فوربس: توافق ایران-چین ضربه محکم به جایگاه آمریکا در نظام جهانی است
به گزارش مجله سرگرمی، پایگاه خبری فوربس توافق چین و ایران را یک ضربه محکم به جایگاه آمریکا در غرب آسیا و یک عقب گرد دیگر از سطح نظام جهانی خواند.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، پایگاه خبری فوربس در گزارشی با اشاره به توافق 25 ساله ایران و چین نوشت: تهران و پکن اخیرا از طرح خود برای امضای یک قرارداد 25 ساله برای توسعه روابط سیاسی و مالی خبر داده اند. درحالیکه جزئیات این توافق هنوز فاش نشده است اما واضح است که این یک گام بلند ایران به سمت شرق است.
این گزارش افزود: چنین توافقی بیش از پیش موقعیت ایالات متحده آمریکا را در غرب آسیا تضعیف خواهد کرد. برای واشنگتن که پیش از این از توافق هسته ای ایران و 1+5 خارج شده و سازمان بهداشت جهانی را ترک کرده این یک گام دیگر برای عقب گرد واشنگتن از نظام بین المللی محسوب می شود.
پایگاه خبری فورس در ادامه نوشت: برای اولین بار از زمان جنگ جهانی دوم، نقش رهبری آمریکا در سطح جهانی در حال کوچکتر شدن است. و چندین فرایند طی سالهای اخیر در سطح بین المللی به گونه ای تغییر کرده است که به ضرر آمریکا و به سود چین بوده است.
سیاست خارجی اخیر آمریکا با اعمال تعرفه و جنگ تجاری آمریکا با متحدان و چین شروع شد. واشنگتن از توافق آب و هوایی پاریس کنار رفت، از توافق ترانس-پاسفیک عقب نشینی کرد و از توافق هسته ای ایران هم خارج شد. بین خود و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) فاصله انداخت و پیمان NAFTA را رد کرد.
در نتیحه تنشهای تجاری آمریکا و محدویت در واردات، شرکتهای آمریکایی شروع به جستجو برای دستیابی به تامین کنندگان و مشتریهای جدید کردند.
همزمان کشورهای دیگر جهان به دنبال توافقهای تجاری جدید بودند، مثل توافق تجاری ژاپن با اتحادیه اروپا. سازمان ترانس-پاسیفیک هم بدون آمریکا به کار خود ادامه داد. در مقابل چین به دستور کار جهانی خود سرعت داد.
این پایگاه خبری در ادامه گزارش خود نوشت: با عقب نشینی آمریکا از سطح جهانی، موضع چین در نظام بین المللی مسلط تر شد.توافق 25 ساله چین با ایران باعث تقویت جایگاه این کشور در غرب آسیا خواهد شد. شرکتهای چینی بزرگترین سرمایه گذاران در قاره آفریقا هستند و بیش از 140 میلیارد دلار نیز در آمریکای لاتین سرمایه گذاری کرده اند. چین همچنین در کل آسیا و اروپا سرمایه گذاری کرده است و به دنبال احیای جاده ابریشم با نام جدید یک کمربند یک جاده است. این کشور همچنین در زمینه زیرساختهای مهم مثل برق، جاده ها، پل ها، منابع طبیعی و بنادر سرمایه گذاری های هنگفتی کرده است.
این گزارش تاکید کرد که به نظر می رسد آمریکا به حاشیه رانده شده و به این دلیل از منافع مالی نیز بی بهره خواهد ماند.
فوربس در انتها به فاصله انداختن کشورها با آمریکا به دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا در این کشور پرداخت و نوشت: ویروس کرونا نیز به شدت در آمریکا تاثیر منفی داشته است. آمریکا مانند بسکمک از کشورها محدودیتهایی در سفرهای بین المللی وضع کرده است. این امر باعث مسائل شرکتهای آمریکایی در تامین کالا و مواد اولیه از فرامرزها شده و همچنین مسائلی در زمینه پیدا کردن مشتری برای کالاهای آمریکایی پدید آورده است. اما برخلاف سایر کشورها، آمریکا با سازمانهای چندجانبه جهانی برای مقابله با ویروس کرونا همکاری نمی کند. در عوض از سازمان جهانی بهداشت کناره گیری کرده و در نشست بین المللی درباره واکسن کرونا نیز شرکت نکرد. کشورهای اروپایی قصد دارند برای جبران ضررهای ناشی از ویروس کرونا یک تریلیون یورو کمک مالی برای اقتصاد در نظر بگیرند و کشوری مثل چین نیز تا کنون 2 میلیارد دلار به کشورهای دیگر برای مبارزه با ویروس کرونا کمک کرده است.
م
منبع: خبرگزاری فارسbanima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما