پرطرفدارترین و معروفترین غذا های لرستان
به گزارش مجله سرگرمی، ایام خانه نشینی ایرانیان به منظور قطع زنجیره ابتلای هر چه بیشتر افراد به بیماری کرونا، مجالی برای پخت و پز غذا های محلی توسط کدبانو های ایران زمین و رقم زدن روز های در خانه ماندن است.
به گزارش ، استان لرستان به عقیده باستان شناسان یکی از نخستین سکونت گاه های بشری بوده است و فرهنگ غذایی غنی و قابل توجهی دارد که یکی از جاذبه های گردشگری این استان غذا های سنتی آن است که در سال های گذشته برخی نیز در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.
بهره گیری از مواهب الهی در دشت و کوه های این استان با ترکیبی از هنرنمایی کدبانو های لر بوی دل انگیز غذا های محلی را به ویژه در ایام بهار و با استفاده از گیاهان بهاری در خانه های لرستان ذائقه هر مهمانی را تغذیه می نماید و طعم فراموش نشدنی غذا های سنتی لرستان را ذهن او به یادگار خواهد گذاشت.
در این گزارش به پرهوادارترین و معروفترین غذا های محلی لرستان به نقل از خبرگزاری ایرنا اشاره می گردد.
این غذای خوشمزه محلی غذای شهر خرم آباد است که از آن بیشتر در مناسبت ها (اعیاد. عروسی) استفاده می گردد.
برای سرو این غذا از سینی عظیم استفاده می گردد و نحوه کشیدن این غذا سبب لذت چند برابر در زمان خوردن می گردد به این صورت که پلو را در کف مجمع ریخته و گوشت های پخته را در وسط برنج می ریزند و روی آن را با برنج می پوشانند به طوری که گوشت دیده نگردد و با زرشک و زعفران تزیین می نمایند، سپس غذا را با نان می پوشانند تا سرد نگردد.
غذای محلی جگروز یکی از محبوب ترین غذا های لرستان است که بعد از تهیه، مانند کباب به سیخ کشیده و روی آتش قرار می گیرد.
مواد اولیه استفاده شده در جگروز جگر، لیمو، نمک و گوجه وز است. برای بهتر شدن طعم این غذای سرشار از انرژی د در کنارش گوجه راکباب می نمایند.
دنده کباب که در گویش محلی به آن دنه کواو می گویند از خوشمزه ترین کباب ها و غذا های محلی لرستان است.
فرق این دنده کباب با دنده کباب هایی که در سایر شهر ها پخته می گردد در نوع برش دادن گوشت، طبخ آن و سس غلیظ و مخصوصی است که برای تهیه آن استفاده می نمایند.
چزنک رغو نوعی غذای سنتی است که از نان فطیر و روغن حیوانی درست می گردد و برای تهیه آن خمیر نرم را روی ساج یا تاوه گرم نموده تا برشته گردد.
بعد از پشت و رو کردن نان آماده می گردد سپس قبل از سرد شدن روی آن روغن حیوانی و خاک قند یا شیره انگور اضافه می نمایند.
از معروف ترین و محبوب ترین آش های این استان آش ترخینه است و از این آش در ایام ماه رمضان که به عنوان غذای کامل محسوب می گردد و به ثبت ملی رسیده است.
مواد اولیه و طعم آن سوای از آش استان های دیگر است. برای تزیین روی آش مانند سایر آش ها از نعناع داغ و پیاز استفاده می گردد. مواد به کاررفته در این آش بیاز، اسفناج، تره، گشنیز، جعفری ساطوری، شوید، عدس، نعناع، نمک و فلفل و زردچوبه است.
این آش محلی و سنتی ازجمله آش هایی است که بسیار مقوی و معروف است و همان طور که از اسمش پیداست برای تهیه این آش از یک نوع سبزی به نام ورکواز که به صورت خودرو می روید استفاده می گردد و این نوع سبزی را فقط در اطراف دشت های بروجرد می توان پیدا کرد که طبیعتی گرم دارد.
این آش بسیار خوشمزه و مقوی است که در درمان بیماری های مفصلی و روماتیسمی و همچنین بهبود عملکرد روده بسیار مفید است.
این آش غذای سنتی ساده ای است که بیشتر در مراسم مذهبی تهیه می گردد و مواد اولیه این آش شامل شیر، گندم و نمک است.
این آش خوشمزه یکی دیگر از آش های محلی لرستان است و مزیتی آن این است که هم می توان به عنوان بیش غذا و یا به عنوان غذای اصلی در نظر گرفته گردد و جزو پرخاصیت ترین و مقوی ترین آش های ایرانی محسوب می گردد که در درمان برخی بیماری ها می توان استفاده کرد.
برای تهیه این آش از لوبیاچیتی، برنج، عدس، نعناع، بیاز، آب گوشت، ماش، زعفران، نعناع داغ و نمک و ادویه استفاده می گردد.
آش بادمجان ازجمله آش های محلی است که در بروجرد طبخ می گردد، این آش یک وعده غذایی کامل به حساب می آید که از مواد اولیه ای همچون گوشت، لوبیا سفید و قرمز، نخود، بلغور گندم، پیاز و سیر، نعناع خشک و بادمجان استفاده می گردد.
غذای محلی سغدو ازجمله غذا هایی است که از شکمبه گوسفند تهیه می گردد. افرادی که دوستدار کله پاچه هستند با سفر به این استان و خوردن این نوع غذا می توانند طعم جدیدتر و خوشمزه تری از کله پاچه را تجربه نمایند و شاهد تقویت معده خود با خوردن این غذا باشند.
برای تهیه سغدو برنج الو بخارا گردو روغن آب و ادویه را باهم ترکیب نموده و سپس داخل شکمبه ریخته و آن را با نخ و سوزن می دوزند وبعداز اضافه کردن آب و ادویه روی حرارت ملایم قرار می دهند.
این غذا یکی از غذا های اصیل استان لرستان است و افرادی که ناراحتی عصبی دارند این غذا بسیار آرام بخش است موادی که در این غذا استفاده می گردد سیب درختی سرکه نشاسته ذرت و گوشت ران گوسفند بیاز داغ شیره انگور و ادویه جات است.
غذای سنتی گوله ریزه همان گوشت خورشت قل قلی است و یکی از مزیت های این غذا زمان درست کردن آن است که می توان در مدت زمان کم خورشت گوله ریزه را برای مهمانان آماده کرد.
برای تهیه گوله ریزه برنج خردشده و اردگندم و سیب زمینی را باهم ترکیب نموده و سپس در مرحله بعد رب گوجه فرنگی، روغن، نمک، فلفل را اضافه می نمایند.
این غذای معروف و محلی خرم آباد است که طرز تهیه آن با شامی های معمولی تفاوتی ندارد فقط مواد به کاررفته در سس آن اندکی با شامی های معمولی تفاوت دارد. برای تهیه سس این نوع شامی از رب انار استفاده می گردد که اندکی ترش مزه می گردد.
دلمه برگ مو نیز جزو غذای محلی لرستان بشمار می رود که با دلمه ای معمولی فرق چندانی ندارد و فقط سه مواد باقلا، ماست، روغن حیوانی افزوده می گردد. وجود این مواد مزه دلمه را چند برابر می نماید.
خورشت کلیه ترش از گوشت گوسفندی، سیب زمینی، رب انار، بیاز، نمک، زردچوبه و فلفل استفاده می گردد.
مواد به کاررفته در این نوع غذای محلی به گونه ای است که کوفته نخودچی طعم بسیار متفاوتی با کوفته های دیگر دارد.
برای تهیه آن از گوشت چرخ نموده، آرد نخودچی، بیاز، روغن، زعفران، شکر، تخم گشنیز، نمک و فلفل و زردچوبه استفاده می گردد.
قلیه ترش یا قلیه لری از خورشت های خوشمزه استان لرستان است و یکی از انواع غذا هایی است که نامش با خطه جنوب ایران گره خورده است و در این نقطه ایران قلیه های محلی بخورید. اصل این خورشت با گوشت تهیه می گردد، ولی برخی ها با مرغ هم سرو می نمایند. مواد به کاررفته در این نوع خورشت مرغ یا گوشت قرمز، سیب زمینی، شیره تمر هندی، بیاز، روغن و نمک و فلفل است.
این نوع غذای محلی به معنی آبگوشت دوغ دار است که در زبان محلی لرستان دوگوله دودار گفته می گردد در خود لرستان به آبگوشت کشک لری معروف است. همچنین این آبگوشت در فصل سرما بسیار هوادار دارد. مواد اولیه استفاده شده برای این نوع آبگوشت، گوشت، نخود، لوبیا، بادمجان، سرخ نموده بیاز، سیر، کشک، نعناع داغ ادویه و روغن مایع است.
دنورو درواقع نوعی سوپ یا آش محلی لرستان است و به نشانه شادی از روییدن اولین دندان کودک بختِ می گردد و برخی از مردم بر این معتقدند که اگر هنگام درآمدن دندان کودکی بختِ نگردد در عظیم سالی دچار دندان قروچه می گردد؛ بنابراین بخت این نوع غذا بیشتر جنبه آیینی دارد و مورداستفاده شده برای این نوع آش نخود، لوبیا، عدس، باقلا، گندم و نمک است.
منبع: میزان
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
سبزوار: سبزوار: با مجله خبری تحلیلی سبزوار بروز باشید