اعتماد متقابل؛ احتیاج امروز تاجیکستان، ایران و منطقه
به گزارش مجله سرگرمی، کارشناسان و تحلیلگران سیاسی تاجیک بر ضرورت برقراری سطح مطلوب اعتماد و روابط سیاسی و مالی میان دو کشور تاکید کردند.
به گزارش خبرنگار خبرنگاران در دوشنبه، کارشناسان و تحلیلگران سیاسی تاجیک با توجه به حضور حسن روحانی رئیس جمهور ایران در پنجمین اجلاس تعامل و اعتمادسازی آسیا در دوشنبه و دیدار وی با امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان، بر ضرورت برقراری سطح مطلوب اعتماد و روابط سیاسی و مالی میان دو کشور تاکید کردند.
شاکرجان حکیم اف کارشناس سیاسی و معاون رئیس حزب سوسیال دموکرات تاجیکستان در این رابطه گفت: طی چند سال اخیر تحت تاثیر بعضی از عوامل، روابط سیاسی، مالی، فرهنگی و اجتماعی میان تاجیکستان و ایران به طور قابل توجهی با افت روبرو شد.
وی اضافه نمود: تاثیر منفی این وضعیت را قبل از همه شهروندان، تجار و بازرگانان و نهادهای مدنی دو کشور احساس کردند زیرا امکان ورود منابع جایگزین به بازارهای داخلی تاجیکستان محدود شد و روی قیمت ها نیز اثر گذاشت.
حکیم اف یادآور شد: در حال حاضر نمایندگان بخش خصوصی دو کشور نسبت به برقراری سطح تعاملات قبلی که منجر به ایجاد اشتغال و عرضه کالا و محصولات منطبق با قابلیت های خریداری مردم محلی شده بود، علاقه نشان می دهند.
به گفته وی، طی این سال ها روشنفکران و فرهنگیان همواره به آن امید بسته بودند که دوشنبه و تهران بالاخره اقدام به برطرف مسائل و موانع موجود بر سر راه روابط خواهند کرد.
این کارشناس تاجیک در ادامه توضیح داد: از سوی بعضی از بازیگران تاثیرگذار در منطقه احساس می کردند ادامه سردی در روابط میان تاجیکستان و ایران به سود منافع ژئوپلیتیک آنها نیز نخواهد بود. تداوم این وضعیت تا حدود زیادی به ضرر سازمان های منطقه ای و بین المللی از جمله شانگهای (که تاجیکستان عضو حقیقی و ایران عضو ناظر بوده و قصد ورود کامل به آن را دارد) خواهد بود.
به گفته وی، در خصوص بازگرداندن همکاری های تاجیکستان و ایران به سطح مطلوب پیشین نقش و اراده مقامات دو کشور مهم خواهد بود. نمونه شاخص این موضوع را می توان در خصوص ازبکستان مشاهده کرد که با به قدرت رسیدن شوکت میرضیایف مسائلی بین دوشنبه و تاشکند وجود داشت که در اسرع زمان برطرف شد و دو کشور طی مدت زمان کوتاهی به سطح مشارکت استراتژیک دست یافتند. این موضوع برای بازگرداندن اعتماد میان مقامات عالی تاجیکستان و ایران هم مهم خواهد بود.
به گفته وی، با وجود بعضی مسائل میان ایران و بعضی کشورها، تاجیکستان با توجه به سیاست خارجی چندسویه خود و حفظ منافع ملی می تواند در عرصه های مختلف و به ویژه تجاری و مالی همکاری های سودمندی با ایران داشته باشد.
وی اضافه نمود: بنابر این انتظار می رود در حاشیه اجلاس تعامل و اعتمادسازی آسیا در دوشنبه، رؤسای جمهور ایران و تاجیکستان با هم دیدار نموده و به حسن تفاهم دست خواهند یافت و زمینه برای توافقات جدید برای توسعه همکاری های دو کشور در عرصه های مختلف را فراهم خواهند کرد.
ارشاد سلیمانی تحلیلگر مسائل سیاسی و فرهنگی نیز در همین رابطه گفت: از ابتدا معین بود که سردی روابط بین تاجیکستان و ایران نمی تواند ادامه دار باشد. حالا که حسن روحانی پس از یک مرحله به اصطلاح تیرگی مناسبات و رد و بدل شدن اتهاماتی تصمیم به سفر به تاجیکستان گرفته حاکی از فراهم شدن زمینه برای بحث و آنالیز های واقعی بر سر اصلاح وضعیت می باشد.
به گفته وی، مهم ترین موضوع برقراری اعتماد میان مقامات عالی دو کشور می باشد. اگر این مهم حاصل گردد در آینده نه چندان دور حتما تحولات خوبی را در همکاری ها شاهد خواهیم بود.
سلیمانی اضافه نمود: از سوی دیگر چنانچه تاجیکستان در نشست امروز سازمان همکاری های شانگهای در بیشکک نسبت به عضویت ایران در این سازمان حسن نیت نشان دهد، پس می توان مطمئن شد که اقدام به بهبود روابط میان دوشنبه و تهران جدی خواهد بود.
به گفته وی، تاجیکستان و ایران بنابر دلایل بسیار زیادی و از جمله مشترکات زبانی، فرهنگی، دینی و تاریخی و همچنین منافع امروز منطقه ای و بین المللی احتیاجمند روابط محبت آمیز و تنگاتنگ می باشند. منافع کوتاه مدت بعضی از گروه های قدرت نباید بر منافع درازمدت دو کشور سایه اندازد. این مهم احتیاجمند برداشتن گام های جدی در جهت اعتمادسازی بین مقامات عالی تاجیکستان و ایران می باشد.
این کارشناس یادآور شد: روابط میان تاجیکستان و ایران دارای ظرفیت های قابل توجهی است که به دلایل مختلف مورد بهره برداری قرار نگرفته و احتیاج است که در مرحله جدید مورد توجه ویژه قرار داده شوند.
به گفته سلیمانی، رقابت قدرت ها در سطح جهانی و منطقه ای و وضعیت ژئوپلیتیک منطقه نشان می دهد ایران به صورت بلندمدت یکی از مهره های اصلی تحولات خواهد بود. بنابراین مجموعه ای از دلایل این احتیاج را برجسته می نماید که تاجیکستان باید در کنار ایران و ایران در کنار تاجیکستان باقی بماند.
نورعلی دولت کارشناس سیاسی نیز گفت: به نظر من فشارهای اخیر آمریکا علیه روسیه، چین و ایران تا حدود زیادی زمینه همگرایی و هماهنگی این سه گانه علیه اقدامات کاخ سفید را فراهم کرد.
دستاوردهای دولت روحانی در رابطه به تعامل و همکاری با غرب که در انعقاد برجام خلاصه می شد، با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ زیر سوال رفت. این وضعیت باعث شده تا ایران توجه خود به روسیه و چین را افزایش دهد.
به گفته وی، بنابر این با بهبود روابط میان تاجیکستان و ایران احتمالا موافقت دوشنبه با عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای اعلام خواهد شد که با توجه به شرایط موجود منطقه ای و بین المللی مورد حمایت مسکو و پکن قرار خواهد گرفت.
ح
منبع: خبرگزاری فارسfacloob.ir: کلوب فارسی | دورهمی خبری و تحلیلی