نقش خاطره می زنند روی دیوارها

به گزارش مجله سرگرمی، مرضیه موسوی-خبرنگار: روی چهارپایه های چوبی ایستاده اند و قلم مو روی دیوارهای کهنه می کشند. نقش بته جقه و گل و مرغ و طرح های انتزاعی روی دیوار جان می گیرند تا نگاه رهگذران برای دقیقه ای هم شده، روی آنها قفل گردد.

نقش خاطره می زنند روی دیوارها

دوده و ترک های ریز و درشت حالا جای خود را به رنگ های شاد و زنده داده است و رهگذرانی که تا دیروز راه خود را کج می کردند تا دیوارهای خاکستری و سیاه را نبینند، حالا با دیوارهای خوش بر و روی منطقه یک عکس می گیرند. تعداد این نقاشی های دیواری کم نیست و روی دیوارهای خیابان ولی عصر(عج)، نبش کوچه رزاق زاده گرفته تا دیوار شیرخوارگاه آمنه و میدان قدس و پل صدر و جاهای دیگر، آثاری از هنرمندان شهر به چشم می خورد؛ هنرمندانی که ساکن منطقه هستند و یا به واسطه تحصیل در دانشگاه های منطقه، هر روز از خیابان ها و کوچه های آن عبور می نمایند و در ذهنشان، روی همه دیوارهای خالی و خاکستری نقش خاطره می زنند.

  • قصه های محله روی دیوار خانه ها

روپوش سفیدشان پشت لکه های رنگ پنهان شده. پالت و قوطی های رنگ را کنار دیوار پیاده رو چیده اند و هرکدام گوشه ای از دیوار کوچه را رنگ می زنند. رهگذران به این نقطه از خیابان ولی عصر(عج) که می رسند آهسته تر قدم برمی دارند تا سر از کار دختران جوانی که روی دیوار خیابان مشغول نقاشی کشیدن هستند در بیاورند. گاهی با هم گپ می زنند تا بدانند طرح نیمه کاره ای که کم کم روی دیوار جان می گیرد، چیست؛ از طرح گل و بته گرفته تا پرندگان و طرح دوچرخه و چیزهای دیگر. مینا اقبال 25 سال دارد و دانشجوی رشته نقاشی کارشناسی ارشد دانشگاه الزهرا(س) است.

او سرپرستی دانشجویانی که روی دیوار زعفرانیه را نقاشی می نمایند برعهده دارد. اقبال می گوید: سال ها پیش گروه دانشجویی تشکیل شد که دانشجویان از سراسر کشور در آن عضو بودند. کوشش این گروه بر این بود که دانشجویان مفهوم دقیق شهروند مسئول را عملی نمایند. دانشجویان این گروه در زمینه های مختلف با یکدیگر در تعامل هستند و از ایده های یکدیگر برای داشتن شهر و محله ای زیباتر و بهتر استفاده می نمایند. من و دیگر هم رشته ای هایم نقاشی دیواری خیابان های شهر را از این گروه شروع کردیم. نقاشی دیواری های زعفرانیه، قیطریه، روبه روی ساختمان شهرداری منطقه یک، بزرگراه صدر و... که این روزها روی دیوارهای منطقه می بینید، هنر دست و خلاقیت ذهن او و دوستانش است. اقبال می گوید: سال گذشته نشستی با شهردار تهران داشتیم و در آن جلسه، دکتر حناچی به پر رنگ شدن مشارکت دانشجویان در فعالیت های شهری تأکید کردند. از آن موقع به بعد بود که همکاری ما با سازمان زیباسازی و اداره زیباسازی مناطق بیشتر شد.

  • دانشجویان دست به دست هم می دهند

تحصیل در دانشگاه الزهرا(س) در پهنه شمال و گذر هر روزه از خیابان های این نقطه از شهر، باعث شده تا شناخت بهتری نسبت به آن داشته باشد. اقبال می گوید: هر دیوار و فضای مناسبی در شهر برای نقاشی می بینیم، در ذهنمان طرحی مناسب برایش می سازیم. برای دیوارهای خالی طرح مورد نظرمان را به اداره زیباسازی ارسال می کنیم و بعد از تأیید طرح، کار نقاشی دیواری را شروع می کنیم. دانشجویان سایر رشته ها از جمله جامعه شناسی و روان شناسی و معماری، نظر خود را برای بهتر شدن طرح ها با او در میان می گذارند: برای کشیدن نقاشی دیواری از دانشجویان دیگر رشته ها هم یاری می گیریم.

به خصوص افرادی که با تاریخچه و هویت هر محله آشنایی دارند. مثلاً وقتی می خواستیم دیوار نزدیک به محل دانشگاه الزهرا(س) را نقاشی کنیم، به دلیل سابقه وجود باغ های فراوان در آن نقطه از تهران، یکی از دوستانمان که ساکن آن محله بود پیشنهاد داد از ترکیب رنگ سبز بیشتر استفاده کنیم. یا برای طراحی در محله های قدیمی و همجوار ساختمان هایی که قدمت تاریخی دارند، دانشجویان تاریخ و معماری پیشنهادهای خود را به طرح اضافه می نمایند تا خروجی به دل مردم آن محله بنشیند.

  • سوغات تهران

فارغ التحصیل رشته نقاشی است و ساکن منطقه یک. نقش پرنده ها و گل و درخت و طرح کوچه های قدیمی اش، روی دیوارهای منطقه جا خوش نموده اند و خاطرات خوبی برای رهگذران و مردم شهر از این دیوارها به جا گذاشته اند. نیره فرخ نیا خالق نقاشی دیواری های منطقه یک و 3 می گوید: کشیدن نقاشی دیواری یکی از بهترین تجربه های کاری من است. هر روز مردم از کنار ما عبور می نمایند و دیدن آنچه می کشیم برایشان جالب و جذاب است. در خصوص نقاشی از ما سؤال می پرسند و گاهی عکسی به یادگار می گیرند. افرادی هم هستند که می خواهند از طرفشان متنی روی دیوار بنویسیم. یکبار پیرمردی که از کنارمان عبور می کرد گفت دخترم روی دیوار بنویس قیمت پیاز شده کیلویی 15هزار تومان! مردم در این نقاشی های دیواری دنبال دغدغه ها، آرزوها، و مسائل مربوط به خودشان هستند. هرقدر این نقاشی به دغدغه ها و مسائل آنها نزدیک تر باشد، با آن بیشتر ارتباط برقرار می نمایند.

  • آشتی با دیوارهای قدیمی

فرخ نیا از نقاشی های دیواری اش می گوید که سر از عکس های شهروندان در فضای مجازی در می آورند و برای آنها خاطره ساز می شوند: لحظه خوشایندی است که از کنار دیواری که نقاشی نموده ام عبور می کنم و می بینم مردم در حال دریافت عکس یادگاری با آن هستند. در طول روزهایی که مشغول به نقاشی هستیم، اهالی محله معمولاً با چای از ما پذیرایی می نمایند و قدردان ما هستند که دیوارهای بی روح محله را نقاشی می کنیم. دیوار ساختمان بهزیستی یکی از دیوارهایی بود که من آن را نقاشی نموده ام. یادم است مردم زیادی برای تشکر پیش من می آمدند و می گفتند این دیوار آنقدر کهنه و کثیف بود که تمایلی به عبور از کنارش را نداشتند و در صورت گذر از آن خیابان، از پیاده رو مقابل عبور می کردند. دقیقه ای روی چهارپایه می نشیند تا نفسی تازه کند: فرزند یکی از دوستانم دانش آموز است و در راستا رسیدن به مدرسه، هر روز نقاشی دیواری های من را می بیند.

او می گوید هربار که از کنار این دیوارها عبور می کنیم به دوستانم می گویم که این نقاشی را خاله من کشیده. من هم به اندازه این کودک از این اتفاق ذوق می کنم و شنیدن این حرف برایم خوشایند است. از نقاشی دیواری هایی می گوید که دیدنشان روحیه مردم شهر را لطیف تر می نماید و می تواند برای آنها پیامی هم داشته باشد: بارها پیش آمده افرادی که از کنارمان می گذرند، به دنبال تفسیر نقاشی های دیواری هستند. من به آنها می گویم موضوعی واحد را انتخاب نموده ایم و با اجرای آن، سعی داریم تا هرکسی برداشت شخصی خود از نقاشی را داشته باشد و در عین حال مفهوم کلی تری که ما سعی داشتیم انتقال بدهیم را دریافت کند. نقاشی دیواری به سبک معماری قدیمی تهران، یکی از نقاشی هایی بود که مورد توجه و استقبال مردم نهاده شد و در عین حال زیبایی های معماری اصیل تهران را به رخ می کشید. توریست ها از مخاطبان معمول نقاشی های دیواری اش هستند که نقش گل و مرغ و معماری قدیمی تهران و چیزهای دیگر را به عنوان یادگاری از تهران، در قاب عکسی جا می دهند و با خود به شهرشان می برند.

  • رئیس اداره زیباسازی منطقه یک:
  • اولویت با دانشجویان منطقه است

نقاشی هایی که این روزها روی دیوارهای پهنه شمال جا خوش نموده اند، حاصل ذوق و هنرمندی دانشجویان منطقه هستند؛ افرادی که یا خود ساکن این مناطق هستند و یا در دانشگاه های مناطق یک و 2 و 3 تحصیل می نمایند. راضیه کمانی رئیس اداره زیباسازی منطقه یک می گوید: نقاشی های دیواری مدتی است که به دست دانشجویان منطقه اجرا می گردد. این دانشجویان ابتدا طرح های خود را به سازمان زیباسازی شهر تهران ارائه می نمایند. این طرح ها توسط معاونت فرهنگی سازمان زیباسازی تأیید می گردد و در صورت لزوم تغییری در آن ایجاد می گردد. بعد از ارائه مجوز، گروه ها می توانند کار خود را شروع نمایند. اولویت با گروه هایی است که ساکن منطقه یک و یا در دانشگاه های منطقه مشغول تحصیل هستند. برای مثال دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی برای اجرای نقاشی دیواری در منطقه یک در اولویت هستند تا دانشجویانی که از دانشگاه های سایر مناطق برای دیوارهای خالی این منطقه طرحی ارائه داده اند.

طرح ها به فراخور فرهنگ هر محله، با یکدیگر متفاوت است و موضوع خاصی را نشان می دهد. در میان نقاشی های کشیده شده روی دیوارهای هر محله، موضوعی مثل فرهنگ دوچرخه سواری، استفاده از حمل ونقل عمومی و کوشش برای داشتن هوای پاک به چشم می خورد. کمانی می گوید: علاوه بر زیبا کردن دیوارهای خالی شهر، هدف از اجرای این نقاشی دیواری ها فرهنگسازی برای شهروندان هم هست. توجه به طبیعت، توجه به هویت و بافت قدیمی هر محله، فرهنگسازی ترافیکی و... از جمله موضوعاتی است که در این نقاشی های دیواری به آن توجه می گردد. همچنین بافت ساختمان های اطراف، برای انتخاب نوع و فضای نقاشی مؤثر است. عمر هر نقاشی دیواری در منطقه یک به بیش از یک سال می رسد. جنس دیوار و شرایط اقلیمی و محیطی آن هم در ماندگاری این نقاشی ها تأثیر بسیار دارد. رئیس اداره زیباسازی منطقه می گوید: تا پیش از این از آثار چهره های هنری در نقاشی ها و طرح های تجسمی استفاده می کردیم. اما بنابر سیاست های اتخاذ شده در سازمان، اخیراً به استفاده از ظرفیت های دانشجویی مناطق تأکید می گردد و به همین دلیل نقاشی های دیواری و المان های مختلف شهری را به یاری گروه های دانشجویی اجرا می کنیم.

گرافیتی های خیابانی که گاهی روی دیواره های پل ها و نقاط بی دفاع منطقه به چشم می خورند، موضوع دیگری است که کمانی از آن صحبت می نماید: افرادی هستند که بدون داشتن مجوز، گرافیتی هایی را گوشه و کنار شهر ترسیم می نمایند. این گروه ها در صورت داشتن طرح ها و ایده هایی که با هنجارهای جامعه همخوانی داشته باشند، می توانند به سازمان زیباسازی مراجعه و مجوزهای لازم را دریافت نمایند. طرح ها قبل از اجرا باید تأیید و بازخوردهای آن توسط شهروندان ارزیابی شوند. در این صورت طراحان این گرافیتی ها هم امکان اجرای طرح های خود روی دیوارهای منطقه را خواهند داشت.

balio.ir: بالیو | مجله اخبار صنعت گردشگری

baliro.ir: تور بالی ارزان قیمت | تور اندونزی ، تور نوروز، بهار، تابستان، پاییز، زمستان بالی اندونزی

baham1.ir: مجله باهام | مجله تفریحی و سرگرمی دورهمی، با هم شاد باشیم

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 5 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 5 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 26747

به "نقش خاطره می زنند روی دیوارها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقش خاطره می زنند روی دیوارها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید