خواص دارویی گیاه اسپرزه
به گزارش مجله سرگرمی، گیاهی است کوچک نهایت تا به یک ذرع و برگ آن باریک و بلند فی الجمله شبیه به گندنا و سر آن خوشه هائی مانند خوشه های گندم و بالای آن غلافی و در جوف آن تخم های آن و در تابستان می رسد و سه نوع دارد سفید و سرخ و

به تلاش: محمد کمالی نژاد
نام رایج:
اسپرزهنام عربی:
بزر قطونانام های دیگر:
شکم پاره، شک دریده، اپغول، اسپغول، اسفرزه، ببنکو، تبکو، اسفیوس، بنگو (شیرازی)، ملنگان (افغانی)، خرقوک (لُری).ماهیت:
گیاهی است کوچک نهایت تا به یک ذرع و برگ آن باریک و بلند فی الجمله شبیه به گندنا و سر آن خوشه هائی مانند خوشه های گندم و بالای آن غلافی و در جوف آن تخم های آن و در تابستان می رسد و سه نوع دارد سفید و سرخ و سیاه که سفید آن از همه مرغوب تر است.طبیعت:
در سوم سرد و در دوم ترافعال و خواص:
آشامیدن سفید آن مسکن تشنگی و حرارت و با قوت محلله و ملین طبع و جهت تب های حاره و غلیان خون و خشونت سینه و حلق و زبان و سر و علل صفراوی و اصلاح خلط سوخته، طلای لعاب و یا کوبیده آن با گلاب جهت درد سر و با روغن بنفشه جهت تسکین درد سر حار و ترطیب دماغ و اعصاب و برطرف انشقاق موی و درازی و نرم کردن آن خصوص چون چند روز پی در پی بمالند و چون بیاشامند اندازه دو درم خیسانده آن را در آب گرم تا اینکه لعاب و لزوجت آن زود برآید با شکر سفید و یا سکنجبین جهت تلیین و اسهال مفید است.تحقیقات نو:
سم زدا، ضد میکروب، ضد التهاب، خلط آور، مدر، ضماد برگ آن مفید برای نیش حشرات، تخم آن ملین، کاهش کلسترول، کنترل کننده دیابت، مفید برای کهیر و ورم چشم
***بدل:
در تبرید تخم خرفه، در نضج اورام کتان و در سرفه و خشونت حلق به دانهمضر:
مفسد اشتها، کوبیده آن کشنده است، مضر عصبمصلح:
عسل و سکنجبین عسلیاگر کسی کوبیده ی آن را بخورد باید به او آب گرم و عسل داده گردد، بوره و نمک بدهند تا قی کند سپس زرده تخم مرغ نیم برشت و اسفیدباجات همراه با فلفل و نعناع و پونه به او بدهند.
اندازه شربت:
1 تا 2 قاشق چایخوریمنبع مقاله :
کمالی نژاد، محمد، (1390)؛ برگ کهن، تهران: چوگان، چاپ اول
منبع: راسخونminiman.ir: مرد کوچک | مجله سبک زندگی و کسب و کار
miniset.ir: مینی ست | مجله خانواده و موفقیت