خواص کرفس و مهمترین فواید درمانی آن
به گزارش مجله سرگرمی، خواص کرفس (Celery) شامل یاری به درمان بیماری های التهابی مفصلی، پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه و کیسه صفرا، یاری به درمان اختلات خواب و قاعدگی است.

کرفس یکی از سبزیجات پرخاصیت و سودمندی است که ارزش غذایی برگ، ساقه و تخم کرفس و خواص درمانی آنها، باعث شده که امروزه برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده از آن توسط متخصصان تغذیه به بیماران توصیه گردد. خواص کرفس و فواید درمانی آن شامل خاصیت ضد التهابی، ضد نفخ، مسهل، مدر، مقوی، آرامبخش، ضد فشار خون و آنتی اکسیدان میباشد. در طب سنتی از خواص کرفس برای درمان بیماری هایی نظیر نقرس، برونشیت، آسم و اختلالات گوارشی استفاده میشده است. همچنین متخصصان طب سنتی، برای درمان اختلالات قاعدگی نظیر بی نظمی و عقب افتادن و افزایش شیر مادران شیرده مصرف این سبزی معطر و پرخاصیت را به زنان توصیه مینمودند. برای آشنایی بیشتر با خواص کرفس و فواید آن در درمان بیماریها در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
گیاه شناسی کرفس
کرفس گیاهی دو ساله است، یعنی در سال اول برگ فراوری میکند و در سال دوم ساقه هوایی گل دهنده ظاهر میگردد و بذر میدهد. این گیاه در بعضی شرایط مانند گیاهان یکساله در سال اول فراوری گل و بذر مینماید. گلهای کرفس کوچک و سفید رنگند که به صورت چتر مرکب ظاهر میگردد و در انتهای ساقه گل دهنده به ارتفاع 60 تا 90 سانتی متر قرار میگیرد. برگهای آن دارای ظاهری شفاف، کمی ضخیم و مرکب از 3 تا 7 برگچه مثلث یا لوزی شکل دندانه دار و بسیار معطر است.
خواص کرفس (طبیعت و خواص درمانی)
طبع کرفس گرم و خشک است. برگ های کرفس حاوی چربیهای فرار ضروری مورد احتیاج بدن می باشد. اسانس حاصل از این سبزی نیز تسکین دهنده عصبانیت، شرایط نقرسی و تورم مفاصل است. علاوه بر این کرفس ادرار آور است و مایعات اضافی بدن را دفع می نماید . سایر خواص کرفس به طور خلاصه عبارتند از:
- یکی از خواص کرفس پیشگیری از تشکیل سنگ کیسه صفرا و کلیه است. همچنین متخصصان تغذیه معتقدند، کرفس بهترین ماده غذایی است که می تواند با پاک کردن کلیه و مجاری ادراری، عفونت مجاری ادرار و اسید اوریک بالا را از بین ببرد .
- یاری به درمان اختلالات خواب از موارد مصرف کرفس میباشد. این سبزی به علت داشتن روغن های طبیعی و ضروری، املاح، ویتامین ها و هورمون های گیاهی، سبب ایجاد نوعی آرامش در بدن می گردد و سیستم مغز و اعصاب را تسکین می د هد .
- مصرف کرفس به دلیل اینکه حاوی مقدار زیادی فیبر غیر محلول می باشد، برای لاغری و کاهش وزن بسیار موثر است.
- کرفس نیز نظیر سایر سبزیجات دارای مواد آنتی اکسیدان بسیار فراوان بوده و در نتیجه در پیشگیری و بروز انواع سرطان به ویژه سرطان دستگاه گوارش و سرطان ریه و حفره دهانبه بدن یاری می نماید .
- از فواید مصرف کرفس یاری به کاهش فشار خون و کلسترول خون میباشد. از این رو مصرف آن به بیماران قلبی عرقی توصیه میگردد.
- کرفس درمان نماینده سوء هاضمه به شمار می رود و از آن جایی که دارای خواص ضد التهابی است در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های دوران بارداری نفش مهمی دارد.
- یکی از مهمترین خواص کرفس، حفظ سلامتی پوست می باشد.
- کرفس تقویت نماینده و محرک نیروی جنسی است و در کل برای تقویت عمومی بدن بسیار مفید است.
- به طور کلی ویتامین ب6 و اسید پانتوتنیک موجود در کرفس به همراه منیزیم و کلسیم، اثر مثبتی در تقویت ماهیچه ها دارد و دارای آثار شگرفی در ایجاد آرامش روانی است .
ارزش غذایی و مواد موثر موجود در کرفس
کرفس سرشار از ویتامینهای کا، ث و منبع بسیار خوبی برای تامین فولات، فیبر غذایی، پتاسیم، مولیبدن و منگنز است. مواد معطری مانند لیمونن، ترپینئول، کاروئل و مشتقات اسید کافئیک از دیگر مواد موثر موجود در گیاه کرفس میباشد.
جدول ارزش غذایی و خواص کرفس
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 16 کیلو کالری |
چربی | 0/17 گرم |
پروتئین | 0/69 گرم |
کربوهیدرات | 2/9 گرم |
قند | 1/83 گرم |
فیبر | 1/6 گرم |
سدیم | 80 میلی گرم |
پتاسیم | 260 میلی گرم |
کلسیم | 40 میلی گرم |
فسفر | 24 میلی گرم |
آهن | 0/20 میلی گرم |
مس | 0/035 میلی گرم |
منیزیم | 11 میلی گرم |
منگنز | 0/103 میلی گرم |
فولات | 36 میکروگرم |
ویتامین ب6 | 0/074 میل گرم |
ویتامین ا | 449 واحد |
ویتامین ث | 3/1 میلی گرم |
مضرات کرفس (توصیه هایپزشکی و موارد منع مصرف)
- کرفس از گروه گیاهانی است که قابلیت جذب سموم شیمیایی و آلاینده های خاک را دارد و تجمه سموم نباتی در آن نسبتا بالا است، بنابراین توصیه میگردد در صورت امکان از کرفسهایی که به شیوه ارگانیک کشت میشند بهره ببرید.
- ضروری است بدانید هر یک ساقه متوسط کرفس در حدود 35 میلی گرم سدیم دارد و بنابرانین افرادی که محدودیت مصرف نمک دارند و دارای فشار خون بالا هستند ، بایستی این مقدار نمک موجود در کرفس را در محاسبات رژیم غذایی خود منظور دارند.
- خوردن کرفـس برای بیماران مبتلا به صرع مضر است؛ زیرا حمله ها را تحریک می نماید، همچنین افرادی که به ورم کلیه مبتلا هستند نیز بایستی در مصرف کرفس احتیاط نمایند.
منبع: setare.compowersetshop.ir: وبلاگ پاورست: نقد و بررسی کالاهای دیجیتالی و کاربردی
taverna.ir: تاورنا: مجله گردشگری و مسافرتی