میان وعده های مدرسه را جدی بگیرید

به گزارش مجله سرگرمی، کیفش را پر نموده است از خوراکی. بیسکوییت، چیپس، پفک. تازه با خوردن همه اینها یک ذره هم سیر نمی گردد و باز منتظر است تا زنگ بخورد و از دکه کنار حیاط شکلاتی، کلوچه ای یا نوشابه ای بگیرد. این شرایط خیلی از دانش آموزان است. دانش آموزانی که پدر و مادرهایشان وقت ندارند تا لقمه ای برای آنها بگیرند یا میوه ای در کیف شان بگذارند

میان وعده های مدرسه را جدی بگیرید

میان وعده های مدرسه را جدی بگیرید

نویسنده:عذرا سنگلجی و بیتا سرلک

کیفش را پر نموده است از خوراکی. بیسکوییت، چیپس، پفک. تازه با خوردن همه اینها یک ذره هم سیر نمی گردد و باز منتظر است تا زنگ بخورد و از دکه کنار حیاط شکلاتی، کلوچه ای یا نوشابه ای بگیرد. این شرایط خیلی از دانش آموزان است. دانش آموزانی که پدر و مادرهایشان وقت ندارند تا لقمه ای برای آنها بگیرند یا میوه ای در کیف شان بگذارند و به جای آن پولی به آنها می دهند تا شر تغذیه از سرشان کم گردد. در حالی که آنالیز ها نشان داده مصرف درست میان وعده ها می تواند تاثیر بسیار زیادی روی دانش آموزان برای یادگیری داشته باشد. پس بهتر است جهت نگاهمان را به سمت این میان وعده های غذایی کوچک اما مهم تغییر بدهیم.

براساس تعریف فائو سازمان جهانی خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد، میان وعده باید 300 تا 400 کیلو کالری انرژی و 10 تا 12 گرم پروتئین مورد احتیاج این سنین را تامین کند. بنابراین، طبق این تعریف، هر ماده خوراکی حتی اگر در میان روز مصرف گردد، میان وعده محسوب نمی گردد. یک میان وعده سالم، علاوه بر دارا بودن این شرایط، باید از نظر تهیه، بسته بندی، حمل و نقل و روش های نگهداری مطابق با اصول بهداشتی باشد تا ضمن تامین انرژی مورد احتیاج، سلامت دانش آموز را هم حفظ کند. خانواده ها، برای تامین میان وعده فرزند خود، باید آگاهی کافی در خصوص نوع خوراکی میان وعده و شرایط فراوری، توزیع و نگهداری آن داشته باشند تا بر اساس آن و الگوهای تغذیه ای صحیح و با در نظر گرفتن فرهنگ تغذیه ای قومی و منطقه ای خود اقدام نمایند. دانش آموزان هم باید در این خصوص آگاهی های لازم و توانمندی را کسب نمایند تا بتوانند با استفاده از آن، از میان انواع خوراکی هایی که عرضه می گردد، یک میان وعده سالم و مناسب را برای خود انتخاب و مصرف نمایند. در این میان به نظر شما چه میان وعده می تواند سالم تر و مقوی تر از شیر باشد.

از مصرف شیر تا توسعه فرهنگی

متخصصان علم تغذیه و سازمان های بهداشتی بین المللی از جمله سازمان جهانی بهداشت و فائو همواره بر ضرورت مصرف روزانه شیر برای تمامی گروه های سنی تاکید نموده اند و امروزه مصرف سرانه شیر و فرآورده های آن را به اسم یکی از مهم ترین شاخص های توسعه فرهنگی مطرح می نمایند. در کشور ما، مصرف سرانه شیر و فرآورده های آن 75 کیلوگرم و یا حتی کمتر از این اندازه است که در مقایسه با کشورهایی همانند فرانسه، فنلاند، دانمارک، هلند و ژاپن بسیار اندک است. یافته های علمی هم بیانگر این موضوع است که مصرف سالیانه 200 لیتر از این ماده غذایی، علاوه بر افزایش رشد و تضمین سلامت جسمی، موجب ارتقای هوش و قدرت فراگیری هم می گردد. مصرف روزانه نیم لیتر شیر، 50 درصد پروتئین و 50 درصد ویتامین B12 مورد احتیاج افراد بالغ را تامین می نماید. بعلاوه شیر منبع بسیار غنی ویتامین های گروه B و کلسیم و حاوی فسفر، سدیم، پتاسیم، مهمیم و ویتامین D است. با اینکه شیر و فرآورده های آن که یکی از گروه های اصلی غذایی در هرم غذایی است و مصرف 2 تا 4 واحد از آن به صورت روزانه توصیه شده است اما آنالیز های اجرا شده به وسیله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و انستیتو تغذیه و تحقیقات صنایع غذایی کشور نشان می دهد که مصرف شیر و فرآورده های شیری حدود 7/0 واحد و بسیار کمتر از مقدار مصرف استاندارد (هرم غذایی فعلی کشور) است.

شیر در مدارس

با توجه به این مسایل، ترویج فرهنگ مصرف شیر در گروه های متعدد جامعه مورد تاکید قرار می گیرد و در میان این گروه ها، بچه ها و نوجوانان در اولویت قرار دارند. بر همین اساس برنامه شیر مدرسه ایران ویژه دانش آموزان از سال 1379 در مدارس اجرا شد و ابتدا در 14 شهر کشور به صورت آزمایشی اجرا و سپس به سایر شهرها و استان ها توسعه یافت. هم اکنون حدود 11 میلیون دانش آموز تحت پوشش این برنامه قرار دارند. در این برنامه، دانش آموزان هفته ای سه روز، و روزی 200 میلی لیتر شیر استریلیزه یا پاستوریزه مصرف می نمایند، با این دورنما که سلامت جسمی دانش آموزان ارتقای پیدا کند و فرهنگ تغذیه ای دانش آموزان به وسیله ارایه الگوی تغذیه سالم و ترویج فرهنگ مصرف شیر در آنان تغییر و اصلاح گردد. بعلاوه تامین بخشی از احتیاجهای تغذیه ای دانش آموزان به وسیله مصرف شیر به اسم یک میان وعده مناسب از اهداف برنامه شیر مدارس بود.

توصیه های 5گانه

اما از آنجا که شیر زود فاسد می گردد و احتیاجمند توجه بسیاری در چگونگی مصرف آن هستیم دانش آموزان باید به این موارد دقت نمایند.

1) شیری که در مدرسه توزیع می گردد باید به اسم میان وعده مصرف گردد تا اشتهای شما را برای مصرف وعده های اصلی غذایی کم نکند.

2) از نگهداری شیر به ویژه شیر پاستوریزه برای مصرف در ساعت های بعدی یا بردن شیر از مدرسه به خانه خودداری کنید چرا که احتمال فساد و کاهش کیفیت شیر وجود دارد.

3) در صورتی که لیوان یا نایلون شیر، سوراخ، پاره یا باد نموده است حتما از خوردن شیر خودداری کنید و مورد را به مسوولان مدرسه و مربی بهداشت خبر دهید.

4) پیش از خوردن شیر حتما به تاریخ فراوری و انقضای شیر دقت کنید و از خوردن شیرهای با تاریخ انقضای گذشته خودداری کنید.

5) اگر در حین خوردن شده متوجه شدید شیر بوی بد، طعم ترش و تلخ و یا طعم غیرعادی دارد حتما این موضوع را به مسوولان مدرسه اطلاع دهید.

8 فرمان برای تغذیه میان وعده ای دانش آموزان

1 میان غذاهایی که به وسیله دوره گردها به فروش می رسند، بهداشتی نیستند بنابراین از دوره گردها خرید نکنید.

2 سعی کنید، مواد خوراکی بسته بندی شده خریداری کنید. در هنگام خرید، دقت کنید که پوشش ماده خوراکی سالم و تمیز باشد و نام و نشانی کارخانه فراوری نماینده ماده غذایی، تاریخ فراوری و انقضای معتبر و مشخصات ترکیبات تشکیل دهنده روی بسته بندی چاپ شده باشد.

3 مصرف شکلات و چیپس را کم کنید. این مواد به علت داشتن انرژی زیاد موجب چاقی می شوند.

4 مصرف سوسیس و کالباس را به علت داشتن مواد مضر برای سلامت محدود کنید.

5 به جای مصرف نوشابه های گازدار، دوغ مصرف کنید.

6 بیسکوییت، کلوچه و کیک را ترجیحا از نوع غنی شده آن با مواد مغذی مانند ویتامین A و آهن انتخاب کنید.

7 میان وعده ای که به اسم لقمه سالم شناخته شده و به وسیله مادر تهیه می گردد شامل نان و پنیر و گردو، نان و پنیر و خیار، نان و کره و عسل، نان و تخم مرغ پخته شده است.

8 خوراکی هایی مانند خرما، انواع میوه های تازه و خشک، انواع مغزها، نخودچی، کشمش، انواع شیر، توت و انجیرخشک میان وعده های سالمی هستند و می توانند جایگزین خوراکی هایی مانند پفک، یخمک، شکلات و انواع آبنبات شوند.

منبع:http://salamat.com

encaria.ir: انکاریا: وبلاگ فناوری و تکنولوژی

namasho.com: نماشو: طراحی سایت، سئو و بهینه سازی وبسایت

منبع: راسخون
انتشار: 17 آذر 1400 بروزرسانی: 17 آذر 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 159096

به "میان وعده های مدرسه را جدی بگیرید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "میان وعده های مدرسه را جدی بگیرید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید