ماجرای مسدود شدن اپلیکیشن های ایرانی iOS به کجا رسید و راه چاره موقت چیست؟
به گزارش مجله سرگرمی، ماجرای مسدود شدن و عدم تایید اعتبار بعضی از اپلیکیشن های ایرانی فروشگاه اپ استور، مهم ترین خبر فناوری این روزهای ایران است.
اپل تا کنون، چندین بار بعضی اپ های ایرانی را مسدود یا رد اعتبار نموده است ولی این دفعه، اپلیکیشن های پرداخت الکترونیکی و موبایلی مانند آسان پرداخت و اپ های بانک های معروف ایرانی تحریم شدند.
افزون بر این، اپ های محبوب و پر کاربردی مانند اسنپ، تپسی، فون پی، دیجی کالا، فیدیبو، سیب اپ نیز جزو تحریم شده ها هستند.
هنگامی که می خواهید این اپ ها را روی آیفون یا آیپد اجرا کنید؛ با پیغام زیر روبرو شده و به شما اجازه باز کردن اپ ها را نمی دهد:
شاید هیچ زمانی مانند اکنون، سیاست های اپل روی زندگی روزمره مردم ایران تاثیرگذار نبوده باشد. چون کاربران ایرانی نمی توانند پرداخت های الکترونیکی خود را با گوشی انجام دهند یا با اسنپ و تپسی تاکسی انلاین بگیرند.
تقریبا تمام اپ هایی که از پرداخت الکترونیکی استفاده می نمایند؛ در موج جدید محدودیت های اپل بی استفاده شدند.
به همین دلیل، در چند روز اخیر اعم از رسانه ها و سایت ها و همین طور شبکه های اجتماعی به این مسئله پرداختند و موضع گیری یا راهکار هایی برای دور زدن تحریم اپل ارایه کردند.
و البته نباید از خوشحالی بی وصف کاربران اندرویدی گذشت. اندرویدی ها با ساختن انواع هشتک ها، جوک ها و تصاویر کنایه آمیز به کاربران iOS یادآوری می نمایند که در اندروید می توان با اسنپ ماشین گرفت یا قبض ها را پرداخت کرد.
چرا اپل اپ های ایرانی را تحریم کرد؟
برخلاف تصور اولیه و عمومی، مسدودسازی اپ های بانکی و پرداخت موبایلی ارتباطی با تحریم های امریکا برضد ایران ندارد یا حداقل در ظاهر این طور نیست!
اپل از نصب و اجرای اپلیکیشن های متفرقه شرکتی یا دارای پروفایل شرکتی جلوگیری نموده است. اپل اخیرا سیاست های سخت گیرانه تری برای اعتبارسنجی اپ های با مجوز شرکتی یا پروفایل های Enterprise در نظر گرفته است.
اپل می گوید انتشار و استفاده از یک اپ که فقط مصارف درون سازمانی یا ارگانی دارد؛ روی فروشگاه اپ استور ممنوع است جز اینکه مراحل قانونی پروفایل Enterprise آن طی شده باشد. سوءاستفاده شرکت های چینی و روسی از اپلیکیشن های iOS شرکتی برای دور زدن اکوسیستم اپل موجب شده است؛ اپل برخلاف گوگل به دنبال اعمال محدودیت های بیشتری باشد.
بنابراین، پروفایل های شرکتی که اپلیکیشن ارایه داده اند و خط قرمزهای اپل را رد کردند؛ مسدود شده و چاره ای جز طی کردن مراحل قانونی حضور در اپ استور را ندارند.
محدودیتی که دقیقا شامل اپ استورهای ایرانی و اپلیکیشن های بانکی می گردد.
راهکار چیست؟
از اولین ساعت های مسدود شدن اپ های بانکی و پرداختی، شرکت هایی که در این مجموعه اپ یا اپ هایی داشتند؛ راهکار موقت خود را ارایه کردند.
عمده ترین راهکار استفاده از اپ های مسدود شده روی گوشی های آیفون، مراجعه به نسخه وبی اپلیکیشن یا استفاده از پلتفرم های دیگری مانند اندروید است.
مدیران اسنپ و دیجی کالا از کاربران شان درخواست کردند به طور موقت نسخه وب آن ها را استفاده نمایند تا مشکل حل گردد.
بعضی شرکت ها مانند سیب اپ و تپسی، نسخه جدید و مجزایی از اپ استور ارایه داده و از کاربران شان درخواست کردند این اپلیکیشن را از روی سایت آن ها دریافت و نصب نمایند.
سیب اپ در پیغام های ویدیویی و اطلاعیه رسمی، به کاربران خود وعده داده است به زودی نسخه جدیدی از اپلیکیشن سیب اپ ارایه خواهد شد که دیگر مشکل مسدود بودن یا عدم اعتبارسنجی توسط اپل را ندارد.
بانک ها عمدتا از کاربران درخواست کردند اپ های فعلی را از روی گوشی آیفون حذف نموده و اپ جدید را از روی سایت بانک دریافت و نصب نمایند.
در این میان، بعضی از شرکت ها و فروشگاه های اپ استور ایرانی، از راهکاری برای دور زدن محدودیت های اپل سخن گفتند. راهکاری که هنوز سازوکار آن تعیین نیست ولی هزینه های زیادی برای شرکت ها و فروشگاه های نرم افزاری خواهد داشت.
هنوز تعیین نیست شرکت های ایرانی تصمیم می گیرند تحریم و محدودیت های اپل را دور بزنند یا تن به اجرای قوانین اپ استور اپل داده و به دنبال کسب مجوز قانونی می روند.
البته، بعضی اپ ها اظهار داشتند که مجوزهای قاونی عرضه برنامه شان روی اپ استور را داشتند ولی باز هم اپل آن ها را مسدود نموده و اعتبارشان را تایید نمی کند.
به نظر می ٰسد بعضی از قوانین انتشار اپلیکیشن به شکل سازمانی اپل هم چندان شفاف و روشن نیست و راه را برای اجرای سلیقگی آن ها باز می گذارد.
چنان چه بعضی مدیران اپ استورهای iOS ایرانی اعتقاد دارند اگر تمام خواسته ها و مراحل قانونی تایید اعتبار اپل را طی نمایند؛ باز هم پیروز به برداشتن مسدودسازی ها نمی شوند.
منبع: یک پزشکdubairo.ir: دبی: زیباترین شهر حاشیه خلیج فارس و امارات
euroro.ir: اروپا: سفر به مهد فناوری و میراث دار تمدن باستانی روم و یونان