گزارش AFC درباره پیروزی تاریخی ایران مقابل آمریکا؛ دنیا به لیون و دو طرف بازی چشم دوخته بود
به گزارش مجله سرگرمی، رسانه رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا در سالگرد پیروزی تاریخی تیم ملی فوتبال ایران مقابل آمریکا، گزارشی درباره فرایند ایران در جام جهانی 1998 نوشت.
به گزارش گروه ورزشی خبرنگاران، سایت رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) در سالگرد پیروزی 2 بر یک تیم ملی فوتبال ایران مقابل آمریکا، در جام دنیای 1998 فرانسه نوشت: از لحظه قرعه کشی جام دنیای 1998، دنیا منتظر ملاقات نفس گیر تاریخی ایران و آمریکا بود. شش ماه قبل از جام دنیای و در عصری سرد و تیره در مارسی، ایران و آمریکا در جام دنیای همگروه شدند و هیجان افزایش یافت. این اتفاق منجر به انتشار اخباری مهیج درباره ملاقاتی قابل توجه در استادیوم استاده گرلاند لیون شد.
تیم ملی ایران که برای نخستین بار از سال 1978 بلیت جام دنیای را روی اتفاقاتی مهم قطعی نموده بود، در شرایطی نامشخص به فرانسه رفت. بادو ویرا که ایران را با صعودی دراماتیک به جام دنیای فرستاد، مدتی بعد جای خود را به تومیسلاو ایویچ داد. ایویچ تیم ملی را در بازی های محبت آمیز در هنگ کنگ و اروپا راهنمایی کرد. سرمربی پیشین تیم ملی امارات پس از شکست 7 بر یک در ملاقاتی محبت آمیز مقابل آاس رُم در اردوی ایتالیا، از کار برکنار شد و جلال طالبی جای او را گرفت.
مربی پیشین گیلانگ یونایتد سنگاپور تنها سه هفته فرصت داشت تا تیمش را برای نخستین حضور در جام دنیای پس از 20 سال آماده کند، اما این موضوع، امیدهای ملتی را که نسلی طلایی از استعداد داشت، کاهش نداد. کمتر از دو سال قبل، ایران پس از جراحی وارد جام ملت های آسیا شد. تیمی شامل علی دایی، کریم باقری، خداداد عزیزی و مهدی مهدوی کیا که به دنبال رؤیای خود در جام ملت های آسیا بودند. با نمایش های هیجان انگیز و جذاب در همین سطح، انتظارات از ایران خیلی بالا بود.
در نخستین ملاقات ایران در جام دنیای برابر یوگسلاوی، رؤیاهای موفقیت به صورت جدی آسیب دید. در اولین انتخاب، احمدرضا عابدزاده برای این مسابقه روی نیمکت نشست و نیما نکیسا از پرسپولیس به زمین آمد. این تصمیم برای ایران معین کننده بود. نکیسا در مواجهه با ضربه آزاد و آرام سینیشا میهایلوویچ، جاگیری بدی داشت و نتیجه آن، گلی بود که امیدهای ایران را کاهش داد و روی طالبی و تیمش در آستانه ملاقات 21 ژوئن مقابل آمریکا، فشار ایجاد کرد.
این بازی احتیاج به هیجان بیشتر نداشت. ایران و آمریکا در سیدهای سوم و چهارم قرار داشتند، اما این صندلی در طول تورنمنت در زمان رویارویی آنها بی تأثیر بود. دنیا به لیون و دو طرف بازی چشم دوخته بود و رئیس فدراسیون فوتبال آمریکا یعنی آلن روتنبرگ، آن را مادر همه بازی ها نامیده بود. هر دو تیم نخستین ملاقات خود را باخته بودند و هر دو به سه امتیاز احتیاج داشتند.
هر چالش بالقوه میان بازیکنان به سرعت توسط فیفا خنثی شد. جایی که روز 21 ژوئن روز بازی جوانمردانه نامیده شد، بازیکنان دو تیم در آغاز بازی برای یک عکس گروهی کنار هم ایستادند و بازیکنان ایرانی دست خود را روی شانه بازیکنان آمریکایی انداختند. جو استادیوم استاده گرلاند، سنگین و پر سروصدا به نفع تیم طالبی بود. آنها لحظات نفس گیری در طول دقایق نخست بازی متحمل شدند که آمریکا در دقیقه سوم توسط مک براید، توپ را به تیر دروازه ایران زد. ضربه سر قدرتمند او پس از ضربه آزاد کلودیو رینا به تیر برخورد کرد. لحظاتی بعد شوت کوبی جونز از مقابل دروازه عبور کرد.
12 دقیقه گذشته بود که رینا در باز کردن دروازه ایران بدشانس بود شوت خوب او به تیر برخورد کرد. هفت دقیقه بعد ایران حمله می کرد و آمریکایی ها حسرت می خوردند. سانتر جواد زرینچه از سمت راست به حمید استیلی در محوطه جریمه رسید و ضربه سر او به گوشه دروازه کیسی کلر رفت تا او گلش را جشن بگیرد. خودش سال ها بعد درباره این گل گفت: همه مرا به آن گل می شناسند و مردم 5 تا 95 ساله مرا به خاطر آن گل می ستایند. ایرانیان زیادی که خارج از کشور زندگی می کردند، با افتخار ادعا کردند که ایرانی هستند. در خط هافبک، باقری آزادی بیشتری برای اضافه شدن به مهاجمان داشت. آن لحظه باقری هنوز در نیمه زمین ما بود و زمانی که مهدوی کیا و زرینچه در سمت راست بودند، فضایی میان عزیزی و دایی دیدم. به سمت محوطه جریمه دویدم، توپ را با ضربه سر زدم و توپ وارد دروازه شد.
به نظر نمی رسید که ایران عقب بکشد. در دقیقه 84 فزونی خود را با فرار مهدوی کیا در نیمه زمین آمریکا و شوت آرام او، دو برابر کرد. آمریکا سه دقیقه بعد و با گل مک براید که پشت به دروازه بود، به بازی امیدوار شد. ضربه سر برعکس او از نعیم سعداوی عبور کرد و محمد خاکپور نتوانست توپ را پیش از عبور از خط دروازه دفع کند، اما این گل خیلی دیر بود و ایران یک پیروزی تاریخی به دست آورد تا آمریکا با یک بازی کمتر، از دور رقابت ها حذف گردد.
جلال طالبی پس از این مسابقه گفت: این برای ما و ملت ایران فوق العاده بود. این پیروزی برای ما مهم بود نه فقط به خاطر بازی مقابل آمریکا، بلکه به این دلیل که ایران هیچ وقت در جام دنیای پیروز نشده بود. این مایه خجالت بود که تیمی مجبور به شکست باشد.
مهدوی کیا هم درخصوص این بازی گفت: در رختکن همه گریه می کردند. تنها چیزی که به آن فکر می کردم، این بود که شرایط تهران با همه مردم در خیابان ممکن است چگونه باشد. زمانی که گل زدم و دیدم که توپ به گوشه دروازه رفت، به مردم فکر می کردم.
استیو سامسون سرمربی آمریکا هم که پس از این شکست اظهارات بلندنظرانه ای داشت، پس از این ملاقات مهیج از هر دو تیم را تمجید کرد. او درخصوص این بازی توضیح داد: این ملاقات بین دو تیمی با تفکر هجومی بود که می خواستند پیروز شوند. نتیجه 2 بر یک شد، اما می توانست 4 بر 3 گردد. ما به تیرک دروازه حریف زدیم و آنها موقعیت های زیادی ایجاد کردند. همه این ها در یک بازی جذاب بود. اگر کسی از بازی امشب هیجان زده نگردد، شاید باید به ورزش دیگری وارد گردد.
این پیروزی فقط تاریخی نبود، بلکه به معنی امیدواری ایران در آخرین بازی برای صعود به مرحله حذفی جام دنیای بود، اما آلمان با سه قهرمانی در جام دنیای در مقابل آنها بود؛ با ترکیبی از بازیکنانی چون لوتار ماتئوس، یورگن کلینزمن و اولیویر بیرهوف. علی دایی، باقری و عزیزی در بوندسلیگا بازی می کردند و دیگران چون مهدوی کیا از تیم های آلمانی پیشنهاد داشتند. این یعنی این مسابقه مقابل غول های اروپایی هم یک ملاقات عظیم برای ایران بود.
با شکست 2 بر صفر با گل های بیرهوف و کلینزمن، طالبی و تیمش از جام دنیای حذف شدند و هشت سال دیگر طول کشید تا ایران به جام دنیای بازگردد. پس از آن ملاقات دیگری میان دو کشور در خاک آمریکا برگزار گردید. در ژانویه سال 2000، دو کشور در رُز بول در پاسادنا بازی کردند که این ملاقات به تساوی یک-یک مقابل بیش از 50 هزار طرفدار انجامید. در این بازی که باعث شد عزیزی به تیم MLS یعنی سن خوزه ارث کوئیکز بپیوندد، مهدوی کیا در آن دوباره به آمریکا گلزنی کرد.
کمتر کسی می تواند هیجان این مسابقه را برای تیم ملی ایران و طرفدارانش با ملاقات ایران و آمریکا در لیون مقایسه کند. کسانی که 20 سال دیگر برای پیروزی تیم خود در جام دنیای صبر کردند تا ایران در جام دنیای 2018، مراکش را در روسیه شکست دهند.
منبع: خبرگزاری دانشجوbigkurosh.ir: مجله کوروش بزرگ، وبلاگ خبری، تاریخی و تحلیلی
faceraz.ir: فیس راز | گفتگو و همدلی راه حل رفع همه مشکلات