گرانی میوه در 24 استان
به گزارش مجله سرگرمی، پاییز از نیمه گذشته و 2 عامل دست به دست هم داده اند تا بازار میوه در بسیاری از استان ها، شیب گرانی و نوسان قیمت را تجربه کند؛ گرانی ای که با نزدیک شدن به شب یلدا و البته، به گفته اصناف این حوزه، به دلیل افزایش قیمت بنزین داغ تر از سال های گذشته است.
خبرنگاران - مریم سرخوش: بررسی افزایش قیمت میوه در استان های کشور حاکی از آن است که ایلام، خوزستان، مازندران، قم و مرکزی با 20 تا 50 درصد افزایش قیمت، به ترتیب بیشترین گرانی میوه را طی روزهای اخیر تجربه کرده اند و بازار میوه و صیفی های 7 استان قزوین، کردستان، یزد، همدان، هرمزگان، گیلان و کهگیلویه و بویراحمد هم تغییر قیمت نداشته یا کمترین افزایش راداشته است.
میوه و صیفی ها از عناصر اصلی سفره مردم هستند که معمولا زودتر از سایر کالاها دستخوش نوسان قیمتی می شوند و بیشترین آسیب های افزایش قیمت ناشی از گرانی بنزین هم این روزها همین کالاها را هدف گرفته است. آنچه پس از گذشت کمتر از یک ماه از افزایش قیمت بنزین می بینیم، چیزی متفاوت از وعده مسئولان و دستگاه های نظارتی است، چرا که بررسی تعدادی از مغازه های عرضه میوه در شهرهای مختلف کشور، از گران شدن قیمت بسیاری از میوه و صیفی های پرمصرف مردم طی روزهای اخیر حکایت می کند.
از سوی دیگر عنوان می شود حمل و نقل میوه و صیفی با خودروهای گازوئیل سوز انجام می شود و گرانی سوخت نمی تواند قیمت این محصولات را تحت الشعاع قرار دهد. اما براساس اعلام اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار، بیش از 15 درصد کشاورزان با خودروهای بنزینی بار خود را به میدان های تره بار می رسانند و این یعنی بیشتر استان های کشور حداقل با افزایش 15 درصدی قیمت روبه رو بوده اند.
خریدهایی که محدودتر می شود
در این میان ایلام یکی از استان هایی است که در تولید برخی محصولات باغی جایگاه مطلوبی ندارد و این موضوع سبب شده گرانی میوه در ایلام بیش از استان های دیگر محسوس باشد. یک شهفرایند ایلامی در این باره می گوید: به غیر از گوجه فرنگی که بین 10 تا 15 هزار تومان می خریم، دیگر محصولات هم تا 5 هزار تومان
گران شده اند. مغازه داران به بهانه افزایش قیمت بنزین و گران شدن هزینه حمل و نقل، قیمت ها را در چند روز اخیر افزایش داده اند. هر چند قرار است نظارت هایی برای جلوگیری از گرانی انجام شود، اما آیا می توانیم تا رسیدن بازرسان، از خرید خودداری کنیم؟ مهری دوستی ادامه می دهد: هر سال با آغاز زمستان و نزدیک شدن به روزهای انتهای سال، این گرانی ها چندبرابر می شد، اما امسال باید هم گرانی ناشی از افزایش قیمت بنزین را تحمل کنیم و هم نگران گرانی های انتها سال باشیم.
فریور رضاوند، دیگر شهفرایند ایلامی، هم اظهار می کند: سال هاست که میوه گران می خریم و کسی هم در این باره جوابگوی ما نیست. ماه هاست بسیاری از میوه ها را خریداری نکرده ام و تنها چند محصول مورد نیاز برای تهیه غذا را تهیه می کنم که به نظر می رسد همان هم دیگر میسر نباشد، چون خرید گوجه فرنگی 15 هزار تومانی و پیاز 5 هزارتومانی اصلا در توان ما نیست.
حذف برخی میوه ها از مغازه ها
در همین چند روز گذشته وانت بارها کرایه حمل بار را به بهانه سهمیه بندی بنزین تا 100 هزارتومان بالا برده اند؛ این موضوع، قیمت تمام شده برای میوه فروشان را افزایش داده و موجب شده است آنها هم نرخ های خود را تغییر دهند. یک میوه فروش ایلامی افزایش کرایه ها را عامل گرانی می داند. این فروشنده می گوید: از چند روز گذشته نرخ هر کیلوگرم هویج از 2500 به 5 هزارتومان رسیده و پیاز قرمز از 5500 تومان به 8 هزارتومان. محصولی که از میدان میوه و تره بار بر اساس فاکتور خریداری می کنیم، با 20 تا 30 درصد سود
عرضه می شود. گران می خریم و مجبوریم گران بفروشیم. البته برخی اقلام را هم به مغازه نمی آوریم، چراکه مردم خریداری نمی کنند. اواسط هفته گذشته 3 جعبه گوجه فرنگی خریداری کردم، اما با گذشت 4 روز فقط یک سبد از این گوجه ها فروخته شده است. مشتری هایی دارم که هر چند روز یک بار، فقط 2 عدد گوجه می خرند و این اتفاق تلخی است.
انتقاد استانداری از گرانی میوه
در این زمینه معاون هماهنگی امور مالی استاندار ایلام هم از بالا بودن قیمت میوه و تره بار در استان نسبت به سایر مناطق کشور انتقاد می کند و می گوید: بیشترین تخلفات گزارش شده از سوی شهفرایندان در اینحوزه است.
حیدر نعمتی با تاکید بر اینکه باید برای کنترل و تثبیت قیمت میوه و تره بار در ایلام اقدام اساسی انجام شود، می گوید: با توجه به اجرای طرح سهمیه بندی بنزین و ممنوع بودن افزایش قیمت سایر کالا و خدمات، نگرانی اصلی از افزایش این تخلفات است. بر این اساس، باید بازرسی اتحادیه ها و صنوف در بازار فعال تر شود و نظارت دقیقی بر قیمت ها داشته باشند.
وی بر افزایش نظارت در شهرستان ها با هدف جلوگیری از افزایش قیمت ها تاکید می کند و می افزاید: موضوع گرانی میوه و تره بار به زودی با حضور استاندار تعیین تکلیف می شود. در این زمینه باید در کوتاه ترین زمان ممکن به شکایت های مردم هم رسیدگی، نتیجه و جریمه واحدهای متخلف اعلام شود تا مانعی برای فرایند افزایشی و گرانی ها باشد.
تا اعلام نرخ جدید، افزایش قیمت ها تخلف است
رئیس اتحادیه میوه و تره بار ایلام، افزایش قیمت برخی اقلام خوراکی پرمصرف چون گوجه فرنگی، پیاز، کاهو، نارنگی، پرتقال و خیار را سرمای هوا، کمبود محصول و افزایش تقاضا می داند و وابستگی افزایش قیمت ها به بنزین را رد می کند. موسی فاطمی راد می گوید: واقعیت این است که سهمیه بندی بنزین در تغییر و افزایش قیمت کالاهایی مانند میوه و تره بار تاثیر نداشته است. میوه فروشان و توزیع کنندگان میوه و تره بار هم نباید به بهانه سهمیه بندی بنزین قیمت ها را خودسرانه افزایش دهند.
وی ادامه می دهد: از همه توزیع کنندگان و فروشندگان خواسته شده است تا زمان اعلام نرخ های جدید از سوی ستاد تنظیم بازار، از افزایش قیمت خودداری کنند. فاطمی راد درباره کمبود و گرانی قیمت برخی اقلام خوراکی پرمصرف مانند گوجه فرنگی، پیاز، کاهو، نارنگی، پرتقال و خیار اظهار می کند: این گونه اقلام همواره در فصل سرما به دلیل کمبود محصول و افزایش تقاضا با تغییر قیمت همراه هستند و گرانی کنونی این اقلام ربطی به بنزین ندارد. برخی نقاط کشور که محل اصلی تولید و توزیع این محصولات خوراکی پرمصرف هستند با سرما یا بارش باران روبرو شده اند و هنوز محصولات نوبرانه این مناطق به بازار عرضه نشده است که به کاهش محصول در بازار و عدم تعادل عرضه و تقاضا منجر شده است.
فقط قیمت گوجه فرنگی غیرعادی است
اشکان جهان آرای - مازندران: رئیس اتحادیه میوه و تره بار مرکز مازندران نیز در گفت وگو با خبرنگاران از ثبات نسبی در قیمت انواع محصولات میوه و تره بار خبر می دهد و می گوید: با توجه به مولد بودن مازندران در بسیاری از محصولات باغی این فصل، اعم از مرکبات و تره بار، قیمت این محصولات پس از اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت افزایش چندانی نداشت و شرایط با ثباتی در بازار میوه استانوجود دارد.
امیرحسین فخرآوران با بیان اینکه فقط قیمت گوجه فرنگی در بازار غیرعادی است، اظهار می کند: پیش بینی می شود ظرف چند روز آینده با ورود گوجه فرنگی جنوب به بازار، قیمت این محصول نیز تعدیل شود. وی به اثرگذاری منفی اقدام خودسرانه برخی رانندگان برای افزایش کرایه بر بازار میوه اشاره می کند و می افزاید: این اقدام در برخی مناطق سبب اندکی افزایش قیمت میوه و تره بار شده است.
هرچه دورتر، گران تر
مرتضی احمد پور- آذربایجان شرقی : در تبریز و دیگر شهرهای آذربایجان شرقی هم قیمت میوه و سبزی های مختلف با افزایش 2 تا 5 هزار تومانی روبه رو شده است. رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در این باره به خبرنگاران می گوید: علاوه بر تاثیر افزایش کرایه های حمل و نقل، برخی دلالان هم از فضای موجود سوءاستفاده کرده و موج گرانی را در بازار ایجاد کرده اند.
اکبر فتحی می افزاید: ستاد تنظیم بازار استان با توجه به وجود ذخیره برخی میوه ها از جمله سیب در استان، قیمت ها را تا حد ممکن کنترل کرده اند. همچنین با توجه به فصل برداشت پرتقال و نارنگی و نزدیک بودن باغ های شمال به استان ثبات نسبی قیمتی در مورد مرکباتی مانند لیموشیرین و پرتقال و نارنگی داریم. تلاش می شود این قیمت ها در روزهای آینده تثبیت شود.
فتحی درباره افزایش قیمت به ویژه در مورد محصولاتی مانند گوجه فرنگی و سبزی ها هم اظهار می کند: اگر به نمودار قیمتی سال های قبل توجه کنیم، متوجه می شویم هر سال و از اواسط پاییز با توجه به توقف برداشت گوجه فرنگی از مزارع استان، افزایش قیمت وجود دارد. افزایش قیمت ها در مورد سبزی هایی که از قم یا استان های جنوبی وارد می شود، تاثیرگذار است و هرچه محصول از استان دورتری برسد، به صورت طبیعی افزایش کرایه و در نتیجه افزایش بیشتر قیمت را شاهدیم.
3عامل موثر برگرانی
مهدیه صالحی- مرکزی: شهفرایندان اراکی هم با انتقاد از افزایش قیمت برخی کالاها بیان می کنند: چند هفته از افزایش قیمت بنزین می گذرد و با آن که مسئولان از گران نشدن کالاهای اساسی سخن می گفتند، اما قیمت گوشت، مرغ به ویژه میوه و سبزی ها رشد صعودی پیدا کرده و قدرت خرید را کاهش داده است. هیچ تغییری در منابع مالی مردم به خصوص قشر آسیب پذیر جامعه ایجاد نشده و گرانی کالاهای اساسی امکان خرید حداقلی را از خانواده های ضعیف جامعه گرفته است.
در این باره حمید فدوی، رئیس اتحادیه بارفروشان اراک، با بیان اینکه در افزایش قیمت ها 3 عامل روانی، تغییر فصل و بنزین تأثیرگذار بودند، می گوید: بعد از گرانی بنزین، شاهد افزایش 80 درصدی کرایه ها هستیم، به طوری که افزایش قیمت بنزین بین 3 تا 10درصد روی قیمت کالاها اثر گذاشته شده است. این رقم در میدان تره بار محسوس نیست، البته قیمت کل کالاهایی که در سطح کشور جابه جا می شوند، بنا به قیمت آن کالا، 4 تا 10 درصد تغییر کرده اند. جمشید زند، رئیس اتاق اصناف استان مرکزی، هم با بیان اینکه شرایط آرام است و تیم های بازرسی به صورت مستمر بازار را رصد می کنند، اظهار می کند: افزایش قیمت ها در حوزه میوه و تره بار فقط به دلیل گران شدن بنزین نیست، بلکه تغییر فصل و نبود خودرو برای حمل کالا از استان هایی مانند البرز، فارس و ارومیه و... به اراک نیز در این افزایش قیمت دخیل است.
هر چند یدالله حسینی، یکی از میوه فروشان اراکی، گرانی هزینه های حمل و نقل برای جابه جایی کالا را عامل افزایش قیمت ها عنوان می کند و می گوید: هر اندازه که نظارت هم باشد تغییر قیمت اجتناب ناپذیر است. مهم تر از آن این که فروش ما نسبت به قبل از گرانی بنزین کمتر شده، چراکه ناخودآگاه شاهد تاثیر روانی این گرانی ها در جامعه هستیم و مردم ترجیح می دهند مایحتاج ضروری تر را جایگزین میوه کنند.
در همین چند روز اخیر شرایط سختی برای ما به وجود آمده است و حتی اگر قیمت ها هم کنترل شود، باز هم مردم حجم خریدشان را بسیار کم کرده اند.
حذف میوه از سبد کالا
فرحناز چراغی- کرمانشاه: کرمانشاهی ها میوه و تره بار را با قیمت قبل می خرند و فرایند افزایشی آن را شاهد نیستند. بر اساس گفته رئیس اتحادیه بارفروشان کرمانشاه، فراوانی میوه و کاهش تقاضای مردم باعث این رکود در بازار میوه و البته افزایش نیافتن قیمت هاست. عیسی حاجی علیانی با تاکید بر اینکه خرید میوه در سبد کالای مردم کرمانشاه در اولویت نیست و در درجه چندم اهمیت واقع شده است، می گوید: هنوز افزایش قیمت سوخت تاثیری بر افزایش قیمت میوه نداشته است.
گرانی ها باعث شده مردم میوه را از سبد غذایی شان حذف کنند یا در اولویت های آخر خریدشان قرار دهند. صحبت های حاجی علیانی در حالی مطرح می شود که در استان کرمانشاه هم قیمت گوجه فرنگی چندبرابر شده است. ازدیاد و افزایش تولید گوجه فرنگی در گذشته نه چندان دور موجب شد برخی از کشاورزان استان کرمانشاه به ناچار محصولات گوجه خود را با قیمت هایی بسیار ناچیز و کمتر از هر کیلو هزار تومان عرضه کنند، اما اکنون در برخی مناطق این استان تا هرکیلو 12 هزار تومان نیز افزایش یافته است.
برخورد با گران فروشی
فاطمه کاظمی- همدان: در استان همدان هم به دلیل مدیریت ذخایر سردخانه ای، تولیدات گلخانه ای و محصولات واردشده از سایر استان ها، ثبات نسبی قیمت ها وجود دارد. مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان همدان درباره نرخ میوه و تره بار و تامین نیاز بازار در شش ماه دوم سال جاری اظهار می کند: امسال هم از نظر تولیدات استان های گرمسیر که اکنون منابع تولید میوه تازه هستند و هم ازسوی ذخایر سردخانه ای استان، میزان کافی و مطلوب از انواع اقلام میوه و تره بار بازار مصرف را شاهدیم و هیچ مسئله ای در زمینه تامین میوه بازار به خصوص در آستانه شب یلدا نخواهیم داشت.
حتی می توان گفت بیش از نیاز مصرف بازار، تولید و ذخیره میوه و تره بار را در سال جاری داشته ایم. با این شرایط بازار میوه و تره بار استان کمترین نوسان قیمت را داشته است. داریوش سرحدی می افزاید: هر چند با نزدیک شدن به شب یلدا و ایجاد تب و تاب در بازار، برخی واحدهای صنفی ممکن است با نگاه سودجویانه از شرایط موجود، نرخ ارائه شده را افزایش دهند، اما با توجه به مصوبه ای که در روزهای اخیر برای نرخ میوه و تره بار از سوی دستگاه های دولتی داشته ایم، با هرگونه افزایش قیمت خارج از نرخ مصوب تنظیم بازار کشور از سوی دستگاه های نظارتی برخورد می شود.
کاهش قیمت بعد از موج گرانی
پوپک قاسمی- اردبیل: در اردبیل هم قیمت میوه با تصور موج گرانی، افزایش ناگهانی داشت که یکی از دلایل آن هم افزایش هزینه های حمل و نقل ماشین های گازوئیل سوز عنوان می شود. رئیس اتحادیه میوه و تره بار اردبیل در این باره می گوید: قیمت میوه در روزهای اول افزایش قیمت بنزین بالا رفت، اما پس از چند روز افت قیمت را شاهد بودیم. برخی ناوگان حمل و نقل گازوئیلی با تصور افزایش قیمت ها، کرایه را افزایش داده بودند که بعد با درک کنترل قیمت این سوخت تا حدودی کرایه کاهش یافت.
صفر رحیمی عنوان می کند: دلیل دیگر افت قیمت میوه در اردبیل کمبود تقاضا به دلیل شرایط مالی است و با وجود عرضه میوه به میزان کافی، تقاضا به شدت کاهش یافته است تا جایی که نارنگی از کیلویی 4500 تومان به 3500 تومان کاهش یافته است. گشتی هم در بازار میوه اردبیل نشان می دهد که این روزها خلوت ترین ساعات خود را سپری می کنند. به گفته سلیم عزیزی، یکی از شهفرایندان اردبیلی، در شرایط مالی فعلی محصولات غذایی دیگر به جز میوه اولویت سبد خرید خانواده است و مردم سعی می کنند با قناعت هزینه ها را مدیریت کنند.
خرید روزانه میوه در خانواده هایی با بضاعت مالی متوسط و رو به پایین به خرید هفتگی یا 10 روز یک بار تغییر کرده است. در این باره غلامرضا روانبخش، یکی از میوه فروشان اردبیلی، می گوید: بازار میوه وقتی تقاضا نداشته باشد به دلیل فساد کالا زیرقیمت عرضه می شود که در این زمان کاسبان بازار میوه ضرر زیادی را متحمل می شوند. پرتقال تامسون در روزهای گذشته زیرقیمت خرید در بازار عرضه شد و کاهش قیمت شاید به نفع مردم باشد ولی میوه فروشان را با خسارت های قابل توجهی روبه رو می کند.
بارندگی دلیل افزایش قیمت صیفی
فتانه احدی- البرز: رئیس اتحادیه میوه فروشان کرج هم با اشاره به افزایش قیمت صیفی ها در روزهای اخیر می گوید: بارندگی در شهرهای گرمسیری اصلی ترین دلیل بروز این مسئله بود.
این افزایش قیمت ها مقطعی است و بعد از بارندگی های مناطق گرمسیری کاهش خواهد یافت.
محمدرضا فلاح ادامه می دهد: میوه در بازار گران نشده و مانند گذشته به فروش می رسد، اما صیفی ها به دلیل بارندگی و برداشت نشدن محصول از سوی کشاورزان افزایش قیمت پیدا کرده است. در بوشهر، شیراز و دزفول که منابع تامین گوجه فرنگی استان های مرکزی و شمالی هستند بارندگی و سرمازدگی باعث شده تا گوجه افزایش قیمت پیدا کند.
نظارت بر بازارچه های میوه و تره بار
مدیرعامل سازمان مشاغل شهری شهرداری شیراز با اشاره به نظارت واحدهای صنفی عرضه میوه و تره بار بر 28 بازارچه شهرداری بیان می کند: یک شنبه هر هفته نرخ گذاری میوه و تره بار را اتحادیه بارفروشان شیراز انجام می دهد ومیوه فروشی های بازارچه های شهرداری شیراز مجاز هستند با لحاظ سود 5 درصد به فروش اقلام خود اقدام کنند.
محمدرسول عباسی تاکید می کند: نصب برچسب قیمت، پوشیدن روپوش از سوی عوامل فروش میوه و تره بار و همچنین تمیز بودن غرفه از جمله موارد دیگری است که همه واحدها ملزم به رعایت آن هستند و به صورت روزانه همه این موارد کنترل می شود.
منبع: همشهری آنلاینbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا