راهنمای کامل گردشگری در شهر تاریخی دامغان

به گزارش مجله سرگرمی، دامغان، یکی از شهرهای کهن و زیبای ایران، با آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری متعدد، مقصدی جذاب برای علاقه‌مندان به تاریخ، معماری، و فرهنگ است. این شهر باستانی در استان سمنان واقع شده و با داشتن بناهای تاریخی چون مسجد تاریخانه، مسجد جامع، و آرامگاه پیرعلمدار، گنجینه‌ای از میراث فرهنگی ایران را در خود جای داده است.

راهنمای کامل گردشگری در شهر تاریخی دامغان

برای مطالعه بیشتر با balio.ir: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.

دامغان یکی از شهرهای تاریخی ایران در حاشیه دشت کویر است که زمانی شهر صددروازه نام داشت و یکی از توقفگاه های مهم در راستا کاروان های عظیم تجاری بود. این شهر از شمال به کوه های خشک و خشن مجاور دامنه جنوبی البرز منتهی می گردد، البته قله برخی از کوه های بلندتر در ماه های سرد سال پوشیده از برف هستند. در سال های اخیر بسیاری از بناهای خشت و گلی و باستانی دامغان جای خود را به ساختمان های مدرن داده اند ولی هنوز هم تعدادی از بناهای باستانی و مذهبی این شهر پابرجا هستند و با طی کردن فاصله کوتاهی از مرکز شهر، می توان از آن ها بازدید کرد.

جهتیابی

حدفاصل میدان امام خمینی و میدان چهار شیر در محور اصلی شرق به غرب دامغان (خیابان امام خمینی)، محل قرارگیری بازار سرپوشیده این شهر است و بیشتر شعبه های مرکزی بانک ها در این محدوده قرار دارند. از میدان امام خمینی، خیابان شهید بهشتی (شمال شرقی میدان) به جاده اصلی مشهد منتهی می شود و خیابان شهید مطهری (جنوب شرقی میدان) جهت دسترسی به مسجد تاریخانه (400 متر) و ایستگاه راه آهن (2 کیلومتر) است. برای بازدید از مسجد جامع دامغان و آرامگاه پیر علمدار باید از خروجی باریک غرب میدان امام خمینی استفاده کرد. میدان چهار شیر از شمال به بلوار زیبا و چشم نواز آزادی، از غرب به یک کاروان سرای باستانی و از شرق به بازار خندق منتهی می شود. اگر به اینترنت احتیاج داشتید، می توانید به کافی نت نوین در بازار خندق مراجعه کنید.

مناطق دیدنی

مسجد تاریخانه

. مسجد تاریخانه یک بنای خشت و گلی منحصربه فرد است که بخش هایی از آن ازجمله 18 ستون ستبر و اعجاب انگیز جلویی حدود 1300 سال قدمت دارند. تاریخانه دومین مسجد قدیمی ایران به شمار می آید و بر روی بقایای یک آتشکده قدیمی متعلق به دوران ساسانیان بنا شده است. ستون های شکسته و رواق های بازسازی شده اطراف صحن مرکزی مسجد ساده و بی پیرایه هستند ولی مناره آجری 30 متری آن که در سال 418 هجری ساخته شده، دارای تزئیناتی بسیار ظریف و چشم نواز است. به دلیل ساخت وساز در کنار تاریخانه، مناره کمی کج به نظر می رسد.

مسجد جامع

باوجوداینکه ظاهر مسجد جامع تقریبا نوساز و سالم به نظر است ولی حدود 1000 سال قدمت دارد. این مسجد نیز دارای یک مناره آجری بی نظیر و اعجاب انگیز است که تاریخ ساخت آن به اواسط قرن چهارم هجری بازمی شود.

آرامگاه پیر علمدار

با پیمودن فاصله کمی از مسجد جامع، به آرامگاه پیر علمدار می رسیم که برج مدور آن در دهه نخست قرن پنجم هجری بنا شده است. این بنا در ابتدا دارای یک سقف مخروطی بود که اکنون با یک گنبد آجری مزین به کتیبه های چشم نواز خط کوفی جایگزین شده است. داخل آرامگاه نمایی بسیار زیبا و استادانه دارد.

سایر اماکن دیدنی

از دیگر جذابیت های دامغان می توان بقعه زیبای امامزاده جعفر واقع در میدان چهار شیر اشاره نمود که یک بنای آجری باستانی با برج های کوتاه در چهار گوشه بنا، پنجره های طاق دار کاذب و یک گنبد پنج طبقه مخروطی است. در کنار امامزاده بنایی شبیه برج پیر علمدار به چشم می خورد که برج چهل دختر نام دارد.

خوردوخوراک و اقامت

هتل امیر

این هتل دارای اتاق های کوچک ولی راحت با حمام اختصاصی، کارکنانی خوش برخورد و یک لابی کوچک و دنج است. هتل امیر در طبقه بالای یک رستوران خوب و مقرون به صرفه در میدان ورزش واقع شده است. میدان ورزش در فاصله 1.5 کیلومتر میدان چهار شیر واقع شده است و برای رفتن به آن (از میدان چهار شیر) باید از یک تقاطع به سمت شمال و سه تقاطع به سمت شرق بگذرید.

هتل دانش

هتل دانش در خیابان شهید بهشتی واقع شده است که نمای شکیل و اتاق های بسیار تمیز مجهز به یخچال و تهویه مطبوع مرکزی آن را به گزینه ای مناسب (ولی نه چندان مقرون به صرفه) تبدیل می نمایند. اتاق های رو به شرق، دارای بالکن های کوچک و خوش منظره ای هستند. هتل دانش در 1کیلومتری شرق میدان امام خمینی واقع شده است.

هتل جهانگردی

این هتل با سقف های طاق دار زیبا و حال و هوایی سنتی مشابه کاروانسراهای تاریخی، امکاناتی کامل با قیمت متوسط در اختیار مسافران قرار می دهد. هتل جهانگردی در کنار پارک شهرداری واقع شده و با 5 دقیقه پیاده روی از میدان چهار شیر به سمت شمال، به آن دسترسی خواهید داشت.

کافی شاپ سان سیتی

برای صرف یک فنجان قهوه ترک اصیل یا اسپرسوی واقعی، سری به این کافی شاپ در 30 متری شمال شرقی میدان امام خمینی (خیابان شهید بهشتی) بزنید. در بلوار آزادی تعداد زیادی فست فود به چشم می خورد که یکی از بهترین آن ها، پیتزافروشی کنج روبروی بازار خندق (خیابان خندق) است.

جابه جایی

ترمینال خلوت و آرام دامغان که بیشتر مانند یک بازار سرپوشیده به نظر می رسد، در خیابان 17 شهریور (1 کیلومتری غرب مرکز شهر) واقع شده است و تاکسی های آن روبروی بقعه امامزاده جعفر توقف می نمایند. برای مسافرت به شهرهای نزدیک، می توانید از اتوبوس ها و تاکسی های بین شهری به مقصد سمنان (3 ساعت)، شاهرود (75 دقیقه) بهره ببرید. وقتی وارد دامغان می شوید، وسایل نقلیه عمومی شما را در میدان های مرکزی امام خمینی یا چهار شیر پیاده خواهند کرد.

اطراف دامغان

یک از مناسب ترین نقاط برای گشت وگذار در اطراف دامغان، چشمه علی است. در این محل اسکلت یک عمارت کلاه فرنگی متعلق دوران قاجار به چشم می خورد که در میان انبوهی از درختان بید واقع شده است. چشمه علی در 30 کیلومتری دامغان واقع شده و جهت آن با چشم انداز متناقض کوه های پوشیده از برف، تپه های خشک و سنگلاخ و دیوارهای گلی باغ های آلو، بسیار جذاب است. با گذشتن از جاده ای ناهموار در شمال چشمه علی با چشم اندازی بدیع رشته کوه البرز و دره های وسیع اطراف آن، به شهرستان زیبای دیباج می رسیم. یکی از جذاب ترین مناطق این شهرستان برج رادکان (میل رادکان) است ولی به دلیلی ناهموار بودن جهت دسترسی، برای بازدید از آن به یک خودروی 4wd احتیاج خواهید داشت.

نکات تکمیلی

1: هنگام ورود به دامغان، محور اصلی شهر، خیابان امام خمینی، نقطه شروع مناسبی برای شناخت شهر است. این خیابان به میدان امام خمینی و میدان چهارشیر منتهی می‌شود که هر دو از نقاط مرکزی و پرجنب و جوش شهر به شمار می‌روند. در این محدوده، بازار سرپوشیده دامغان، شعبه‌های مرکزی بانک‌ها، و مسیرهای دسترسی به جاذبه‌های گردشگری قرار دارند.

2: یکی از نخستین جاذبه‌های تاریخی که باید در دامغان دید، مسجد تاریخانه است. این بنای خشتی و گلی منحصربفرد، دومین مسجد قدیمی ایران محسوب می‌شود و بخش‌هایی از آن حدود 1300 سال قدمت دارند. ستون‌های شکسته و رواق‌های بازسازی شده اطراف صحن مرکزی، ساده و بی‌پیرایه هستند، اما مناره آجری 30 متری آن با تزئینات ظریف و چشم‌نواز، جلوه خاصی به مسجد بخشیده است.

3: مسجد جامع دامغان، دیگر اثر تاریخی ارزشمند این شهر است. علی‌رغم ظاهر نوساز، این مسجد حدود هزار سال قدمت دارد و دارای یک مناره آجری بی‌نظیر و اعجاب‌انگیز از اواسط قرن چهارم هجری است. پس از بازدید از این مسجد، می‌توانید به آرامگاه پیرعلمدار بروید که برج مدور آن در دهه نخست قرن پنجم هجری بنا شده است.

4: از دیگر جاذبه‌های دیدنی دامغان می‌توان به بقعه زیبای امامزاده جعفر در میدان چهارشیر و برج چهل دختر اشاره کرد. امامزاده جعفر یک بنای آجری باستانی با برج‌های کوتاه در چهار گوشه، پنجره‌های طاق‌دار کاذب، و یک گنبد پنج طبقه مخروطی است. برج چهل دختر نیز شباهت زیادی به برج پیرعلمدار دارد و در کنار امامزاده جعفر قرار گرفته است.

5: برای اقامت در دامغان، گزینه‌های متنوعی وجود دارد. هتل امیر با اتاق‌های کوچک اما راحت و قیمت مناسب، هتل دانش با اتاق‌های تمیز و مجهز، و هتل جهانگردی با سقف‌های طاق‌دار زیبا و حال و هوای سنتی، از جمله انتخاب‌های مناسب هستند. برای صرف غذا نیز می‌توانید به رستوران‌های موجود در این هتل‌ها یا کافی شاپ سان سیتی در نزدیکی میدان امام خمینی سر بزنید.

6: جابجایی در دامغان به راحتی امکان‌پذیر است. ترمینال شهر که شبیه یک بازار سرپوشیده است، در خیابان 17 شهریور واقع شده و تاکسی‌های آن در مقابل بقعه امامزاده جعفر توقف می‌کنند. برای سفر به شهرهای نزدیک نیز می‌توانید از اتوبوس‌ها و تاکسی‌های بین‌شهری به سمت سمنان، شاهرود، و دیگر مقاصد استفاده کنید.

7: اگر فرصت گشت و گذار در اطراف دامغان را داشتید، چشمه علی یکی از بهترین گزینه‌ها خواهد بود. این چشمه در 30 کیلومتری دامغان واقع شده و دارای چشم‌اندازی زیبا از کوه‌های برفی، تپه‌های خشک، و باغ‌های آلو است. با گذر از جاده ناهموار شمال چشمه علی، به شهرستان دیباج و جاذبه‌ای چون برج رادکان (میل رادکان) خواهید رسید.

8: دامغان نه تنها از لحاظ آثار تاریخی، بلکه از نظر طبیعت نیز جاذبه‌های زیادی دارد. کویر دامغان با تپه‌های شنی و دره‌های خشک، یکی از زیباترین مناطق کویری ایران است که می‌توانید با پیاده‌روی یا سافاری آن را تجربه کنید. همچنین می‌توانید به دره زیبای گردشگری سنگان در 20 کیلومتری دامغان سفر کنید و از چشم‌اندازهای بدیع آن لذت ببرید.

9: صنایع دستی دامغان شامل قالی‌بافی، گلیم‌بافی، سفالگری، چرم‌دوزی، و نقره‌کاری است. قالی‌ها و گلیم‌های دامغان با طرح‌ها و رنگ‌های زیبا و اصیل شهرت جهانی دارند. همچنین می‌توانید از کارگاه‌های سفالگری این شهر دیدن کنید و ظروف سفالی زیبا و منحصربفرد آن را خریداری نمایید. چرم‌دوزی و نقره‌کاری نیز از دیگر هنرهای سنتی دامغان به شمار می‌روند.

10: آشپزی محلی دامغان نیز حائز اهمیت است. غذاهای سنتی این شهر مانند آش رشته، کله پاچه، و حلیم شیرازی بسیار خوشمزه و معروف هستند. همچنین می‌توانید انواع خشکبار و آجیل محلی را از بازارهای سنتی دامغان تهیه کنید. شیرینی‌های محلی مانند قطاب، نان برنجی، و شکرپنیر نیز از دیگر خوراکی‌های خوشمزه این شهر به شمار می‌روند.

سخن پایانی

دامغان، شهری کهن و پر از جاذبه‌های گردشگری، فرصت بی‌نظیری برای کشف تاریخ، فرهنگ، و طبیعت زیبای ایران را به گردشگران می‌دهد. این شهر با داشتن آثار تاریخی ارزشمند، طبیعت بکر و دست‌نخورده، صنایع دستی اصیل، و آشپزی سنتی، تجربه‌ای کامل و متفاوت را برای مسافران رقم می‌زند. پیشنهاد می‌کنم حتما دامغان را به لیست مقاصد سفرتان اضافه کنید و از زیبایی‌های این گنجینه تاریخی لذت ببرید.

انتشار: 19 خرداد 1403 بروزرسانی: 19 خرداد 1403 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 112915

به "راهنمای کامل گردشگری در شهر تاریخی دامغان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهنمای کامل گردشگری در شهر تاریخی دامغان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید