کشیدن دندان عقل موجب بهبود عملکرد چشایی می گردد
به گزارش مجله سرگرمی، بر اساس نتایج مطالعه تازه دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا، بیمارانی که دندان عقل خود را کشیده اند، در واقع توانایی چشایی خود را چندین دهه پس از عمل جراحی بهبود می بخشند. یافته های تحقیق، این تصور را به چالش می کشند که درآوردن دندان های عقل که به اسم دندان های آسیای سوم شناخته می شوند، فقط عامل بالقوه تاثیرات منفی بر چشایی هستند.

به گزارش نیوزوایز، محقق ارشد، دکتر ریچارد ال. دوتی، مدیر مرکز حس چشایی و بویایی در دانشگاه پنسیلوانیا گفت: نتایج مطالعات قبلی فقط بر اثرات سوء کشیدن دندان بر چشایی اشاره کردند و به طور کلی اعتقاد بر این بوده است که این اثرات با گذشت زمان از بین می فرایند. مطالعه نو به ما نشان می دهد که عملکرد چشایی می تواند بین زمان جراحی بیماران و تا 20 سال بعد کمی بهبودی ایجاد کند. این یک یافته شگفت انگیز اما مجذوب نماینده است که برای درک بهتر دلیل این بهبودی و این که از نظر بالینی چه معنایی دارد باید تحقیقات بیشتری انجام گردد.
دوتی و یاری محقق وی، دان کیم، دانشجوی سال سوم دانشکده دندانپزشکی دانشگاه پنسیلوانیا، داده های 1255 بیمار طی 20 سال آزمایش حساسیت به مواد شیمیایی در مرکز حس چشایی و بویایی را ارزیابی کردند. در بین آنان، 891 بیمار، دندان های آسیای سوم خود را کشیده و 364 بیمار، این دندان ها را نکشیده بودند.
شرکت نمایندگان تحت آزمایش شناسایی کامل دهان قرار گرفتند. این آزمایش ترکیبی از پنج غلظت مختلف ساکارز، کلرید سدیم، اسید سیتریک و کافئین است. هر محلول به صورت جرعه جرعه نوشیده و در دهان چرخانده و سپس بیرون ریخته می گردد. سپس آزمودنی ها نشان می دهند که مزه محلول شیرین، شور، ترش یا تلخ است.
گروهی که دندان های آسیای سوم خود را کشیده بودند، عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل برای هر مزه داشتند و در همه موارد، زنان از مردان بهتر بودند. این مطالعه برای اولین بار نشان می دهد افرادی که در گذشته های دور تجربه کشیدن دندان عقل داشته اند، به طور میانه (به طور معمول 3 تا 10 درصد بهبود) افزایش در توانایی چشایی دارند.
کیم گفت: این مطالعه به طور قوی نشان می دهد که درآوردن دندان آسیای سوم در درازمدت، تاثیر مثبت و اندکی بر عملکرد مسیرهای چشایی زبانی بعضی افراد دارد.
به گفته محققان، دو احتمال می تواند این پیشرفت را شرح دهد. ابتدا آسیب کشیدن دندان به اعصابی که جوانه های چشایی جلوی دهان را عصب رسانی می نمایند می تواند باعث مهار اعصابی گردد که جوانه های چشایی عقب دهان را تامین می نمایند و حساسیت کل دهان را افزایش دهند.
دوم، حساسیت زیاد پس از آسیب عصب محیطی ناشی از جراحی مانند کشیدن دندان ثابت شده است. برای مثال، شواهدی از مطالعات حیوانی وجود دارد که نشان می دهد ساییدگی خفیف مکرر که ممکن است هنگام جویدن رخ دهد، به تدریج بر پاسخ های عصبی از بافت تحریک شده متمرکز می گردد و می تواند منجر به افزایش حساسیت طولانی مدت گردد. البته این که آیا این مورد برای حس چشایی اتفاق می افتد هنوز معین نیست.
دوتی گفت: برای معین مکانیسم یا مکانیسم های بهبود عملکرد مربوط به درآوردن دندان در عملکرد چشایی، مطالعات بیشتری ضروری است.
وی اضافه کرد: این تاثیرات اندک است اما ممکن است بینشی در خصوص چگونگی بهبود عملکرد عصبی در طولانی مدت ناشی از تغییر محیطی که در آن اعصاب توسعه می یابند، فراهم کند.
نتایج این تحقیق در مجله Chemical Senses منتشر شده است.
منبع: همگردیbanima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما