پنجمین موزه روان پزشکی دنیا در تهران، موزه روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران افتتاح شد

به گزارش مجله سرگرمی، موزه روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران در بیمارستان روزبه افتتاح شد.

پنجمین موزه روان پزشکی دنیا در تهران، موزه روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران افتتاح شد

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، موزه روان پزشکی بیمارستان روزبه، روز پنج شنبه 21 آذر ماه، همراه با رونمایی آثاری از زنده یادان دکتر عبدالحسین میرسپاسی، دکتر غلامحسین ساعدی، دکتر داوود شاه محمدی، دکتر افشین یداللهی و سایر آثار ارزشمند تاریخ روان پزشکی و سلامت روان ایران افتتاح شد.

دانش روان پزشکی که بخش اعظمی از دانش سلامت جسم در طول تاریخ را به خود اختصاص داده است، پیشینه ای چند هزار ساله دارد. در فاز اول این موزه سعی شده پژوهش اعضای هیئت علمی دانشگاه روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در قالب مواد قابل نمایش ارائه شود.

این موزه که مرور دوره های تاریخی علم روانپزشکی با استفاده از آثار ارزشمند پزشکان ایرانی و نمایش تحول دانش روانپزشکی در ایران را هدف قرار داده است، در بیمارستان روزبه به عنوان نخستین بیمارستان مدرن روانپزشکی کشور افتتاح شده و آثار خطی اساتید پیشکسوت روانپزشکی ایران در آن به نمایش درآمده است.

درهای این موزه در محل بیمارستان روزبه (تهران، خیابان کارگر جنوبی، نرسیده به میدان قزوین) همه روزه در روزهای غیرتعطیل اداری از ساعت 9 الی 14 به روی عموم مردم باز است. در این موزه همچنین فیلم هایی با موضوع روان پزشکی برای عموم به نمایش درمی آید.

  • هفت خوان موزه روانپزشکی

فاطمه احمدی، موزه دار موزه روانپزشکی را یکی دیگر از موزه های دانشگاهی دانست که به عنوان بخشی از دانشگاه روان پزشکی در بیمارستان روزبه راه اندازی شده و گفت: موزه روان پزشکی به عنوان یکی از رشته های پزشکی، پیش از این در کشورهای اسپانیا، آلمان، بلژیک و دانمارک راه اندازی شده بود و اکنون این موزه به عنوان یک موزه پژوهشی در ایران راه اندازی شده است.

او اساس این موزه را موزه ای پژوهشی دانست و اضافه نمود: با انجام تحقیقات توسط برخی از اساتید روان پزشکی در حوزه سلامت روان و تاریخ بهداشت روان، نتایج آن ها در قالب متریال موزه ای در آمد که این متریال نیز در هفت خوان در قالب یک موزه به نمایش درآمدند.

این موزه دارِ موزه ملی تاریخ علوم پزشکی در توضیح این خوان ها گفت: خوان نخست به تاریخ روان پزشکی می پردازد. تاریخچه ای که از پیش از اسلام آغاز شده و ریشه های روان پزشکی دوره باستان را توضیح می دهد. در قسمتی از این خوان نیز به اشخاصی که در این حوزه بررسی کرده اند اشاره می کند مانند طبری به عنوان نخستین کسی به بحث خودکشی پرداخته، یا رازی که ریشه بیماری های جسمی را بیماری ها روانی می داند.

به گفته وی؛ در خوان نخست موزه، مجوسی اهوازی، اخوینی نخستین پزشکی که به زبان فارسی نوشته و در بخشی از کتاب های علمی خود به بیماران روانی و درمان آن ها می پردازد. ابن سینا که زعفران را عامل شادی بخش و درمان برخی از بیمارانِ روانی و اختلالات روانی می داند، جرجانی به عنوان پایه گذار طب اطفال و نخستین کسی که به بحث کتب علمی به زبان فارسی پرداخته است، نیز معرفی شده اند.

او اضافه نمود: در آخرین بخشِ خوان اول، نیز به تاریخچه ایجاد بحث های روان پزشکی در دوره قاجار اشاره شده است که بر این اساس این بحث ها از دوره فتحعلی شاه باب می شود و حتی پزشکان در رشته های تخصصی مثل روان شناسی به اروپا، اتریش و فرانسه اعزام می شوند.

احمدی، خوان دوم این موزه را شامل تصویری دانست که از آرشیو موزه پزشکی تهیه شده و ادامه داد: تصویرِ قرمزی که نسخه اصل آن مربوط به حدود 800 سال پیش در موزه استانبول نگه داری می شود، تصویری است که مینیاتوری از نمایش دارالمجانین را نشان می دهد.

این موزه دار خوان سوم این موزه را شامل مجموعه عکس هایی دانست که توسط دکتر نصر اصفهانی به موزه اهدا شده است و اضافه نمود: او سال 1371 در خانه ای متعلق به تیمسار بهارمست مستقر می شود، کسی که در حدود سال های 1315 تصاویری با موضوعاتی که بیشتر مسائل اجتماعی را نشان می دهد، ثبت می کند. بخشی از این عکس ها در آن سال ها ثبت شده اند، بخشی از تصاویر نیز متعلق به دارالمجانین تهران بود، مرکزی که در کنار بیمارستان سینا کنونی قرار داشت و دولت به شهربانی تکلیف کرده بود تا بیماران روانی را از سطح شهر جمع آوری کرده و به آن مرکز ببرد. بهارمست در آن زمان با عبور از ان مرکز،تصاویری را ثبت می کند که به یک مجموعه عکس بی نظیر تبدیل می شود، با رسیدن آن مجموعه تصاویر به دست نصر اصفهانی، او آن ها را در اختیار موزه روان پزشکی قرار داد.

احمدی خوان چهارم این موزه را متعلق به بیمارستان روزبه و پیشکسوتان این مرکز دانست و اضافه نمود: پزشکانی مانند میرسپاسی، ساعدی و رضاعی که در راه اندازی یک مرکز تخصصی برای درمان بیماران روانی نقش بسیاری داشتند.

او خوان پنجمِ پنجمین موزه روان پزشکی دنیا را معرفی فیلم هایی دانست که اختلالات روحی و روانی و درمان های قابل انجام روی ان ها را معرفی می کند و گفت: حدود 30 فیلم با مضامین بیمارانِ روانی و پزشکانِ این بیماران شناسایی کرده بودیم، اما فعلا فقط پنج فیلم باد جن، گاو، عروسی خوبان، خون بازی و برادرم خسرو مورد تایید اساتید بوده است.

به گفته احمدی، خوان ششم افرادی که در حوزه بین الملل مانند دکترافشین یدالهی که در این زمینه فعال بوده اند، معرفی شده اند. او اضافه نمود: در این خوان، در کنار تصاویر و معرفی شخصیت ها دست خط ها و حتی ترانه های سروده شده توسط افشین یداللهی در کنار آثار او به نمایش درامدند، این افراد در کنار فعالیت های اجتماعی خود در این زمینه، در عین حال در حوزه بین الملل نیز ارتباطات بسیار قوی داشته اند.

احمدی اما در توضیح خوان نخستین موزه روان پزشکی دنیا نیز گفت: در بخش پایانی موزه، پزشکانی مانند شاه محمدی و علاقه بند راد معرفی می شوند که برای نخستین بار، روان پزشکی مدرن را وارد ایران کردند، آن ها نخستین کنگره ها در این حوزه را در دهه 60 در ایران برگزار کردند.

dorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

banima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 11 آبان 1400 بروزرسانی: 11 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 63398

به "پنجمین موزه روان پزشکی دنیا در تهران، موزه روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران افتتاح شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پنجمین موزه روان پزشکی دنیا در تهران، موزه روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران افتتاح شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید