اگر می خواهید گیاهخوار شوید این مطلب را بخوانید
به گزارش مجله سرگرمی، تهران (پانا) - متخصصان تغذیه معتقدند؛ افرادی که گیاهخوارند یا قصد دارند گیاهخوار شوند بهتر است با پزشک مشورت نمایند تا از شرایط سلامتشان مطلع شونند.
خبرنگاران، امروزه رژیم های گیاهخواری در سراسر دنیا محبوبیت زیادی به دست آورده اند. و افراد با دلایل اخلاقی مختلف مثل حقوق انسانی، عوامل محیطی ، حمایت از محیط زیست و یا سلامت کاملتر ،تبدیل به یک گیاهخوار شوند.
سالانه تعداد زیادی از مردم دنیا برای داشتن زندگی سالم تر و پذیرش مسئولیت هایی با بار اجتماعی بیشتر، عادات رژیم غذایی خود را به سمت گیاه خواری سوق می دهند.
تخمین زده شده که از هر 10 نفر انسان روی کره زمین، یک نفر گیاهخوار باشد که این رقم بسیار دور از انتظار به نظر می رسد.
یکی از رایج ترین تعاریف برای علاقه مندان به رژیم گیاهخواری، این است که گیاه خواران افرادی هستند که به زندگی حیوانات اهمیت می دهند و ذبح آن ها برای مصارف غذایی را از نمادهای ظلم و ستم می دانند اما این همه ماجرا نیست و دلایل دیگری نیز برای علاقه به این سبک زندگی و رژیم غذایی وجود دارد.
به طور کلی این افراد تمایل دارند زندگی سالم تری داشته باشند و با حذف مصرف گوشت و منابع حیوانی، از مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی و برخی از سرطان ها پیشگیری نمایند. همچنین گیاهخواران به سرزندگی و داشتن اندامی متناسب علاقه مند هستند.
اما پیش از اینکه شیوه زندگی خود را تغییر دهید تا گیاهخوار شوید، بهتر است تا با متخصصان تغذیه مشورت کنید و از شرایط دقیق سلامتی بدنتان آگاهی پیدا کنید، زیرا اگر این رژیم سر خود و بدون آگاهی انجام گردد علاوه بر اینکه تاثیر مثبتی نخواهد داشت، مضرات فراوانی نیز به همراه دارد.
رژیم گیاهی در صورت می تواند مفید و موثر باشد که شما اگر به فرض مثال، مصرف گوشت را متوقف می کنید، از سوی دیگر حتما یک پروتئین گیاهی جایگزینش کنید تا بدن شما کمبود هیچ ویتامین و املاحی را تحمل نکند و در طولانی مدت مسائل مختلفی را متحمل نگردد.
آزاده نجار زاده متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو انجمن علمی تغذیه ایران در تبادل نظر با خبرنگاران گفت: گیاهخواری انواع مختلفی دارد و علاقه به این نوع رژیم غذایی، در هر فرد به دلایل مختلفی شکل می گیرد .
او ادامه داد: برخی از افراد گیاهخوار مطلق یا خام گیاهخوار هستند. یعنی مواد غذایی را به صورت پخته مصرف نمی نمایند و حتی تخم مرغ و شیر را نیز کاملا از رژیم غذاییشان حذف می نمایند.
نجازاده گفت: برخی دیگر از گیاهخواران، غذاهای گیاهی را مصرف می نمایند، اما خام خواری ندارند و غذاهای حیوانی در رژیم غذاییشان جایگاهی ندارد. گروه دیگری هستند که لاکتو-اوو وجترین اند. یعنی در کنار غذاهای گیاهی که مصرف می نمایند، لبنیات هم مصرف می نمایند، اما تخم مرغ در رژیمشان جایی ندارد و به طور کلی محدودیت رژیمشان از گیاهخواران صفر کمتر است.
او گفت: در گروه دیگری از گیاهخواران، لبنیات و موادی که منشا لبنی دارند مصرف نمی شوند، اما تخم مرغ مصرف مورد استفاده قرار می گیرد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان نمود: گروه دیگر گیاهخواران، علاوه بر منابع غذایی گیاهی از لبنیات و تخم مرغ هم استفاده می نمایند و گروه آخر، همواره گیاهخوار نیستند، اما مصرف گوشت قرمز را محدود نموده اند و به منظور احترام به محیط زیست، گوشت کمتری مصرف می نمایند. نقطه مقابل آنها، گروهی هستند که به آن ها وگان گفته می گردد. این گروه هیچ محصول حیوانی را مصرف نمی نمایند. به طور مثال حتی عسل را هم استفاده نمی نمایند و از محصولات حیوانی مثل چرم و ابریشم نیز خودداری می نمایند.
نجارزاده اضافه کرد: در خصوص بحث سلامت بودن یا نبودن رژیم گیاهخواری، می توان گفت، طبق مطالعات اجرا شده، گیاهخوارانی که وگان هستند و مطلقا گیاهخواری می نمایند نسبت به سایر افراد، لاغرتر هستند و میزان چربی و فشار خونشان هم پایین تر است و دلیلش هم این است که غلات سبوس دار و میوه و سبزی و آجیل بیشتری استفاده می نمایند که این ترکیبات، غنی از فیبر و اسیدفولیک و آنتی اکسیدان هستند و سلامتی را به ارمغان می آورند.
او اظهار کرد: مطالعات اپیدمیولوژیک حاکی از این است که افرادی که همه چیز خوار هستند و رژیم های گیاهخواری را رعایت نمی نمایند، نسبت به افراد گیاهخوار؛ بیشتر در معرض سرطان پروستات و سرطان روده عظیم و مقعد، هستند و می توان گفت؛ گیاهخواری ریسک این دو سرطان را کاهش می دهد و دلیلش هم این است که گیاهخواران لاغرتر هستند و یکی از مولفه های مهم ابتلا به این دو سرطان، یعنی چاقی را ندارند.
افرادی که بیش از حد گوشت قرمز، مصرف می نمایند در معرض ابتلا به سرطان کبد و ریه هستند
نجارزاده بیان نمود: از طرف دیگر، به این دلیل که گیاهخواران، حبوبات و میوه و سبزی بیشتری مصرف می نمایند، کمتر در معرض ابتلا به سرطان هستند. همچنین میوه و سبزی که در گیاهخواری مصرف می گردد، احتمال ابتلا به سرطان هایی مثل سرطان معده و سرطان مری و سرطان ریه را کاهش می دهد و بدن را در برابر بروز این سرطان ها محافظت می نماید.
او بیان کرد: نکته ای که در خصوص گیاهخواران مطلق، وجود دارد این است که ویتامین دی در این افراد، نسبت به سایرین کمتر است و این کمبود ویتامین دی می تواند، منجر به بروز ابتلا به سرطان گردد. به این منظور بهتر است گیاهخواران، همزمان با مصرف ویتامین ب 12، ویتامین دی هم مصرف نمایند.
او اضافه کرد: تا کنون هیچ داده متقن علمی در خصوص درمان سرطان ها با گیاهخواری، اثبات نشده است و مطالعات کنونی فقط نشان دهنده کاهش بروز سرطان ها هستند.
نجار زاده ادامه داد: فردی که به سرطان مبتلا شده به دلیل شیمی درمانی ناشی از ابتلا به سرطان، دچار کاهش وزن و سوء تغذیه می گردد و احتیاج به پروتئین در او افزایش پیدا می نماید. نکته قابل توجه این است که پروتئین مورد احتیاج را نمی توان صرفا از منابع گیاهی تامین کرد و مصرف مواد لبنی و پروتئین های حیوانی، هم مورد احتیاج است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان نمود: افرادی که شیمی درمانی می شوند باید از مواد غذایی استفاده نمایند که از نظر میکروب و سلامت، کنترل شده باشد. بنابر این خوردن میوه و سبزیجات در این دوره منع می گردد، چون ریسک خطر و آلودگی دارد و بنابر این افرادی که در دوره درمانی شیمی درمانی هستند، مجاز به رژیم گیاهخواری نیستند.
او اظهار کرد: مطالعات نشان داده که تراکم مواد معدنی در استخوان خانم هایی که در سن یائسگی بوده اند و به طور معمول از رژیم گیاهخواری استفاده نموده اند، کمتر از سایرین است. باید توجه داشت سلامت استخوان ها علاوه بر گیاهخواری به رژیم های زیاد دیگری نیز احتیاج دارد.
آمار مربوط به گیاهخواری مدام در حال افزایش است، اما در سال 2020 ، این افزایش، چشمگیرتر از قبل بود. برای مثال آلمان در سه ماهه اول سال 2020 با رشد 37 درصدی فروش مواد غذایی وگان روبرو بوده و انگلستان از افزایش 80 درصدی این محصولات در عظیم ترین سوپرمارکت های خود خبر داده است. در ایالات متحده آمریکا نیز فروش مواد غذایی وگان در اوج همه گیری کووید -19 شاهد افزایش 90 درصدی بوده و همچنان در حال رشد است.
فریبا کوهدانی استاد دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص تغذیه در تبادل نظر با خبرنگاران گفت: رژیم گیاه خواری یکی از رژیم هایی است که امروزه توسط افراد زیادی مورد استقبال قرار گرفته است اما بایدها و نبایدهایی دارد و باید آنالیز گردد که این رژیم برای چه کسانی مناسب و برای چه کسانی نامناسب است .
کوهدانی اضافه کرد: رژیم گیاه خواری، به دلیل نوع انتخاب های غذاهای خاصی که وجود دارد، دارای ویژگی های خاصی است که باید مورد توجه قرار بگیرد .
بسته به اینکه فرد از کدام یک از این رژیم ها استفاده کند، باید و نبایدهای متفاوتی برایش در نظر گرفته می گردد
او گفت: این رژیم به انواع مختلفی تقسیم بندی می گردد . مثلا رژیم هایی را داریم که در آن همه مواد غذایی حیوانی، منع استفاده دارد و فقط محصولات گیاهی در آن مصرف می گردد. یا رژیمی داریم که در کنار مواد غذایی گیاهی، لبنیات هم مصرف می گردد.
او ادامه داد: نوعی از رژیم هست که در آن مصرف تخم مرغ مجاز است و گروهی دیگر از گیاه خواران نیز در کنار مصرف مواد غذایی گیاهی، هم لبنیات و هم تخم مرغ را مصرف می نمایند .
این استاد دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی بیان نمود: معمولا در یک رژیم غذایی میزان دریافت املاح با منبع گیاهی می تواند مطلوب و مناسب باشد و در برخی از افراد که با چربی و فشار بالای خون روبرو هستند، رژیم گیاهخواری می تواند برای برخی از این افراد مفید و موثر باشد .
کوهدانی گفت: رژیم گیاهخواری بسته به شرایط فردی، می تواند اثرات متفاوتی روی بدن هر فرد بگذارد و نمی توان صد در صد در خصوص مثبت و منفی بودن آن اظهار نظر کنیم.
این متخصص تغذیه اظهار کرد: به طور مثال افرادی که مشکل کمخونی و فقر شدید آهن دارند علی رغم استفاده از منابع خوب گیاهی آهن به این دلیل که جگر یا گوشت ها که غنی ترین منابع غذایی آهن هستند را مصرف نمی نمایند، ممکن است در طولانی مدت، دچار مشکل شوند.
او گفت: همچنین بیشترین منابع ویتامین ب 12 در پروتئین های حیوانی موجود است و رژیم های گیاه خواری به این واسطه، برای برخی از افراد که مستعد کمبود ویتامین B12 هستند مناسب نیست .
کوهدانی اضافه کرد: از سوی دیگر، افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند ممکن است با دریافت مقادیر زیاد آهن، دچار مشکل بشوند و رژیم گیاهخواری می تواند با حذف این مقادیر اضافی و در نتیجه کاهش خطرات بیماری های قلبی عروقی نقش موثری داشته باشد .
او ادامه داد: به هیچ وجه نمی توان قضاوت کلی در خصوص انواع رژیم داشت بلکه با آنالیز شرایط فرد و کنترل مداوم، مفید یا مضر بودن هر نوع رژیم غذایی را برای افراد مختلف می توان تایید یا رد کرد. با جایگزین کردن مواد غذایی گیاهی به جای حیوانی به راحتی می توان ویتامین های دریافتی را تامین کرد و حتی در مواردی دیده شده که استفاده از گیاهخواری، باعث کنترل و بهبودی نسبی فشار خون بالا و اختلالات چربی خون، بیماری های قلب و عروق ، کبد چرب و برخی از سرطان ها می گردد.
کوهدانی اضافه کرد: در این رژیم برنامه ریزی برای دریافت تمام منابع غذایی و جایگزین کردن برخی از انواع مواد غذایی و یا دریافت مکمل ها منجر به حفظ سلامتی فرد می گردد .
این متخصص تغذیه اظهار کرد: توجه به تنوع غذایی یکی دیگر از نکات مهم در افراد گیاهخوار است. استفاده از یک نوع خوراکی ثابت در بازه زمانی طولانی، منجر به بروز مسائلی برای فرد می گردد ولی جایگزین کردن و بهره وری از تمام منابع غذایی مجاز و همچنین در موارد خاص استفاده از مکمل ها در کنار این رژیم می تواند از بروز عوارض و مسائل جدی برای فرد، جلوگیری کند.
منبع: خبرگزاری پاناsilverseven.ir: سیلور 7 | مجله فناوری های رایانه ای، علوم کامپیوتری
slimfa.ir: اسلیم فا | مجله دوخت و دوز، طراحی لباس و انتخاب لباس
tafatton.ir: تفطن، گردشگری، تور لحظه آخری ارزان قیمت، بلیط، ویزا، هتل