گفتگوی پاد با رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ثبت جهانی محور ساسانی دستاوردی بزرگ برای کشورمان است، گردشگری در دولت تدبیر و امید رونق گرفت
به گزارش مجله سرگرمی، پاد همزمان با قرار دریافت در هفته دولت گفتگویی با دکتر علی اصغر مونسان، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و معاون رئیس جمهوری داشته است.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در آغاز فعالیت دولت یازدهم درگیر چالش های فراوانی بود. معدن کاوی و تخریب میراث طبیعی نظیر جنگل ها، کم توجهی به بافت اجتماعی و بافت های تاریخی فرسوده و از میان رفتن مزیت های گردشگری آن ها، نبود تعامل و همکاری سازمان میراث فرهنگی با سازمان های مردم نهاد، کوتاهی در حفظ استانداردهای دنیای آثار ثبت شده و تخریب اماکن تاریخی توسط قاچاقچیان آثار تاریخی بخشی از مسائل این سازمان بود که با اهتمام دولت در پنج سال گذشته این روند تغییر کرد. آنالیز ها نشان می دهد شاخص های احوال این سازمان در پنج سال گذشته جهش های دنیای در هر سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری داشته است. پاد همزمان با قرار دریافت در هفته دولت تبادل نظریی با دکتر علی اصغر مونسان، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و معاون رئیس جمهوری داشته است. ادامه روند افزایشی تعداد گردشگران، ثبت دنیای 100 کیلومتر از محور ساسانی در استان فارس و درآمدزایی بیش از 500 میلیون دلاری در حوزه صنایع دستی از جمله مهمترین اقدامات یک سال گذشته در این سازمان است که مونسان به آن اشاره نمود. مشروح این تبادل نظر را در ادامه می خوانید:
آقای دکتر در یک سال گذشته چه اقداماتی برای توسعه حوزه گردشگری درکشور اجرا شده است؟
در حال حاضر حدود 1884 پروژه درحوزه گردشگری در حال انجام داریم و 43 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در این بخش انجام شده است. گردشگری ورودی باوجود مسائلی که در حوزه ارز شاهد آن بودیم افزایش داشته است و در چهار ماهه اول امسال به دو میلیون و 196 هزار و 327 نفر رسیده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته افزایش 38 درصدی داشته است. سال گذشته میزان گردشگران ورودی به کشور در چهارماه نخست سال یک میلیون و 595 هزار و 481 نفر بود. ترکیب گردشگران متفاوت شده است و بیشتر گردشگران از کشورهای عراق، ترکیه، عربستان، عمان و آذربایجان بوده است و بخش زیادی توریست سلامت است. به عنوان نمونه در استان فارس 168 درصد رشد گردشگری توریست سلامت داشتیم و این رقم قابل توجهی است. از سویی دیگر خروجی هم در این مدت 8.6 درصد کاهش داشته است. در مجموع دستاوردهای زیادی در حوزه گردشگری در پنج سال دولت تدبیر وامید وجود داشته که نشان می دهد دولت توجه ویژه به حوزه گردشگری داشته است. در آغاز دولت یازدهم 125 هتل چهار و پنج ستاره داشتیم و این تعداد در حال حاضر به 158 عدد رسیده و به 280 هتل تا خاتمه دولت دوازدهم می رسد. در سال های اخیر رشد گردشگری را شاهد بودیم و سال 96 را با چهار درصد رشد گردشگری نسبت به سال 95 به اتمام رساندیم.
چه اقداماتی برای افزایش مشوق های سرمایه گذاری انجام شده است؟
سال گذشته 2640میلیارد ریال معادل 264 میلیارد تومان تسهیلات بانکی از محل صندوق توسعه ملی برای ساخت و توسعه پروژه های گردشگری با نرخ 14 درصد ارائه شد. همچنین طرح اشتغال فراگیر در امسال از دیگر اقداماتی بود که در این زمینه انجام شده است. بر این اساس تفاهم نامه سه جانبه ای بین سازمان میراث فرهنگی، سازمان برنامه و بودجه و صندوق توسعه ملی امضا شده است و 8هزار و 700 میلیارد تومان منابع برای پشتیبانی در سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نظر گرفته شده است. همچنین معاف شدن از پرداخت عوارض تغییر کاربری برای ساخت مجتمع های گردشگری، هتل ها و اقامتگاه های بومگردی از دیگر اقداماتی بوده که برای توسعه بخش گردشگری اجرا شده است. در راستای توسعه گردشگری و افزایش مشوق ها سال گذشته هر چه یارانه سود تسهیلات داشتیم را دولت پرداخت کرد. بر این اساس سرمایه گذارانی که خارج از صندوق توسعه وام گرفته بودند 6 درصد سود تسهیلات آنها در قالب یارانه از سوی دولت پرداخت شد.
به افزایش گردشگران اشاره نمودید. دلیل رشد 38 درصدی گردشگران در چهار ماه نخست چه بوده است؟
اقدامات مختلفی انجام شده است که ماحصل آن باعث افزایش ورود گردشگران شده است. یکی از این اقدامات طرح جامع گردشگری بوده است. بخش دیگری از آن به دلیل افزایش حضور در نمایشگاه های دنیای و در واقع معرفی خوبی بوده که در این زمینه اجرا شده است. کوتاه شدن فرآیندهای اجرایی در آژانس های گردشگری و ایجاد پورتال جامع گردشگری در سال گذشته نیز از دیگر اقدامات موثر در این زمینه بوده است.
از سویی دیگر مرتفع شدن مسائل توریست سلامت نیز از دیگر دلایل افزایش گردشگری سلامت بوده است. همکاری خوبی بین سازمان میراث فرهنگی و وزارت بهداشت انجام شد. قبلا حضور دلالان در این خصوص پررنگ بود و نارضایتی وجود داشت و این مسائل حل شد.
کوتاه کردن زمان صدور ویزا در سفارتخانه ها و افزایش ویزاهای الکترونیک از دیگر دلایل افزایش گردشگران بوده است و خوشبختانه همکاری های خوبی با وزارت امور خارجه در این خصوص انجام شده است. همچنین افزایش تعداد پروازهای مستقیم از موضوعاتی بوده که به تعداد گردشگران اضافه نموده است.
چه برنامه هایی برای رونق گردشگری داخلی در دستور کار است؟
گردشگری داخلی به همان میزان گردشگری خارجی اهمیت دارد؛ چرا که مانع از خروج ارز می گردد و تحرک اقتصاد را به وجود می آورد. وقتی گردشگری به حرکت در می آید بازارها و شبکه های حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی رونق می گیرد و اوج آن را در ایام نوروز مشاهده می کنیم. یکی از اقداماتی که برای رونق گردشگری داخلی انجام شده است تعریف بسته های ارزان گردشگری است. اقامت مساله مهمی است و کوشش کردیم تا با اقامتهای ارزان از جمله رونق بوم گردی ها این مهم را فراهم کنیم. در حال حاضر بیش از 600 واحد بوم گردی فعال است و درنظر داریم تا این تعداد به 2000 واحد برسد. نرخ مناسب بلیت هواپیما و قطار نیز از دیگر مواردی بود که به رشد گردشگری یاری نموده است. اگرچه اخیرا شاهد نوسانات قیمت بلیت پروازها بودیم؛ اما با مدیریت شرایط و تعدیل قیمت ها امیدواریم این روند تکرار گردد. در بخش گردشگری خارجی نیز اگرچه با بسته اول ارزی مسائل ارزی برای گردشگران خارجی به وجود آمده بود؛ اما خوشبختانه در بسته دوم ارزی این مسائل رفع شده وگردشگران می توانند ارزشان را در صرافی ها تبدیل نمایند. این روند برای خارجی ها مزیت ایجاد نموده است.
در حوزه میراث فرهنگی چه اقداماتی انجام شده است؟
مهمترین دستاورد دولت در یکسال گذشته در حوزه میراث فرهنگی، ثبت دنیای 100 کیلومتر از محور ساسانی در استان فارس از فیروزآباد تا بیشابور بوده است. هشت موضوع جدی تاریخی در این محور داریم. هر سال همه کشورهای دنیا یک سهمیه ثبت دنیای بیشتر ندارند و اگر می خواستیم تک تک برای آنها ثبت دنیای انجام دهیم هشت سال طول می کشید؛ این اتفاق بزرگ بود. از این به بعد هر کاوش جدید انجام دهیم ذیل همین پرونده در ثبت دنیای است. 251 اثر در ثبت ملی میراث فرهنگی ناملموس، ثبت شد. 480 اثر در فهرست آثار ملی منقول به ثبت رسید. 296 اثر در فهرست آثار ملی غیرمنقول در یکسال گذشته به ثبت رسیده و 69 اثر هم در ثبت ملی میراث طبیعی بوده است. رسیدگی و تشکیل پرونده این تعداد اثر واقعا کار سختی بود که همکارانمان در حوزه معاونت میراث فرهنگی انجام داده اند. ساماندهی تعمیر بناهای مهم و تاریخی از دیگر اقداماتی بود که در حوزه میراث فرهنگی اجرا شده است. 56 پروژه آرامگاه مفاخر، 109 پروژه بقای متبرکه، 37 پروژه باغ های ایرانی و 111 پروژه محوطه های تاریخی در یکسال گذشته اجرا شده است. 12 پروژه (خانه های تاریخی) بر اساس ماده 27 به بخش خصوصی واگذار شده است. 43 پروژه هم به وسیله صندوق احیای بناهای تاریخی در سال گذشته واگذار شده است که 10 پروژه آن تمام شده و به بهره برداری رسیده است. در هفته دولت نیز 24 پروژه در حوزه میراث فرهنگی آماده افتتاح داریم و 204 پروژه هم در حوزه گردشگری در این هفته به افتتاح خواهد رسید.
در حوزه صنایع دستی چه اقداماتی انجام شده است؟
در سال گذشته، 281 میلیون دلار صادرات صنایع دستی (بدون زیورآلات، فرش و تجارت چمدانی) داشتیم که رشد 19 درصدی نشان می دهد. در دوماهه امسال نیز رشد قابل توجهی شاهد بوده ایم و 32 میلیون دلار صادرات داشته ایم که 66 درصد نسبت به دو ماه مشابه سال گذشته رشد داشته است. در سال 96 بالغ بر 1400 میلیارد تومان فروش داخلی صنایع دستی بوده است که عدد مناسبی بوده است. همچنین دو شهر و روستا در حوزه صنایع دستی ثبت شده است. اصفهان به عنوان شهر صنایع دستی، لالجین در همدان به عنوان شهر سفال، روستای کلپورگان در سیستان بلوچستان به عنوان روستای سفال و مشهد هم در حوزه سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی به ثبت دنیای رسیده است. اقدام دیگر در مورد بیمه هنرمندان و استادکاران صنایع دستی بوده که همواره از این موضوع گله مند بودند. تفاهم نامه ای با صندوق بیمه کشاورزان و روستاییان و عشایر به امضا رسیده و از تیر ماه آیین نامه اش عملیاتی شده و بیمه آنها در جریان است و تا حالا 240 نفر بیمه شان برقرار شده و 1000 پرونده نیز در این خصوص در دست آنالیز است. توافقاتی با سازمان برنامه و بودجه اجرا شده است و تا آخر شهریور ماه برای فعالین صنایع دستی در حوزه شهری هم در نظر داریم تا همه هنرمندان این حوزه از مزایای بیمه استفاده نمایند و دغدغه دیرینه شان در این زمینه رفع گردد.
به افزایش صادرات و فروش صنایع دستی اشاره نمودید. دلیل این مساله چه بوده است؟
در حوزه فراوری صنایع دستی وضعیت خوبی داریم. در حوزه فروش نیز از سال گذشته طرحی به عنوان طرح تجاری سازی صنایع دستی آغاز کردیم. موضوعات مختلفی در این طرح است که برندسازی یکی از آنهاست. طراحی مبتنی بر سلیقه مشتری، بسته بندی و همچنین استفاده از فضای مجازی برای بازاریابی که هم مخاطبان زیاد دارند یاری کرد تا روند رو به رشدی در این زمینه ببینیم. در مجموع کوشش می کنیم در شرایط فعلی مالی کشور بتوانیم به درآمدهای ارزی کشور یاری کنیم. همان گونه که عنوان کردم 281 میلیون دلار فقط از مجاری گمرکی در صنایع دستی صادرات داشتیم. 250 میلیون دلار هم به وسیله صادرات چمدانی داشتیم یعنی بیش از 500 میلیون دلار فقط در حوزه صنایع دستی یاری کشور بودیم و جا دارد این رقم تا دو میلیارد دلار افزایش پیدا کند. بخش گردشگری نیز همین گونه است. سال گذشته 5 میلیون و 100 هزار نفر گردشگر ورودی داشتیم که اگر متوسط 1400 دلار برای هر گردشگر در نظر بگیریم عدد قابل ملاحظه ای است. ضمن اینکه اثرات غیرمستقیم گردشگری روی سایر بخش ها از اهمیت زیادی برخوردار است. کوشش می کنیم در شرایط سخت مالی هر چه بیشتر در کنار دولت و مردم باشیم و به ارز آوری کشور در بخش صادرات غیر نفتی یاری کنیم.
منبع: سازمان میراث فرهنگیآژانس دور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه
banima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما