میزبانی سیستان وبلوچستان از کشورهای حاشیه اقیانوس هند، جغرافیای گردشگری کشور تغییر می نماید
به گزارش مجله سرگرمی، علیرضا جلال زایی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان با اشاره به آن که در شرایط شیوع ویروس کرونا این استان از جمله استان های سفید کشور به شمار می رود، گفت: باتوجه به سفید بودن شرایط استان سیستان و بلوچستان به لحاظ شیوع ویروس کرونا شاهد رفت وآمد گردشگران به این استان هستیم. هرچند ممکن است بیشتر این سفرها به صورت برنامه ریزی شده و در قالب تور نباشد اما شاهد انجام سفرهای گروهی، نیمه گروهی و فردی هستیم.
مجتبی میرحسینی، معاون گردشگری استان سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به آن که مرحله دوم پویش ملی معرفی سفر به سیستان و بلوچستان با توجه به دستور وزیر شروع شده است، گفت: با توجه به تاثیراتی که مرحله نخست پویش ملی معرفی سفر به سیستان و بلوچستان در افزایش میزان سفر به این استان داشت و شاهد افزایش 23 درصدی سهم ورودی مسافران استان سیستان و بلوچستان بودیم، از این رو مرحله دوم پویش را شروع کردیم. بعد از پایان ماه محرم و صفر، شاهد افتتاح دفاتر اطلاع رسانی گردشگری سیستان و بلوچستان در چند استان از کشور بودیم. در عین حال نشست های B2B فی مابین بخش های خصوصی حوزه گردشگری سیستان و بلوچستان و استان های بازار هدف برگزار گشت.
به گفته او، استان گلستان یکی از استان هایی است که تعامل گردشگری بسیار خوبی با سیستان و بلوچستان دارد و در این مدت شاهد افزایش تعداد پروازها از این استان به سیستان و بلوچستان بودیم. استان یزد نیز باتوجه به جهت پروازی و ریلی که به استان سیستان و بلوچستان دارد یکی از استان های بازار هدف سیستان و بلوچستان به حساب می آید و دفاتر اطلاع رسانی گردشگری در این استان ها افتتاح شده است.
معاون گردشگری سیستان و بلوچستان همچنین از تعریف 7 جهت گردشگری این استان با سایر استان ها اطلاع داد و گفت: این جهتها شامل جهت جنگل به اقیانوس که از استان گلستان و استان های شمالی به چابهار تعریف شده، جهت غرب به شرق که از سراوان به عنوان شرقی ترین نقطه ایران به سمت قصرشیرین که غربی ترین نقطه کشور به حساب می آید، گردشگری مرز بازرگان به میرجاوه که بیشتر گردشگران اروپایی در این جهت تردد می نمایند، جهت دماوند به تفتان، جهت گشکا که در واقع جهت گردشگری شهرهای کویری ایران است و از سیستان و بلوچستان کرمان و یزد می گذرد، جهت یعقوب که از سیستان و بلوچستان، کرمان، شیراز، اصفهان و خوزستان عبور می نماید، گردشگری خط ساحلی که از ساحل گواتر شروع می گردد و تا خوزستان ادامه پیدا می نماید، هستند که برای توسعه گردشگری سیستان و بلوچستان تعریف شده اند.
او ادامه داد: سعی ما بر آن است در نیمه دوم سال 99 علاوه بر معرفی ظرفیت های گردشگری سیستان و بلوچستان، درصدد تکمیل زیرساخت های گردشگری استان نیز برآییم تا بتوانیم از وقفه ای که کرونا در حوزه گردشگری ایران و جهان ایجاد نموده برای توسعه زیرساخت ها استفاده کنیم؛ تا در دوران پساکرونا با توجه به زیرساخت های موجود در حوزه گردشگری و تغییر تصویر ذهنی گردشگران نسبت به سیستان و بلوچستان گردشگران بیشتری را جذب کنیم. شاید بتوانیم در جغرافیای گردشگری ایران تغییراتی را ایجاد کنیم.
میرحسینی یادآور شد: در حال حاضر قرار است 44 پروژه فعال با حجم سرمایه گذاری در حدود 800 میلیارد تومان تا پایان دولت به بهره برداری برسد. در عین حال مباحث آموزش در مورد توانمندسازی جوامع محلی را مد نظر قرار دادیم تا گردشگری به عنوان اقتصاد مکمل در این جوامع مطرح گردد. باتوجه به آن که در حدود 50 درصد از جمعیت استان در مناطق روستایی و عشایری زندگی می نمایند در کنار توسعه گردشگری روستایی و اقامتگاه های بوم گردی که مورد اقبال قرار گرفته است، در حوزه گردشگری کشاورزی نیز ورود نموده ایم.
ضریب اقامت
معاون گردشگری استان سیستان و بلوچستان همچنین در مورد ضریب اشغال مراکز اقامتی این استان در روزهای کرونایی گفت: در شرایط فعلی شاهد شکل گیری سفرهای هدفمند هستیم. سعی ما بر آن بود تا با فعال نگاه داشتن مراکز گردشگری از فعال شدن مراکز غیرمجاز در این حوزه جلوگیری کنیم. در حال حاضر نیز ضریب اشغال مراکز اقامتی استان در بخش های مختلف متفاوت است. به طور مثال، هتل های زاهدان تقریباً به ضریب اشغال 40% رسیده اند. هتل های چابهار نیز در حدود 50 درصد ضریب اشغال دارند. در منطقه سیستان، هتل های شمال منطقه با ضریب اقامت 20 درصد فعال هستند. هتل های ایرانشهر نیز با ضریب اشغال 25 درصد فعالیت دارند.
او در مورد خسارت های وارده کرونا به تاسیسات گردشگری استان سیستان و بلوچستان نیز گفت: از نیمه اسفند سال 98 مشاهد تعطیلی کامل تاسیسات گردشگری در استان بودیم که تا پایان اردیبهشت ادامه داشت. خسارت وارده به تاسیسات گردشگری در حدود 25 میلیارد تومان بود. اما در حال حاضر با فعال شدن تاسیسات گردشگری و حضور گردشگران که بیشتر آن ها به صورت انفرادی و برنامه ریزی شده به سیستان و بلوچستان سفر می نمایند تقریبا می توان گفت شرایط تاسیسات گردشگری استان مناسب است. البته بیشتر گردشگران در قالب تور سفر نمی نمایند بلکه سعی می نمایند تا بلیت خود را از دفاتر خدمات مسافرتی تهیه و اقامت خود را در هتل ها و مراکز اقامتی استان رزرو نمایند. اما در نهایت به صورت انفرادی سفر می نمایند. البته دفاتر استان سیستان و بلوچستان آمادگی برگزاری تورهای گروهی را نیز دارند.
سفر گردشگران اروپایی به سیستان و بلوچستان
میرحسینی با اشاره به این که در نیمه دوم سال 99 یکی از مقاصد گردشگری استان سیستان و بلوچستان که طی دو سال اخیر بیش از گذشته در مورد معرفی آن کوشش شده است، بیابان لوت است، گفت: سال های 97 و 98 با معرفی مناسبی از استان سیستان و بلوچستان در عرصه بین الملل صورت گرفت و تبدیل به یکی از مقاصد گردشگران اروپایی شدیم. یکی از مقاصد این گردشگران بیابان لوت بود که در قالب سفرهای 7 تا 14 روزه شکل می گرفت و در لوت کمپ می زدند. این بدان معناست که امنیت در استان سیستان و بلوچستان به درجه ای رسیده که گردشگران خارجی و اروپایی با خیال راحت 7 تا 14 روز در این استان سفر می نمایند و حتی در بعضی از مقاصد درصدد برپاسازی کمپ برمی آیند.
معاون گردشگری استان سیستان و بلوچستان در مورد تأثیری که ثبت بیابان لوت در فهرست یونسکو برای جذب گردشگران به سمت این مقصد در استان سیستان و بلوچستان داشت، گفت: بیشتر گردشگرانی که برای دیدن بیابان لوت در استان سیستان و بلوچستان سفر می نمایند کتابی در دست دارند که اسامی آثار میراث جهانی در آن ذکر شده. در واقع می توان گفت علاوه بر آن که نشست با مردم بومی و تجربه گردشگری خلاق را دوست دارند و برای دیدن آثار میراث جهانی از شهر سوخته گرفته تا سفال کلپورگان و بیابان لوت به این استان سفر نموده اند.
سرمایه گذار مکران خلع ید می گردد
او همچنین از انجام بعضی مناسبات در مورد خلع ید سرمایه گذار پیشین در منطقه مکران و کوه های مریخی اطلاع داد و گفت: از آنجا که سرمایه گذار پیشین نتوانست به وعده های خود جامعه عمل بپوشاند کارهای حقوقی خلع ید او در حال اجرا است و باتوجه به آنکه منطقه آزاد وسعت یافته است، در عین ورود منطقه آزاد برای سرمایه گذاری در این منطقه شاهد ورود اداره کل میراث گردشگری سیستان و بلوچستان در حوزه سرمایه گذاری هستیم.
جذب گردشگران بین المللی
معاون گردشگری استان سیستان و بلوچستان در ادامه به برنامه هایی که در مورد جذب بازارهای بین المللی برای حوزه گردشگری سیستان و بلوچستان مدنظر دارند اشاره نمود و گفت: باتوجه به جانمایی استان سیستان و بلوچستان که در حاشیه اقیانوس هند واقع شده قرار بود سال جاری تفاهم نامه میزبانی کشورهای حاشیه اقیانوس هند را برای سال 1400 منعقد کنیم اما با توجه به شیوع ویروس کرونا احتمالاً عقد این تفاهم نامه به سال بعد و همزمان با تغییر سده موکول خواهد شد.
او ادامه داد: امیدوار هستیم با تبیین سندی که در حوزه گردشگری استان سیستان و بلوچستان در نظر داریم، بتوانیم تا پایان سال 1404 که چشم انداز نظام در حوزه گردشگری به حساب می آید، سهم قابل ملاحظه ای از گردشگران خارجی را به ایران جذب کنیم. در عین حال در حوزه گردشگری پاکستان و افغانستان ورود نموده ایم و در حال حاضر یک تیم شامل کارشناسان مالی استان سیستان و بلوچستان برای انجام مذاکرات به پاکستان سفر نموده اند تا بتوانیم تعاملات بین المللی را در این حوزه افزایش دهیم و به یک ثبات در منطقه دست پیدا کنیم. در عین حال برگزاری تورهای ایران، پاکستان و هندوستان آن را مد نظر داریم. قصد داریم از ظرفیت های موجود در حوزه گردشگری زیارتی استفاده کنیم چراکه سیستان و بلوچستان به عنوان استان ورودی این حوزه از گردشگری به حساب می آید. البته بازار چین را نیز از دست نخواهیم داد چراکه با توجه به لغو ویزا یکجانبه ایران و چین نخستین جهت ورودی گردشگران چینی به ایران بعد از پاکستان، سیستان و بلوچستان خواهد بود؛ از این رو سعی کردیم تا بعضی از زیرساخت های استان را بر اساس سلایق و علایق آنها مناسب سازی کنیم.
گردشگری سلامت ایران و عمان
میرحسینی گفت: بحث گردشگری سلامت را با عمان در پیش گرفتیم و چندین سال است که در نمایشگاه گردشگری سلامت این کشور حضور فعال داریم. بیمارستان های استان سیستان و بلوچستان برای پذیرش گردشگران سلامت عمان تجهیز شده اند و آمادگی های لازم را دارند.
او در مورد گسترش حوزه گردشگری ایران و عمان و وعده هایی که در مورد راه اندازی کشتی کروز در حوزه گردشگری دریایی این جهت داده شده بود نیز گفت: هر چند سال گذشته یک کشتی درحوزه جهت ایران و عمان فعال شد اما معرفی خوبی درخصوص این جهت انجام نشد از این رو اقبال صورت نگرفت. البته مدنظر ما فعال سازی کشتی کروز در جهت گردشگری دریایی ایران و عمان است. حتی می توانیم با راه اندازی کشتی های کروز در جهتهای دریایی، گردشگری دریایی ایران را در حوزه های وسیعتر حتی اندونزی و تایلند پیش ببریم و زمان رسیدن گردشگران این کشورها را به کشور، یک پنجم کنیم.
ایلنا نوشت، معاون گردشگری استان سیستان و بلوچستان معتقد است: باید بتوانیم فانوس گردشگری دریایی را در ایران روشن کنیم. این مهم فرصت جدیدی برای اقتصاد ایران خواهد بود. می توانیم بازار گردشگری اندونزی، مالزی تایلند و حتی هند و پاکستان و بازار چین را از آن خود کنیم. بیش از یک سوم جمعیت جهان در همسایه های شرقی ما قرار گرفته است و ما می توانیم از این ظرفیت استفاده کنیم. استان سیستان و بلوچستان می تواند دروازه ورود این گردشگران به ایران باشد.
منبع: گردشبانdorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور لحظه آخری، تور ارزان، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه