شیرخشت برای نوزاد؛ مزایا و عوارض آن چیست؟

به گزارش مجله سرگرمی، در قدیم برای درمان بیماری ها از گیاهان داروئی استفاده می کردند. کاری که امروزه به فراموشی سپرده شده است. مشکل زردی در بچه ها مشکل بزرگی در سلامتی آن ها محسوب می گردد که با کمی تامل در عصاره گیاهان داروئی می توان این مورد را رفع کرد. از بهترین گیاهان تاثیر گذار برای درمان زردی بچه ها، شیر خشت است که در ادامه شما را از فواید شیرخشت برای نوزادان مطلع می کنیم.

شیرخشت برای نوزاد؛ مزایا و عوارض آن چیست؟

شیر خشت چیست و چگونه آن را تهیه می نمایند؟

شیر خشت صمغی است که از درخت زبان گنجشگ گرفته می گردد. نام دیگر آن شیر خاشاک بوده که رنگ سفید رنگ مایل به زرد دارد.

این گیاه تب شدید را در بچه ها کاهش می دهد. این مساله قابل توجه است که درخت شیر خشت در شرایط مساعد اقلیمی خود رشد نموده و شیره زیادی از آن استخراج می گردد. اما در صورتیکه در شرایطی غیر از شرایط اقلیمی خود کاشته گردد، رشد می نماید اما شیره مطلوبی نخواهد داشت.

کشاورزان با ایجاد شکافی در دیواره این درخت، شیره ای از آن می گیرند که این شیره ملین خوبی برای مسائل گوارشی و یا زردی بچه ها است. در بازار شیر خشت به سه مدل توزیع می گردد. مورد اول اشکی است که دارای قطعات متبلور، سوراخ دار و اشکی شکل و خالص تر از بقیه مدل ها است.مورد دوم شیر خشت تکه ای و یا تخته ای است که رنگ آن زرد تیره، غیر خالص و با طعمی شیرین است. مورد سوم شیر خشت چربتر است که ناخالص ترین شیرخشت بوده، ارزانتر است، خاصیت کمتری دارد و زود فاسد می گردد. به نظر می رسد فراوری شیر خشت مربوط به ایران و اطراف آن است.

خواص شیر خشت از نگاه ابن سینا

شیر خشت یا شیر خشک شبنمی است که در هرات به درخت بید و گون کتیرا می نشیند و مزاجی معتدل دارد. دارای اثر مسهلی بوده و دیگر خواص آن مشابه ترنجبین است؛ اما از آن قوی تر است و خاصیت زداینده دارد.

فواید شیرخشت برای نوزاد و اثرات درمانی آن

1. شیر خشت و درمان یبوست نوزاد

شیر خشت گیاهی معجزه گر است؛ طبیعت آن گرم بوده و خلط آور، ضد درد معده، پاین آورنده تب، مسهل بوده و برای تمام سنین مناسب است. تحقیقات نشان داده است که شیر خشت می تواند انسان را در برابر تاثیرات اتمی محافظت کند. مصرف شیر خشت در نوزادان باعث درمان یبوست در دوران نوزادی می گردد.

در طب سنتی برای خارج کردن ماده ای در بدن انسان که موجب بیماری شده است، از داروهای متداول گیاهی استفاده می نمایند. دارویی که بیمار باید به مدت 3 تا 14 روز آن را مصرف کند. این نوع داروها می تواند ترکیبی از انگور و یا خاکشیر و ترنجبین باشد. در مواردی که نوزاد دارای طبع گرمی است، از ترکیب های خاکشیر با دیگر میوه ها استفاده می نمایند؛ اما اگر یبوست نوزادی ادامه دار گردد باید از شیر خشت استفاده کرد. شیر خشت باعث می گردد تا مواد غذایی رقیق شده و یا به قطعه قطعه کردن غذا در معده یاری بزرگی می نماید.

2. استحکام استخوان بندی نوزاد

برای رشد نوزادان شیر خوار، استحکام استخوان بندی آنها و در آوردن زودتر دندان آن ها، شیر خشت موردی مناسب است. شیر خشت به رشد کامل کودک شما یاری می نماید. به جای دادن شربت قند به بچه ها، شربتی از شیر خشت و ترنجبین به کودک بدهید تا استخوان بندی مقاوی داشته باشد.

علاوه بر آن شیر خشت دارویی درمانی است که عفونت های ادراری را رفع نموده، تب را پایین آورده و خارش بدن را رفع می نماید.

3. رفع کردن زردی نوزاد با شیر خشت

یکی از شایع ترین بیماری ها، زردی نوزاد است. روش های متدوال درمانی برای کاهش زردی نوزاد وجود دارد:

نور درمانی، دارو درمانی و تعویض خون.

در برخی کشورها برای پایین آوردن زردی نوزادان از طب سنتی استفاده می نمایند. یکی از گیاهان مورد استفاده در کاهش زردی خون که مورد تحقیقات فراوانی نهاده شد، شیر خشت است. امروزه استفاده از قطره های خوراکی گیاهی که حاوی شیر خشت است، (قطره بیلی ناستر)، تا حدی برای نوزاد مفید بوده و تا 90 درصد باعث کاهش و بهبودی زردی نوزاد می گردد.

این گونه گیاهی پس از مطالعات بر روی 32 کودک و کنترل های کیفی و کمی آن مورد مطالعه نهاده شد. آن ها محلولی حاوی 5 گرم شیر خشت را بر روی بچه ها مورد آزمایش قرار دادند؛ هر 12 ساعت یکبار بچه ها را چکاب می کردند و در آخر طبق نتیجه گیری های اجرا شده متوجه شدند که مصرف شیرخشت برای نوزاد، به کاهش سریع زردی و فرایند کاهش میزان زمان بستری آن ها یاری می نماید.

از شایع ترین زردی ها، زردی در ابتدای تولد نوزادان است. در حالت طبیعی ممکن است به مغز نوزاد، آسیب های جدی وارد گردد. با توجه به این نکته که شیر خشت حاوی ماده مانیتول و پلی ساکارید است، باعث شده تا میزان جذب مانیتول از دستگاه گوارش کاهش یابد و ایجاد اسهال کند و در نتیجه نوزاد با دفع های مداوم، بیلی روبین را نیز دفع می نماید. از طرفی با فعال کردن گیرنده های کبدی در نوزاد، باعث کاهش جذب بیلی روبین می گردد. صفرا یکی از قسمت های دیگر بدن است که طبعی گرم و خشک دارد. درمان زردی نوزادان با طب سنتی بر اساس همین رویکرد شکل خواهد گرفت.

بیماری زردی در پسرها نسبت به دخترها شایع تر است زیرا پسر ها نسبت به دخترها طبع گرم و خشک تری دارند. مهمترین داروی ضد زردی، شیرخشت برای نوزاد است که از قدیم الایام نیز معمول بوده است. حتی با مصرف شیر خشت توسط مادر، میزان زردی نوزاد صفر می گردد.

طریقه مصرف شیر خشت برای درمان زردی نوزاد

شما می توانید حدود یک چهارم قاشق چایخوری شیر خشت را با آب مخلوط نموده و از صافی رد کنید؛ سپس آرام آرام به نوزاد بدهید تا بخورد. این محلول را روزی دو تا سه بار می توانید به نوزاد خود بدهید.

شیر خشت تب بر مناسبی است

از شیر خشت برای پایین آوردن و درمان تب نوزادان می توان استفاده کرد. شما می توانید 5 گرم شیر خشت را با یک بطری عرق بید کاسنی حل نموده و سپس یک تا دو ساعت یکبار حدود نصف فنجان به کودک خود بخورانید.

شیر خشت حرارت درونی، خارش بدن، ناراحتی های ادراری و عفونی نوزاد را رفع نموده و تب بر مناسبی است. شیر خشت موجب بهبود تب های حاد، آبله مرغان، حصبه و اسهال خونی می گردد.

نظرات متخصصان اطفال درباره شیر خشت

یک متخصص اطفال در مقابل نظر و باورهای مردم درباره شیرخشت برای نوزاد گفت که به اطفال و نوزادان نباید شیر خشت بدهید.

دکتر فهیمیان می گوید شیر خشت با شکاف توسط دست و یا گزش حشرات به دست می آید. شیر خشت ها انواع مختلفی دارند و به دو دسته شیر خشت ملین و شیر خشت خلط آور تقسیم بندی می شوند. دکتر فهیمیان می گوید ترنجبین و شیر خشت به علت مزه شیرین و خاصیت مغذی اش، توسط حشرات، قارچ ها و شته ها جذب می گردد و این موجودات به گیاه می چسبند و قادر به فرار نیستند. این حشرات آلودگی بدن خود را به گیاه منتقل می نمایند. بعد از جمع آوری این صمغ توسط کشاورزان، آن ها را در محیطی غیر بهداشتی می برند که نشانه هایی از فضولات گاو و گوسفند، سوسک و مگس دیده می گردد. این متخصص در ادامه می گوید: متاسفانه با توجه به یک باور قدیمی و پیگیری این باور، هنگام خروج نوزاد از بیمارستان به خانه، برای شستشوی روده های نوزاد از این گیاه استفاده می نمایند.

نکات مهم در مصرف شیر خشت

برای درمان زردی نوزادان با شیر خشت، حتما با نظر و مشورت پزشک متخصص اطفال این کار را انجام دهید و در صورت تائید پزشک، از شیر خشت های مرغوب و اصل مصرف کنید.

شما به هنگام تهیه شیرخشت برای نوزاد، می توانید قطره های شیر خشت را از داروخانه ها نیز تهیه کنید که بهداشتی تر خواهند بود. قطره زردی بیلی ناستر که از عصاره شیر خشت بدست آمده، درمان مناسبی برای زردی نوزاد است. در رابطه با میزان مصرف آن حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید و خودسرانه این دارو را به کودک خود ندهید.

مجله عکس ها: مجله عکس ها | مجله عکاسی و نگاه هنری به تصاویر

عکس پارسی: عکس پارسی | گالری تصاویر تاریخی پارس

اخبار ورزشی: اخبار ورزشی، مجله خبری و تحلیلی ورزش ایران و جهان

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 15 شهریور 1400 بروزرسانی: 15 شهریور 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 109171

به "شیرخشت برای نوزاد؛ مزایا و عوارض آن چیست؟" امتیاز دهید

1 کاربر به "شیرخشت برای نوزاد؛ مزایا و عوارض آن چیست؟" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شیرخشت برای نوزاد؛ مزایا و عوارض آن چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید