزشی و... را انجام می دهند که این فعالیت ها نقش مثبت کاربردی در فرایند آموزش دانش آموز ندارد. در این شرایط حتی دانش آموز به این فکر خواهد بود که در صورت داشتن رتبه نامناسب و دور از انتظار، هزینه های مضاعفی که والدین برای وی انجام داده اند را چگونه پاسخ دهد، در این شرایط داوطلب با اولین سوال مشکل خود در کنکور دچار اضطراب فراوان خواهد شد و در نتیجه این کلمات و رفتارهایی که والدین نسبت به دانش آموزان نشان می دهند، به جای اینکه عمل بازدارنده اضطراب باشد عامل بوجود آورنده آن می شود.
وی خاطر نشان کرد: توصیه من به کنکوری های سال جاری این است که به خود باوری برسند و بدانند که به اندازه ای که خوانده اند یاد دارند و از خود انتظار نداشته باشند که تمام دروس خود را به یاد بیاوردند. داوطلبان باید بدانند عده زیادی از دانش آموزان داوطلب کنکور هیچ آمادگی نداشتند پس خیلی به تعداد داوطلبان توجه نداشته باشند، کنکوری ها باید به اطلاعات خود ایمان داشته باشند، هدف خود را بدانند و با آرامش وارد جلسه کنکور شوند. اگر داوطلبی در کنکور خود ناپیروز بود باید برای سال بعد خود برنامه ریزی کند و هرگز ناامید نشود. قبول نشدن داوطلبان در کنکور نشانه ضعف در قدرت یادگیری آن ها نیست بلکه نشانه عدم کوشش است، پس باید برنامه دقیقی همراه با کوشش برای خود داشته باشند.
منبع: خبرگزاری ایسناshortmessagesystem.ir: مجله پیامک، آخرین اخبار و مقالات در حوزه فناوری و تکنولوژی های مدرن
aliabad-new.ir: علی آباد جدید، اخبار و آخرین رویدادهای علی آباد