مصرف لبنیات در بعضی خانوارها هفتگی یا ماهانه شده است
به گزارش مجله سرگرمی، پایین بودن میزان مصرف لبنیات ایرانیان همیشه یکی از دغدغه های اصلی وزارت بهداشت و دست اندرکاران حوزه سلامت بوده است؛ موضوعی که اکنون با حذف یارانه شیر و عدم ارائه شیر رایگان در مدارس به دلایلی نظیر کمبود بودجه، باید منتظر بالا رفتن هزینه های ناشی از درمان کمبود مصرف لبنیات باشیم...

سپیده دولتی -کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به هرم غذایی ایرانی، گفت: طبق این هرم غذایی توصیه می گردد افراد سالم روزانه 2 تا 3 واحد لبنیات مصرف نمایند که مواد غذایی همچون شیر، ماست، دوغ، کشک، پنیر و… در این گروه قرار دارند و منبع غنی و اصلی تأمین کلسیم در رژیم غذایی محسوب می شوند. کلسیم یک ماده معدنی است که نقش مهمی در عملکرد بخش های مختلف بدن مانند عضلات، بعضی هورمون ها، استحکام استخوان ها و دندان ها و انعقاد خون دارد.
احتیاج گروه های مختلف سنی به کلسیم
وی با بیان اینکه احتیاج افراد در گروه های سنی مختلف به کلسیم متفاوت است، اضافه کرد: بچه ها یک تا سه سال در روز به 700 میلی گرم کلسیم، 4 تا 8 سال 1000 میلی گرم، 9 تا 18 سال 1300 میلی گرم، 19 تا 70 سال 1000 میلی گرم و افراد بالای 71 سال به 1200 میلی گرم کلسیم در روز احتیاج دارند.
لبنیات، منبع اصلی تامین کلسیم
وی منبع اصلی تأمین کلسیم را لبنیات معرفی کرد و اضافه کرد: البته منابع دیگری هم حاوی کلسیم هستند. منابع گیاهی مانند بادام درختی، کنجد، انجیر خشک، سبزیجات با برگ های سبز مانند اسفناج و برگ شلغم نیز حاوی کلسیم هستند. همچنین منابع حیوانی مانند ماهی ها بویژه ماهی سالمون و ساردین نیز می توانند منبعی برای تأمین کلسیم باشند. لبنیات علاوه بر آنکه منبع تأمین کلسیم است، می تواند منبع تأمین پتاسیم، روی، پروتئین و ویتامین های گروه ب نیز باشد. همچنین مطالعات نشان می دهد کلسیم موجود در مواد لبنی می تواند از اضافه وزن و چاقی پیشگیری کند.
هر ایرانی روزانه چقدر لبنیات مصرف می نماید؟
این کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، میزان کلسیم در یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست را حدود 300 میلی گرم تخمین زد و اضافه کرد: در عین حال باید توجه کرد که جذب کلسیم از منابع حیوانی که همان لبنیات است، بسیار بیشتر از سایر منابع است. طبق مطالعه آنالیز سبد مطلوب غذایی در سال 90 میانگین مصرف روزانه لبنیات در کشور ما 190 گرم در روز گزارش شد؛ یعنی کمتر از یک لیوان شیر، در حالی که مقدار مصرف شیر و لبنیات پیشنهادی در سبد مطلوب حداقل 250 گرم و حداکثر 450 گرم در روز در نظر گرفته شده است.
وی توضیح داد: با نگاه به آمار جهانی در می یابیم که سرانه مصرف لبنیات در سال 2016 در کشورمان در حالی 27 لیتر گزارش شده است که این سرانه مصرف در ایرلند و فنلاند به ترتیب 125و 120 لیتر بوده است که این اعداد نشان دهنده میزان پایین مصرف ما در لبنیات است. البته با در نظر دریافت وضعیت افزایش قیمت ها در جامعه امروزی، قطعاً این سرانه مصرف کمتر نیز شده است. باید توجه داشت که مصرف لبنیات برای تمام گروه های سنی ضروری بوده و حذف آن می تواند منجر به بروز بیماری هایی نظیر پوکی استخوان، بیماری های قلبی-عروقی و …گردد.
مصرف لبنیات در بعضی خانوارها هفتگی یا ماهانه شده است
وی، اختصاص یارانه به لبنیات به منظور کاهش قیمت لبنیات را عامل بالا رفتن سهم مصرف نماینده در خرید این ماده غذایی دانست و اضافه کرد: در سال های اخیر با افزایش قیمت لبنیات، سهم خرید لبنیات در سبد غذایی خانوار کاهش یافته و شاهد هستیم که حتی بعضی از خانواده ها مصرف لبنیات آنها به صورت هفتگی یا ماهانه شده است. باید در نظر داشت که تأمین امنیت غذایی برای تمام مردم جامعه یکی از اهداف اصلی دولت است. در واقع با افزایش قیمت مواد غذایی، قدرت خرید اقشار متوسط و ضعیف کمتر می گردد که از این قاعده، لبنیات نیز مستثنی نیست.
وی اضافه کرد: دولت می تواند با اختصاص یارانه به شیر، قیمت لبنیات را کاهش دهد تا قدرت خرید مردم افزایش یابد. اگر قدرت خرید به همین منوال کاهش یابد، در سال های آینده شاهد افزایش هزینه های سنگین درمان برای جبران کمبود مصرف لبنیات در اقشار مختلف خواهیم بود که این هزینه به عهده دولت و نظام سلامت خواهد بود.
حذف ارایه شیر رایگان در مدارس به دلیل کمبود بودجه
وی با اشاره به ارائه شیر رایگان در مدارس در چندسال گذشته، گفت: یکی از مواردی که در وزارت بهداشت پیگیر آن بودیم تصویب توزیع شیر رایگان در مدارس به دانش آموزان بود که متأسفانه به دلیل کاهش بودجه، این برنامه حذف شد. در حال حاضر 90 درصد خانوارهای ایرانی در برنامه غذایی روزانه خود به میزان کافی کلسیم دریافت نمی نمایند و این درحالیست که درصورت ادامه طرح ارایه شیر رایگان در مدارس، می توانستیم شاهد کاهش این آمار باشیم.
دولتی، غنی سازی مواد غذایی با ریز مغذی ها را یکی از برنامه هایی معرفی کرد که برای کمبود ریز مغذی ها در کشورها در نظر گرفته شده و اضافه کرد: در کشور ما پس از مشاهده کمبود ویتامین دی تصمیمات مختلفی اتخاذ شد؛ از جمله ارائه مکمل ویتامین D به صورت رایگان در پایگاه ها و مراکز جامع سلامت شهری و روستایی و خانه های بهداشت روستاها و غنی سازی بعضی از مواد غذایی مانند شیر، ماست و روغن با ویتامین D توسط بعضی از کارخانه های فراوری لبنیات.
وی اضافه کرد : باید توجه داشت غنی سازی روغن با ویتامین D طرح خوبی است؛ اما مردم باید توجه نمایند که احتیاج روزانه آنها به ویتامین D فقط به وسیله مصرف این روغن تأمین نمی گردد و افراد نباید فکر نمایند که به دلیل کمبود ویتامین D روغن زیاد مصرف نمایند؛ چرا که هر یک گرم روغن، 9 کیلوکالری انرژی دارد و مصرف بیش از احتیاج آن منجر به اضافه وزن و چاقی می گردد. بنابراین ما نیز توصیه نمی کنیم که تنها منبع تأمین ویتامین D را مصرف روغن روزانه قرار دهند.
این کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در انتها گفت: البته این بدان معنا نیست که خانواده ها را به خرید روغن های غنی شده با ویتامین دی تشویق نکنیم، بلکه توصیه می گردد که افراد به صورت متعادل از تمام مواد غذایی به خصوص روغن های غنی شده با ویتامین D مصرف نمایند. همچنین توصیه می گردد برای پیشگیری از کمبود ویتامین D، افراد به منظور پیشیگری، ماهی یک عدد قرص مکمل ویتامین D پنجاه هزار واحدی مصرف نمایند.
منبع: خبرگزاری ایسناbigkurosh.ir: مجله کوروش بزرگ، وبلاگ خبری، تاریخی و تحلیلی
faceraz.ir: فیس راز | گفتگو و همدلی راه حل رفع همه مشکلات