توسعه شبکه ملی اطلاعات فراتر از انتظار بود
به گزارش مجله سرگرمی، با قطعی اینترنت جهانی تعیین شد که شبکه ملی اطلاعات بیش از آنکه انتظار می رفت توسعه یافته است. در این مانور لایه های سخت افزاری عملکرد خوبی داشت اما در لایه های نرم افزاری این شبکه دارای کاستی هایی است که اکنون با این قطعی بدرستی شناسایی شده که باید برطرف گردد.

در پی ناآرامی هایی که در کشور با افزایش قیمت بنزین پیش آمد شورای امنیت کشور اینترنت جهانی را قطع کرد. بعد از قطع اینترنت جهانی به علت وجود اینترنت داخلی یعنی شبکه ملی اطلاعات، شهروندان توانستند از خدماتی که روی این شبکه بارگذاری شده بود استفاده نمایند. اما این سؤال پیش می آید که آیا در این آزمون شبکه ملی اطلاعات توانست نمره قابل قبولی دریافت کند؟ نقاط ضعف و قوت آن چه بود؟ و برای بهبود و به ایده آل رسیدن شبکه ملی اطلاعات باید چه اقدام های مهمی صورت بگیرد تا در صورت قطع اینترنت جهانی از سوی دشمن، زندگی روزمره مردم دچار اختلال نگردد. به همین دلیل ما به سراغ کارشناسان حوزه فاوا رفتیم و نظر آنان را جویا شدیم.
کوشش های ارزنده دولت
دولت، کوشش های ارزنده ای را در زمینه راه اندازی شبکه ملی اطلاعات انجام داده و همین که در حال حرکت به سمت داشتن شبکه ملی اطلاعات هستیم، خوب است و جای تشکر دارد.
محمدجواد مطهری شریف کارشناس حوزه فاوا با بیان مطلب فوق به ایران گفت: وزیر ارتباطات در مدت وزارت خود گام مثبت دیگری را در زمینه شبکه ملی اطلاعات برداشته، که ترویج گفتمان کنترل نشدن شهروندان در این شبکه است، چرا که پیش از این با تبلیغات سویی که صورت گرفته بود شهروندان فکر می کردند حاکمیت میخواهد مردم را به وسیله این شبکه کنترل کند که خوشبختانه با قطعی اینترنت جهانی هم کاربرد شبکه ملی اطلاعات برای مردم تعیین شد و هم استفاده از این شبکه نشان داد که ذهنیت منفی مردم از بین رفته است.
این کارشناس فناوری اطلاعات در ادامه با بیان اینکه به نظر می رسد متناسب با بودجه ای که برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات در نظر گرفته شده، این شبکه رشد و توسعه نیافته است، گفت: چون شبکه ملی اطلاعات تنها ایجاد زیرساخت های فیزیکی مانند فیبرنوری، سیم کشی و سایر ابزارهای سخت افزاری نیست بلکه علاوه بر آن شامل لایه های خدمات و نرم افزاری پایه و اولیه است که هنوز در این شبکه کامل نشده است.
این فعال حوزه دانش بنیان با اشاره به اینکه کارکرد و کاربرد شبکه ملی اطلاعات ربطی به قطعی اینترنت جهانی ندارد، اضافه نمود: با قطع اینترنت جهانی هم شبکه ملی اطلاعات باید به کارکرد خود ادامه دهد و اگر زیرساخت های این شبکه بدرستی تنظیم شده و دیتا سنترهای قوی در کشور وجود داشت، نباید کسب و کارهایی که بر بستر اینترنت فعالیت می نمایند دچار خسارت می شدند. به نظر می رسد شبکه ملی اطلاعات در لایه های نرم افزاری دارای ضعف عمده ای است که با قطع اینترنت جهانی کسب و کارهایی که بر این بستر شکل گرفته اند، دچار ضرر و زیان شدند.
وی در ادامه گفت: در زمینه ذخیره سازی دیتا به لحاظ زیرساختی و دانشی در کشور عقب هستیم. زیرساخت قوی مانند دیتاسنترها و فضای ابری در کشور وجود ندارد و با این قطعی نسبی اینترنت جهانی این نواقص بخوبی عیان شد. اگر دیتاسنترهای قوی و فضای ابری خوبی در کشور وجود داشت به عنوان نمونه پیغام رسان ها دچار قطعی و وصل نمی شدند.
این فعال حوزه فاوا اضافه نمود: نواقص زیادی وجود دارد و باید برای برطرف آن حاکمیت بدون توجه به سوددهی در کوتاه مدت ورود کند یا از بخش خصوصی به صورت جدی برای راه اندازی این بخش ها حمایت کند چون این حوزه ها حوزه ای نیستند که بخش خصوصی بخواهد به تنهایی در آن سرمایه گذاری کند.
مطهری شریف با اشاره به اینکه از این قطعی نسبی اینترنت نتیجه خوبی نگرفتیم، گفت: زمانی این شبکه ایده آل خواهد بود که با قطع کامل اینترنت جهانی با وجود دیتاسنترهای قوی و مستقل و فضای ابری و وجود سرویس ها و خدماتی ازجمله ایمیل، موتور جست و جوی ملی، نقشه، کسب و کارهای.... که همه روی شبکه ملی اطلاعات قرار گرفته اند مردم بتوانند براحتی کار نموده و خدمات دریافت نمایند.
معماری زیرساخت
معماری زیرساخت شبکه ملی اطلاعات خوب است ولی باید معماری خدمات و بخش نرم افزاری آن توسعه یابد.
حسن نجفی سولاری کارشناس حوزه فضای مجازی با بیان مطلب فوق به ایران گفت: شکی نیست که کشور دارای زیرساخت های فنی خوبی در اینترنت داخلی است، به طوری که کارشناسان خارجی نیز به آن اذعان نموده اند و این نشان می دهد که حاکمیت توانسته زیرساختی را ایجاد کند که بتواند در صورت احتیاج با قطع اینترنت جهانی از سوی دشمن با اینترنت داخلی به کار خود ادامه دهد.
نجفی سولاری اضافه نمود: ولی تعریف شبکه ملی اطلاعات این است که این شبکه باید ایمن، پایدار، دائمی و خدمت دهنده باشد و در این میان نباید در کارهای مردم و جامعه خللی ایجاد گردد ولی در این مانور تعیین شد که این شبکه هنوز کامل نشده چون بجز ارائه خدمات بانکی در ارائه سایر خدمات مانند موتور جست و جو، پیغام رسان ها، ایمیل، کسب و کارها و... که احتیاج روزمره و ضروری مردم است اختلال ایجاد شد.
این کارشناس فضای مجازی در ادامه گفت: شبکه های اجتماعی محل زندگی مردم شده و اینترنت وب دو و سه ارتباط دو سویه دارد و پیغام رسان های داخلی به دلیل ترافیک بالای اینترنت داخلی نتوانستند بدرستی به مردم خدمات ارائه دهند از سوی دیگر فراوری محتوا هم در اکثر زمینه ها مانند تئاتر، سینما، خبر و... بسیار کم بود به طوری که اطلاعاتی که دانشجویان و مردم به دنبال آن بودند را در جست و جوگر ملی نیافتند. باید منابع خبری را در دسترس مردم در شبکه ملی اطلاعات قرار دهیم و این شبکه خبری الزاماً نباید دولتی باشد بلکه یک منبع غیررسمی ولی معتبر و خصوصی می تواند به مردم اطلاع رسانی کند تا مردم با قطعی اینترنت جهانی به وسیله منابع خبری ماهواره ای تغذیه نشوند.
وی اضافه نمود: ما باید مانند چین محتواهای بسیاری را در کشور فراوری نموده و جست و جوگر ملی بسیار پیشرفته راه اندازی کنیم. چین با استخدام 50 هزار نفر در حال تبدیل محتواهای موجود در گوگل به زبان چینی است به طوری که دیگر مردم به استفاده از سرویس های داخلی عادت نموده اند و برایشان قطعی اینترنت خارجی محلی از اعراب ندارد.
نجفی سولاری با اشاره به اینکه باید روی این شبکه 17 هزار سرویس ارائه می شد در حالی که هزار سرویس وجود داشت، گفت: اگر اینترنت جهانی قطع گردد باید تمام سرویس های داخلی و خدمات بدون هیچ اختلالی با سرعت و کیفیت بالا کار کند و به مردم خدمات ارائه دهد.
این کارشناس فضای مجازی با اشاره به اینکه این قطعی اینترنت آزمایشی بود که در آن مسائل و نواقص این شبکه تعیین شد و باید نواقص را اصلاح نمایند، اضافه نمود: در زمینه خدمات مهم و پایه حاکمیت باید به یاری بخش خصوصی بیاید و رشد آنها را رقم بزند تا مردم به استفاده از آنها رغبت نمایند.
کاستی در لایه های نرم افزاری
با قطعی اینترنت جهانی تعیین شد که شبکه ملی اطلاعات بیش از آنکه انتظار می رفت توسعه یافته است.
سهیل تقوی دیگر کارشناس فناوری اطلاعات نیز با بیان مطلب فوق، به ایران گفت: در این مانور لایه های سخت افزاری عملکرد خوبی داشت اما در لایه های نرم افزاری این شبکه دارای کاستی هایی است که اکنون با این قطعی بدرستی شناسایی شده که باید برطرف گردد.
تقوی نیز تأکید کرد که شبکه ملی اطلاعات باید بدون هرگونه وابستگی به شبکه جهانی اینترنت و به موازات اینترنت جهانی در داخل کشور کار کند و کارکرد این شبکه به قطعی اینترنت جهانی ارتباطی ندارد.
وی با اشاره به اینکه در زمان قطعی اینترنت جهانی نیز تنها ترافیک اینترنت در داخل کشور افزایش یافت و مهم ترین نقص آن اندک بودن خدمات روی این شبکه بود، گفت: این شبکه زمانی به ایده آل می رسد که علاوه بر وجود زیرساخت های فیزیکی و سخت افزاری (از فیبر نوری گرفته تا روترها و سوئیچ ها و...) باید دارای لایه های نرم افزاری (خدمات پایه، فضای ابری، دیتا سنترها) و خدمات پایه (پیغام رسان، نقشه، ایمیل، موتور جست و جوی قوی و...) مناسب نیز باشد. اگر در این شبکه لایه های نرم افزاری و خدمات نتواند براحتی و بدون مشکل به مردم خدمات ارائه دهد شبکه ایده ال نیست.
تقوی اعتقاد دارد وزارت ارتباطات و کل حاکمیت باید روی این لایه ها کار نمایند. از سوی دیگر در این فضا محتوای فاخری وجود ندارد چرا که سایت های داخلی به موتور جست و جوی ملی ایندکس نشده بودند.
منبع: ایران آنلاینdatapad.ir: دیتاپد | مجله فناوری و تخصصی رایانه