آیین حلیم پزان خراسان شمالی سنتی به قدمت تاریخ
به گزارش مجله سرگرمی، خراسان شمالی گنجینه فرهنگ ها و معرفت ها با قومیت های ترک، کرمانج، تات و ترکمن سرچشمه آیین ها و سنت های کهن است.

به گزارش خبرنگار از ، یکی از این رسوم کهن و قدیمی که به دوران صفویه باز می گردد، آیین حلیم پزان است. پخت حلیم محرم در خراسان شاقتصادی به بیش از 200 سال قبل بازمی گردد.
هر ساله در ماه های محرم و صفر بوی حلیم نذری در کوچه پس کوچه های بجنورد به مشام می رسد که نشان دهنده سنتی دیرین است.
محرم که از راه می رسد دیگ های حلیم یکی پس از دیگری در کوچه پس کوچه های بجنورد به صف می نشیند تا مرثیه عزاداران حسینی با ادای رسمی کهن در کنار دیگر آیین های سوگواری تکمیل گردد.
آیین حلیم پزان هرساله در دهه اول محرم در بسیاری از مساجد بجنورد برپا می گردد و هر کس به اندازه توان خود در خرید اقلام و پخت حلیم مشارکت می نماید. در این مراسم ارادتمندان اهل بیت (ع) صبح تا شب در کنار دیگ های حلیم خیمه عزا بر پا می نمایند و پس از طبخ حلیم برای رضای خدا و افزایش روزی اقدام به توزیع آن بین عزاداران حسینی و احتیاجمندان می نمایند.
پخت حلیم
هر کس در این سفره و مائده آسمانی بنابر وسع اقتصادی اش و بنا بر نذر و احتیاج های خود، پول یا گوسفند و گندم برای تهیه حلیم تامین می نماید. زنان در تمیز کردن گندم و مردان هم برای پختن و چومبه زنی آستین بالا می زنند.
پختن این غذا حکم نذری را دارد و همه به عشق سید و سالار شهیدان برای پذیرایی از عزاداران حسینی به نوعی در آماده شدن حلیم نقش دارند.
برای پخت حلیم با توجه به مجلسی که به برپا شده یک یا چند گوسفند و به مقدار مورد احتیاج بلغور گندم تهیه شده و از صبح بار گذاشته می گردد. تمام مراحل پخت حلیم همراه با ذکر صلوات و مرثیه سرایی سالار شهیدان است.
طبخ حلیم چندین ساعت به طول می انجامد که عزاداران به عشق امام حسین (ع) برای مشارکت در پخت این غذا ساعت های طولانی به انتظار می ایستند.
بعد از آماده شدن حلیم، سریع داخل ظرف های مورد نظر کشیده با روغن محلی و دارچین تزیین نموده و در ایام محرم برای نذری استفاده میکنیم.
چومبه زنی
چومبه زنی کوفتن و کوبیدن گوشت و بلغور گندم که در اصطلاح (یارمه) گفته می گردد، است این مرحله سخت و طاقت فرساست وبه قدرت بازوی زیاد احتیاجمند است به دست جوانان و افراد نیرومند به مدت چندین ساعت انجام می گردد.
حبیب یزدان پناه، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شاقتصادی در گفت و گو با خبرنگار از ، گفت : آیینی که از نخستین شب ماه محرم در همه شهرستا های این استان اجرا می گردد و هر شب پس از عزاداری هایی که انجام می گردد، خوراک حلیم طبخ شده در اختیارهمه مردم قرار می گیرد.
او گفت: حلیم ماه محرم از گندم و گوشت تهیه می گردد و این در حالیست که پختن حلیم ویژه محرم با آداب و ترتیب خاصی و با مشارکت همه مردم همراه است.
یزدان پناه ادامه داد: پخت حلیم محرم در خراسان شاقتصادی به 250 سال قبل بازمی گردد و از دوره صفویه که محرم و صفروآیین های شیعه جدی گرفته شد شروع و در دوره قاجاریه نیز تثبیت شد.
او یادآورشد: به تناسب مجلسی که برگزار می گردد هر شب یک یا چند گوسفند نذری برای پخت حلیم ذبح شده که باید با مراسم و دعا های خاص برگزارگردد و سپس فردی مومن و معتمد، دست خود را در داخل گندم آماده شده برای این خوراک نموده و دعا می خواند و همه مراحل انجام کار پخت حلیم با صلوات و یاد امام حسین (ع) همراه است.
یزدان پناه ادامه داد: طبخ حلیم طولانی است و مرحله ای خاص به نام چومبه زنی دارد که انجام آن تا چندین ساعت طول می کشد و سخت نیز است و به قدرت بازوی زیادی احتیاج دارد، اما جوانان و عزاداران به عشق امام حسین (ع) و مهمانان سفره او برای مشارکت در پخت این غذا صف می ایستند.
ثبت آیین حلیم پزان در فهرست میراث ناملموس
به گزارش خبرنگار از ، آیین حلیم پزان خراسان شاقتصادی نیز در فهرست میراث ناملموس ملی نیز قرار گرفته است.
آیین حلیم پزان همانگونه که گفته شد در کنار دیرینگی و ارادت نشان و سمبلی از اتحاد و همدلی سوگواران حسینی است.
د
نویسنده: اکرم دانش طلب
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانasemaneto.ir: آسمان تو: خرید بلیط پرواز، تور های لحظه آخری مسافرتی
iraniro.ir: تور ایران | گردشگری ایران، سفر به مشهد، اصفهان، تهران، کیش، قشم، یزد، تبریز، اخبار ایران
anti6.ir: آخرین خبر: اخبار و مقالات روز دنیا را اینجا بخوانید