شهردار جدید تهران و این همه آرزوی برآورده نشده...
به گزارش مجله سرگرمی، پیروز حناچی را دومین شهردار در تهران می توان دانست که با آوردن رأی اعتماد و حضورش در شهرداری تهران، خیالِ مسئولان سازمان میراث فرهنگی و فعالان این حوزه راحت تر شد؛ تا کسی که با ضوابط و قوانین میراثی آشنایی کاملی دارد، از آثار تاریخی پایتخت حفاظت بهتری بتواند داشته باشد.
به گزارش خبرنگاران، پیش از او محمدعلی نجفی که حتی کمتر از یک سال به جایگاه ریاست سازمان میراث فرهنگی تکیه زده بود و بعد از او باز هم مدتی را در شهرداری گذرانده بود، این امید را در دل میراثی ها زنده کرد. البته حالا می توان امیدی چند برابر از حضور حناچی در شهرداری تهران داشت.
حالا با آمدن حناچی، نه تنها دوستداران میراث فرهنگی از این انتخاب راضی اند، بلکه مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز خواسته های زیادی از او به عنوان مدیر جدید شهر تهران دارند.
با پیشینه حناچی، انتظارها در میراث فرهنگی از او بیشتر است
علی اصغر مونسان، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، که با این پرسش چشمانش از خوشحالی برق می زند، به خبرنگاران می گوید: آقای حناچی پیشنیه خوبی در حوزه میراثی دارد، انتظار میراث فرهنگی نیز همکاری بیشتر است تا بتوانیم در دوره او، اتفاقات بهتری را رقم بزنیم، اگرچه همه شهرداران تا امروز این همراهی را داشته اند اما به واسطه پیشینه او انتظارها بیشتر است.
او با بیان این که امیدواریم در دروه او همکاری بیشتری بین شهرداری تهران و سازمان میراث فرهنگی به وجود آید، ادامه می دهد: باید بتوانیم رویدادها و اتفاقات جدید و نوئی را با حضور او رقم بزنیم.
معاون رییس جمهور، یکی از کارنمودهای خوب هر شهردار را بویژه در شهرداری تهران، توجه ویژه به بافت های تاریخی می داند و می افزاید: امروز این موضوع دیگر فراگیر شده و به یک مطالبه عمومی از نظر اهمیت و توجه به میراث فرهنگی و ارتقای شهری از سوی مردم تبدیل شده است.
وی با اشاره به این که اگر ما به بافت های تاریخی شهر توجه کنیم و بتوانیم این بازآفرینی شهری را اجرائی کنیم، قطعا آغاز آن با موضوعات میراث فرهنگی خواهد بود، شرح می دهد: این یعنی موضوعات سازمان میراث فرهنگی، می تواند نشاط و امید ایجاد کند، بافت شهری را تغییر دهد، برای شهروندان فضای تفریح و فضای آرام شهری فراهم کند. بنابراین معتقدم یکی از موضوعات مهم هر شهرداری قطعا باید ایجاد فضای مطلوب شهری برای مردم باشد.
شهر را مطلوب مردم کنید؛ نه ماشین های شهر
مونسان با تاکید بر این که بافت های تاریخی یک ظرفیت بی نظیر در شهرهاست، ادامه می دهد: اما متاسفانه تا کنون به این موضوع توجه ننموده ایم و به طور دائم فکر می کنیم که با هزینه کردن میلیاردها تومان پول، پروژه های مدرن و جدید درست کنیم، تا با این پروژه های جدید فضای مطلوب شهری ایجاد کنیم، در حالی که ما یک کشور تاریخی هستیم که داشته های زیادی را از گذشته به ارث برده ایم، فقط کافی است به این ها موارد بپردازیم، بنابراین به مراتب هزینه های کمتر نسبت به پروژه های جدید هزینه می گردد، کافی است به بافت های تاریخی توجه کنیم.
او با اشاره به وجود چند نقطه کوچک در تهران که با انجام برخی کارها، به یک منطقه شهری مطلوب تبدیل شده اند، می گوید: امیدواریم در دوره آقای حناچی بتوانیم کارهای ماندگارِ مطلوبی برای ارتقای فضای شهری انجام دهیم و شهری مطلوب مردم شهر و نه مطلوب ماشین های شهر آماده کنیم.
طرح تبدیل میدان مشق به مرکز موزه های ملی شهر در دستور کار قرار گیرد
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نیز از این پرسش استقبال می نماید.
او به خبرنگاران می گوید: معتقدم شهردار جدید تهران، خود متخصص مرمت شهری است، از یک سو تهران پایتخت و بزرگترین شهر کشور است و از سوی دیگر دو منطقه ری و شهر تهران، دوره های تاریخی مهمی را پشت سرگذاشته اند، بنابراین از تنوع فرهنگی بی نظیری برخوردارند که باید در حوزه هویت و هسته تاریخی تهران روی آن ها سرمایه گذاری کنیم.
وی با بیان این که بخشی از توجهات شهرداری به حوزه میراث فرهنگی، در گذشته وجود داشته است، ادامه می دهد: این که شهردار بتواند با یک برنامه منسجم و یکپارچه در مورد پهنه های تاریخی تهران در میراث تاریخی، طبیعی و میراث ناملموس یاری کند، اهمیت زیادی دارد، یعنی انتظار آن در دراز مدت، به ویژه تا زمانی که او در این شغل است، باید نگاه فرهنگی خود را گرچه به عنوان یک متخصص که سال ها با آن روبرو بوده، همچنان دارا باشد، هر چند اکنون باید دیگر این بُعد را برجسته کند.
او با اشاره به تاثیری که شهرداری با شناسایی، حفاظت و نگهداری از بناهای تاریخی تهران می تواند داشته باشد، می افزاید: از سوی دیگرایجاد زیرساخت های لازم در شأن پهنه های تاریخی اهمیت زیادی دارند، آن چه که می تواند به این موضوعات یاری کند موارد روشنی مانند پهنه بازار و کاخ گلستان تا میدان مشق، موزه ملی ایران و خیابان سی تیر دارد، که با تبدیل میدان مشق به مکانی برای موزه های ملی تهران این نقش را نشان می دهد، یعنی در این شرایط می تواند فضاهایی را برای سیستم های اداری پیش بینی کند تا موزه های ملی شهر تهران به نمایندگی چنین منطقه ای را مدنظر داشته باشند.
ساماندهی محورهای تاریخی با هدف از بین بردن اغتشاش های شهری
به گفته طالبیان، همه محورهای مهمِ تاریخی از نظر شهرداری مانند میادین، محورهای خیابان ولی عصر، شریعتی و خیابان انقلاب که با هدف از بین بردن اغتشاشات بصری در حال اجرائی شدن هستند، را از نمونه اقدامات شهرداری و سازمان زیباسازی می داند که باعث ساماند دادن به مبلمان شهری است و می تواند به مرور به عنوان یک الگو برای نقاط دیگر باشد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، با اشاره به وجود پهنه های مهمی مانند تجریش، تکیه و بازار، نسبت به حمایت از گنجینه های زنده بشری تاکید می نماید و می گوید: به پیشنهاد دفتر ثبت آثار تاریخی، احتیاج است تا بیشتر درباره خانه ها و مراکز مربوط به میراث فرهنگی بیش از پیش توجه گردد و حتی خانه هایی مانند خانه نقالی، خانه اقوام، خانه چوگان و حتی مکانی برای حمایت از برگزاری آئین ها ایجاد گردد، در واقع این موارد می توانند حتی به تاسیس موزه های خصوصی که تقاضاهای زیادی درباره آن ها وجود دارد، منجر گردد.
او با تاکید بر لزوم حفاظت و ساماندهی میادین و جداره های بافت های تاریخی توسط شهرداری به عنوان دستگاه اجرایی، بیان می نماید: این دستگاه شهری می تواند راه چاره مناسب برای دوری از اغتشاشات بصری در برخی مناطق مهم تهران مانند قلعه مرغی، بهارستان، اطراف مجلس با همکاری میراث فرهنگی و حتی مجلس پیدا کند.
وی با اشاره به این که برخی خانه های تاریخی می توانند مکان و فضای خوبی برای ایجاد موزه ومجموعه دارهای خصوصی باشند و یاری نمایند تا تهران، شهر فرهنگ گردد، می افزاید: از سوی دیگر می تواند حمایت خوبی از موزه ها و نمایشگاه ها گردد و حتی بخشی از بیلبوردهای شهری به موزها اختصاص پیدا کند، هر روز تعداد زیادی در تهران به جهان می آیند و می میرند و هیچ اطلاعی از این که تهران کجاست و چه ظرفیتی دارد، ندارند. در حالی که می توان پاتوق های مناسبی به مردم معرفی کرد.
طالبیان با اشاره به این که در گذشته های نه چندان دور می توانستیم منظرگاه های طبیعی تهران را از خیابان ولی عصر (عج) ببینیم، اظهار می نماید: دوست دارند خیابان ولی عصر (عج) ثبت جهانی گردد، بنابراین برای انجام این کار نخست باید تمام این نماها درست شوند، پیاده راه ها اجرا شوند، به درختان رسیدگی گردد و عملیات کاشت درخت های خشک شده هر چه زودتر انجام گردد، این موارد جزو خیابان های شهری است که باید به آن ها توجه گردد.
تهران می تواند ایران کوچک گردد
او با تاکید بر این که خوشبختانه اکنون شهرداری برای انجام هر پروژه های در مناطق تاریخی استعلام می نماید، می گوید: خیابان ولی عصر (عج) که ثبت ملی است، از سوی دیگر آن قدر از میدان آزادی تا میدان امام حسین (ع) ظرفیت های فرهنگی، میراث فرهنگی، طبیعی و ناملموس زیاد هستند که برای برجسته کردن تهران به عنوان نماینده همه اقوام ایران و با نام ایران کوچک می توان از ان ها بهره برد.
او اضافه می نماید: اگر شهرداری جدید بتواند در حوزه فرهنگ کار بزرگی کند، نخست باعث ایجاد نشاط اجتماعی و رضایت مردم می گردد و به مرور به مقصد مهمی برای گردشگری در جهان و ایران تبدیل می گردد و به اندازه کافی باعث اشتغال می گردد.
توسعه موزه ملی در میدان مشق در دستورکار قرار گیرد
جبرئیل نوکنده، مدیر کل موزه ملی ایران، نیز که به نظر مدت هاست در حال فکر به درخواست هایش از شهردار جدید تهران است، با خوشحالی از این پرسش، به حضور پیروز حناچی در موزه ملی ایران، در 23 آذر اشاره می نماید و به خبرنگاران می گوید: او در تاریخ موزه ملی ایران، نخستین شهرداری است که در ماه های اول خدمت خود به عنوان شهرداری به موزه ملی آمد، این برای اهالی فرهنگ سیگنال خوبی است.
او با اشاره به مصوبه هیات وزیران برای توسعه موزه ملی ایران در میدان مشق که در سال 82 در هیات وزیران به تصویب رسیده است، اظهار می نماید: آن طرح یک کار زمین مانده از سال 82 تا امروز است که باید اجرائی گردد. در اجرائی کردن این طرح باید ان در دستور کار همه مدیران شهری و متولیان فرهنگی قرار گیرد، به خصوص اقای حناچی که دکترای حفاظت و مرمت دارد ودرا ین حوزه تخصص کافی را دارد، او می تواند از این ظرفیت استفاده کند.
وی همچنین نسبت به لزوم ایجاد موزه باستان شناسی در تهران تاکید می نماید و ادامه می دهد: از نظر من، تهران یک موزه باستان شناسی احتیاج دارد، تا مکانی مناسب برای همه یافته ها از کاوش های اجرا شده در محوطه های مختلف تهران باشد .
او می افزاید: اگر می گوئیم تهران شهری کهن است و از یافته های باستان شناسی آن نمایشگاه می گذاریم، بهتر است این یافته ها را در موزه ای به نام موزه باستان شناسی تهران به نمایش در آوریم تا آن موزه بتواند تمام ماموریت های خود را انجام دهد و محاطبان خود را جذب کند و سابقه فرهنگی شهر را معین کند.
این باستان شناس با تاکید بر این که فکر می کنیم یافته ها از کاوش های اجرا شده در محوطه های تاریخی مهم تهران، نشان می دهد که موزه باستان شناسی تهران باید در دستور کار قرار گیرد، ادامه می دهد: امیدواریم بتوانیم برای موزه ملی ایران در این دوره تصمیمی ماندگار بگیریم، یافته های ما در وضعیت موجود احتیاجبه توجه دارند.
عنوان بافت تاریخی را از بافت فرسوده جدا کنید
دلاور بزرگ نیا، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران، که با شنیدن این پرسش چند روز زمان می خواهد تا به جمع بندی بهتری برای خواسته های میراث فرهنگی تهران برسد، بالاخره به خبرنگاران می گوید: شهردار جدید تهران خود از جنس میراث فرهنگی و از پیشکسوتانِ حمایت از بافت های تاریخی است، بنابراین توقع ما این است که بافت های تاریخی مانند دوره های گذشته از نام بافت های فرسوده مبرا شوند.
او استفاده از بافت فرسوده را نام قشنگی برای بافت های تاریخی نمی داند و ادامه می دهد:باید با همان نگاه تاریخی به بافت های تاریخی توجه گردد، در واقع باید عنوان بافت تاریخی از فرسوده جدا گردد.
وی همچنین با اشاره به وجود دو پلاز شهری و پلازهای فرهنگی در سایت های گردشگری ادامه می دهد: هر کدام از این پلازها با دیگری متفاوت است، در پلازهای فرهنگی باید با همان بافت و کلِ خود مورد استفاده قرار گیرد، مانند مجموعه باغ فردوس.
او می افزاید: پلازهای شهری نیز مانند پارک طبیعت و هر آن چه که در شهر و مربوط به راه، پل و تونل است باید مورد توجه جد قرارگیرد، چون نگاه فرهنگی و تقویت حوزه های فرهنگی و بافت های فرهنگی در محله های شهری باید انجام گردد.
بزرگ نیا در ادامه با بیان این که از مدیریت جدید شهری انتظار داریم به عنوان مدیریت شهری و به نوعی مالک شهر، برای تمام آثار تاریخی، بافت ها، بناها و مکان های عمومی در اذهان عمومی شهر، خود را مسئول بداند، می گوید: همیشه این مسئولیت را متوجه میراث فرهنگی می دانستند، چون می گفتند آن بنای تاریخی است و خود میراث فرهنگی باید بنای تاریخی را خریداری نموده و مرمت کند، اما اکنون امید مجموعه میراث فرهنگی این است که با مدیریت جدید، سهم خود را انجام دهد، چون فقط ضابطه ها متعلق به میراث فرهنگی است.
مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران ادامه می دهد: اگر خانه ای خریداری شده، مرمت و مشخص حریم گردد و حریم ان نیز پایش گردد، همگی تعلق به شهر است که در گذشته به نیابت از شهر، میراث فرهنگی این کار را انجام می داد، اما حالا امیدواریم با این نگاه جدید، همه کارها توسط شهرداری انجام گردد و میراث فرهنگی فقط نقش حاکمیتی - نظارتی داشته باشد.
وی با بیان این که از شهرداری تهران درخواست مساعدت برای شناسایی، آنالیز ، ثبت ملی و مشخص حریم آثار تاریخی داریم، می افزاید: با حضور آقای حناچی مطمین هستیم که از این به بعد استعلام از میراث فرهنگی برای صدور مجوزهای ساخت وسازهای هیچ گاه فراموش نمی گردد.
پیروز حناچی کیست؟
پیروز حناچی 55 ساله، فارغ التحصیل ممتاز نخستین دوره دکتری معماری دانشگاه تهران در سال 1378، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و معاون معماری و شهرسازی وزیر راه در دولت یازدهم و فارغ التحصیل دکترای تخصصی مرمت شهری و باززنده سازی شهرهای تاریخی، در مهر 1396 نیز با حکمی از سوی محمدعلی نجفی، شهردار وقت تهران معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران شد.
پیروز حناچی در دولت اول اصلاحات، معاون نظام مهندسی و اجرای ساختمان وزیر مسکن و شهرسازی و نخستین رئیس مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی معماری و شهرسازی و در دولت دوم آن دوره، معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی بود، او در فاصله سال های 1379 تا 1384 به عنوان دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران بود واکنون با حکم رئیس جمهور، یکی از چهار عضو حقیقی شورای عالی میراث فرهنگی کشور است.
او حتی رساله دکتری خود را با عنوان مبانی نظری مرمت شهری در شهرهای تاریخی ایران دفاع کرد و اکنون نیز عضو هیئت علمی و دانشیار دانشکده معماری دانشگاه تهران است
سمیه ایمانیان - خبرنگاران
منبع: خبرگزاری ایسناsloblag.com: سلوبلاگ: سیستم مدیریت محتوای قدرتمند سلوبلاگ
virapars.ir: ویراپارس: سئو، طراحی سایت، بهینه سازی وب سایت، طراحی پرتال، طراحی قالب وردپرس
dorezamin.com: دور زمین: بانک سفر و گردشگری