اثر رسانه ای روی سیستم های شناختی مغز انکارناپذیر است، تاثیر رسانه ها بر روی اجزای سلامت فردی

به گزارش مجله سرگرمی، دبیر علمی نخستین کنفرانس علوم شناختی و رسانه خبرنگاران با بیان اینکه اثر سلامت عمومی در جامع انکار ناپذیر است، گفت: اثر رسانه ای بر روی سیستم های شناختی مغزغیر قابل انکار است.

اثر رسانه ای روی سیستم های شناختی مغز انکارناپذیر است، تاثیر رسانه ها بر روی اجزای سلامت فردی

به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران،فاطمه آشوبی؛ مفهوم سلامتی اجتماعی و سایکولوژی در مجموع در حوزه خدمات و در حوزه سلامت است و جزء علومی است که مبنای ارائه خدمات به انسان و ارتقاء سلامت در انسان هستند که این جزء شاخه های علوم پزشکی است.

این مفهوم از کشورهای فراتوسعه یافته مطرح شد. یعنی کشورهایی که شاخص های توسعه یافتگی را گذرانده اند، یعنی از شاخص های معین شده شاخص های سلامت گذشتند و بالاتر از آن استانداردها قرار گرفتند. ولی مشاهده کردند که حال عمومی مردم با وجود اینکه شاخص های سلامت بالاست خوب نیست. از روی پژوهش ها مفهومی تحت عنوان سلامت اجتماعی پیدا کردند و در آن اشاره کردند که علی رغم عبور از این استانداردها در حوزه سلامت این آدم ها از سلامت اجتماعی برخوردار نیستند.

به نظر کییز مطالعه مربوط به سلامت با استفاده از مدلهای زیستی بیشتر بر وجه خصوصی از سلامت تاکید دارند، ولی افراد در درون ساختارهای اجتماعی و ارتباطات قرار دارند وکیفیت زندگی و عملکرد خوب در زندگی بیش از سلامت روانی است و تکالیف و چالشهای اجتماعی نیز معین نماینده هستند.و به طور کلی کییز شاپیرو مطرح می نمایند که سلامت اجتماعی توانایی فرد در تعامل موثر با دیگران و اجتماع است؛ با هدف و به منظور اینکه یک رابطه رضایت مندی فردی همراه با انجام نقش های اجتماعی داشته باشد. اخیرا در مسابقاتی که رسانه پخش می نماید یا در بعضی از مصاحبه ها می گویند من این کار را بر حسب مسؤولیت اجتماعی این کار را انجام دهم؛ یعنی اینکه فرد متوجه باشد که به عنوان یک عضو اجتماع دارای نقش های اجتماعی هست یا چه میزان به آن نقش ها درست عمل می کنید.

در آسیب های اجتماعی آدم های خیلی بزرگ و صاحب نظر این را بالاترین وزن می دانند که نقطه مقابل آن سلامت اجتماعی است که می گوید آدم ها را توانمند کنیم که تعامل موثری با دیگران داشته باشند که این تعامل موثر بتواند یک رابطه رضایتمند بین فردی که در آن نقش های اجتماعی خود را به خوبی انجام می دهد، وظایف اجتماعی اش را انجام می دهد. این سلامت اجتماعی است.در ابعاد سلامت و اینکه سلامت چه ابعادی دارد، به ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و اخیرا در دو دهه اخیر بحث معنوی هم مطرح شده است.

با توجه به اینکه خبرنگاران در نظر دارد در اوایل اسفند ماه سال جاری کنفرانس علوم شناختی و رسانه را برگزار کند، در این زمینه به سراغ ، محمد رضا بیگدلی دکتری فیزیولوژی پزشکی از دانشگاه تربیت مدرس، دانشیار و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و دبیر علمی نخستین کنفرانس علوم شناختی و رسانه خبرنگاران رفتیم، تا مخاطبان را با مفهوم سلامت اجتماعی و رابطه آن با علوم شناختی آشنا کنیم.

در این گفت وگو این مطالب را می خوانید:

ابعاد سلامت

اثر رسانه ای به روی سیستم های شناختی مغز انکارناپذیر است

تاثیر رسانه ها بر روی اجزای سلامت فردی

فرایند های مغزی شناخت را تغییر می دهند

سلامت فردی، عمومی ،پیشگیری از خطر و بیمار ی ها، ارتقاء سلامت ابعاد سلامت اجتماعی هستند

سلامت داری 4 بعد است؛ سلامت اجتماعی یکی از بعد های آن

فارس: تعریف شما از مفهوم سلامت اجتماعی چیست؟

بیگدلی: با وجود اینکه در کشور ما خیلی به سلامت اجتماعی توجه نمی گردد ولی در جهان خیلی اهمیت دارد، از این جهت می گویم توجه نمی گردد که یک بخش اعظم از سلامت اجتماعی رسانه ها هستند. رشته علوم شناختی گرایش رسانه سال 95 تصویب و سال گذشته اجرا شد. از بابت دیگر اولین کنفرانس علوم شناختی و رسانه برای اولین بار برگزار می گردد که نشان از کم توجهی به آن و توجه به تدریج به آن دارد. درست است خیلی دیر است اما ممکن بود خیلی دیرتر از این هم باشد. از این جهت اهمیت دارد. در جهان مجلات، روزنامه ها، مقالات، سازمان های زیادی وجود دارند که به سلامت اجتماعی اهمیت می دهند. در سازمان جهانی بهداشت احتیاجهای انسانی را در 4بعد زیستی، اجتماعی، معنوی و روانی معرفی می نمایند. ما در کشور بیشتر به بُعد زیستی و مقدار کم و بیشی روی بُعد معنوی و مقدار خیلی کمی روی بُعد روانی و در نهایت حداقلش روی بُعد اجتماعی کار می کنیم. ولی در هر صورت این 4 بُعد در یک قالب به نام سبک زندگی تعریف می گردد.

بنابراین سبک زندگی در 4 بُعد قابل تعریف است. از یک طرف دیگر بیماری های اعصاب، از سکته مغزی گرفته تا بیماری های اعصاب و روان هستند که بهبود و عوارض آن طولانی مدت است. خیلی کم دیده می گردد که کودک دچار مسائل روانی گردد. این مانند یک ساختمان می ماند که ستون آن را باید 90درجه بدون یک رقم اعشار در نظر گرفت. اگر این ستون را با رقم اعشار حتی یک صدم اعشار بزنیم این ستون بالا برود اگر از دور مشاهده گردد 2 متر ساختمان کج شده است. بنابراین مسائل اعصاب و روان به همین صورت است یا فردی که دچار سکته مغزی می گردد هر چه عضو به مغز نزدیک تر باشد دیرتر بهبود پیدا می نماید. پا، دست، انگشتان دست زودتر بهبود پیدا می نمایدو در آخرین مرحله شانه و گردن بهبود پیدا می نماید، بنابراین در طولانی مدت جواب می دهد و احتیاج به یک تداوم و صبر خاصی دارد که این بیماری ها حل شوند.

سلامت 4 بخش دارد که یکی از اجزای آن اجتماعی است که سلامت اجتماعی خود به 5 بخش توسعه پیدا می نماید.یکی سلامت فردی یا بهداشت روانی فرد، دومین بخش سلامت اجتماعی، سلامت عمومی است چون عوارض روانی ممکن است که از چند بُعد حادث گردد یعنی تقریبا 4 بُعد وجود دارد که می تواند عوارض روانی را از بابت سلامت عمومی ایجاد کند که حاصل را بطه است. یک سری از بیماری هایی که زمینه اختلال در سلامت فردی را ایجاد می نماید رابطه فرد با افراد دیگر است. یعنی یک نفر فرد را اذیت می نماید یا وی را تحت فشار قرار می دهد که این باعث می گردد در طولانی مدت سلامت فردی آسیب ببیند، یعنی سلامت عمومی لازمه سلامت فردی است. در یک خانواده سلامت اعضای خانواده مهم است. اگر سلامتی کامل نداشته باشند ممکن است بر روی سلامت یکی دیگر از اعضای خانواده که دارای سلامت فردی بوده است تأثیر بگذارد. یکی دیگر در ارتباط فرد با طبیعت اتفاق می افتد. سیل، زلزله، بلایای طبیعی می تواند سلامت فردی را تحت تأثیر قرار دهد. و در بخش دیگر سلامت معنوی فرد ممکن است آسیب ببیند می توان به آن ایمان بگوییم. مذهب روشی است مانند حرکت کردن فرد برای رسیدن به یک شهر خاص که می تواند با هر وسیله ای به آنجا برود. بنابراین مذهب شیوه و روش است، در حالی که در این راستا حرکت می نماید اینکه چقدر درست حرکت می نماید و چه اندازه به مقصد می رسد به ایمان فرد بستگی دارد. ایمان وجود دارد که منش است. اگر روش غلط باشد می تواند سلامت روانی را به خطر بیندازد.

رسانه و عوامل اجتماعی می توانند روی تکثیر سلولی تاثیر می گذارند/رسانه ها می توانند روی اجزای سلامت فردی تأثیر داشته باشند

فارس: ارتباط رسانه و سلامت اجتماعی چیست؟

سلامت فردی از بابت اعصاب و روان 5 بخش است. همه این بخش ها به سلول های مغز مرتبط است که خاطره و هیجان را تشکیل می دهند. اولین بخش تکثیر سلولی است که تکثیر سلولی در دوران جنینی اتفاق می افتد. بنابراین وقتی جنین تشکیل می گردد رسانه و عوامل اجتماعی که اگر رسانه را طبیعت در نظر بگیریم می توانند روی تکثیر سلول تأثیر بگذارند. بخش دوم تمایز سلولی است که اگر به تعویق بیفتد یا در زمان خود اتفاق نیفتد می تواند عوارضی داشته باشد، مانند پیش فعالی؛ بخش سوم میلین سازی است که بیشتر بچه هایی که دچار پیش فعالی هستند از بابت میلین سازی مشکل دارند. یکسری سلول ها هستند که روی سلول های عصبی وجود دارد که با تشکیل این میلین ها غلافی به وجود می آید که از نورون ها محافظت می نماید. در بیماری هایی مانند دیابت و MS میلین تخریب می گردد و باعث می گردد که این حس از بین برود که بیمار دیابتی متوجه زخم شدن پای خود نمی گردد. بنابراین یک بخش دیگر از سلامت فردی میلین سازی است که می تواند بعد از تولد هم تا 20 سالگی ادامه پیدا کند. تکثیر سلولی و تمایز سلولی و مهاجرت سلولی در دوران جنینی اتفاق می افتد. بنابراین عوامل طبیعی همچون رسانه می توانند روی اجزای سلامت فردی تأثیر داشته باشند.

بخش پنجم تشکیل سیناپس است که باعث می گردد هیجان به وجود بیاید. سیناپس باعث می گردد که حافظه و مهارت به وجود بیاید. اگر در جایی سیناپس ها زیاد باشند و در جایی کم، حالتی تحت عنوان اوتیسم به وجود می آید. بنابراین عوامل یا سیستم های رسانه ای مثل موبایل، تبلت که کودک را از محیط جدا می نمایند باعث می گردد که یکسری سیناپس ها در یک نقطه مثلا در نیمکره راست تشکیل و کمبود سیناپس در نیمکره چپ به وجود بیاید. اصطلاحا کانکتوم (مجموع اتصالات سیناپسی هستند که بین نورون ها وجود دارند) باعث می گردد که نسبت به یک فرد طبیعی متفاوت باشد. بنابراین یکی از عوارض رسانه ای می تواند اوتیسم یا پیش فعالی باشد.

یکی از عوارض رسانه ای می تواند اوتیسم یا پیش فعالی باشد.

فرایند های مغزی شناخت را تغییر می دهند

فارس: رابطه علوم شناختی و سلامت اجتماعی چیست؟

5 مرحله ای که در مغز اتفاق می افتد مبنای شناخت در مغز را تشکیل می دهد. بنابراین هر کدام از اینها توسط رسانه، افراد جامعه و توسط شیوه بد زندگی و سبک زندگی نامطلوب می تواند روی فرایندهای مغزی تأثیر بگذارند و فرایندهای مغزی نیز شناخت را تغییر می دهند.

عوارض ناشی از عوامل رسانه ای بر روی علوم شناختی، علوم شناختی بر روی سلامت فردی، سلامت فردی بر روی سلامت عمومی و سلامت عمومی بر روی سلامت اجتماعی به این فرایند کلی عصب تحولی می گویند. بنابراین مهمترین عوارض رسانه روی مغز بین سنین 18-10 سال خلاصه می گردد و قشر آسیب پذیر در برابر رسانه هستند. در مقابل اگر کنترل گردد بهترین زمان برای اثر رسانه روی دستگاه عصبی است.

مهمترین عوارض رسانه روی مغز بین سنین 18-10 سال خلاصه می گردد و قشر آسیب پذیر در برابر رسانه هستند. در مقابل اگر کنترل گردد بهترین زمان برای اثر رسانه روی دستگاه عصبی است.

رسانه پیغام ،انتقال پیغام ، اطلاعات و کلمه و سخن است. وقتی رسانه زیاد می گردد می توانیم با افراد صحبت کنی وم مطالب را ارسال کنیم. بنابراین همین سخن و رسانه می تواند یک تیغ در دست یک فرد برای جراحی باشد و یا یک تیغ در دست یک فرد برای آسیب زدن به بقیه مردم بلاشد.

عالمی را یک سخن ویران کند، روبهان مرده را شیران کند. رسانه هم می تواند آثار مفیدی داشته باشد، هم می تواند آثار مخربی داشته باشد.

سلامت فردی، عمومی ،پیشگیری از خطر و بیمار ی ها، ارتقاء سلامت ابعاد سلامت اجتماعی هستند

فارس:ابعاد سلامت اجتماعی را نام ببرید و تشریح کنید؟

بُعد اول سلامت اجتماعی سلامت فردی و بُعد دوم سلامت عمومی است. سلامت فرد تک تک افراد جامعه را در نظر می گیرد و سلامت عمومی کل جامعه را در نظر می گیرد و این می تواند روی رفتار تأثیر بگذارد. از قدیم گفته اند که افراد یک جامعه به پیشوایانشان شبیه تر هستند تا پدر و مادرهایشان. اثر سلامت عمومی و در جامعه انکارناپذیر است و اثر رسانه ای بر روی سیستم های شناختی مغز غیر قابل انکار است.

بُعد سوم سلامت اجتماعی پیشگیری از خطر و بیماری ها است؛ اوتیسم یک بیماری رسانه ای است. می تواند عوامل دیگری هم داشته باشد. قبلا عموما کسی که مادر خود را از دست می داد دچار اوتیسم می شد. الان عموما کسی که به مهد کودک می رود دچار اوتیسم می گردد، اوتیسم را قبلا یک بیماری می دانستند اما الان می گویند اوتیسم یک حالت است. اوتیسم یعنی در خود فرو رفتگی، فرد نمی خواهد ارتباط اجتماعی داشته باشد. تمرکز فرد روی موضوع مشخصی که حتی خودش هم تمایلی به آن ندارد. یعنی مطلبی روی ذهن او افتاده و هر قدر می خواهد آن را پاک کند نمی گردد.

افراد مبتلا به اوتیسم حرکات تکراری زیادی دارند، مثلا کوبیدن پا به میز و تکرار آن، پس از تذکر دادن یا مثلا تذکر به فرد اوتیسمی در خصوص آزار نرساندن به پرندگان وی را بیشتر نسبت به این موضوع ترغیب می نماید.نمی تواند عقاید یا اجزای منتسب به خود را تغییر دهد. در شرایط کلان این بیماری یک شرایط غیرقابل تحمل را برای خانواده ایجاد می نماید که حاصل دستگاه های دیجیتال رسانه ای است. بنابراین در سلامت اجتماعی پیشگیری از اینها می تواند یکی از موضوعات اساسی در زمینه رسانه و علوم شناختی باشد.

بُعد سوم سلامت اجتماعی پیشگیری از خطر و بیماری ها است؛ اوتیسم یک بیماری رسانه ای و حاصل دستگاه های دیجیتال رسانه ای است

بٌعد چهارم سلامت اجتماعی ارتقاء سلامت است. بین 18-10 سال بهترین زمان برای ایجاد تغییر رفتاری، اعتقادی ،منش،ایمان و مذهب فرد به شکل مناسب است تا احتیاجهای معنوی که سازمان بهداشت جهانی تبیین نموده اتفاق بیفتد. پیشگیری از خطر و بیماری های ناشی از رسانه و ارتقاء سلامت هر دو در یک قالب به اسم سبک زندگی سالم تعریف می گردد.

عوامل طبیعی از جمله رسانه بتوانند کم ترین اثر مخرب بر روی پنج مرحله عصب تحولی که در دوران رشد اتفاق می افتد را داشته باشند. با این شرایط می توانیم یک شرایط مطلوب از بابت بهداشت روان در جامعه ایجاد کنیم و سلامت اجتماعی را تضمین کنیم.

powersetshop.ir: وبلاگ پاورست: نقد و بررسی کالاهای دیجیتالی و کاربردی

taverna.ir: تاورنا: مجله گردشگری و مسافرتی

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 70292

به "اثر رسانه ای روی سیستم های شناختی مغز انکارناپذیر است، تاثیر رسانه ها بر روی اجزای سلامت فردی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اثر رسانه ای روی سیستم های شناختی مغز انکارناپذیر است، تاثیر رسانه ها بر روی اجزای سلامت فردی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید