مقایسه ارزش غذایی شیرینی های محبوب نوروزی
به گزارش مجله سرگرمی، روزنامه خراسان - نرگس عزیزی: در ایام نوروز، بسیاری از ما با شیرینی از مهمانان خود پذیرایی می کنیم و درمنزل اقوام و دوستان نیز با شیرینی پذیرایی می شویم. از آن جا که شیرینی ها به صورت معمول در کارگاه ها تهیه می شوند و اطلاعات دقیق تغذیه ای آن ها در دسترس نیست، امکان مقایسه آن ها از نظر میزان ترکیبات غذایی کار آسانی نیست.

با توجه به نام شیرینی، کاملا قابل حدس است که این مواد، قند بالایی دارند. اما آیا همه آن ها از میزان قند مشابهی برخوردارند؟ و در کنار آن میزان چربی در این شیرینی ها چه تفاوت هایی با همدیگر دارد؟ در این مطلب نگاهی انداخته ایم به چند شیرینی پرطرفدار درایام نوروز و میزان قند وچربی آن ها را بر مبنای دستور پخت های معمول آن ها به صورت تقریبی محاسبه نموده و در کنار آن نگاهی به دیگر مواد تشکیل دهنده نیز انداخته ایم.
شیرینی نخودچی
میزان تقریبی قند: 25 درصد
میزان تقریبی چربی: 25 درصد
این شیرینی ترکیب ساده ای دارد و به صورت معمول تنها از سه ماده اصلی تشکیل شده است؛ آرد نخودچی، پودر قند و روغن جامد. نکته مثبت این شیرینی در آرد مورد استفاده آن است. آرد نخود در مقایسه با آرد گندم سفید، مواد معدنی و ویتامین های بیشتری دارد. اما مصرف زیاد آرد نخود، درست مانند خود نخود، می تواند باعث نفخ گردد. پس بهتر است در مصرف این شیرینی جانب اعتدال را حفظ کنید. نکته دیگر درباره این شیرینی این است که در آن حتما باید از روغن جامد استفاده گردد. روغن جامد نسبت به روغن مایع، مضرات بیشتری دارد و در مصرف آن باید محتاط بود.
شیرینی برنجی
میزان تقریبی قند:17.5 درصد
میزان تقریبی چربی: 25 درصد
میزان قند موجود در این شیرینی های ترد و خوشمزه در مقایسه با شیرینی های خشک دیگر چندان زیاد نیست. اما موضوعی که درخصوص این شیرینی ها وجود دارد در آرد آن نهفته است. آرد برنج سفید به صورت کلی در مقایسه با آرد گندم سفید، کالری بالاتری دارد. حتی بر خلاف تصورعموم از نظر میزان ویتامین ها و مواد معدنی نیز آرد برنج سفید نه تنها مزیتی نسبت به آرد گندم سفید ندارد که از نظر این مواد، در رتبه پایین تری قرار گرفته است. اما شاید ویژگی خاص آرد برنج و این شیرینی، نداشتن گلوتن است. این موضوع مزیتی مهم برای افرادی محسوب می گردد که به گلوتن حساسیت دارند.
شیرینی نارگیلی
میزان تقریبی قند: 45 درصد
میزان تقریبی چربی: 30 درصد
در این شیرینی ها یا از آرد استفاده نمی گردد یا به میزان بسیار کم و در حد یکی، دو قاشق غذاخوری استفاده می گردد؛ چرا که به جای آرد، از پودر نارگیل استفاده می گردد. پودر نارگیل بسته به این که از نوع کم چرب یا پرچرب باشد، می تواند بین 35 تا 60 درصد چربی داشته باشد. در پخت این شیرینی برای این که بافت آن، نرم باشد، به صورت معمول از پودر نارگیل پرچرب استفاده می گردد. بر این مبنا، به نظر می رسد در محاسبه میزان چربی شیرینی باید به چربی پودر نارگیل توجه خاصی داشته باشیم.
البته این تمام ماجرا نیست چرا که بخش اصلی چربی موجود در نارگیل، از نوع چربی های اشباع شده است. چربی های اشباع، گزینه خوبی برای سلامت قلب و عروق نیستند و باید درمصرف آن ها محتاط بود، اما در کنار میزان چربی این شیرینی، قند آن نیز بسیارزیاد است. پس اگرعلاقه زیادی به شیرینی نارگیلی دارید، کوشش کنید از شیرینی های نارگیلی کوچک بخرید و هر بار نیز بیش از یک یا دو شیرینی نخورید.
شیرینی مشهدی (آلمانی)
میزان تقریبی قند: 25 درصد
میزان تقریبی چربی: 25 درصد
بخشی از شیرینی این شیرینی های خوش رنگ به یاری مربا حاصل می گردد و همین کار محاسبه میزان قند آن را سخت می نماید چرا که بسته به میزان مربای استفاده شده، میزان شکر موجود می تواند تغییر کند. برای تهیه این شیرینی، از میزان کمی شیر و تخم مرغ استفاده می گردد، برای تزیین نیز گاهی موادی، چون کنجد، پسته و ... به کار می رود. درست است که هر کدام از این ترکیبات، کمی مواد مغذی به این ترکیب اضافه می نمایند، اما یادمان باشد، میزان آن ها به صورت معمول آن قدری نیست که ارزش تغذیه ای آن را به اندازه قابل توجهی بهبود بخشد.
شیرینی سولی یا کیک برشی
میزان تقریبی قند: 20 درصد
میزان تقریبی چربی: 20 درصد
در تهیه بخش کیک مانند این شیرینی ها یا از روغن استفاده نمی گردد یا اگر بگردد هم به صورت معمول از روغن مایع و به میزان بسیار کمی استفاده می گردد. از این نظر می توان گفت در مقایسه با شیرینی های خشک که دارای روغن جامد هستند، این مورد گزینه بهتری محسوب می گردد. البته در محاسبه میزان چربی این شیرینی ها باید به میزان چربی خامه استفاده شده و حجم آن نیز توجه داشت. هر چه خامه بیشتری برای لایه میانی آن استفاده شده باشد، میزان چربی نیز افزایش می یابد. نکته دیگری که درخصوص این شیرینی ها وجود دارد، تعداد تخم مرغ های استفاده شده در آن هاست.
در تهیه بخش کیک مانند این شیرینی ها، میزان تخم مرغ بالاست و از این نظر می توان انتظار داشت که میزان پروتئین آن نیز در مقایسه با دیگر شیرینی ها بالاتر باشد. البته یادتان باشد اگر قرار به نگهداری غیراصولی این شیرینی ها باشد، خراب شدن خامه دور از انتظار نخواهد بود. از طرفی برای تزیین این شیرینی ممکن است از پودر قند و نارگیل استفاده گردد که به میزان قند و چربی آن اضافه خواهد شد.
یادتان باشد که هرچند بعضی شیرینی ها از میزان کمتری قند و چربی برخوردارند و گزینه های سالم تری به نظر می آیند، اما درهر حالی شیرینی ها باید به میزان کم و دردفعات اندک مصرف شوند.
منبع: برترین هاsafariro.ir: سافاری رو: مجله گردشگری و مسافرتی به همه جای دنیا
mosaferatro.ir: مسافرت رو: مجله گردشگری و مسافرتی