جاذبه های گردشگری کردستان؛ بهشتی در غرب ایران

به گزارش مجله سرگرمی، جاذبه های گردشگری کردستان با توجه به موقعیت جغرافیاییش در غرب کشور بسیار متنوع است، از این رو هر ساله گردشگران متعددی به کردستان سفر می نمایند

جاذبه های گردشگری کردستان؛ بهشتی در غرب ایران

برای سفر با قیمت تور ارزان پوکت لحظه آخری همراه ما باشید. هیچ جا بهتر از سواحل زیبای تایلند نمیتواند خستگی را از تن شما بدر کند و تجربه آرامش را به شما بدهد.

جاذبه های گردشگری کردستان به دلیل واقع شدن در غرب ایران و بودن در منطقه مرزی بسیار متنوع است. از مهم ترین شهرهای کردستان می توان به سنندج، مریوان و اورامان اشاره نمود که بیشتر جاذبه های گردشگری این استان را در خود جای داده اند. اما شهرها و روستاهای دیگر کردستان نیز دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوانی هستند. بیشتر مردم این استان کردنشین هستند و به علت داشتن فرهنگ متفاوت، به نوعی جذابیت بیشتری برای گردشگران داخلی و خارجی ایجاد می شود تا به این استان سفر نمایند. و در نهایت باید خاطرنشان کرد بهترین زمان برای دیدن استان های غربی ایران فصل تابستان است. در این مطلب نگاهی به مهم ترین جاذبه های گردشگری کردستان انداخته ایم.

اورامان تخت

روستای اورامان تخت در جنوب شرقى شهر مریوان در استان کردستان قرار گرفته است. این روستا را هزار ماسوله نیز مى نامند؛ زیرا معمارى آن همانند ماسوله است. حیاط هر خانه بام خانه اى دیگر است، اما با وسعتى بیشتر. معمارى اورامانات و سرسبزى این منطقه کوهستانى رؤیای پله هایى به سمت بهشت را متصور مى کند.

خانه هاى این روستا با سنگ و اغلب به صورت پلکانى ساخته شده است. مردم منطقه معتقدند اورامان تخت زمانى شهرى عظیم بوده و مرکزیتى خاص داشته به همین دلیل از آن به عنوان تخت یا مرکز (حکومت) ناحیه اى اورامان یاد مى نموده اند. به غیر از شرایط خاص روستا از نظر معمارى، موقعیت چشمه هاى پرآب، مراسم خاص و آداب و رسوم و وجود مقبره و مسجد پیر شالیار و به ویژه جمعیت و تعداد سکنه قابل توجه آن نشانگر اهمیت منطقه از زمان ساسانى است. پوشاک کردى آمیزه اى از رنگ و نقش است.

لباس مردم اورامانات نیز کردى است. پیش از ورود پارچه و کفش هاى خارجى و سایر منسوجات داخلى به استان کردستان، بیشتر پارچه ها و پای افزار موردنیاز آن ها را بافندگان و دوزندگان محلى می بافتند و می ساختند. از تولیدات هنرهاى سنتى این روستا می توان به گلیم، سجاده، نمد، سبد، گیوه به عنوان سوغات اشاره نمود.

قلعه تاریخی قمچقای بیجار

قلعه قمچقای در فاصله چهل و پنج کیلومتری شهرستان بیجار بر روی یکی از کوه های بلند منطقه قرار گرفته است. ارتفاع دیواره های این قلعه به 200 متر می رسد و تنها راه ارتباطی قلعه با خارج، گذرگاه باریکی می باشد که ساخته و پرداخته دست صاحب هنری است که یک نفر به سختی می تواند از آن عبور کند. وسعت قلعه بالغ بر 5000 متر مربع با مخازن متعدد آب است که در سنگ کنده شده و پناهگاه زیرزمینی آن با عمق 41 پله به صورت تونلی از سنگ کنده شده و به زیر قلعه راهنمایی می شود. از قلعه عظیم قمچقای در عصر پارت ها و ساسانیان نیز استفاده شده که هم زمان با محاصره آتشکده آذر گشسب در تخت سلیمان (100 کیلومتری شمال همین قلعه) به وسیله هراکیلوس امپراتور روم، موجبات تخریب آن فراهم شده است. این قلعه از نظر قدمت بسیار حائز اهمیت است و در برهه های گوناگون مورد استفاده اقوام مختلفی واقع شده است. بنابراین قلعه و دژ قمچقای یکی از قلعه های با ارزش و تاریخی شناخته شده ایران می باشد.

دریاچه زریوار

تالاب زریبار به عنوان یک واحد اکولوژیکی و یک اکوسیستم آبی در کردستان پدیده ای بسیار زیبا و نادر می باشد. زریوار با قرار دریافت در یک دره طولی نسبتاً وسیعی از دو طرف غرب و شرق با کوه های پوشیده از جنگل احاطه شده است. پوشش غالب اراضی در این منطقه را جنگل و بیشه زار های نیمه انبوه تشکیل می دهند که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی بوده و در حالیکه سایر گونه های جنگلی دیگر مانند گلابی وحشی، زالزالک، بادام در شیب ها و نقاط مختلف آن خودنمایی می کند.

بازار سنندج

بازار سنندج، بازاری عظیم در مرکز شهر است که قدمتی تاریخی دارد و تاریخ ساختش به زمان سلیمان خان اردلان در سال 1046 هجری قمری باز می شود. نقشه بازار سنندج به شکل مستطیل عظیم می باشد و برخلاف تمام بازارهای ایرانی که بصورت خطی شکل دریافت، این بازار با الهام از پیرامون میدان نقش دنیا اصفهان با شکل مستطیل ساخته شده است. در وسط این مستطیل سراهای مختلفی قرار گرفته که به خاطر احداث خیابان انقلاب به دو بخش مجزا تقسیم شده است و امروزه بخشی از آن رو آصف و بخش دیگه رو سنندجی می نامند. سقف راسته بازار به صورت طاق و تویزه و طاق و گنبد ساخته شده و مصالح عمده بازار از سنگ و خشت و آجر می باشد. با این که از بازار سنندج فقط سه دروازه قدیمی باقی مانده است اما هنوز هم با وجود مراکز خرید جدید، این بازار همچنان موقعیت و ارزش خودش رو از لحاظ تجاری حفظ نموده است.

عمارت وکیل الملک

عمارت وکیل الملک سنندج، معروف به عمارت موروثی و شخصی خانواده وکیل است که در تاریخ حکومت کردستان از صاحب منصبان حکومتی بوده اند بنا به یک روایت تاریخی، اصل بنای این عمارت به دوره زندیه مربوط است که توسط حاج محمد رشید بیگ وکیل احداث شده و در دوره های بعدی به تدریج تکمیل شده است.

در مجموعه عمارت وکیل الملک و متصل به پارک سپیدار ، حمام خصوصی عظیمی در داخل مجموعه، مورد استفاده خانواده قرار می گرفت. این حمام دارای فضاهایی است که درتمام حمام های منطقه دیده می شود به نظر می رسد این حمام هم زمان با احداث مجموعه عمارت وکیل که به دوره زندیه باز می شود، ساخته شده باشد. استفاده از آهک بری در سطح وسیع بر دیوارها و در فضاهای گرم و سرد حمام به چشم می خورد و نقش های به کار رفته برای تزیین حمام شامل اشکال هندسی، گیاهی و حیوانی است که از نقش طاووس بیشتر استفاده شده است.

مسجد دومناره

مسجد دو مناره در بافت قدیم شهر سقز، در محله میان قلعه و در دامنه تپه تاریخی نارین قلعه، قرار گرفته است. این مسجد در محیطی آزاد ساخته شده و از هر 4 طرف باز است. بنای مسجد طبق روایات محلی، به زمان شیخ حسن مولان آباد، از عرفای حکیم و ریاضیدانان مشهور عصر افشاریه برمی شود. با توجه به کاشی کاری های این مسجد که بیشتر شبیه به اواخر افشاریه و اوایل زندیه است می توان مطمئن شد که بنا مربوط به دوره افشاریه است، ودر دوران های بعدی بازسازی شده است.

مسجد دو مناره سقز پلانی تقریبا مربع شکل دارد. در ساخت این مسجد، از مصالحی مانند خشت خام، ملات گل، سنگ های لاشه، آجر و چوب استفاده شده است. ورودی این مسجد در ضلع غربی قرار گرفته و ورودی، سر در آجری با بافت گره چینی آجر وکاشی زرد رنگ دارد. بعد از در ورودی یک دالان ارتباطی، حدود 3 در 3.5 متر است، که از همین دالان با 9 پله می توان به پشت بام مسجد رسید. شبستان مسجد دقیقا در ضلع شرقی این دالان قرار گرفته است که به وسیله درگاه جدا گانه می توان به آن راه یافت. در ضلع جنوبی شبستان علاوه بر محراب، دو راه ارتباطی دیگر که دقیقا شکل محراب دارند، برای راه یافتن به ایوان جلوی مسجد تعبیه شده است. قطر دیوارهای این مسجد حدود یک متر و هفتاد سانتی متر است که در ضلع جنوبی و داخل محراب، به وضوح می توان آن را مشاهده کرد. در ضلع شرقی ایوان مقبره یکی از امامان جماعت مسجد به نام سید حکیم، قرار گرفته است.

حوض مسجد دارای گنبدی آجری با روزنه ای مدور می باشد و کف آن سنگفرش است. این مسجد و حوضخانه آن در سالهای اخیر به عنوان اثر ملی در فهرست آثار ملی کشور شناخته شده اند. بالای مسجد، دو مناره رفیع و بلند قرار گرفته است و به همین دلیل به مسجد دو مناره شهرت دارد. در تزئینات مناره از کاشی ها و آجرکاری های معقلی استفاده شده است.

کلیسای سنندج

کلیسای با زیربنایی بیش از 1200 مترمربع به قدمت تاریخ ایران زمین، بنایی که در زمان های گذشته محل عبادت مسیحیان بوده است. بنایی مربوط به اواخر صفویه در زمان حکومت شاه عباس دوم، هنگامی که ارامنه توسط دولت عثمانی به ایران تبعید شدند، گروهی از آنها نیز در شهر سنندج ساکن و احتمالاً در همان زمان به ساخت کلیسا اقدام نموده اند. اما امروزه این بنای تاریخی در کنج زمان به حال خود رها شده است.

غار کرفتو

غار کرفتو مجموعه ای از زیبایی های طبیعی و کوشش انسان های پیشین برای غلبه بر طبیعت و زندگی بهتر و ایمن تر است. این اثر باستانی و تاریخی در صخره مرتفعی حدود 70 کیلومتری شمال غرب شهر دیواندره و با احتساب همین مسافت تقریبی در شرق شهر سقز واقع شده است. غار کرفتو از نوع غارهای آهکی و طبیعی است و به احتمال زیاد در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته است.

در گذشته بر اثر سکونت اقوام گوناگون، تغییرات، دگرگونی ها و دخل و تصرفاتی در غار ایجاد شده و فضاهایی به صورت اتاق های تو در تو، راهرو و دالان عبوری و .... به وجود آمده و از این جهت غار کرفتو در میان غارهای دست کند از شهرت خاصی برخوردار است و این شهرت بی دلیل نیست زیرا این غار از لحاظ بافت ساختمانی بی نظیر است. ارتفاع دهانه ورودی غار (دهانه ورودی فعلی) از سرِ تپه حدود 20 الی 25 متر بوده که در گذشته راهی نسبتا سخت و سخت در کمر کوه و صخره بیرونی، راهنمایی بازدیدنمایندگان به داخل غار را به عهده داشت، به صورتی که با قرار دادن تعدادی سنگ چین و استفاده از پلکان های چوبی علاقه مندان می توانستند با سختی به داخل راه یابند.

کلام آخر

برای دیدن جاذبه های گردشگری کردستان باید چندین روز یا چندین هفته را آزاد گذاشت. شما می توانید در این استان از زیبایی های طبیعت و اماکن تاریخی فراوانی بازدید کنید. در طول سفر حتما غذاهای محلی و شیرینجات مخصوص کردستان را امتحان کنید و همواره دوربین عکاسی را همراه خود داشته باشید.

منبع: setare.com
انتشار: 10 آذر 1399 بروزرسانی: 10 آذر 1399 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 116721

به "جاذبه های گردشگری کردستان؛ بهشتی در غرب ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جاذبه های گردشگری کردستان؛ بهشتی در غرب ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید