جمع آوری سنگ و گوهرهای نادر در موزه تخصصی آمتیست
به گزارش مجله سرگرمی، موزه تخصصی سنگ و گوهر آمتیست در ابتدا با نام تجاری مجموعه سنگ و گوهر آمتیست از تیرماه سال 1389 فعالیت خود را با هدف ارتقای سطح علمی در حوزه زمین شناسی آغاز کرد. این مجموعه توانسته با تلاش مداوم در داخل کشور و ایجاد ارتباط با سایر کشورها، اقدام به جمع آوری نمونه های نادری از سنگ ها، گوهرها، کانی ها و فسیل های مختلف کند. در حال حاضر بیش از 150 نوع نمونه بی نظیر و زیبا از کشورهای مختلف جهان در این موزه نگهداری می شود.
مدیریت این مجموعه به عهده مصطفی براتیان دکتری زمین شناسی گرایش پترولوژی است که در ادامه گفت وگوی ما را با او می خوانید.
خودتان را معرفی کرده و از ورود و علاقه مندی به حوزه سنگ و گوهر برای مخاطبان بگویید.
مصطفی براتیان هستم متولد خردادماه 1364 در شهرستان گرگان، فعالیت خود را در حوزه سنگ و گوهر از سال 1389 شروع و در حال حاضر در یازدهمین سال فعالیت تخصصی سنگ، گوهر، کانی و فسیل هستم.
از کودکی در سفرهای دور و نزدیک به جمع آوری سنگ از اقلیم های مختلف علاقه مند بودم، علاوه بر این فعالیت در رشته کوهنوردی به شکل نیمه حرفه ای علاقه ام را به حوزه زمین شناسی افزایش داد.
در زمان تحصیل در مقطع دبیرستان رشته علوم تجربی را انتخاب کردم و مانند خیلی از ورودی های این رشته سودای پزشکی و فعالیت در این حوزه را در سر می پروراندم، اما با شروع دانشگاه به ویژه در سال دوم و با شروع درس زمین شناسی همه چیز تغییر کرد. در ترم چهارم تحصیل ضمن علاقه به زمین شناسی با تدریس شیوای دکتر خواجه، استاد زمین شناسی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان مجذوب این رشته شدم و به ادامه تحصیل در رشته زمین شناسی در مقطع کارشناسی ارشد مشتاق شدم، در ادامه در سال 1387 به دانشگاه آزاد شاهرود رشته زمین شناسی گرایش پترولوژی و در سال 1392 نیز در مقطع دکترای این رشته راه یافتم.
در دوران تحصیل در رشته زمین شناسی، مانند خیلی از فعالان در این حوزه علاقه مند به جمع آوری سنگ و گوهر شدم اما تصمیم به گردآوری سنگ هایی داشتم که علاوه بر زیبایی دارای ارزش زمین شناسی نیز باشند.
فرایند ورودم به بازار سنگ به دوران تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد باز می شود. در آن زمان با حضور در شهر مشهد برای شرکت در همایش گوهرشناسی، به بازدید نمایشگاه طلا و جواهر مشهد رفتم. بالا بودن قیمت سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی این نمایشگاه موجب شد تا ایده واردات سنگ به صورت مستقیم از کشورهای مختلف را در سر بپرورانم.
اولین محموله های سنگ را در سال 1390 از آفریقای جنوبی و هنگ کنگ با هدف ایجاد نمایشگاه خانگی خریداری کردم اما با ادامه فرایند کار و افزایش تجربه و انگیزه در این حوزه، واردات سنگ های خام را از برزیل شروع کرده و به ایجاد موزه سنگ و گوهر علاقه مند شدم و در نهایت با کمک خانواده توانستم مکانی برای موزه خریداری و فعالیت در این حوزه را به شکل حرفه ای تری دنبال کنم.
فعالیت موزه تخصصی سنگ و گوهر آمتیست از چه زمانی شروع شد و چه چیزهایی در آن به نمایش درآمده است؟
فعالیت مجموعه تخصصی سنگ و گوهر آمتیست از اول تیرماه 1389 شروع و در اول آبان 1392 موزه زمین شناسی گرگان رسماً افتتاح شد، در 27 مرداد ماه سال 1395 به ثبت ملی موزه های خصوصی کشور رسید.
کمتر از یک سال پس از افتتاح موزه با هدف عرضه و نمایش سنگ و گوهرهای خاص ایران در کشورهای خارجی، به جمع آوری نمونه های خاص ایران روی آوردیم و سنگ های معمولی تا کمیاب کشور را جمع آوری کردیم.
در حال حاضر حدود 1300 قطعه نمونه های مختلفی از انواع سنگ، گوهر، کانی و فسیل از 28 کشور مختلف دنیا در این موزه جمع آوری شده است.
موزه سنگ و گوهر آمتیست تنها موزه تخصصی زمین شناسی شمال کشور است، در مجموع حدود 7 موزه تخصصی زمین شناسی در کشور وجود دارد که 4 موزه دولتی و 3 موزه خصوصی است و بزرگ ترین موزه خصوصی فعال موزه آمتیست استان گلستان است.
فعالیت موزه تخصصی آمتیست تنها در حوزه مجموعه داری و نمایش سنگ و گوهر است و یا در حوزه صنایع دستی نیز فعالیت می کنید؟
این مجموعه به صورت موازی حوزه اقتصادی،فعالیت علمی و موزه ای را در دستور کار قرار داده است. مجموعه تخصصی سنگ و گوهر آمتیست برند تجاری و موزه زمین شناسی گرگان برند علمی این مجموعه است که موازات یکدیگر کار اقتصادی و فعالیت علمی را به پیش می برند.
علاوه بر نمایش سنگ، گوهر، کانی و فسیل کشورهای مختلف، در کارگاه گوهر تراشی این مجموعه مصنوعات سنگی و جواهرات مختلف تولید می کنیم. در حال حاضر رویکرد اصلی مجموعه را به سمت گسترش و رونق صنایع دستی و هنر این مرزوبوم سوق داده ایم به همین دلیل تلفیق سنگ با هنرهای مختلف را نظیر مس، چوب، چرم و ابریشم در دستور کار داریم تا علاوه بر فعالیت موزه داری، صنایع دستی خلاق و زیبایی را به علاقه مندان عرضه کنیم.
موزه و فعالیت های آن در چه بخش هایی تقسیم بندی می شود؟
موزه زمین شناسی استان گلستان شامل بخش های معرفی کانی های گوهری، سنگ ها، فسیل ها، کتابخانه، مدیریت و بخش بازسازی است و در قسمت اقتصادی مجموعه نیز فروشگاه محصولات صنایع دستی، بخش تولید دست سازه های سنگی از جمله نگین ها، بخش ساخت زیورآلات، گوهرهای رزینی و چرم و چوب نیز به مجموعه اضافه شده است.
نمونه هایی که در موزه به نمایش درآمده شامل جواهرات، سنگ، کانی و فسیل است و از کشورهای آسیایی نظیر افغانستان، پاکستان، هندوستان، قاره استرالیا و اقیانوسیه، آمریکای لاتین و جنوبی نظیر کشورهای برزیل، آرژانتین، چک اسلواکی و قاره آفریقا از جمله ماداگاسکار، آفریقای جنوبی و کنگو جمع آوری شده است.
در شکل گیری موزه با چه چالش هایی روبرو بودید که اکنون می تواند تجربه ای برای سایرین باشد؟
یکی از دغدغه های اصلی که برای ورود به حوزه موزه داری داشتیم دریافت مجوز بود که امیدوارم برای اقداماتی که به حوزه های میراث فرهنگی که حافظ هویت جامعه هستند دریافت مجوز و فرایند اداری تسریع شود تا علاقه مندان ورود به این حوزه را دلسرد نکند.
آیا در موزه تخصصی سنگ و گوهر آمتیست فعالیت های آموزشی نیز دارید؟
بله، برگزاری کلاس های آموزشی عمومی در دستور کار موزه واقع شده است. این مجموعه با تکیه بر تکنولوژی، علم و تجربه اقدام به برگزاری دوره های آموزشی گوهرتراشی و گوهرشناسی کرده است که هرکدام از این دوره ها به صورت تئوری و عملی برگزار می شود. فارغ التحصیلان پس از گذراندن یک دوره کامل تخصصی پیروز به شناسایی تراش سنگ ها و کانی های قیمتی و نیمه قیمتی خواهند شد و در پایان با اخذ مدارک مربوطه می توانند وارد بازار کار شده و موجبات تحقق اقتصاد مقاومتی و خودکفایی بازار داخلی را فراهم آورند.
با شیوع کرونا ویروس آموزش هایی به شکل خصوصی برای افراد با همان تعرفه کلاس های عمومی برگزار می کنیم و علاوه بر آن امکان برگزاری دوره های آموزشی برای ارگان های مختلف نیز وجود دارد.
نقش سنگ را به خصوص از منظر اقتصادی و اشتغال چگونه ارزیابی می کنید.
ارزش یک سنگ خام بعد از فرآوری چند 10 برابر افزایش می یابد، ایران جزو 10 کشور دنیا از لحاظ وجود معادن، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی است اما سهم ناچیزی در این زمینه در بازار دنیای را به خود اختصاص داده است که عدم توفیق در این حوزه صرفاً به بحث تحریم مربوط نیست.
کشور تایلند به رغم عدم برخورداری از منابع سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، با واردات سنگ های خام از سایر کشورها و صرفاً در حوزه فرآوری این منابع، چندین برابر فروش نفت ایران ارزآوری دارد.
در حوزه سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی راه های نرفته بسیار است و با حمایت مسئولان و بانک مرکزی می توان اشتغال بسیار بالایی را برای جوانان ایجاد و کشور را به لحاظ اقتصادی تقویت کرد.
آیا حوزه سنگ و گوهر ظرفیت های صادراتی برای کشور دارد و آیا شما به این حوزه ورود کرده اید؟
صادرات را شروع کردیم اما با شیوع کرونا تا حدودی متوقف شده است، با فروکش کردن بیماری کرونا قصد داریم دفاتری در عراق و ازبکستان برای عرضه محصولات در حوزه سنگ و گوهر ایجاد کنیم.
با وجود اینکه سنگ از قدیم الایام در زندگی انسان حضور دارد اما جزو اقلام زینتی محسوب می شود و فروش آن تحت تأثیر شرایط اقتصادی است. صادرات چمدانی بخش زیادی از صادرات حوزه سنگ را تشکیل می دهد که می تواند درآمدزایی خوبی برای علاقه مندان به این حوزه داشته باشد.
بهترین کشورها به لحاظ صادرات محصولات گوهرسنگ، کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین کشورهای حوزه cis مانند روسیه و قزاقستان است. استان گلستان به دلیل برخورداری از مرز مشترک با ترکمنستان می تواند ارتباط خوبی را با کشورهای cis و اوراسیا برقرار کند و نقش پررنگی برای واردات سنگ های خام و فرآوری آن در استان و کشور داشته باشد.
کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به دلیل قرابت فرهنگی و مذهبی با کشور ما می تواند بازار خوبی برای سنگ های قیمتی و نیم قیمتی ایران باشد.
و حرف پایانی...
موزه می تواند یکی از پتانسیل های گردشگری هر کشوری باشد. در بسکمک از شهرهای دنیا، موزه ها سنبل و نماد شهرهاست و امیدواریم با افزایش حمایت ها از این حوزه موزه داری در کشور نیز پیشرفت هایی که لایق و شایسته آن است را تجربه کند.
بزرگ ترین دغدغه ام شناساندن علم زمین شناسی به مردم است و این حوزه را با تمام پتانسیل هایی که دارد نتوانسته ایم به خوبی معرفی کنیم که امیدوارم مجموعه آمتیست با فعالیت بیشتر بتواند در این معرفی نقش خود را به خوبی ایفا کند.
منبع: گردشبانtafreh.ir: طفره | نگاه نقادانه به اخبار و رویدادهای روزانه
manotosport.ir: ورزش من و تو | مجله خبری و ورزشی، اخبار ورزشی
spaceweb.ir: مجله فضای وب | مجله فناوری های کابردی در گردشگری و مسافرتی